Ce înseamnă capitolul 1 din Geneza?

Views: 39

Primul capitol din Geneza descrie cel mai extraordinar eveniment din istoria universului: crearea acestuia. Având în vedere ceea ce reprezintă acest moment și ceea ce știm despre știință și natură, el este adesea numit cel mai mare dintre toate miracolele posibile. Versetele de început ale cărții Geneza nu sunt nimic altceva decât o relatare a modului în care Dumnezeu, cu un scop și o intenție deplină, a creat totul în univers.

Ceea ce ne spune această relatare a creației despre Dumnezeu și despre rolul pe care l-a jucat în originile noastre este foarte interesant. La fel de fascinante în legătură cu aceste versete de început sunt detaliile pe care nu ni le oferă despre creație. Aceste detalii, desigur, sunt motivul controversei care adesea înconjoară Geneza 1. În timp ce alte evenimente din Biblie sunt descrise în mii de cuvinte și cu detalii minuțioase, subiectul creației este tratat pe scurt în timpul capitolelor 1 și 2 din Geneza. Chiar și în rândul celor care susțin că Biblia este autoritară, inspirată și infailibilă, este adevărat că acest lucru lasă un spațiu conceptual amplu pentru discuții cu privire la modul în care aceste versete ar trebui citite astăzi.

Întrebările pe care acest capitol le-a inspirat au fost dezbătute timp de mii de ani. A fost creat universul în șase zile literale de 24 de ore sau într-o perioadă mai lungă de timp? Este textul menit să explice un proces literal sau să reprezinte simbolic lucrarea lui Dumnezeu? Este aceasta relatarea momentelor de început absolut ale existenței pământului, sau Dumnezeu a creat ceva mai devreme, evenimente care ar fi putut avea loc între versetele 1 și 2?

Toate aceste întrebări au răspunsuri diferite. La rândul lor, există mulți creștini care susțin diferite niveluri conceptuale ale răspunsurilor în sine, iar fiecare dintre răspunsuri are implicații teologice diferite. Cu toate acestea, în ciuda a ceea ce ar putea crede unii credincioși (și necredincioși) bine intenționați, majoritatea acestor opțiuni variate nu intră în conflict cu adevărurile teologice cheie ale Scripturii. Drept urmare, nu vom petrece mult timp sau spațiu discutând aceste detalii în acest comentariu special. Concluzia la care ajungem, în conformitate cu scopul acestei slujbe, este că capitolele 1 și 2 din Geneza afirmă în mod explicit câteva idei-cheie care, pentru cei care acceptă că Biblia este Cuvântul lui Dumnezeu, sunt pur și simplu de necontestat. Deși cercetătorii care cred în Biblie pot să nu fie de acord cu privire la modul în care Dumnezeu a creat și când a creat totul, un lucru este de necontestat: capitolul 1 din Geneza insistă asupra faptului că Dumnezeu este Creatorul.

Cu alte cuvinte, nicio persoană care pretinde că Biblia ne comunică adevărul lui Dumnezeu nu poate respinge credința că Dumnezeu este Creatorul. Dacă Scripturile sunt Cuvântul lui Dumnezeu (și într-adevăr sunt), atunci Dumnezeu a intenționat de la început ca noi să-L cunoaștem ca fiind Creatorul tuturor lucrurilor.

Cel mai probabil, acest text a fost scris inițial de Moise sub inspirația Duhului Sfânt. Moise, din cauza educației sale (Exodul 2:1-10), era foarte familiarizat cu viziunile religioase păgâne. În perioada în care a fost scrisă Geneza, multe culturi erau dedicate închinării la soare, lună, stele, mări, creaturi marine și alte minuni naturale. Geneza 1 contrazice acest tip de cultură, precum și naturalismul din zilele noastre, afirmând că niciunul dintre aceste lucruri nu este zeu. Mai degrabă, ele sunt pur și simplu lucruri create de singurul Dumnezeu adevărat. Numai Dumnezeu este demn de închinare, deoarece numai El este Creatorul. În capitolele următoare, vom ajunge să-L cunoaștem ca Dumnezeul lui Israel.

Capitolul 1 din Geneza dezvoltă povestea folosind repetiția și un ritm specific. Acest pasaj a fost compus inițial în limba ebraică, sub o structură adesea destul de rigidă. Aceste versete descriu decretele de creație ale lui Dumnezeu prin intermediul contextului a șase zile individuale.

Fără îndoială, există multe modele încorporate în textul acestui capitol de deschidere. De exemplu, un lucru la care se face apel în mod constant este faptul că Dumnezeu a creat “spațiul” pentru ca acesta să poată susține mai târziu ceva în el, cum ar fi corpurile cerești sau viața însăși. Astfel, în prima zi, Dumnezeu a creat lumina, iar în a patra zi a creat soarele, luna și stelele pentru a distribui această lumină. În a doua zi, Dumnezeu a separat apele, creând oceanele; apoi, în ziua a cincea, a populat oceanele cu creaturi marine de toate felurile. În ziua a treia, Dumnezeu a creat uscatul și l-a umplut cu vegetație; în ziua a șasea, Dumnezeu a creat viața animală și umană, gata să consume fructele și plantele care fuseseră create anterior în acel spațiu.

Geneza 1 este un capitol foarte bogat și detaliat. Acest text este doar începutul unei cărți fascinante și esențiale pentru toți cei care vor să-L cunoască și să-L înțeleagă pe Dumnezeu. Cititorii sunt puternic încurajați să își ia timp pentru a citi și a înțelege aceste cuvinte și să se bucure de timpul petrecut citindu-le în timp ce caută să înțeleagă lucrarea creatoare a lui Dumnezeu (Psalmul 19:1).

Părerea dumneavoastră contează pentru noi
[Total: 1 Promedio: 5]

Scrie un comentariu

Aboneza-te, vei primi notificări prin email cu noile articole!