Sa descoperit un sigiliu cu un nume menționat în cartea lui Ieremia

Hits: 2

ISRAEL – Arheologii israelieni au anunțat vineri că au descoperit la Ierusalim o inscripție care poartă numele unui funcționar de la curtea ultimului rege al Iudeii, în vechime de 2.600 de ani.

“Am descoperit amprenta de argilă bine conservată a unui sigiliu purtând numele lui Gedalia, fiul lui Pashhur”, un membru al curții regelui Sedecias, menționat în Biblie (Ieremia 21-1), a declarat arheologul Eilat Mazar, care s-a ocupat de săpături.

Mazar a precizat că amprenta cu diametrul de un centimetru a fost descoperită în apropierea alteia care poartă numele unui alt oficial al curții, descoperită în 2005.

Potrivit arheologului, aceasta este o “descoperire excepțională”, deoarece este foarte rar ca amprentele de sigiliu să fie atât de bine conservate.

Cu toate acestea, renumitul arheolog Israel Finkelstein, autorul cărții de succes “The Bible Revealed”, a minimizat importanța descoperirii.

“Zeci de amprente de sigiliu din acea perioadă au fost deja descoperite, iar unele s-au dovedit ulterior a fi falsuri”, a declarat el pentru AFP, subliniind că Muzeul Luvru deține două sigilii autentice din Iudeea, care datează de mai bine de un secol înainte de epoca lui Sedecias.

“O astfel de descoperire este interesantă, dar ea nu ne schimbă ideile despre regatul lui Sedecias, a cărui existență a fost deja dovedită de arheologie, confirmând relatarea biblică”, a adăugat el.

Săpăturile din cartierul Silwan din Ierusalimul de Est anexat, cel mai vechi sit din Ierusalim, au scos la iveală până acum rămășițele unui palat de 30 de metri lungime.

Acesta este finanțat de diverse instituții israeliene de dreapta și ultranaționaliste, sub supravegherea Universității Ebraice din Ierusalim.

Vasal al regelui babilonian Nabucodonosor, Sedecias a murit în 586 î.Hr. după zdrobirea revoltei regatului iudeu împotriva Babilonului și cucerirea Ierusalimului.

Părerea dumneavoastră contează pentru noi
[Total: 1 Promedio: 5]

Scrie un comentariu

Aboneza-te, vei primi notificări prin email cu noile articole!