Povestea Esterei în Biblie (și ce putem învăța)

Visits: 62

Povestea Esterei o găsim în Vechiul Testament, în cartea care îi poartă numele. Estera a fost o tânără evreică care s-a căsătorit cu regele Ahașveroș din Persia și, datorită poziției sale de regină, a reușit să salveze poporul evreu de la exterminare.

Cartea Estera începe cu un mare ospăț. Regele Ahașveroș a dat un banchet pentru toți prinții, guvernatorii și oamenii importanți de sub domnia sa. La acea vreme, imperiul persan era imens, influența lui Ahasuerus ajungea în multe țări. În timpul acestui ospăț, care a durat mai multe zile, regele i-a cerut soției sale, Vashti, să apară în fața tuturor cu coroana ei și să-și arate frumusețea și farmecul.

Vashti a refuzat să apară în fața tuturor acelor bărbați care erau deja beți. Se pare că regele a vrut ca ea să apară doar cu coroana, iar ea a refuzat. Regele a fost furios – ce umilință! Cum puteau să-l respecte dacă regina însăși nu făcea ceea ce îi cerea el? Cum puteau femeile din regatul său să-și respecte soții dacă regina nu dădea un exemplu?

Ahasuerus a decis să caute o nouă regină. A lansat un apel pentru cele mai frumoase tinere virgine din fiecare provincie. Acestea urmau să fie în grija lui Hegai, care le va pregăti timp de un an cu tratamente speciale de înfrumusețare. Dintre toate cele care se prezentau, regele urma să aleagă noua regină.

Una dintre tinerele care au răspuns la această chemare a fost Estera. Ea era orfană; vărul ei Mardoheu o adoptase și o crescuse după moartea părinților ei. Când Hegai, eunucul însărcinat cu fetele, a văzut-o pe Estera, a simțit o afecțiune specială pentru ea și a decis să o ajute. I-a oferit Esterei cele mai bune tratamente și i-a îndeplinit toate cererile.

Când a venit rândul Esterei să se prezinte în fața regelui, ea era mai mult decât pregătită. Regele s-a îndrăgostit de ea și a ales-o ca regină în locul lui Vashti.

Așa cum o sfătuise Mardoheu, Estera nu a spus nimănui că era evreică. Într-o zi, Mardoheu stătea la poarta regelui și a auzit doi eunuci certându-se. Aceștia complotau răul împotriva regelui Ahașveroș. Mardoheu i-a spus Esterei, iar ea s-a dus la rege pentru a-l avertiza în numele lui Mardoheu. Regele a pus să-i spânzure pe cei doi trădători, iar povestea a fost scrisă în cartea Cronicilor regelui.

În Persia era un om foarte ambițios, Haman. El râvnea la putere și a cerut ca toți slujitorii de la poarta regelui să îngenuncheze și să se închine în fața lui. Mardoheu nu a vrut să facă acest lucru, ceea ce l-a înfuriat pe Haman. Haman știa că Mardoheu era evreu și a decis să se răzbune pe Mardoheu și pe poporul său. I-a dus planul său regelui Ahașveroș: evreii urmau să fie exterminați. Regele, care nu știa că Estera era evreică, a fost de acord.

Când Mardoheu a auzit acest lucru, și-a rupt hainele, s-a acoperit cu cenușă și sac și a strigat cu mare amărăciune. Și mulți alți evrei au reacționat astfel după ce au auzit decretul. Mardoheu a stat în fața porții regelui, unde oamenii din palat îl puteau vedea. Estera a trimis pe unul dintre eunuci să se ducă și să-l întrebe de ce era în doliu.

Mardoheu i-a explicat eunucului cum plănuise Haman distrugerea evreilor și i-a dat o copie a hotărârii regelui. El s-a dus și i-a spus totul Esterei. Mardoheu a vrut ca Estera să intervină pe lângă rege în favoarea evreilor, dar Estera nu era sigură că poate face acest lucru. În principiu, ei nu aveau voie să meargă la rege decât dacă acesta îi chema.

Mardoheu nu s-a dat bătut. I-a trimis un mesaj Esterei în care îi spunea: “Să nu crezi că vei scăpa în casa regelui mai mult decât oricare alt evreu. 14 Căci, dacă vei păstra o liniște absolută în acest moment, ușurarea și eliberarea vor veni din altă parte pentru evrei, dar tu și casa tatălui tău veți pieri. Și cine știe dacă până atunci vei fi ajuns în regat?” (Estera 4:13-14).

