4 lucruri pe care Dumnezeu le știe despre fiecare ființă umană (Psalmul 139)

Visits: 59

Nu există absolut nimeni pe acest pământ care să ne cunoască mai bine decât Dumnezeu, nici măcar noi înșine. Dumnezeul atotputernic este un Dumnezeu personal și apropiat, căruia îi pasă de detaliile vieții noastre. Acesta este un adevăr care se repetă în Psalmul 139.

Dumnezeu ne cunoaște încă dinainte de a ne naște, iar prezența Sa este alături de noi încă de atunci. Să medităm asupra a 4 lucruri specifice pe care Dumnezeu le știe despre noi, menționate în acest Psalm. Să-i mulțumim nu doar pentru că ne cunoaște, ci și pentru că ne iubește și dorește să ne fie prieten, să ne îngrijească și să ne călăuzească pentru totdeauna.

1) Dumnezeu ne cunoaște în adâncul ființei noastre.

Doamne, Tu mă cercetezi de aproape şi mă cunoşti,
ştii când stau jos şi când mă scol, şi de departe îmi pătrunzi gândul.
Ştii când umblu şi când mă culc, şi cunoşti toate căile mele.
Căci nu-mi ajunge cuvântul pe limbă, şi Tu, Doamne, îl şi cunoşti în totul.
Tu mă înconjori pe dinapoi şi pe dinainte şi-Ţi pui mâna peste mine.
O ştiinţă atât de minunată este mai presus de puterile mele: este prea înaltă ca s-o pot prinde. (Psalmi 139:1-6)

Psalmistul David ne vorbește despre un Dumnezeu personal, care este interesat de tot ceea ce îi privește pe copiii săi. Dumnezeu știe totul, de la cele mai banale până la cele mai profunde și mai secrete lucruri din viața noastră. Vedem că el știe când stăm jos și când ne ridicăm, când ne ridicăm, care este agitația zilnică care ne apasă și care este timpul nostru de odihnă. De asemenea, El cunoaște profunzimea gândurilor și a cuvintelor noastre, chiar înainte de a le rosti.

De asemenea, Dumnezeu știe ce se întâmplă în inimile noastre, intenția înainte de a spune ceva. El știe ce se întâmplă în timpul acestui proces în care analizăm și filtrăm ceea ce este înțelept să spunem și ceea ce nu este. Oamenii ne aud cuvintele, dar Dumnezeu cunoaște intenția inimii.

Și tocmai pentru că ne cunoaște adevărul nostru interior, a decis să pună mâna peste noi. El știe că avem nevoie de călăuzirea, de atingerea și de protecția Sa. Ca un Tată iubitor, el are grijă de noi și ne călăuzește cu tandrețe, astfel încât să vorbim, să acționăm și să trăim într-un mod care îi este plăcut.

Îți mulțumesc, Doamne, pentru grija și dragostea Ta!

2) Dumnezeu cunoaște greutățile noastre

Unde mă voi duce departe de Duhul Tău şi unde voi fugi departe de faţa Ta?
Dacă mă voi sui în cer, Tu eşti acolo; dacă mă voi culca în Locuinţa morţilor, iată-Te şi acolo;
dacă voi lua aripile zorilor şi mă voi duce să locuiesc la marginea mării,
şi acolo mâna Ta mă va călăuzi, şi dreapta Ta mă va apuca.
Dacă voi zice: „Cel puţin întunericul mă va acoperi şi se va face noapte lumina dimprejurul meu!”
Iată că nici chiar întunericul nu este întunecos pentru Tine; ci noaptea străluceşte ca ziua, şi întunericul, ca lumina. (Psalmi 139:7-12)

Există momente în viață când ne dorim să fim complet singuri. Fie că este vorba de o problemă sau de o situație care ne copleșește, căutăm să ne îndepărtăm de tot și de toți. Dar Dumnezeu este omniprezent, oricât am încerca, nu ne putem ascunde de prezența Lui. Oriunde am merge, indiferent de oră, el este cu noi. El cunoaște toate frustrările și luptele noastre și nu ne lasă abandonați: el este mereu cu noi.

Vedem că Dumnezeu știe totul pentru că este peste tot. Nu există niciun spațiu în întregul univers care să poată scăpa de prezența sa. Cum putem să ne imaginăm că noi, simple ființe umane, ne putem ascunde de el sau îi putem ascunde realitatea circumstanțelor noastre? El știe totul, vede totul și este întotdeauna gata să ne însoțească, să ne ajute, să ne îndrume și să ne țină de mână. Îi vom permite să facă acest lucru?

3) Dumnezeu știe cum s-a format corpul nostru.

