Yahweh: semnificația biblică a numelui lui Dumnezeu în ebraică

Views: 30

YHWH sau YHVH este numele ebraic prin care Dumnezeu s-a prezentat lui Moise pe Muntele Horeb în Exodul 3:14. Tetragrammatul sacru, care în pronunția originală pare să fi fost Yahweh, este format din 4 consoane și înseamnă: „EU SUNT CEL CE SUNT” sau „EU VOI FI CEL CE VOI FI”.

YHWH („EU SUNT CEL CE SUNT”) este un nume foarte larg care ne împiedică să îl limităm sau să îl etichetăm pe Dumnezeu în termenii simpli ai oricărei explicații umane. Numele exprimă esența și caracteristicile lui Dumnezeu.

Originea numelui YHWH (Yahweh)

Conform Bibliei, YHWH a fost numele pe care Dumnezeu l-a dezvăluit atunci când Moise l-a întrebat de numele său. Acest eveniment a avut loc pe Muntele Horeb, când Moise, în timp ce păștea oile, a dat peste un tufiș aprins care nu s-a mistuit. Neînțelegând cum s-a întâmplat acest lucru, Moise s-a apropiat de el și acolo a avut prima întâlnire cu Dumnezeul Creator (Exodul 3:4-6).

În Exodul 3, Dumnezeu i-a spus lui Moise despre planul Său de a-i elibera pe evrei din Egipt. Astfel, El și-a îndeplinit promisiunea legământului făcut lui Avraam, Isaac și Iacov (Exodul 2:23-25).

Dumnezeu l-a trimis și l-a încurajat pe Moise să vorbească cu poporul evreu și cu Faraon. Dar Moise nu Îl cunoștea încă bine pe Dumnezeul strămoșilor săi. Așa că L-a întrebat pe Domnul care era numele lui, numele Dumnezeului care îi vorbea:

El verbo „ser” en hebreo – „hayah” o „ehyeh”, tiene la misma raíz verbal que el tetragrámaton (YHWH). Por eso, se piensa que YHWH puede haberse derivado de su similitud con el término „ser”, o tal vez, fue usado como un recurso lingüístico previsto por el Señor.

YO SOY EL QUE SOY

Cea mai frecventă traducere a răspunsului dat de Dumnezeu lui Moise, „EU SUNT CEL CE SUNT”, este unul dintre cele mai cunoscute pasaje din Tora, Legea iudaică.

În Biblia ebraică, acești termeni – scriși inițial în ebraica veche – nu aveau vocale. Mai mult, pronunția numelui lui Dumnezeu aproape că s-a pierdut, tocmai pentru că nu a fost pronunțat prea mult de-a lungul secolelor.

În mod implicit, YHWH a fost înlocuit cu titluri precum Adonai (Domnul) și alte caracteristici divine atribuite lui Dumnezeu (Elohim, „Numele” etc.).

Mai târziu, odată cu introducerea vocalelor lui Adonai și a accentelor masoretice (semnele de sub și de deasupra literelor), s-a încercat să se înregistreze pronunțarea numelui divin. Aceste modificări au reamintit cititorilor să spună Adonai în loc de YHWH.

Texte biblice în care apare termenul YHWH

Vechiul Testament

Găsim expresia YHWH în numeroase ocazii în Vechiul Testament, uneori în nume compuse care se referă la anumite atribute ale lui Dumnezeu:

  • YHWH Sabaoth – Domnul oștirilor (Psalmul 84:12).
  • YHWH Jireh – Domnul va asigura – (Geneza 22:14).
  • YHWH Shalom – „Domnul este pace” – (Judecători 6:24).
  • YHWH Rapha – „Domnul care vindecă” – (Exodul 15:26)
  • YHWH Tsidkenu – „Domnul este dreptatea noastră” – (Ieremia 23:6)
  • YHWH Shammah – „Domnul este aici” – (Ezechiel 48:35)
  • YHWH Nisi – „Domnul este stindardul meu” – (Exodul 17:15)

Noul Testament

Potrivit Evangheliei, Dumnezeu Însuși a venit în lume în persoana Fiului, Isus Hristos. Isus S-a afirmat pe Sine însuși ca fiind „EU SUNT” în mai multe rânduri:

  • Eu sunt calea, adevărul și viața – (Ioan 14:6) – (Ioan 14:6)
  • Eu sunt Păstorul cel bun – (Ioan 10:11)
  • Eu sunt lumina lumii (Ioan 8:12)
  • Eu sunt pâinea vieții (Ioan 6:35)
  • Eu sunt adevărata viță de vie (Ioan 15:1)
  • Eu sunt ușa (Ioan 10:7)
  • Eu sunt Alfa și Omega, Cel dintâi și Cel de pe urmă, Începutul și Sfârșitul (Apocalipsa 22:13).

Una dintre cele mai emblematice ocazii în care Iisus s-a identificat pe Sine însuși ca fiind „Eu sunt” se găsește în Evanghelia după Ioan 8:28-58.

Când iudeii L-au auzit pe Domnul Isus identificându-Se cu Dumnezeu, au luat pietre ca să-L ucidă cu pietre. Ei au înțeles că Isus își însușise numele Dumnezeului Creator Cel Preaînalt. Și așa a fost, pentru că Isus este într-adevăr Domnul:

Părerea dumneavoastră contează pentru noi
[Total: 1 Promedio: 5]

Scrie un comentariu

Aboneza-te, vei primi notificări prin email cu noile articole!