Views: 23
Auzim adesea expresia: „Dumnezeu îți iartă toate păcatele și le uită”. Această afirmație este adevărată și se bazează pe Biblie (Ieremia 31:34). Spre deosebire de ființele umane, Dumnezeu are capacitatea de a uita răul pe care l-am făcut. Harul Său depășește înțelegerea noastră și iertarea Sa este atât de imensă încât nu o putem măsura. El îi iartă pe cei care își mărturisesc păcatele și se pocăiesc din inimă, dar înseamnă asta că avem permisiunea de a continua să păcătuim?
Există oameni care cred: „Nu trebuie să mă las de păcătuit, atâta timp cât îmi cer iertare după ce păcătuiesc, totul va fi bine”; cu toate acestea, nu există niciun pasaj din Biblie care să susțină acest comportament.
Pe vremea lui Pavel existau deja oameni care credeau în același mod (Romani 6:1-14). Ei erau atât de siguri că harul lui Isus este supraabundent, încât credeau că, dacă păcătuiesc, vor face ca harul Său să crească și mai mult. Cu toate acestea, el le-a atras atenția asupra a trei puncte cruciale:
Hristos îți dă o viață nouă
întrucât ştim că Hristosul înviat din morţi nu mai moare: moartea nu mai are nicio stăpânire asupra Lui. Fiindcă prin moartea de care a murit, El a murit pentru păcat, o dată pentru totdeauna; iar prin viaţa pe care o trăieşte, trăieşte pentru Dumnezeu. (Romani 6:9-11)
Când începem o viață nouă cu Isus, viața noastră din trecut moare și începem o nouă etapă cu El. Prin urmare, păcatele de ieri nu ar trebui să mai existe.
Poate fi dificil să spunem nu dorințelor noastre, dar, spre deosebire de ceea ce s-a întâmplat înainte, nu suntem singuri, iar Hristos ne dă puterea de care avem nevoie pentru a respinge răul și a înceta să mai păcătuim. Aceasta înseamnă că, dacă urmăm cu adevărat preceptul Său, dorințele noastre ar trebui să scadă drastic, mai degrabă decât să crească.
Păcatele au rămas în urma ta și nu trebuie să te întorci înapoi.
Deci păcatul să nu mai domnească în trupul vostru muritor şi să nu mai ascultaţi de poftele lui. Să nu mai daţi în stăpânirea păcatului mădularele voastre, ca nişte unelte ale nelegiuirii; ci daţi-vă pe voi înşivă lui Dumnezeu, ca vii, din morţi cum eraţi; şi daţi lui Dumnezeu mădularele voastre, ca pe nişte unelte ale neprihănirii. (Romani 6:12-13)
A săvârși aceleași păcate pentru care ne cerem iertare este ca și cum am face zece pași înainte și douăzeci înapoi. Maturitatea spirituală se dobândește atunci când cineva merge înainte, adică atunci când ne facem norma de a nu mai păcătui în viața noastră.
Poți să cazi sau să te împiedici pe drum, dar atâta timp cât te ții de mâna lui Dumnezeu, chiar și cele mai rele circumstanțe vor deveni o binecuvântare. Asta înseamnă să fii creștin.
Păcatul are consecințe
Căci păcatul nu va mai stăpâni asupra voastră, pentru că nu sunteţi sub Lege, ci sub har. (Romani 6:14)
A devenit popular astăzi să credem că cedarea în fața dorințelor și pasiunilor este un act de eliberare; cu toate acestea, păcatul ne face sclavi și ne orbește în fața consecințelor (Pentru mai multe informații, citiți 3 consecințe ale păcatului).
Este ușor să ne bucurăm de moment și să nu ne gândim la efectele acțiunilor noastre, iar odată ce acestea apar, nu ne place să le facem față. De aceea, Biblia ne avertizează să ne gândim la Dumnezeu în fiecare dintre acțiunile noastre, pentru a trăi cu înțelepciune, slăvindul pe Dumnezeu.