Tu mi-ai întocmit rinichii, Tu m-ai ţesut în pântecele mamei mele: (Psalmi 139:13)
Te laud că sunt o făptură aşa de minunată. Minunate sunt lucrările Tale, şi ce bine vede sufletul meu lucrul acesta!
Trupul meu nu era ascuns de Tine, când am fost făcut într-un loc tainic, ţesut în chip ciudat, ca în adâncimile pământului.
Când nu eram decât un plod fără chip, ochii Tăi mă vedeau; şi în cartea Ta erau scrise toate zilele care-mi erau rânduite, mai înainte de a fi fost vreuna din ele.
Cât de nepătrunse mi se par gândurile Tale, Dumnezeule, şi cât de mare este numărul lor!
Dacă le număr, sunt mai multe decât boabele de nisip. Când mă trezesc, sunt tot cu Tine. (Psalmi 139:14-18)

Ce descriere minunată a modului și a momentului în care Dumnezeu ne cunoaște – El ne cunoaște înainte de a ne naște! El a format corpul nostru cu fiecare mic detaliu. Noi suntem creația Sa cea mai specială, făcuți după chipul și asemănarea Sa (Geneza 1:26-27).

Când ne gândim la miliardele de oameni din această lume și la cât de unic este fiecare dintre ei, nu putem decât să ne minunăm de creativitatea impresionantă a Dumnezeului nostru. Dacă adăugăm la aceasta marea complexitate a corpului uman (oasele, venele, organele interne etc.), uimirea noastră trebuie să fie și mai mare. Suntem cu siguranță o creație minunată!

Mult mai impresionant este faptul că Dumnezeu ne cunoaște de dinainte ca cineva să știe că existăm. El ne-a format cu degetele Sale de iubire, fiecare celulă și fiecare parte a corpului nostru…. El are o mare stimă pentru fiecare ființă umană, o mare milă și bunătate pentru toți și un scop special pentru care fiecare a fost creat (Psalmul 138:8).

Să nu disprețuim lucrarea Domnului. Să ne prețuim viețile noastre și ale tuturor celorlalți: născuți și nenăscuți, copii, adulți și bătrâni. Să învățăm să vedem planul special al lui Dumnezeu în fiecare persoană, din momentul conceperii până în momentul morții naturale.

4) Dumnezeu ne cunoaște emoțiile

O, Dumnezeule, de ai ucide pe cel rău! Depărtaţi-vă de la mine, oameni setoşi de sânge!
Ei vorbesc despre Tine în chip nelegiuit, Îţi iau Numele ca să mintă, ei, vrăjmaşii Tăi!
Să nu urăsc eu, Doamne, pe cei ce Te urăsc şi să nu-mi fie scârbă de cei ce se ridică împotriva Ta?
Da, îi urăsc cu o ură desăvârşită; îi privesc ca pe vrăjmaşi ai mei.
Cercetează-mă, Dumnezeule, şi cunoaşte-mi inima! Încearcă-mă şi cunoaşte-mi gândurile!
Vezi dacă sunt pe o cale rea, şi du-mă pe calea veşniciei! (Psalmi 139:19-24)

Psalmistul își exprimă emoții foarte puternice în fața lui Dumnezeu, frustrări care erau în interiorul ființei sale. El le spune cu calm lui Dumnezeu așa cum le simte, pentru că știe că Dumnezeu le cunoaște deja. Nu există nimic ascuns de Dumnezeu! Dumnezeu cunoaște emoțiile noastre și Dumnezeu este drept. Îi putem pune în față tot ceea ce nu înțelegem și considerăm nedrept în această viață, așteptând ca el să acționeze în dreptatea și la timpul său.

Dar, pe lângă faptul că își exprimă ceea ce simte, David îi cere lui Dumnezeu să îi examineze inima și gândurile. Nu voia ca acele sentimente să îl domine. El dorea să primească direcția lui Dumnezeu în toate domeniile vieții sale, inclusiv în cel al emoțiilor.

David știa că el, ca ființă umană, este imperfect și că poate face greșeli. El dă dovadă de o mare înțelepciune cerându-i lui Dumnezeu să îi examineze sentimentele și gândurile. De asemenea, dă dovadă de smerenie recunoscând că Dumnezeu este singurul care îi poate arăta clar ce este greșit și îl poate îndruma pe calea care duce la eternitate.

Să-L căutăm pe Dumnezeu cu seriozitate. Să-l lăsăm să cerceteze adâncurile ființei noastre și să ne conducă pe calea lui, calea eternă.

Psalmul 139: Dumnezeu știe totul și este pretutindeni.

Părerea dumneavoastră contează pentru noi
[Total: 4 Promedio: 4.5]

Scrie un comentariu

Aboneza-te, vei primi notificări prin email cu noile articole!