Views: 68
Biblia este o mică bibliotecă de 66 de cărți care vorbesc în principal despre dragostea imensă a lui Dumnezeu pentru omenire. Cuvântul Biblie înseamnă “cărțile”, ceea ce este un nume potrivit, deoarece este de fapt o colecție de cărți.
Cele două secțiuni principale ale Bibliei sunt Vechiul Testament și Noul Testament. Cărțile din cadrul acestor secțiuni nu sunt în ordine cronologică, ci sunt grupate în funcție de stilul lor literar. Unele dintre aceste genuri sunt cărțile Legii, cărțile profetice, cărțile istorice și Evangheliile.
Tema centrală a Bibliei este dragostea lui Dumnezeu pentru fiecare ființă umană și dorința sa de a avea o relație personală de prietenie cu ea. Biblia ne spune cum a creat Dumnezeu omenirea pentru a avea părtășie cu El. Cu toate acestea, omul nu L-a ascultat pe Dumnezeu, permițând ca păcatul să intre în viața sa. Dumnezeu a pus în mișcare planul Său de răscumpărare, deoarece El nu dorește ca nimeni să trăiască separat de El pentru eternitate.
Acesta este motivul pentru care mulți creștini, pe lângă faptul că consideră Biblia drept Cuvântul lui Dumnezeu, o văd ca pe o scrisoare de dragoste a lui Dumnezeu către omenire. Există multe versete care vorbesc despre dragostea lui Dumnezeu și despre dorința sa arzătoare ca toți să primească iertarea și să trăiască cu El pentru eternitate. Și aceasta a fost misiunea lui Isus când a venit pe pământ.
Relatările biblice încep cu povestea umanității încă din momentul creației. Biblia se încheie cu o carte profetică ce conține revelația lui Dumnezeu despre sfârșitul vremurilor.
Cum este împărțită Biblia
Biblia este împărțită în 2 mari secțiuni numite Vechiul Testament și Noul Testament. Aici, cuvântul testament înseamnă legământ. Termenul se referă mai întâi la legământul lui Dumnezeu cu poporul evreu (Vechiul Testament) și apoi la noul legământ prin lucrarea răscumpărătoare a lui Isus Hristos (Noul Testament).
Vechiul Testament
Vechiul Testament este sacru și important atât pentru creștini, cât și pentru evrei. Evreii îl numesc Tanak, un acronim care descrie ceea ce conține: Tora (Legea sau instrucțiunile), Nevi’im (profeții) și Ketuvim (scrierile).
În Vechiul Testament găsim în primul rând istoria poporului Israel. Această istorie conține promisiunile lui Dumnezeu față de ei că toate națiunile pământului vor fi binecuvântate prin intermediul unui descendent foarte special pe care îl numește Fiul lui David.
Vechiul Testament evreiesc este același cu Vechiul Testament protestant și are 39 de cărți. În Biblia protestantă, aceste cărți sunt împărțite după cum urmează:
- Pentateuhul, primele 5 cărți, de la Geneză la Deuteronom.
- Cărțile istorice, de la Iosua la Estera.
- Cărțile de înțelepciune și poezie, de la Iov la Cântarea Cântărilor.
- Cărțile profetice, de la Isaia la Maleahi.
Noul Testament
Noul Testament are 27 de cărți grupate după cum urmează:
- Evangheliile, care relatează viața și lucrarea lui Iisus (Dumnezeu întrupat). Există 4 Evanghelii: Matei, Marcu, Luca și Ioan. În Isus s-au împlinit profețiile Vechiului Testament despre Fiul lui David sau Mesia, atât de mult așteptat de poporul lui Israel.
- O carte istorică ce povestește nașterea bisericii și istoria primilor creștini. Numele cărții este Faptele Apostolilor.
- Scrisorile apostolice, scrise mai ales de apostolul Pavel, dar și de alți apostoli. Ele încep cu Epistola apostolului Pavel către Romani și ajung până la Epistola apostolului Iuda. Scopul principal al scrisorilor era de a încuraja bisericile, de a învăța doctrina sănătoasă sau principiile de bază ale creștinismului și de a avertiza împotriva doctrinelor false și a păcatului.
- O carte profetică, Apocalipsa Sfântului Ioan, care relatează evenimente viitoare despre sfârșitul vremurilor.
