Povestea lui Iacob din Biblie

Visits: 64

Iacov a fost fiul lui Isaac și al Rebecăi, nepotul lui Avraam și al Sarei. Încă dinainte de a se naște, el s-a dovedit a fi de o fire neînfricată și hotărâtă, ținându-i călcâiul fratelui său geamăn, Esau, în momentul nașterii. Tocmai această acțiune a fost cea care a dat naștere numelui său, căci Iacov înseamnă cel care ține de călcâi.

Povestea lui Iacov este evidențiată în Vechiul Testament. Viața sa a fost marcată de provocări, conflicte și lupte, nu doar cu fratele său Esau, ci și cu socrul său și chiar cu Dumnezeu. Aceste provocări i-au modelat credința și relația cu Dumnezeu, făcându-l pe Iacov un simbol al harului divin și al puterii iertării.

Iacov a fost un om isteț. El s-a târguit cu fratele său pentru a primi dreptul de întâi născut în schimbul unei tocănițe și a obținut binecuvântarea tatălui său prin înșelăciune. În ciuda acțiunilor sale îndoielnice, Iacov a fost perseverent. I-a permis lui Dumnezeu să îl transforme și a avut capacitatea de a-și recunoaște greșelile și de a se pocăi. Povestea sa din cartea Geneza reflectă atât complexitatea umană, cât și mila infinită a lui Dumnezeu.

Iacov a avut 12 fii și o fiică de la patru soții diferite. Din fiii săi s-au născut cele 12 triburi ale lui Israel. Ele erau cunoscute sub acest nume deoarece Dumnezeu îi schimbase numele lui Iacov în Israel după ce se luptase cu el la Peniel. Aceste triburi au fost cele care au primit teritoriu în Țara Făgăduinței.

Un episod foarte remarcabil din viața lui Iacov este lupta sa corp la corp cu un bărbat care se pare că era un înger al lui Dumnezeu sau Dumnezeu însuși. Lupta a durat toată noaptea și până în zori. Iacov nu i-a dat drumul bărbatului până când nu a primit binecuvântarea acestuia. Ca urmare a luptei, Dumnezeu i-a schimbat numele lui Iacov. De atunci încolo, Iacov a fost numit Israel, ceea ce înseamnă că se luptă cu Dumnezeu.

Copiii lui Iacov

Iacov a avut copii prin Lea și Rahela (soții) și Bilha și Zilpa (roabe ale soțiilor sale). Primul fiu al Liei a fost Ruben, iar apoi Lia i-a născut pe Simeon, Levi și Iuda.

Rahela a suferit foarte mult pentru că era stearpă și a decis să o dea pe roaba ei, Bilha, lui Iacov pentru a avea copii prin ea. Bilha i-a născut lui Iacov doi fii, Dan și Neftali. Pentru o vreme, Lea nu a mai putut avea copii și i-a dat roaba ei, Zilpa, lui Iacov pentru a avea copii prin ea. Din Zilpa s-au născut Gad și Așer.

După un timp, Lea a rămas din nou însărcinată. Ea și-a numit copilul Issachar. A rămas din nou însărcinată și a mai avut un fiu, Zabulon. În cele din urmă, Lea a avut o fată, Dina.

În cele din urmă, Dumnezeu și-a amintit de Rahela și ea a reușit să aibă doi fii cu Iacov: Iosif și Beniamin. În total, Iacov a avut 12 fii și o fiică. Zece dintre fiii săi au devenit patriarhii celor 12 triburi ale lui Israel. Numele triburilor lui Israel sunt: Iacob, Iacob, Iacob, Iacob, Iacob, Iacob, Iacob, Iacob, Iacob, Iacob, Iacob, Iacob, Iacob: Ruben, Simeon, Iuda, Dan, Neftali, Gad, Așer, Isahar, Zabulon, Zabulon, Beniamin, Efraim (fiul lui Iosif) și Manase (fiul lui Iosif).

Descendenții lui Levi nu au primit teritoriu ca trib, ci au devenit preoți. Ca moștenire, ei au primit jertfele pe care poporul le aducea înaintea Domnului (Iosua 13:14).

Iacob și Esau: înșelăciunile și conflictele a doi frați

Iacov era fratele geamăn al lui Esau. Chiar înainte ca el să se nască, ei se luptau deja în pântecele mamei lor. Acest lucru a tulburat-o pe Rebeca și a strigat la Dumnezeu, care i-a spus că așa stau lucrurile, pentru că în ea se aflau două națiuni. Cea mai mare îi va sluji celei mai mici. Iacov s-a născut ținând cu o mână călcâiul lui Esau, fiul cel mare, cu o mână. De aici și numele său, Iacov, care înseamnă cel care apucă călcâiul.