Estera a trecut la acțiune. I-a cerut lui Mardoheu să îi adune pe toți evreii din orașul ei pentru un post complet timp de trei zile. Ea și fecioarele ei urmau să postească și ele. După aceste trei zile, ea se va înfățișa în fața regelui, “și dacă voi pieri, să mor”, a spus Estera.

Așa au făcut, iar în a treia zi Estera s-a îmbrăcat în hainele ei regale și s-a prezentat în fața regelui, care a primit-o cu bucurie. Regele a întrebat-o ce s-a întâmplat, iar ea i-a invitat pe rege și pe Haman la un banchet. În timpul acelui banchet, ea i-a invitat la un alt banchet a doua zi.

Când au plecat de la banchet, Haman l-a văzut pe Mardoheu la poarta regelui. Ca de obicei, Mardoheu nu s-a înclinat în fața lui Haman, care s-a înfuriat foarte tare. Când Haman a ajuns acasă, a vorbit cu prietenii săi și cu soția sa. Aceștia l-au sfătuit să facă să fie pregătită o spânzurătoare mare pentru Mardoheu, iar Aman a făcut acest lucru.

În acea noapte, regele nu a putut dormi și a cerut să i se aducă cartea cronicilor regale. Acolo a citit despre Mardoheu și despre cum l-a salvat de la trădare. A întrebat ce s-a făcut pentru a-l onora pe Mardoheu și a aflat că nu se făcuse nimic în cinstea lui.

A doua zi, regele l-a întrebat pe Haman ce ar trebui făcut pentru a onora pe cineva care l-a slujit pe rege. Haman a crezut că regele vorbea despre el și a vorbit liber.

El a răspuns că persoana respectivă ar trebui să fie îmbrăcată în haina și coroana regelui, să defileze în piață și a proclamat că așa îi onora regele pe cei care îl serveau bine. Regele i-a poruncit lui Haman să facă acest lucru cu Mardoheu. Haman s-a supus, dar a devenit foarte trist și furios.

În acea seară, el le-a spus soției și prietenilor săi ce se întâmplase. Aceștia i-au răspuns cu înțelepciune: “Dacă acest Mardoheu este un descendent al evreilor și tu ai început să cazi, nu vei putea să-l învingi, ci vei fi învins de el. Haman s-a dus apoi la cel de-al doilea banchet pregătit de Estera.

La acest al doilea banchet, Estera și-a dezvăluit cererea: să-i salveze pe evrei de la exterminare. Ea și-a dezvăluit trecutul de evreică și i-a explicat regelui cum Haman a complotat pentru a-l extermina pe Mardoheu și poporul său. Haman a devenit foarte nervos și s-a repezit la Estera, implorând-o să-i salveze viața.

Regele a crezut că Haman o atacă pe Estera și a pus să fie spânzurat pe aceeași spânzurătoare pe care Haman o pregătise pentru Mardoheu. Așa au făcut și acesta a fost sfârșitul lui Haman.

Edictul regelui nu a putut fi anulat, dar regele a acordat permisiunea ca evreii să se apere împotriva atacurilor dușmanilor lor. Regele le-a dat inelul său cu sigiliul său lui Estera și Mardoheu pentru a scrie scrisori în numele său, permițându-le evreilor să se apere singuri.

Evreii și-au distrus dușmanii. La sfârșitul cărții, vedem că Estera a continuat să fie regină, iar Mardoheu a ajuns să dețină o poziție înaltă în Persia, fiind al doilea rege din punct de vedere al puterii, după regele Ahașveroș.

¿Ce putem învăța din povestea Esterei?

1) Dumnezeu ne călăuzește prezentul cu gândul la viitor: Dumnezeu a dirijat viața Esterei, conducând-o să devină regină, astfel încât ea a putut să-și ajute poporul la momentul potrivit. Dumnezeu știa ce se va întâmpla și a pregătit-o pentru a fi un ajutor și o binecuvântare.

2) Trebuie să fim curajoși în fața oportunităților: Chiar dacă riscul a fost mare pentru Estera, ea a căutat direcția și puterea lui Dumnezeu și a făcut ceea ce trebuia să facă pentru binele poporului ei.

3) A face ceea ce trebuie costă sacrificii, dar este răsplătit: Pentru a-și ajuta poporul, Estera și-a riscat propria viață. În cele din urmă, însă, ea a reușit să-i salveze de la exterminare. Dumnezeu i-a răsplătit curajul.

Părerea dumneavoastră contează pentru noi
[Total: 0 Promedio: 0]

Scrie un comentariu

Aboneza-te, vei primi notificări prin email cu noile articole!