8 moduri de a nu-i discrimina pe ceilalți

Views: 36

Putem exclude oameni fără să ne dăm seama sau fără să avem o intenție rea, dar aceste acțiuni au consecințe negative și de aceea trebuie să fim atenți la comportamentul nostru.

Este posibil să nu îi discriminăm pe ceilalți și să îi acceptăm ca semeni ai noștri; este doar o chestiune de practică și determinare. Dacă vă întrebați cum se poate realiza acest lucru, fiți atenți la următoarele sfaturi.

Cum să nu-i discriminezi pe ceilalți

1) Nu clasificați oamenii

Ca ființe umane, avem tendința de a clasifica totul. Este o acțiune naturală a creierului nostru și ne ajută să ne amintim mai bine lucrurile. Cu toate acestea, ne conduce, de asemenea, la crearea de stereotipuri. Din acest motiv, pentru a nu-i discrimina pe ceilalți, trebuie să încetăm să mai creăm categorii pentru grupurile sociale.

Se obișnuiește să se clasifice oamenii în grupuri; de exemplu: timizi, religioși, înalți, rapperi, tineri, inteligenți, latino-americani etc. O categorie poate fi o caracteristică a unei persoane, dar nu o identifică în totalitate.

Dacă doriți să evitați discriminarea altora, uitați de clasificări. Începeți să vedeți oamenii ca indivizi și nu după etichetele pe care le au.

2) Nu faceți glume despre subiecte sensibile

Poate credeți că ceva este amuzant, dar poate răni sentimentele oamenilor. Înainte de a face glume despre subiecte precum rasa, cultura, vârsta, aspectul fizic, religia etc., întrebați-vă dacă v-ar plăcea să fiți ironizat pentru oricare dintre caracteristicile dumneavoastră.

3) Nu presupuneți atitudinea sau reacțiile oamenilor.
Evitați să cădeți în capcana de a prezice comportamentul oamenilor. De exemplu, unii oameni spun: ≪Această persoană va reacționa în acest fel pentru că provine dintr-o anumită țară≫; și, deși este posibil să avem dreptate în această predicție, nu putem ști cu exactitate ce gândește sau simte cineva.

Doar pentru că o persoană are o caracteristică distinctivă nu înseamnă că va acționa ca un stereotip. Așa că nu ghiciți și, în schimb, concentrați-vă pe cunoașterea persoanei.

4) Ascultați

Cel mai rău mod de a cunoaște pe cineva este să nu-l lași să vorbească. Pentru a evita discriminarea celorlalți, vorbiți mai puțin și ascultați mai mult. În acest fel, veți afla ce mituri și credințe false există despre stereotipuri. De asemenea, vă va ajuta să vă educați pe dumneavoastră și pe ceilalți.

5) Oferiți șanse egale

Atunci când oferiți oportunități, nu descalificați imediat oamenii. De exemplu, dacă doriți să alegeți pe cineva care să țină un discurs, nu excludeți imediat introvertiții. O astfel de persoană vă poate surprinde și vă poate ține un discurs mai bun decât un extrovertit.

Și dacă, de exemplu, doriți să alegeți pe cineva pentru prezența sa, nu vă bazați pe frumusețea sa fizică. Cineva poate părea mai atrăgător dacă are o atitudine mai bună și dacă știe cum să comunice corect.

6) Nu generalizați

Dacă o persoană dintr-un grup social se comportă într-un anumit fel, nu înseamnă că toată lumea se va comporta la fel. Iar dacă ați avut experiențe neplăcute cu un anumit tip de persoane, nu înseamnă că situația se va repeta cu toți ceilalți.

Una dintre cheile pentru a nu-i discrimina pe ceilalți este evitarea generalizărilor.

7) Nu vă lăsați ghidat de comentariile altora.

Comentariile altora pot fi uneori un ghid, dar nu te poți lăsa ghidat de ele de fiecare dată. Cel mai bine este să aflați singuri cu ce fel de persoană aveți de-a face. Acest lucru vă va împiedica să cădeți în prejudecăți.

8) Tratează-i pe ceilalți așa cum vrei să fii tratat.

În cele din urmă, cea mai importantă regulă este să îi tratezi întotdeauna pe ceilalți așa cum vrei tu să fii tratat. Dacă nu vrei să fii discriminat, nu-i discrimina pe alții. Dacă nu doriți să fiți etichetați și stereotipați, atunci nu faceți același lucru cu ceilalți.

Viața îți va oferi ocazii de a face bine și ar trebui să profiți de ele. Aceasta va fi o sămânță care va face ca binele să se răspândească.

Părerea dumneavoastră contează pentru noi
[Total: 1 Promedio: 5]

Scrie un comentariu

Aboneza-te, vei primi notificări prin email cu noile articole!