Iacov și Esau erau doi frați foarte diferiți, atât ca fizic, cât și ca temperament. Relația lor a fost una plină de înșelăciune, viclenie și certuri, lucru la care au contribuit și părinții lor. Esau a fost fiul preferat al lui Isaac, dar Iacov a fost favoritul Rebecăi.

Esau era un om al câmpului, un vânător. Cu ceea ce vâna, el pregătea tocănițe pentru tatăl său, Isaac. Iacov era mult mai liniștit și prefera să stea acasă. El petrecea mai mult timp cu mama sa. Într-o zi, Esau a venit acasă foarte obosit după ce lucrase la câmp. În acea zi, Iacov pregătise o tocană, așa că Esau i-a cerut fratelui său ceva de mâncare.

Iacov a folosit acest moment pentru a negocia cu Esau: îi va da un bol de tocană în schimbul dreptului de întâi-născut. În acea vreme, fiul cel mare era foarte important. El moștenea de două ori mai mult decât ceilalți și primea o binecuvântare specială din partea tatălui său. Cu toate acestea, Esau s-a gândit că dreptul de întâi născut nu i-ar fi fost de mare folos dacă ar fi murit de foame. Așa că a fost de acord cu înțelegerea, vânzându-și dreptul de naștere lui Iacov.

Când Isaac era foarte bătrân, a devenit aproape orb. Într-o zi, l-a chemat pe Esau, fiul său cel mai mare. L-a rugat să îi pregătească o tocană și să vină în camera lui, căci dorea să îl binecuvânteze înainte de a muri. Rebeca a auzit conversația și s-a dus la Iacov. Ea i-a spus să aducă doi copii. Ea va pregăti o tocană așa cum îi plăcea lui Isaac și îl va deghiza pe Iacov pentru ca acesta să poată merge la tatăl său și să primească binecuvântarea înainte ca Esau să se întoarcă.

În acest fel, Isaac a fost păcălit și i-a dat binecuvântarea lui Iacov, crezând că este Esau, primul născut. Când Esau s-a întors și a aflat, a fost foarte supărat; fratele său îi luase dreptul de naștere și binecuvântarea! Esau a jurat să-și ucidă fratele după ce tatăl său va muri. Rebeca a auzit despre acest lucru și l-a trimis pe Iacov la casa fratelui ei Laban. Ea i-a spus că îl va anunța când va trece furia lui Esau.

Visul lui Iacov la Betel

Înainte ca Iacov să plece, tatăl său l-a binecuvântat și i-a dat un sfat: să se căsătorească cu o femeie din familia sa, una care îl cunoștea pe Dumnezeu. Esau, fratele său, se căsătorise cu femei păgâne care le adusese multe necazuri lui Isaac și Rebecăi.

În drum spre casa unchiului său Laban, Iacov s-a oprit pentru o noapte, deoarece se întuneca. A pus o piatră drept pernă și s-a întins să doarmă. Iacov a avut un vis. A visat că era o scară așezată în pământ, al cărei vârf ajungea până la cer. Pe ea urcau și coborau îngerii lui Dumnezeu.

În vis, Iacov l-a văzut pe Domnul stând lângă el și i-a auzit vocea, confirmând promisiunea pe care i-o făcuse lui Avraam. Dumnezeul strămoșilor săi i-a confirmat că îi va da pământul în care se afla și că urmașii săi vor fi mai mult decât numeroși. Iacov a primit promisiunea că Dumnezeu nu-l va abandona.

Când Iacov s-a trezit, s-a ridicat, a luat piatra pe care o folosise ca pernă și a ridicat un monument. A turnat ulei pe stâncă și a numit-o Betel, ceea ce înseamnă casa lui Dumnezeu.

Iacov și Rahela: în așteptarea femeii iubite

Iacov și-a continuat drumul și, pe când se apropia de orașul spre care se îndrepta, a văzut o fântână. S-a apropiat de ea și acolo a întâlnit-o pe Rahela, fiica unchiului său Laban. Ea i-a spus că este o rudă și că venise să stea cu familia. Iacov a început să lucreze pentru unchiul său Laban.

