3 bărbați care au căpătat harul lui Dumnezeu

Visits: 13

Cele 3 povești care urmează sunt marcate de crimă, adulter și lipsă de caracter, printre multe alte defecte. Cu toate acestea, fiecare dintre ele se întâlnește cu un Dumnezeu iubitor care este dispus să lucreze mână în mână cu protagoniștii lor pentru a-și arăta harul. Aici vă prezentăm ce oameni au găsit har înaintea lui Dumnezeu în ciuda greșelilor lor.

Există multe povești biblice despre oameni care au găsit harul lui Dumnezeu. După ce citești următoarele povestiri, amintește-ți că și tu poți primi acest mare dar.

Oameni care au găsit har înaintea lui Dumnezeu


Iacob

Numele său ne vorbește despre caracterul său înșelător. Iacob înseamnă “uzurpator”. În tinerețe a plănuit împreună cu mama sa să-și înșele tatăl și să fure binecuvântarea fratelui său mai mare, Esau, conform tradiției ebraice (Geneza 25:27-34). L-a înșelat pe tatăl său Isaac (Geneza 27:14-29) și apoi pe Laban, socrul său (Geneza 30:29-43). A devenit un manipulator cu o reputație proastă pentru că obținea ceea ce dorea prin orice mijloace.

Cu toate acestea, trecutul l-a prins din urmă și, în loc să continue să fugă de deciziile sale greșite, a decis să se apere. Iacov a decis să se lupte cu el însuși, să-și înfrunte greșelile și să se confrunte cu Dumnezeu. Iacov s-a luptat cu îngerul, și-a înfruntat trecutul și s-a agățat de Dumnezeu, cerând cu disperare o binecuvântare (Geneza 32:24-26).

Dumnezeu a făcut-o, l-a binecuvântat, i-a schimbat numele în Israel, dovedind încă o dată că harul Său ne iartă păcatele noastre trecute, prezente și viitoare. Iacov este unul dintre bărbații care au găsit harul lui Dumnezeu.

Schimbarea numelui este importantă. Poate că am fost numiți cândva “Hoțul”, “Leneșul”, “Drăguțul”; totuși, pe măsură ce venim la Dumnezeu și primim harul Său îmbătător – ca Iacov – și numele nostru se va schimba. Devenim “copii”, “comoara specială”, “mărul ochiului lui Dumnezeu”.

Moise

Un ucigaș în mijlocul poporului lui Israel, acesta a fost Moise. Moise făcuse o greșeală. În ciuda faptului că a crescut în mijlocul nobilimii egiptene și a fost salvat și adoptat de fiica faraonului, Moise a avut o identitate ebraică. S-a întristat alături de poporul său și, la un moment dat, a încercat să rezolve o nedreptate fără ajutorul lui Dumnezeu. A văzut un egiptean maltratând un evreu și l-a ucis (Exodul 2:14).

Fugind de consecințele faptelor sale, a fugit să se ascundă în deșert. De la nobilimea egipteană la păstor de oi în deșert. De la nobil cu o carieră strălucită la un fugar josnic. Un criminal bătrân. Pe acest Moise, în vârstă de 80 de ani, Dumnezeu l-a chemat să elibereze poporul Său din robia egipteană (Exodul 3:11). Un Moise pe care Dumnezeu a trebuit să-l convingă că este capabil și apt să îndeplinească sarcina de eliberator. Cu harul lui Dumnezeu, el putea să o facă. Moise a fost un alt om care a găsit harul lui Dumnezeu.

Timpul pe care îl petrecem în sălbăticia vieții poate părea ireversibil. Cu părul cărunt, rușine și mulți alți ani, Moise l-a înfruntat pe marele Eu Sunt. În această întâlnire, Dumnezeu nu l-a mustrat pentru crima sa. Și nici nu i-a reproșat anii pe care îi avea. Dumnezeu nu a înjosit nimic din ceea ce Moise simțea că îl definește. Moise se vedea pe sine însuși ca un simplu păstor în pustie, bătrân și rușinat de acțiunile sale din trecut. Dar harul lui Dumnezeu l-a îmbrățișat. Dumnezeu l-a văzut ca pe cel ales pentru a elibera poporul Său. El l-a chemat, i-a dat putere și l-a adus mai aproape de scopul său.

David

Un alt om care a găsit harul lui Dumnezeu a fost regele David. Un rege criminal și adulterin. El nu și-a început cariera cu aceste probleme; dimpotrivă, era un tânăr care îngrijea cu responsabilitate oile din gospodăria sa și le aducea prânzul fraților săi pe câmpul de luptă. Tocmai pe acel câmp de luptă, întâlnirea sa cu uriașul Goliat l-a catapultat în viața publică și a început drumul său spre palat.

Povestea lui David până în momentul în care a ajuns la palat este plină de episoade curajoase. Până într-o zi, pe când era rege, a refuzat să plece la luptă și a rămas în palatul său. Iar de sus, lucrurile par diferite, iar când privești în jos, totul este mai mic: oamenii, misiunile, relația ta cu Dumnezeu. Și iată ce a neglijat: relația sa cu Dumnezeu, ceea ce l-a făcut să uite de locul său de lider. S-a dat la o parte, nepăsător, și a văzut o femeie măritată care făcea baie pe acoperișul său. A văzut-o, a vrut-o, a trimis după ea. A avut-o, a lăsat-o însărcinată, iar când aceasta a rămas însărcinată, după multe șiretlicuri, a ordonat în cele din urmă moartea soțului ei în luptă.

Tânărul umil a devenit un rege îngâmfat care nu și-a refuzat soția aproapelui său. Acest act de poftă l-a costat. Cu toate acestea, prin mustrarea lui Natan, David și-a recunoscut păcatul și s-a pocăit (2 Samuel 12:13). El nu s-a certat, nu s-a justificat: și-a recunoscut păcatul și a înfruntat consecințele.

Descoperirea harului înaintea lui Dumnezeu

“Am păcătuit împotriva Domnului”, a recunoscut regele David. Și Dumnezeu l-a întâmpinat.

Biblia ne spune:

Dacă ne mărturisim păcatele, El este credincios şi drept ca să ne ierte păcatele şi să ne cureţe de orice nelegiuire. (1 Ioan 1:9)

Iacov, Moise și regele David sunt câteva exemple care demonstrează că harul lui Dumnezeu vine în întâmpinarea noastră acolo unde ne aflăm. Și nu ne lasă niciodată în același loc. Trebuie să ne apropiem de El ca Iacov, să fim dispuși să credem și să-L urmăm ca Moise, să ne recunoaștem păcatele și să ne pocăim ca David. Iar Dumnezeu, care este credincios, ne îmbrățișează cu harul Său.

Părerea dumneavoastră contează pentru noi
[Total: 1 Promedio: 5]

Scrie un comentariu

Aboneza-te, vei primi notificări prin email cu noile articole!