Integritatea nu este gratuită

Views: 24

Mai mult preţuieşte săracul care umblă în neprihănirea lui, decât un bogat cu buze stricate şi nebun. (Proverbe 19:1)

Dacă există un cuvânt care este folosit în exces în promovarea oricărei candidaturi – fie că este vorba de un loc de muncă, de o promovare sau de o funcție politică – acesta este cuvântul “integritate”. Candidaților le place să se îmbrace în “integritate” pentru că este o caracteristică atât de urgentă în ceea ce privește liderii noștri, dar, din păcate, aproape dispărută în societatea contemporană. Deși este supraverbalizat și înălțat ca un stindard, am fost martori de nenumărate ori la modul în care acest discurs de presupusă integritate se risipește printre cei care îl proclamă ca roua dimineții.

Superficialitatea epocii noastre, nebunia de a crede că adevărul este un bun personal care răspunde doar sentimentelor individuale, individualismul extrem și banalizarea și condamnarea valorilor iudeo-creștine au erodat caracterul personal. Acest caracter a rămas neexersat și nedezvoltat, supus propriilor sale suișuri și coborâșuri și sentimente. C. S. Lewis a spus-o astfel:

În aproape toate ziarele pe care le citim, găsim întotdeauna o frază care spune că civilizația noastră are nevoie de mai multă “energie”, dinamism, sacrificiu de sine sau “creativitate”. Într-un fel de simplitate jalnică, eliminăm organul, dar revendicăm funcția. Facem oameni fără inimă și așteptăm de la ei virtute și inițiativă. Râdem de onoare, dar suntem șocați când găsim trădători printre noi. Castrăm și apoi ne așteptăm ca cei castrați să dea roade.

Am renunțat la provocarea constantă de a ieși din nebunie și, în primul rând, de a ne forma un caracter înțelept; în al doilea rând, de a nu ne eschiva de la responsabilitatea noastră, astfel încât noile generații să înceteze să mai fie nebune și să lupte cu sârguință pentru înțelepciune.

Acum celebrăm prostia celor care pur și simplu “sunt așa cum sunt”, exaltăm defectele de caracter și le ridicăm la rang de “originalitate”. Acum toată lumea vrea să fie “diferită și unică”, chiar dacă asta înseamnă să se facă aproape de râs în fața tuturor. Așa cum spunea G. K. Chesterton: “Un om este obligat să se îndoiască de el însuși, dar niciodată să se îndoiască de adevăr: acest lucru a fost complet inversat”.

Unul dintre lucrurile care mă frapează la proverbul din titlu este că vorbește despre integritate ca despre ceva dobândit, când spune: “integritatea lui”. Maestrul înțelepciunii pune atât de mult preț pe integritatea cuiva, încât merge până la a spune un lucru paradoxal: este suficient ca un om sărac, adică cineva căruia îi lipsește esențialul în viață, să aibă ca unică proprietate integritatea sa, pentru a fi mult mai bun decât un lingușitor și un vorbitor nebun.

Este interesant faptul că cuvântul ebraic tradus ca “integritate” în are diferite traduceri care arată diferitele margini ale acestui termen evaziv: cinstit, onest, fără vină, conduită dreaptă și simplitate. Toți acești termeni vorbesc despre cineva care și-a format caracterul și, prin urmare, caută să acopere lacunele contradictorii, se luptă cu slăbiciunile sale și caută să trăiască o viață coerentă și înțeleaptă. Acești factori nu se obțin doar prin dorință sau prin magie. O viață integră se realizează în focul luptei permanente cu sine și împotriva propriei prostii.

A munci din greu pentru a-ți dobândi propria integritate este o cerință crucială pentru tine în aceste vremuri confuze. Rețineți, din nou, că dobândirea integrității nu este gratuită și nu este o activitate de vară sau de agrement. Nu, se dă avertismentul: “Încetează, fiule, să mai asculţi învăţătura, dacă ea te depărtează de învăţăturile înţelepte.” (Pr 19,27). Dacă nu persistați, sunteți pierduți. Vei putea să păstrezi cursul corect în mijlocul acestei mări furtunoase doar atunci când căutarea ta de înțelepciune este permanentă și obositoare.

S-ar putea să simțiți că presiunile enorme ale culturii, ale prietenilor și ale propriei prostii nu vă dau puterea de a înfrunta acest uragan, ca să nu mai vorbim de întărirea integrității în propria persoană. Dacă ar fi fost o sarcină bazată doar pe puterea ta, atunci ai fi putut la fel de bine să te declari învins. Ar fi mai bine să aruncați prosopul înainte de a fi măcelăriți. Dar nu sunteți singuri în acest scop. Când ai venit la Hristos și El ți-a permis să Îl vezi ca Mântuitor și Domn al vieții tale, a început o lucrare pe care a promis că o va duce la bun sfârșit prin puterea Lui, nu a ta. De aceea, roagă-te împreună cu Pavel ca să vezi cu o claritate absolută că Domnul a stabilit deja cursul, caracterul și puterea în Hristos pentru viața ta:

Şi mă rog ca Dumnezeul Domnului nostru Isus Hristos, Tatăl slavei, să vă dea un duh de înţelepciune şi de descoperire, în cunoaşterea Lui, şi să vă lumineze ochii inimii ca să pricepeţi care este nădejdea chemării Lui, care este bogăţia slavei moştenirii Lui în sfinţi şi care este faţă de noi, credincioşii, nemărginita mărime a puterii Sale, după lucrarea puterii tăriei Lui, (Efeseni 1:17-19)

Părerea dumneavoastră contează pentru noi
[Total: 1 Promedio: 5]

Scrie un comentariu

Aboneza-te, vei primi notificări prin email cu noile articole!