Views: 87
Prietenia este unul dintre cele mai frumoase daruri pe care le putem oferi și primi. Dumnezeu ne-a creat pentru relații, nu pentru a fi singuri și separați de ceilalți.
În diferite etape ale vieții noastre, Dumnezeu ne dăruiește oameni speciali: prietenii noștri. Tema prieteniei este prezentă în Biblie, iar în cartea Proverbelor găsim sfaturi foarte bune despre cum să alegem și cum să fim buni prieteni. Să ne uităm la aceste sfaturi și să învățăm cum să fim prieteni autentici care aduc binecuvântare și bucurie altora.
1) Alegeți bine
Cine umblă cu înţelepţii se face înţelept, dar cui îi place să se însoţească cu nebunii o duce rău. (Proverbe 13:20)
Un prieten este o persoană specială care are acces la zone din viața noastră în care nu lăsăm pe toată lumea să intre. Atitudinile lor ne influențează și, uneori, ajungem să adoptăm trăsături comportamentale pe care le vedem la ei. De aceea, trebuie să fim înțelepți atunci când alegem cu cine să ieșim și pe cine să lăsăm să intre în lumea noastră. Trebuie să ne rugăm și să Îi cerem lui Dumnezeu să ne îndrepte pașii, să ne conducă spre oameni care împărtășesc dragostea noastră pentru El și dorința noastră de a-I plăcea.
2) Respingeți bârfa
Omul neastâmpărat stârneşte certuri, şi pârâtorul dezbină pe cei mai buni prieteni. (Proverbe 16:28)
Trebuie să fim credincioși și loiali prietenilor noștri, fără a permite altor persoane să vină la noi cu comentarii răutăcioase și bârfe despre ei. Dacă cineva ne spune ceva, ar trebui să mergem direct la prietenul nostru și să-l întrebăm dacă este adevărat sau nu. Ar trebui să susținem întotdeauna prietenul nostru și nu ar trebui să le spunem niciodată altora confidențele lor sau să bârfim despre el. Este foarte trist să fii trădat de cineva pe care îl iubim și pe care îl considerăm prietenul nostru.
3) Iartă
Cine acoperă o greşeală, caută dragostea, dar cine o pomeneşte mereu în vorbirile lui, dezbină pe prieteni. (Proverbe 17:9)
Suntem ființe imperfecte, facem greșeli și avem diferențe de opinie. Dacă vrem ca o prietenie să crească și să dureze, trebuie să fim dispuși să iertăm. Trebuie să ne străduim să înțelegem explicațiile celuilalt și să ne străduim împreună să consolidăm prietenia. Dacă ne pasă mai mult de a avea dreptate sau de a face lucrurile în felul nostru, dragostea pentru persoana respectivă poate să nu fie atât de mare, iar prietenia să nu fie atât de reală.
4) Fiți alături unul de celălalt la bine și la rău
Prietenul adevărat iubeşte oricând, şi în nenorocire ajunge ca un frate. (Proverbe 17:17)
Prietenii adevărați împărtășesc bucuriile și necazurile, ne stau mereu alături și ne încurajează. Un frate are “obligația” de a ne ajuta, pentru că acest lucru este considerat ca făcând parte din îndatoririle sale, dar merită mult și ne bucură inima când un prieten ne stă de bunăvoie alături și ne ajută în vremuri de restriște.
5) Recunoașteți-i pe cei adevărați
Cine îşi face mulţi prieteni, îi face spre nenorocirea lui, dar este un prieten care ţine mai mult la tine decât un frate. (Proverbe 18:24)
Prietenii adevărați au grijă de bunăstarea celuilalt și se străduiesc să se ajute și să se binecuvânteze reciproc. Indiferent de dificultățile prin care trece celălalt, ei sunt acolo pentru a-l încuraja și a-i oferi sprijinul necesar. O persoană care încearcă doar să obțină beneficii de la o altă persoană, fără să-i pese de problemele pe care le poate cauza, nu este un bun prieten.
6) Nici un interes financiar
Bogăţia aduce un mare număr de prieteni, dar săracul este părăsit de prietenul lui. (Proverbe 19:4)
Oamenii care apar atunci când luăm banii și apoi dispar pe măsură ce luna și resursele se termină nu sunt prieteni, ci părți interesate. Un prieten adevărat nu se uită la contul nostru bancar sau la poziția noastră socială. Ei ne apreciază pentru calitățile noastre și pentru cine suntem, nu pentru ceea ce avem sau nu avem.
7) Supravegherea comportamentului
Nu te împrieteni cu omul mânios şi nu te însoţi cu omul iute la mânie,
ca nu cumva să te deprinzi cu cărările lui şi să-ţi ajungă o cursă pentru suflet. (Proverbe 22:24-25)
Este foarte înțelept să ne alegem prieteni cu valori asemănătoare, pentru că imităm atât binele, cât și răul din oamenii la care ținem. Dacă dorința noastră este de a-I plăcea lui Dumnezeu și de a face voia Lui, vom căuta oameni care doresc același lucru și care acționează așa cum dorește Hristos. În acest fel, ne vom încuraja reciproc să creștem și să reflectăm caracterul lui Hristos.
8) Oferiți spațiu
Calcă rar în casa aproapelui tău, ca să nu se sature de tine şi să te urască. (Proverbe 25:17)
Respectați spațiul personal și intimitatea celorlalți. Faptul de a fi prieten nu vă dă permisiunea de a vă amesteca în tot sau de a cere să vă implicați în fiecare aspect al vieții lor. Nu este un semn bun dacă o persoană sună constant sau vine în vizită la orice oră fără să verifice dacă este un moment potrivit. Acesta este un semn de nesiguranță și o dorință de control.
9) Apreciați onestitatea
Rănile făcute de un prieten dovedesc credincioşia lui, dar sărutările unui vrăjmaş sunt mincinoase. (Proverbe 27:6)
Uneori, prietenii trebuie să spună adevăruri dureroase, dar simplul fapt că îndrăznesc să le spună și că le spun cu dragoste arată că îl prețuiesc foarte mult pe celălalt. Un prieten adevărat ne avertizează atunci când luăm o decizie greșită sau când atitudinea noastră nu este pozitivă. Ei ne dau sfaturi și ne ajută să facem tot ce este mai bine în orice situație.
10) Îndulcește-ți viața
Cum înveseleşte untdelemnul şi tămâia inima, aşa de dulci sunt sfaturile pline de dragoste ale unui prieten. (Proverbe 27:9)
Prietenia ar trebui să fie ca un balsam pentru viețile noastre, aducând alinare, ușurare și pace în inimile noastre. Cuvintele și atitudinile prietenilor ar trebui să ne dea noi forțe pentru a face față problemelor vieții.
11) Credincios de-a lungul anilor
Nu părăsi pe prietenul tău şi pe prietenul tatălui tău, dar nu intra în casa fratelui tău în ziua necazului tău: mai bine un vecin aproape decât un frate departe. (Proverbe 27:10)
Putem găsi prieteni buni și putem învăța multe de la persoane din altă generație, dar prietenia nu ar trebui să se limiteze la cei de vârsta noastră. Cei mai buni prieteni sunt cei care își dovedesc loialitatea de-a lungul anilor, cei care îți arată că te poți baza pe ei în orice moment. Acest tip de prieten poate fi mai valoros decât propria noastră familie.