Povestea lui Iov (personaj biblic)

Visits: 69

Iov, personajul biblic, era un om cinstit, bogat, cu o reputație foarte bună, care trăia în Uz. Toată lumea din jurul lui îl cunoștea ca pe un om înțelept și temător de Dumnezeu, pe care Dumnezeu l-a binecuvântat foarte mult. Povestea biblică ne spune cum Iov a trecut de la o viață de succes și bogată, la a pierde totul și a fi foarte aproape de moarte. Să vedem cum s-a întâmplat.

Într-o zi, a avut loc o întâlnire în ceruri. Unele creaturi angelice, pe care Biblia le numește “fiii lui Dumnezeu”, au apărut înaintea lui Dumnezeu, iar printre ele a apărut și Satana. Dumnezeu l-a întrebat pe Satana dacă l-a observat pe slujitorul său, Iov. Satana a răspuns că da, el vedea normal ca Iov să-L slujească pe Dumnezeu, pentru că Dumnezeu îl binecuvântase atât de mult. Iov i-ar fi întors cu siguranță spatele lui Dumnezeu dacă ar fi început să sufere! Dumnezeu i-a dat lui Satana permisiunea de a-și întinde mâna împotriva lui Iov.

Această conversație a marcat sfârșitul unor zile fericite pentru Iov și familia sa. Dumnezeu i-a permis lui Satana să-l atace pe Iov cu tot ce avea. Într-o singură zi, Iov și-a pierdut boii, măgarii, oile, cămilele, cei 10 copii și aproape toți slujitorii. Ce durere! Iov a primit veștile rele, una după alta, dar a răspuns într-un mod uimitor, plin de credință și de închinare la Dumnezeu.

Iov nu L-a blestemat pe Dumnezeu, ci a acceptat răul care intrase în viața lui și L-a binecuvântat pe Dumnezeu. El a recunoscut că s-a născut gol și că tot ce a realizat în viață a fost prin bunătatea lui Dumnezeu. Vedem că, în mijlocul a tot ceea ce s-a întâmplat, Iov a rămas neclintit în credința sa.

Satana nu a fost mulțumit și s-a întors să vorbească cu Dumnezeu. Ideea lui: să-l atace fizic și direct pe Iov! Dumnezeu i-a dat lui Satana permisiunea să-l atingă pe Iov, dar fără să-l ucidă. Satana a ieșit și l-a rănit pe Iov cu răni rele care i-au acoperit tot corpul.

Iov se scărpina în permanență în rănile sale. Durerea lui era cumplită și cei din jurul lui au început să murmure despre el. Ei credeau că Iov a comis cu siguranță un mare păcat și că Dumnezeu îl pedepsește pentru asta.

Soția lui Iov însăși nu a ezitat să-și exprime sentimentele. L-a sfătuit să renunțe la integritatea sa, să-l blesteme pe Dumnezeu și să moară imediat. Cu toate acestea, Iov nu a ascultat-o. Biblia spune că, în toate acestea, Iov nu a păcătuit cu buzele sale.

Trei dintre prietenii lui Iov au venit să-l viziteze cu intenția de a-l condoi și a-l mângâia. În primul rând, au plâns împreună cu el. Apoi, au stat pe pământ cu el timp de 7 zile și 7 nopți, în tăcere deplină. În cele din urmă, ei și-au deschis gura cu dorința de a-l mângâia, dar în realitate, practic, l-au acuzat pe Iov de păcat. Era singura explicație pentru atâta suferință!

În interiorul lui Job a existat o mare luptă. Îl iubea pe Dumnezeu, dar nu înțelegea ce se întâmpla. Frustrat, Iov a blestemat ziua în care s-a născut. A recunoscut, de asemenea, că una dintre temerile sale s-a împlinit. Cu toate acestea, în mijlocul întregii sale confuzii și dureri, el a putut spune: “Știu că Răscumpărătorul meu trăiește”. El știa că Dumnezeul viu pe care îl slujea va avea milă de el la un moment dat.

Aproape de sfârșitul cărții, vedem că Dumnezeu a decis să-i vorbească lui Iov în timpul unei furtuni. Cu toate acestea, Dumnezeu nu a răspuns niciodată la îndoielile lui Iov cu privire la situația sa sau la bunătatea și dreptatea lui Dumnezeu. Ceea ce a făcut Dumnezeu a fost să-i arate lui Iov măreția a tot ceea ce a creat. I-a arătat cum totul funcționează perfect în prețioasa sa creație. Acesta este întregul răspuns al lui Dumnezeu față de Iov. Nu i-a povestit despre conversația pe care o avusese cu Satana și care marcase începutul suferinței.

După ce L-a ascultat pe Dumnezeu, Iov a recunoscut măreția și puterea Domnului. El a mărturisit că a fost prea grăbit să vorbească și a recunoscut că a vorbit în fața lui Dumnezeu fără să înțeleagă ce se întâmpla. Iov a declarat: “Am auzit de Tine cu urechea, dar acum ochii mei Te văd”. Suferința lui Iov i-a deschis ușa pentru ca acesta să-L vadă pe Dumnezeu în mod diferit. Revelația pe care a primit-o de la Dumnezeu în mijlocul încercării sale a întărit credința lui Iov.

Iov s-a pocăit și s-a umilit în fața lui Dumnezeu. El a recunoscut că atitudinea sa nu a fost cea mai bună în perioada dificilă și i-a cerut iertare lui Dumnezeu. Cât despre prietenii săi, Dumnezeu i-a chemat la pocăință. Ei nu vorbiseră lucrurile corecte despre Dumnezeu și trebuiau să se pocăiască. Iov se va ruga pentru ei, căci Dumnezeu l-a pus înaintea lor ca exemplu de dreptate.

Povestea se încheie într-un mod fericit. Vedem că Dumnezeu l-a restaurat pe Iov și l-a binecuvântat chiar mai mult decât înainte, el a primit dublu față de ceea ce îi aparținea. De asemenea, Dumnezeu i-a dat lui Iov să aibă 7 fii și 3 fiice frumoase. După toate acestea, Iov a mai trăit 140 de ani și a murit ca un om foarte bătrân.

Părerea dumneavoastră contează pentru noi
[Total: 0 Promedio: 0]

Scrie un comentariu

Aboneza-te, vei primi notificări prin email cu noile articole!