Views: 127
Fericirile sunt:
- „Ferice de cei săraci în duh, căci a lor este Împărăţia cerurilor!
- Ferice de cei ce plâng, căci ei vor fi mângâiaţi!
- Ferice de cei blânzi, căci ei vor moşteni pământul!
- Ferice de cei flămânzi şi însetaţi după neprihănire, căci ei vor fi săturaţi!
- Ferice de cei milostivi, căci ei vor avea parte de milă!
- Ferice de cei cu inima curată, căci ei vor vedea pe Dumnezeu!
- Ferice de cei împăciuitori, căci ei vor fi chemaţi fii ai lui Dumnezeu!
- Ferice de cei prigoniţi din pricina neprihănirii, căci a lor este Împărăţia cerurilor!
- Ferice va fi de voi când, din pricina Mea, oamenii vă vor ocărî, vă vor prigoni şi vor spune tot felul de lucruri rele şi neadevărate împotriva voastră!
Fericirile sunt o introducere la binecunoscuta Predică de pe Munte, pe care Iisus a ținut-o în fața discipolilor și a multora dintre adepții săi. Pasajul biblic se găsește în Matei 5:3-12. Binecuvântat înseamnă „foarte privilegiat” sau „binecuvântat”.
Rezumatul a ceea ce înseamnă: Prin cele nouă fericiri, Isus a descris cum trebuie să fie caracterul ucenicilor Săi și ce răsplată primesc sau vor primi.
Fiecare dintre fericiri se adresează unui anumit grup de oameni care dezvoltă calitatea de mai sus prin lucrarea Duhului Sfânt în viața lor. Și despre asta este vorba: dezvoltarea caracterului pe care Dumnezeu dorește să-l vadă la copiii Săi. Fiecărui grup i se promite că va primi o binecuvântare corespunzătoare.
1. Săracii în duh
„Ferice de cei săraci în duh, căci a lor este Împărăţia cerurilor! (Matei 5:3)
Cei dintâi sunt cei care își recunosc sărăcia spirituală și faptul că au nevoie de Dumnezeu ca Mântuitor. Ei merg cu o inimă umilă în prezența lui Dumnezeu pentru a implora mila și iertarea Sa (vezi Luca 18:9-14). De aici începe umblarea noastră cu Isus: din recunoașterea faptului că nu suntem mântuiți prin meritele noastre, ci prin El, prin marea Sa îndurare și har.
Cel sărac în duh tânjește să reflecte caracterul lui Isus și să-L glorifice în viața sa. El trăiește în umilință, supus stăpânirii lui Hristos. Vedem că răsplata sa, împărăția cerurilor, îi aparține acum. El nu trebuie să aștepte viitorul, el poate trăi deja în realitatea împărăției cerurilor.
Isus, la începutul slujbei sale pământești, a predicat: „Pocăiți-vă, căci împărăția cerurilor este aproape”. Cei săraci cu duhul răspund la acest mesaj cu o pocăință autentică în fața Domnului și își primesc răsplata: împărăția cerurilor vine și le transformă viața!
2. Cei care plâng
Ferice de cei ce plâng, căci ei vor fi mângâiaţi! (Matei 5:4)
Acest grup este strâns legat de primul. Vorbește despre cei care se pocăiesc și plâng adânc pentru păcatele lor, pentru modul în care acțiunile lor L-au ofensat pe Dumnezeu și au provocat o ruptură între ei și Dumnezeu. Din nou, aceștia sunt oameni care recunosc nevoia lor de Isus și strigă către El cu inima mâhnită. Pavel vorbește despre acest sentiment când spune: „Durerea care vine de la Dumnezeu produce pocăința care duce la mântuire…” (2 Corinteni 7:10).
Este adevărat că trecem prin situații triste și dificile în cursul vieții și Dumnezeu aduce și în astfel de momente mângâiere și pace în inimile noastre. Dar beatitudinea este mai degrabă pentru cei care plâng cu adâncă întristare pentru păcatele pe care le-au săvârșit. Aceștia vor fi mângâiați!
Ce este păcatul și ce spune Biblia despre el?
3. Cei blânzi
Ferice de cei blânzi, căci ei vor moşteni pământul! (Matei 5:5)
Această Fericiri se referă la Psalmul 37:1-11. Ea vorbește despre cineva care are încredere deplină în Dumnezeu și nu se lasă dus de atitudinea celorlalți sau de nedreptățile pe care le vede în jurul său. Cel blând și smerit cu duhul nu reacționează impulsiv la situații, ci așteaptă cu răbdare îndrumarea lui Dumnezeu pentru a acționa conform voii Sale.
