¿Ce spune Biblia despre disciplinarea copiilor?

Visits: 25

Creșterea copiilor este o sarcină pe care fiecare părinte trebuie să o îndeplinească, dar nu este ușor, iar uneori părinții pot fi confuzi cu privire la ceea ce este cel mai bine pentru că există atât de multe teorii și instrumente care pretind lucruri diferite. Din fericire, Cuvântul lui Dumnezeu are răspunsuri la această problemă și la multe altele.

Dacă nu știți cum să vă disciplinați copiii, fiți atenți, pentru că iată ce spune Biblia despre asta. Următoarele versete te vor ajuta să-i corectezi și să-i călăuzești cu dragoste.

A disciplina înseamnă a iubi

Cine cruţă nuiaua, urăşte pe fiul său, dar cine-l iubeşte, îl pedepseşte îndată. (Proverbe 13:24)

Un lucru pe care Biblia îl spune clar de la început este că disciplina este un semn de dragoste. Dumnezeu Însuși ne corectează pentru că ne iubește și vrea ce este mai bun pentru noi. De asemenea, Biblia ne spune că părinții care își iubesc copiii sunt preocupați de disciplinarea lor.

Unii cred astăzi că a-și iubi copiii înseamnă să-i lase să facă ce vor și să nu le pună limite; totuși, exemplul lui Dumnezeu ne spune că disciplina este o practică sănătoasă care demonstrează dragoste și o preocupare autentică pentru ceilalți.

Disciplina are răsplata ei

Este adevărat că orice pedeapsă, deocamdată pare o pricină de întristare, şi nu de bucurie; dar mai pe urmă aduce celor ce au trecut prin şcoala ei roada dătătoare de pace a neprihănirii. (Evrei 12:11)

Disciplina nu este doar un act de dragoste, ci are și beneficii (Proverbe 29:15-17). De exemplu, în Biblie vedem că cei care au primit mustrări de la Dumnezeu și au ascultat de El s-au bucurat de mari binecuvântări.

Un copil care se supune corecției va trăi o viață dreaptă și va putea culege roadele pe care le produce; de aceea disciplina părintească este importantă.

Disciplina poate fi fizică

Nu cruţa copilul de mustrare, căci dacă-l vei lovi cu nuiaua nu va muri. Lovindu-l cu nuiaua, îi scoţi sufletul din Locuinţa morţilor. (Proverbe 23:13-14)

Există controverse în ceea ce privește pedeapsa fizică, unii susținând că aceasta nu ar trebui practicată deoarece dăunează psihologiei copiilor și adolescenților. Cu toate acestea, Biblia spune că poate fi folosită în scopul corectării (Proverbe 22:15).

Când Biblia vorbește despre corecția fizică, subliniază că aceasta se face cu dragoste și nu cu violență sau mânie; de aceea îi avertizează pe părinți:

Pedepseşte-ţi fiul, căci tot mai este nădejde, dar nu dori să-l omori. (Proverbe 19:18)

Disciplina, chiar dacă este fizică, ar trebui să fie aplicată pentru a corecta un comportament neadecvat, dar nu ar trebui să meargă până la extrema umilirii, rușinării sau degradării copilului. De aceea, Scriptura spune că părinții ar trebui să disciplineze așa cum ar disciplina Dumnezeu:

Şi voi, părinţilor, nu întărâtaţi la mânie pe copiii voştri, ci creşteţi-i în mustrarea şi învăţătura Domnului. (Efeseni 6:4)

Părerea dumneavoastră contează pentru noi
[Total: 2 Promedio: 5]

Scrie un comentariu

Aboneza-te, vei primi notificări prin email cu noile articole!