Pilda semănătorului explicată și ce ne învață ea

Visits: 21

Pilda semănătorului explică modul în care diferiți oameni primesc mesajul Împărăției lui Dumnezeu. În această parabolă, inima omului este comparată cu un câmp. Vocabularul legat de agricultură este folosit pentru a explica importanța pregătirii inimii pentru a primi Cuvântul lui Dumnezeu.

Găsim textul pildei în 3 dintre Evanghelii: Matei 13:1-23, Marcu 4:1-20 și Luca 8:5-15. Au existat mai multe ocazii în care Isus a folosit scurte narațiuni simbolice (“pilde”) pentru a comunica adevăruri spirituale. Cu această ocazie, El a povestit pilda în fața mai multor oameni, iar apoi a dat interpretarea ucenicilor Săi.

Vedem că este o pildă destul de simplă. Ea vorbește despre un semănător care a ieșit să semene și a semănat semințe în diferite tipuri de sol. Toate semințele erau la fel, ceea ce varia era solul. Cele care au căzut pe un sol bun au dat roade bune. Dar celelalte au găsit un sol mai dificil care a împiedicat sămânța să se fixeze, să crească și să dea rod.

Explicația lui Iisus

Ucenicii lui Isus l-au întrebat pe acesta care este sensul pildei, iar Isus le-a explicat.

Semnificația simbolurilor

Așadar, ținând cont de propria explicație a lui Iisus, putem vedea ce înseamnă fiecare dintre simbolurile pe care le-a folosit în poveste.

  • Sămânța: cuvântul lui Dumnezeu, mesajul lui Dumnezeu pentru fiecare persoană.
  • Cele 4 tipuri de pământ: diferite tipuri de oameni și reacția lor la auzul veștii bune a mântuirii.
  • Cei de la marginea drumului: cei care aud mesajul în mod superficial, fără a-i acorda prea multă importanță.
  • Păsările cerului: diavolul, care nu vrea ca oamenii să fie mântuiți.
  • Cei de pe stâncă: ei primesc mesajul cu bucurie, dar nu se adâncesc și nu-l lasă să ajungă în adâncul ființei lor. Ei nu cresc din punct de vedere spiritual pentru că nu permit ca mesajul să prindă rădăcini.
  • Spinii: cei care dau mai multă importanță grijilor vieții, bogățiilor și plăcerilor. Ei nu au loc pe tronul inimii lor pentru Dumnezeu.
  • Pământul bun: cei care primesc mesajul lui Dumnezeu cu inima deschisă, sunt pregătiți să-L lase pe Dumnezeu să domnească în viața lor și să îi călăuzească în orice moment. Ei au o inimă dreaptă și sunt dispuși să-L iubească și să-L asculte pe Dumnezeu.
  • Rodul: dovezile din viețile oamenilor transformați de mesajul lui Isus. Ei înșiși încep să răspândească sămânța cu perseverență și să ajungă la alții cu Cuvântul vieții.

Ce învățăm din pildă

Îndemnul lui Isus către popor a fost: “Cine are urechi de auzit, să audă” (Luca 8:8). Acest lucru înseamnă că este o pildă pentru a reflecta și a examina starea inimii. Ce fel de sol suntem? În ce fel de sol semănăm?

Pe de o parte, ar trebui să medităm asupra stării inimii noastre. Îi permit lui Dumnezeu să domnească în toate domeniile vieții mele? Trăiesc pentru El și îmi fac timp să ascult vocea Lui? Semăn în mod activ și aduc rod pentru slava lui Dumnezeu?

Pe de altă parte, dacă Îl slujim pe Dumnezeu și trăim pentru El, suntem chemați să semănăm sămânța Evangheliei oriunde mergem. Aceasta este o lucrare prețioasă, dar uneori poate fi frustrantă dacă nu vedem roadele dorite.

Știm că semănăm sămânța potrivită. Diferența este în sol. În cine ar trebui să îmi investesc timpul? Unde este solul pregătit să primească sămânța? Trebuie să Îi cerem lui Dumnezeu să ne călăuzească pentru a găsi solul bun, pe cei care sunt gata să primească mesajul Său de mântuire.

Nu trebuie să permitem ca frustrarea și descurajarea să pună stăpânire pe noi atunci când nu vedem rezultatele pe care le dorim. Trebuie să perseverăm! Ascultarea de Dumnezeu este cel mai important lucru. S-ar putea să întâlnim astăzi un teren stâncos sau căi spinoase. Dar dacă purtăm cu credincioșie Cuvântul lui Dumnezeu, vom găsi într-o zi pământul bun care va da roade de o sută de ori.

Părerea dumneavoastră contează pentru noi
[Total: 1 Promedio: 5]

Scrie un comentariu

Aboneza-te, vei primi notificări prin email cu noile articole!