Cărțile Bibliei sunt:
Vechiul Testament:
- Genesis
- Exodul
- Leviticul
- Numere
- Deuteronomul
- Iosua
- Judecători
- Rut
- 1 Samuel
- 2 Samuel
- 1 Împărați
- 2 Regi
- 1 Cronici
- 2 Cronici
- Ezra
- Neemia
- Estera
- Iov
- Psalmi
- Proverbele
- Eclesiastul
- Cântarea Cântărilor
- Isaia
- Ieremia
- Plângeri
- Ezechiel
- Daniel
- Osea
- Ioel
- Amos
- Obadia
- Ionah
- Mica
- Naum
- Habacuc
- Țefania
- Hagai
- Zaharia
- Maleahi
Noul Testament:
- Matei
- Marcu
- Luca
- Ioan
- Faptele Apostolilor
- Romani
- 1 Corinteni
- 2 Corinteni
- Galateni
- Efeseni
- Filipeni
- Coloseni
- 1 Tesaloniceni
- 2 Tesaloniceni
- 1 Timotei
- 2 Timotei
- Titus
- Filemon
- Evrei
- Iacov
- 1 Petru
- 2 Petru
- 1 Ioan
- 2 Ioan
- 3 Ioan
- Iuda
- Apocalipsa
Cum s-a format Biblia
Biblia, așa cum o cunoaștem astăzi, nu s-a format peste noapte. Ea a fost scrisă pe parcursul unei perioade lungi de timp, care a durat aproximativ 1500 de ani. La început, poveștile biblice erau transmise de la o persoană la alta prin relatări orale. O persoană îi spunea altei persoane poveștile despre ceea ce a trăit sau a primit de la Dumnezeu, despre propriile experiențe, despre cele ale strămoșilor și ale celor pe care îi cunoștea.
Mai târziu, oamenii au început să păstreze povestirile pe suluri sau pergamente. Existau oameni numiți scribi care se dedicau acestei importante lucrări. Ei foloseau orice aveau la dispoziție: pergament, papirus, piele, lut… important era să păstreze Cuvântul lui Dumnezeu pentru generațiile viitoare.
În ceea ce privește limbile, Vechiul Testament a fost scris în principal în ebraică, dar și în aramaică. Noul Testament, redactat în secolul I d.Hr., a fost scris în greacă. Autorii biblici au fost foarte diverși. Printre ei se numărau profeți, regi, poeți și mai mulți dintre discipolii sau apostolii lui Iisus.
Deoarece Biblia a fost scrisă de peste 40 de persoane într-un interval de timp de aproximativ 1500 de ani, este dificil de spus cât de veche este Biblia însăși. Se crede că cea mai veche carte a Bibliei ar putea fi cartea Genezei sau cartea lui Iov și că a fost scrisă în jurul anului 1400 î.Hr. Pe de altă parte, ultima carte a Bibliei, Apocalipsa, a fost scrisă de apostolul Ioan din exilul de pe Insula Patmos, între anii 90 și 95 d.Hr.
¿Ce ne spune Biblia?
Biblia începe cu crearea lumii și a umanității, cum Dumnezeu a creat totul din nimic. Dumnezeu a creat o grădină frumoasă în care a așezat bărbatul și femeia cu dorința de a se împrieteni cu ei. Cu toate acestea, oamenii nu au ascultat de Dumnezeu și păcatul a intrat în lume. Dumnezeu, în infinita Sa înțelepciune, a pus în mișcare planul Său de a-l salva pe om din păcatul său.
Dumnezeu a ales un om, Avraam, și i-a promis că va face din el o națiune mare. Descendenții lui Avraam vor fi o binecuvântare pentru întreaga omenire. Vechiul Testament spune povestea lui Isaac, fiul lui Avraam, și a nepotului său Iacov sau Israel. Familia a crescut și din ea a ieșit poporul Israel, poporul ales al lui Dumnezeu.
Restul Vechiului Testament spune povestea acestui popor. Vedem cum Dumnezeu i-a condus și i-a salvat din sclavia din Egipt și i-a adus în Țara Făgăduinței. Dumnezeu a ridicat profeți, oameni unși cu Duhul lui Dumnezeu, pentru a-i încuraja în anumite momente, pentru a-i confrunta cu păcatele lor și pentru a le transmite mesajul lui Dumnezeu.
În mijlocul tuturor problemelor cu care s-a confruntat poporul lui Israel, ei s-au agățat întotdeauna de ceva. Ei sperau că se vor împlini profețiile despre un conducător care îi va elibera de jugurile opresive și îi va ajuta să trăiască în libertate și prosperitate.
În Noul Testament vedem împlinirea acelor profeții și a promisiunilor lui Dumnezeu. Isus, Fiul lui Dumnezeu, a fost trimis în lume. Viața lui Isus a reflectat puterea lui Dumnezeu de a vindeca și, mai presus de toate, de a salva și de a ierta păcatele. Puterea lui Dumnezeu s-a manifestat prin el, pentru că era Dumnezeu întrupat.
Cu toate acestea, Isus a fost răstignit. Părea sfârșitul speranțelor oamenilor, dar Isus a înviat! El a învins moartea. După învierea sa, biserica a crescut foarte mult și s-a răspândit în diferite țări din cauza persecuțiilor, dar și datorită fervoarei adepților lui Iisus de a ajunge în lume cu mesajul său de mântuire.
Ultima carte a Bibliei, Apocalipsa, arată spre viitor. Este o carte cu mult simbolism, dar care conține un mesaj clar. Dumnezeu va face un cer nou și un pământ nou, unde vor locui pentru eternitate cei care au acceptat darul său de iubire și au primit iertarea păcatelor lor prin Fiul său Isus Hristos.