Iacov se îndrăgostise de Rahela și a făcut o înțelegere cu Laban, tatăl Rahelei. El s-a oferit să lucreze 7 ani pentru Rahela, ca să se poată căsători cu ea. Laban a fost de acord și așa a fost. Când au trecut cei 7 ani, a sosit ziua căsătoriei. A fost un mare ospăț, dar când a venit seara, Laban i-a dat-o pe fiica sa Lea, sora mai mare a Rahelei.

A doua zi dimineață, Iacov s-a dus la Laban să se plângă că nu i-o dăduse pe Rahela. Laban i-a spus că obiceiul din țară era ca sora mai mare să se căsătorească prima. I-a spus că, dacă va respecta săptămâna de căsătorie cu Lea și va munci pentru el încă șapte ani, îi va da pe Rahela. Au ajuns la această înțelegere și așa a fost. La sfârșitul săptămânii de nuntă cu Lea, Laban i-a dat-o pe Rahela lui Iacov ca soție – în sfârșit, el se putea căsători cu femeia pe care o iubea!

Întoarcerea lui Iacov și lupta sa cu Dumnezeu

Iacov a prosperat foarte mult și, după ce l-a slujit pe Laban timp de atâția ani, dorința lui era să se întoarcă în patria sa. Laban nu voia să-l lase să plece, pentru că știa că binecuvântarea lui Dumnezeu era asupra lui Iacov. Laban s-a bucurat de prosperitate datorită binecuvântării lui Dumnezeu asupra lucrării lui Iacov. Tensiunea a crescut între ei, iar Iacov a decis să plece cu familia și bunurile sale.

Iacov se temea să se întâlnească cu fratele său Esau. Așa că a trimis mesageri la fratele său. Mesajul era următorul: “Stăpâne Esau, robul tău Iacov ne-a trimis să-ți spunem că a locuit în casa lui Laban în tot acest timp și că acum are vaci, măgari, oi, sclavi și roabe. Îți trimite acest mesaj în speranța de a-ți câștiga favoarea.

Mesagerii s-au întors și i-au spus lui Iacov că Esau era pe drum, însoțit de 400 de oameni, și dorea să-l întâlnească. Iacov s-a temut foarte mult și a fost foarte tulburat. Și-a împărțit familia, vitele și bunurile în două grupuri. S-a gândit că, dacă Esau ar ataca un grup, poate că celălalt grup ar scăpa și ar fi salvat.

Iacov s-a rugat cu mare fervoare pentru protecția lui Dumnezeu. A pregătit trei daruri pentru fratele său din tot ce avea și a trimis darurile înainte pentru a potoli mânia fratelui său.

În timpul nopții, Iacov s-a luptat cu un bărbat până la răsăritul soarelui. Bărbatul, dându-și seama că nu-l poate învinge pe Iacov, l-a atins în articulația șoldului și șoldul i s-a dislocat în timp ce se luptau. În zori, bărbatul a trebuit să plece, dar Iacov nu i-a dat drumul.

Iacov a spus: “Nu te voi lăsa să pleci, dacă nu mă binecuvântezi”. Bărbatul i-a spus: “Nu te vei mai numi Iacov, ci Israel, pentru că te-ai luptat cu Dumnezeu și cu oamenii și ai biruit”. Numele Israel înseamnă că se luptă cu Dumnezeu. Iacov a numit acel loc Peniel, spunând: “L-am văzut pe Dumnezeu față în față și sunt încă în viață”.

Iacov și Esau se întâlnesc din nou și se împacă.

Când Iacov l-a văzut pe Esau și pe cei 400 de oameni ai săi apropiindu-se, a împărțit copiii între Lea, Rahela și cele două roabe. El a preluat conducerea și s-a prosternat la pământ de șapte ori în timp ce se apropia de fratele său. Esau, însă, a alergat în întâmpinarea lui, l-a îmbrățișat și l-a sărutat. L-a întrebat cine sunt toți acești oameni, iar Iacov i-a explicat că sunt familia sa, servitorii săi și bunurile sale.

Esau s-a bucurat pentru fratele său, spunându-i că Dumnezeu l-a binecuvântat și pe el. În acea zi, frații s-au împăcat. Esau s-a întors acasă, în Seir, iar Iacov s-a dus la Succoth, unde și-a făcut casă cu familia sa și cu tot ce adusese cu el. Iacov s-a așezat și a construit un altar pe care l-a numit El Elohe Israel, ceea ce înseamnă Dumnezeul lui Israel sau Puternicul este Dumnezeul lui Israel.

Părerea dumneavoastră contează pentru noi
[Total: 0 Promedio: 0]

Scrie un comentariu

Aboneza-te, vei primi notificări prin email cu noile articole!