Iisus: calea, adevărul și viața, reflecție

Visits: 17

În Ioan 14:6 citim că Isus este calea către Dumnezeu.

Isus i-a zis: „Eu sunt Calea, Adevărul şi Viaţa. Nimeni nu vine la Tatăl decât prin Mine. (Ioan 14:6)

¿Cum ar putea fi posibil așa ceva? Realitatea este că, de îndată ce Adam și Eva au ales să păcătuiască prin neascultare față de Dumnezeu, El a început să elaboreze planul pentru iertarea noastră. Dumnezeu nu a vrut ca noi să fim despărțiți de El – dimpotrivă! El a luat inițiativa. El a decis să se întrupeze ca ființă umană, Isus, să moară pe cruce ca sacrificiu perfect pentru a ne oferi șansa de a trăi cu El pentru eternitate.

Din acest motiv, Isus putea afirma că este singura cale către Dumnezeu. De asemenea, prin Isus putem cunoaște adevărul și putem primi viața veșnică. Să ne uităm la motivul pentru care Isus a spus aceste cuvinte și să descoperim importanța lor pentru noi astăzi.

¿Cu cine vorbea Isus?

Isus era cu ucenicii săi la ultima cină și le explica faptul că sfârșitul său era aproape, că trebuie să se întoarcă la Tatăl și că nu va mai fi cu ei fizic. Așa cum era de așteptat, au fost uimiți și întristați. Erau cu Isus de trei ani, erau prietenii lui, discipolii lui. Și acum trebuiau să-și ia rămas bun de la el?

În acel moment de tristețe și nesiguranță, Isus îi încurajează:

Să nu vi se tulbure inima. Aveţi credinţă în Dumnezeu şi aveţi credinţă în Mine.
În casa Tatălui Meu sunt multe locaşuri. Dacă n-ar fi aşa, v-aş fi spus. Eu Mă duc să vă pregătesc un loc.
Şi după ce Mă voi duce şi vă voi pregăti un loc, Mă voi întoarce şi vă voi lua cu Mine, ca acolo unde sunt Eu, să fiţi şi voi.
Ştiţi unde Mă duc şi ştiţi şi calea într-acolo.” (Ioan 14:1-4)

Isus le-a spus că separarea fizică era temporară, apoi și ei se vor întoarce acasă la Tatăl. De fapt, el le spune că ei cunoșteau deja calea către Tatăl. Toma a întrebat cum ar putea ei să cunoască drumul dacă nici măcar nu știau unde este casa Tatălui. Atunci Iisus îi răspunde cu acest verset binecunoscut…

Isus i-a zis: „Eu sunt Calea, Adevărul şi Viaţa. Nimeni nu vine la Tatăl decât prin Mine. (Ioan 14:6)

Iisus, calea spre Dumnezeu

Primul lucru pe care îl spune Isus este “Eu sunt calea”. Încotro? Calea spre Tatăl, spre casa Tatălui. De fapt, nu este greu de înțeles: un fiu știe unde locuiește tatăl său. Isus a fost pe pământ, dar înainte de asta fusese alături de Tatăl, în casa cerească, și știa cum să se întoarcă acolo. De aceea, El este calea, El ne conduce la Dumnezeu Tatăl prin moartea și învierea Sa.

Dar este mai mult decât atât. Isus îi încuraja pe discipolii săi să își mute privirea de la cele temporale la cele veșnice. Și noi suntem provocați în același mod. Locuința noastră aici pe pământ este pentru o perioadă de ani și se va sfârși. Dar noi putem avea o locuință veșnică în casa Tatălui și trebuie să decidem cât suntem în viață dacă vrem să ne petrecem veșnicia cu El sau nu.

Isus este providența lui Dumnezeu pentru ca noi să locuim cu El pentru veșnicie. Numai Isus a fost dispus să moară pentru păcatele noastre. El a declarat: “Eu și Tatăl una suntem” (Ioan 10:30). Numai în Isus – Dumnezeu făcut om – putem obține iertarea de care avem nevoie și pacea cu Dumnezeu. De unii singuri sau prin propriile noastre eforturi nu am putea obține niciodată mântuirea și viața veșnică. Dumnezeu însuși a deschis calea pentru noi prin Isus.