Persoana smerită sau blândă știe că Dumnezeu este în control, are încredere în El și se agață de El și de promisiunile Sale. Este o persoană care așteaptă fără ezitare, încrezătoare că Dumnezeu face ceea ce spune și că mișcarea sa are întotdeauna ca rezultat binele pentru copiii săi. Răsplata pentru cel smerit: va primi pământul ca moștenire.
4. Cei ce flămânzesc și însetează după neprihănire
Ferice de cei flămânzi şi însetaţi după neprihănire, căci ei vor fi săturaţi! (Matei 5:6)
Acest grup de oameni tânjesc după neprihănire și după manifestarea neprihănirii lui Dumnezeu pe pământ. Nu este doar o dorință: este o mare putere și de aceea ei caută să participe activ la instaurarea dreptății. Ei vin la Dumnezeu căutând dreptatea Lui nu numai pentru ei înșiși, ci și pentru circumstanțele din jurul lor.
Ei recunosc că adevărata dreptate vine de la Dumnezeu, deoarece au experimentat-o în viața lor. Ei au primit iertarea Sa și Îl urmează în sfințenie și ascultare. Ei știu că, chiar și în mijlocul a tot ceea ce pare nedrept în această lume, Dumnezeu va lucra mai devreme sau mai târziu la dreptatea Sa și această certitudine îi conduce. Promisiunea pentru ei este că vor fi mulțumiți. Ei vor vedea manifestarea dreptății lui Dumnezeu.
5. Cei milostivi
Ferice de cei milostivi, căci ei vor avea parte de milă! (Matei 5:7)
Inima transformată de dragostea și iertarea lui Dumnezeu va arăta milă și compasiune, se va identifica cu durerea celorlalți și va avea compasiune. Acest lucru nu va rămâne nerăsplătit. Cel care arată compasiune pentru alții va primi și el compasiune atunci când are nevoie de ea. Este ca un bumerang.
Cum se exprimă compasiunea? Urmând exemplul lui Dumnezeu. El ne-a deschis calea spre viața veșnică prin Isus, pe când eram încă păcătoși (Romani 5:8). Atunci când suntem plini de compasiune, întindem mâna către ceilalți și îi ajutăm să devină oameni mai buni și copii ai lui Dumnezeu.
Persoana plină de compasiune se străduiește să înțeleagă situația celorlalți, fără a ignora sau trece cu vederea greșelile pe care le-au făcut. El le oferă instrumentele de care au nevoie pentru a descoperi și a folosi potențialul pe care Dumnezeu l-a pus în ei. Își ține ochii ațintiți asupra a ceea ce Dumnezeu vrea să facă și nu asupra greșelilor pe care le-au făcut oamenii.
6. Cei cu inima curată
Ferice de cei cu inima curată, căci ei vor vedea pe Dumnezeu! (Matei 5:8)
A avea o inimă curată înseamnă a avea o inimă înclinată spre lucrurile care Îi plac lui Dumnezeu. Cel care are o inimă curată caută sfințenia și nu se lasă contaminat de sentimente sau atitudini care îl întristează pe Dumnezeu. Inima care aparține numai și exclusiv lui Dumnezeu, care nu pune nimic și pe nimeni altcineva pe tron, este curată. Dumnezeu este Regele ei înălțat, cel care domnește și domnește peste orice sentiment și orice gând, și de aceea îl va vedea pe Dumnezeu!
Cine va putea să se suie la muntele Domnului? Cine se va ridica până la locul Lui cel sfânt? 4 Cel ce are mâinile nevinovate şi inima curată, cel ce nu-şi dedă sufletul la minciună şi nu jură ca să înşele. (Psalmul 24:3-4)
7. Cei împăciuitori
Ferice de cei împăciuitori, căci ei vor fi chemaţi fii ai lui Dumnezeu! (Matei 5:9)
Această beatitudine este pentru cei care lucrează activ pentru pace. Ea nu se referă la cei care trăiesc în pace: pot trăi în pace pentru că mă țin izolat de ceilalți sau nu mă amestec în viața nimănui. Dar asta nu înseamnă că lucrez în mod intenționat pentru pace, pentru că știu că face parte din misiunea pe care mi-a încredințat-o Dumnezeu.
Pacea la care se referă el este pacea interioară, pacea de a ști că suntem copiii lui Dumnezeu, că am fost împăcați cu El prin lucrarea lui Isus pe cruce. Pentru făcătorii de pace, misiunea lor este de a împăca lumea cu Dumnezeu, de a o ajuta să trăiască în pacea Sa. Ei vor fi numiți copii ai lui Dumnezeu pentru că exprimă într-un mod special inima Tatălui.
