¿Când s-a născut Iisus din Nazaret, conform Bibliei?

Visits: 70

Putem cunoaște data aproximativă a nașterii lui Iisus? Da! Să analizăm ce ne spun Biblia și unele documente și surse istorice.

Faptele despre regele Irod ne ajută să facem acest calcul. Rapoartele istorice indică faptul că Irod a murit în anul 4 î.Hr. și se știe că atunci când s-a născut Iisus, Irod conducea încă Iudeea. Istoricul evreu Flavius Josephus datează moartea lui Irod în primăvara anului 750 din calendarul roman (cel folosit la acea vreme).

Există, de asemenea, documente istorice ale cercetătorilor Noului Testament care confirmă faptul că succesorul lui Irod a început să domnească peste Iudeea și Samaria în anul 4 î.Hr. Cu toate acestea, o analiză a manuscriselor lui Flavius Josephus efectuată de British Library și Library of Congress indică faptul că manuscrisele anterioare anului 1544 plasează moartea lui Irod în anul 1 î.Hr. Acest lucru aduce data nașterii lui Iisus și mai aproape de data acceptată în mod tradițional.

În Biblie găsim, de asemenea, multe mențiuni despre Irod atunci când citim relatarea nașterii lui Iisus. Unele dintre textele biblice care vorbesc despre Irod sunt Matei 2:1-3, Matei 2:16 și Matei 2:19-20.

Acum, chiar dacă știm anul aproximativ al nașterii lui Isus, avem suficiente date pentru a ști dacă Isus s-a născut în decembrie?

¿S-a născut Isus pe 25 decembrie?

Nu, este destul de sigur că nici măcar nu s-a născut în decembrie. Cel mai probabil s-a născut la sfârșitul lunii septembrie sau la începutul lunii octombrie.

Un lucru care susține puternic această teorie este scena biblică a apariției îngerilor la păstorii care se aflau cu oile lor pe câmp. Luca 2:8 spune: “În aceeași regiune erau păstori care petreceau noaptea pe câmp, îngrijindu-și pe rând turmele.”

În acea regiune a Betleemului și în toată zona, păstorii aveau obiceiul de a ieși pe câmp cu turmele lor din primăvară până la începutul lunii octombrie, când vremea era favorabilă pentru a dormi în aer liber cu oile. Prin urmare, se poate spune cu o oarecare certitudine că Iisus trebuie să se fi născut cel târziu la începutul lunii octombrie.

Fapte care ne ajută să calculăm anul

1- Recensământul, motivul pentru care Iosif și Maria au mers la Betleem

În Luca 2:1-5 citim despre recensământul pe care Augustus Cezar l-a decretat pentru întregul Imperiu Roman. În plus, ni se spune că acesta a fost primul recensământ efectuat în timpul domniei lui Quirinius în Siria. Acest recensământ a fost cel care a determinat călătoria lui Iosif și a Mariei spre Betleem, deoarece Iosif era descendent al lui David și trebuia să fie înregistrat acolo.

În ceea ce privește datele istorice, există două inscripții antice care susțin și confirmă faptul că Quirinius a condus expediții militare în provinciile estice ale Imperiului Roman între anii 7 și 4 î.Hr. Prin urmare, se consideră că este foarte probabil ca recensământul menționat în Biblie să fi avut loc în acei ani.

2- Vizita magilor de la Răsărit și apariția stelei

Matei capitolul 2 ne vorbește despre vizita magilor de la Răsărit. Au venit la Ierusalim în căutarea noului rege al iudeilor. Cum au aflat despre nașterea lui? O stea i-a alertat și au urmat-o cu scopul de a-l găsi pe noul rege și de a i se închina.

Se știe că înțelepții din Orient își studiau îndelung subiectele de interes și cunoșteau bine profețiile biblice (vezi Numeri 24:17 și Miheia 5:2). De aceea, au acordat o atenție deosebită stelelor și au pornit la drum imediat ce au văzut steaua cea mare.

Potrivit astronomilor, între anii 7 și 6 î.Hr. planetele Jupiter și Saturn se aflau foarte aproape de constelația Pești, ceea ce a creat o strălucire foarte puternică. Este posibil ca acesta să fi fost semnul pe care l-au văzut pe cer, care le-a amintit de profețiile pe care le citiseră și i-a motivat să înceapă călătoria pentru a-l întâlni pe noul Rege.