Pentru reflecție: L-ai acceptat pe Isus în inima ta și L-ai recunoscut ca singura cale spre Dumnezeu prin care poți primi mântuirea și viața veșnică?

Isus, adevărul care ne face liberi

În Iisus Hristos se dezvăluie adevărul despre cum este Dumnezeu Tatăl. Când citim Evangheliile ne dăm seama cât de mare este dragostea lui Dumnezeu pentru omenire, cât de mult îi pasă de bunăstarea noastră fizică (de exemplu, de sănătate) și, mai presus de toate, de bunăstarea noastră spirituală. Slujba lui Isus a constat în vindecarea bolnavilor, eliberarea demonilor, învierea morților, mângâierea celor suferinzi? Și toate aceste acțiuni dezvăluie în mod clar adevărul despre inima lui Dumnezeu și despre marea Sa iubire pentru noi.

Dumnezeu ne iubește cu drag și știind acest lucru ar trebui să ne umple inimile de bucurie și recunoștință. Faptul că știm că suntem iubiți într-un mod atât de real și complet ne face liberi. Ea ne dă libertatea de a trăi viața pe care Dumnezeu vrea să o trăim, lăsându-L pe El să ne călăuzească. Acceptăm provocările zilnice pentru că știm că Dumnezeu nu ne va lăsa niciodată singuri. Ne bazăm pe ajutorul său și putem fi încrezători în credincioșia și prezența sa în mijlocul oricărei situații.

Pentru reflecție: Ai auzit vocea lui Dumnezeu în inima ta spunând adevărul despre cine este El și cine ești tu în El? Ai primit iubirea lui Dumnezeu, acea iubire care rezistă și ne acceptă necondiționat în timp ce ne ajută să creștem și să dăm tot ce avem mai bun?

Isus, viața

În Isus găsim viața adevărată, o viață cu scopuri clare atât pentru anii noștri pe pământ, cât și pentru eternitate. Diavolul încearcă să ne răpească pacea, sănătatea, certitudinea că viața noastră contează pentru ceva. Dorința lui este să ne țină descurajați și despărțiți de Dumnezeu. Îi dăm permisiunea de a face acest lucru de fiecare dată când păcătuim și alegem să-L respingem pe Dumnezeu.

Cu toate acestea, Isus a venit pe pământ pentru ca noi să putem avea viața abundentă pe care Dumnezeu o dorește pentru noi.

Hoţul nu vine decât să fure, să înjunghie şi să prăpădească. Eu am venit ca oile să aibă viaţă, şi s-o aibă din belşug. (Ioan 10:10)

Prin viața sa, Isus ne-a arătat cum să trăim, ce priorități să avem, cum să acționăm. Prin moartea și învierea Sa, Isus a învins puterea morții. Prin el avem acces la viața pe care Tatăl a dorit-o pentru noi încă de la început: o viață în prietenie cu Dumnezeu, bucurându-ne de prezența lui pentru totdeauna.

Când Îl rugăm pe Isus să fie Domnul și Mântuitorul nostru, deschidem ușa către viața abundentă pe care Dumnezeu vrea să ne-o ofere. Duhul Sfânt ne umple de roadele Sale și ne permite să trăim conform voinței lui Dumnezeu pentru noi. În Hristos trăim în speranță; depinde de noi să alegem dacă acceptăm să trăim fiecare zi cu El, pentru veșnicie.

Pentru reflecție: Viața ta reflectă faptul că Hristos trăiește în tine? Simți zilnic prezența lui Dumnezeu, bucuria și speranța de a ști că El este cu tine în orice moment? Cauți în fiecare zi în rugăciune direcția lui Dumnezeu pentru a-ți ghida deciziile?

Părerea dumneavoastră contează pentru noi
[Total: 0 Promedio: 0]

Scrie un comentariu

Aboneza-te, vei primi notificări prin email cu noile articole!