8. Cei prigoniți din pricina neprihănirii
Ferice de cei prigoniţi din pricina neprihănirii, căci a lor este Împărăţia cerurilor! (Matei 5:10)
Ferice de cei care sunt persecutați pentru că acționează de dragul dreptății. Aceștia sunt oamenii care nu tac atunci când văd că o persoană neajutorată este maltratată. Ei sunt cei care își ridică vocea și acționează pentru drepturile celor care nu se pot apăra singuri, pentru că știu că fiecare viață are valoare înaintea lui Dumnezeu. Ei lucrează pentru soluții astfel încât toți să poată trăi în pace și să primească respect.
Și acestora, ca și celor săraci cu duhul, le aparține împărăția cerurilor. Ei se bucură deja de răsplata lor, de ce? Pentru că împărăția cerurilor este la îndemână atunci când suntem călăuziți de dreptatea care vine de la Dumnezeu.
9 Cei prigoniți din pricina lui Cristos
Ferice va fi de voi când, din pricina Mea, oamenii vă vor ocărî, vă vor prigoni şi vor spune tot felul de lucruri rele şi neadevărate împotriva voastră! (Matei 5:11-12)
Matei 5:11-12 ne amintește că, în calitate de urmași ai lui Isus, ne putem confrunta cu persecuție și opoziție pentru credința noastră. Cu toate acestea, în loc să fim descurajați, ar trebui să ne bucurăm că răsplata noastră în ceruri este mare. Această promisiune ne dă putere să perseverăm în mijlocul dificultăților, știind că nu suntem singuri și că credincioșia noastră va fi răsplătită.
Cei care sunt persecutați de dragul Evangheliei vor avea o mare răsplată în ceruri. Astăzi sunt mulți frați care nu au libertatea de a merge și de a se întâlni ca biserică sau nu pot avea nici măcar Biblia în casele lor. Ei sunt forțați să-și trăiască credința în singurătate și cu mare prudență. Mulți sunt în închisoare; ei suferă aici, dar vor fi răsplătiți pentru veșnicie.
Trebuie să îi susținem în rugăciune cerându-i lui Dumnezeu să îi întărească și să simtă pacea Sa în mijlocul dificultăților cu care se confruntă zilnic.
Ce înseamnă binecuvântat
Atunci când citim cuvântul „binecuvântat” (sau ” fericit”, în funcție de traducere), ar trebui să-i dăm sensul de persoană foarte privilegiată. Oamenii menționați în pasajul biblic sunt binecuvântați, fericiți, privilegiați. Ei nu vor fi așa în viitor, ci sunt deja.
Societatea modernă îi consideră binecuvântați pe cei care au resurse materiale, o poziție socială bună sau prestigiu. Isus ne oferă o viziune foarte diferită despre cei care sunt cu adevărat binecuvântați.
Alte persoane fericite din Cartea Psalmilor
1. Cei care nu umblă după rău, ci se bucură de cuvântul Domnului
Ferice de omul care nu se duce la sfatul celor răi, nu se opreşte pe calea celor păcătoşi şi nu se aşază pe scaunul celor batjocoritori! 2 Ci îşi găseşte plăcerea în Legea Domnului, şi zi şi noapte cugetă la Legea Lui! 3 El este ca un pom sădit lângă un izvor de apă, care îşi dă rodul la vremea lui şi ale cărui frunze nu se veştejesc: tot ce începe, duce la bun sfârşit. (Psalmul 1:1-3)
2. Cei care au primit iertarea păcatelor lor
Ferice de cel cu fărădelegea iertată şi de cel cu păcatul acoperit! 2 Ferice de omul căruia nu-i ţine în seamă Domnul nelegiuirea şi în duhul căruia nu este viclenie! (Psalmul 32:1-2)
3. Cei care aleg să slujească și să asculte de Dumnezeu
Ferice de poporul al cărui Dumnezeu este Domnul! Ferice de poporul pe care Şi-l alege El de moştenire! (Psalmul 33:12)
4. Cei care se refugiază în Dumnezeu
Gustaţi şi vedeţi ce bun este Domnul! Ferice de omul care se încrede în El! (Psalmul 34:8)
5. Cei care au ales să slujească lui Dumnezeu
Ferice de cel pe care-l alegi Tu şi pe care-l primeşti înaintea Ta, ca să locuiască în curţile Tale! Ne vom sătura de binecuvântarea Casei Tale, de sfinţenia Templului Tău. (Psalmul 65:4)
6. Cei care se tem de Domnul și îl urmează
Ferice de oricine se teme de Domnul şi umblă pe căile Lui! 2 Căci atunci te bucuri de lucrul mâinilor tale, eşti fericit şi-ţi merge bine. (Psalmul 128:1-2)
7. Cei a căror speranță este în Dumnezeu
Ferice de cine are ca ajutor pe Dumnezeul lui Iacov, ferice de cine-şi pune nădejdea în Domnul Dumnezeul său! 6 El a făcut cerurile şi pământul, marea şi tot ce este în ea. El ţine credincioşia în veci. (Psalmul 146:5-6)