3- Sarcina Elisabetei, mama lui Ioan Botezătorul

În Evanghelia după Luca, capitolul 1, citim povestea lui Zaharia. În timp ce oficia ca preot în fața lui Dumnezeu, a intrat în sanctuarul Domnului pentru a arde tămâie. El aducea jertfa, iar poporul se ruga și, în acel interval de timp, un înger al Domnului i-a apărut lui Zaharia și i-a spus că el și soția lui, Elisabeta, vor avea un fiu pe care îl vor numi Ioan.

Zaharia (tatăl lui Ioan Botezătorul) făcea parte din rotația preoților templului. Casei sale, casa lui Abia, i s-a atribuit a opta rotație (1 Cronici 24:10) în săptămâna a zecea a ciclului preoțesc pentru a sluji în templu.

Istoricii estimează că rotația sa a început în mai și s-a încheiat în iunie. Deoarece Elisabeta a rămas însărcinată la scurt timp după aceea, Ioan Botezătorul trebuie să se fi născut primăvara. Potrivit relatării biblice, Maria a rămas însărcinată când Elisabeta era în luna a șasea de sarcină (Luca 1:26-27). Așadar, dacă Ioan Botezătorul s-a născut în martie sau aprilie, Iisus trebuie să se fi născut în septembrie sau octombrie în același an.

¿Unde s-a născut Iisus?

În Matei capitolul 2, Luca 2 și în Mica, găsim versete care ne spun că Isus s-a născut în Betleem. De exemplu, în Miheia 5:2, citim următoarea profeție despre nașterea lui Isus.

„Şi tu, Betleeme Efrata, măcar că eşti prea mic între cetăţile de căpetenie ale lui Iuda, totuşi din tine Îmi va ieşi Cel ce va stăpâni peste Israel şi a cărui obârşie se suie până în vremuri străvechi, până în zilele veşniciei.” (Mica 5:2)

Cu toate acestea, există și alte versete biblice care ar putea sugera că s-a născut în Nazaret. De exemplu, versetele în care oamenii, atunci când îl menționau pe Isus, îl numeau “Nazarineanul” (vezi, de exemplu, Marcu 14:66-67, Marcu 16:6 și Matei 2:21-23).

Majoritatea istoricilor susțin că există dovezi că relatările apostolilor și ale bisericii primare despre viața lui Iisus sunt adevărate. Arheologii au verificat existența în perioada biblică atât a Betleemului, cât și a Nazaretului, două locuri foarte importante în viața lui Iisus. Cu toate acestea, mențiunile despre Betleem sunt mai numeroase, deoarece Nazaret era un loc foarte umil și ignorat.

Steaua care i-a călăuzit pe înțelepții de la Răsărit poate fi utilă în acest caz. Magii și-au studiat în detaliu subiectele de interes și cunoșteau profețiile biblice care vorbeau despre un nou rege al evreilor care urma să se nască la Betleem. Prin urmare, erau foarte atenți la semnele de pe cer. Faptul că au recunoscut semnificația stelei în legătură cu ceea ce citiseră despre acest nou rege al iudeilor și că au urmat-o arată o mare convingere din partea lor. Erau siguri că îl vor întâlni pe regele nou-născut atunci când vor ajunge în Betleem.

În ceea ce privește faptul că Iisus a fost numit “Nazarineanul”, el și-a petrecut o bună parte din viață în Nazaret. Casa familiei sale era acolo, era patria lui Iosif și este normal ca Isus să fie considerat un nazarinean. Familia sa era stabilită acolo, iar Iosif părea să fie un tâmplar cunoscut în zonă (Marcu 6:1-4).

¿Unde a fost așezat Isus când s-a născut?

Biblia spune în Luca 2:7 că L-au așezat într-o iesle sau într-un fel de cutie în care se punea hrana pentru animale. De ce L-au pus acolo? Pentru că a fost singurul loc pe care l-au găsit pentru a petrece noaptea. Toate hanurile sau locurile de cazare erau pline, iar Maria și Iosif nu mai aveau altă opțiune.

Şi a născut pe Fiul ei cel întâi născut, L-a înfăşat în scutece şi L-a culcat într-o iesle, pentru că în casa de poposire nu era loc pentru ei. (Luca 2:7)
Părerea dumneavoastră contează pentru noi
[Total: 1 Promedio: 5]

Scrie un comentariu

Aboneza-te, vei primi notificări prin email cu noile articole!