Semnificația pomului de Crăciun în conformitate cu Biblia

Visits: 192

În Biblie nu există nicio mențiune despre pomul de Crăciun. Prin urmare, bradul sau pinul cu care multe familii își împodobesc casele în perioada Crăciunului nu are nicio semnificație biblică. Biblia nu ne interzice să montăm un brad de Crăciun sau un brad de brad și suntem liberi să alegem dacă vrem sau nu să punem unul în casa noastră.

Ca în cazul tuturor deciziilor noastre, trebuie să ne rugăm înaintea lui Dumnezeu și să acționăm în ascultare față de ceea ce simțim că ar trebui să facem. Cu toate acestea, trebuie să fie clar că nu există nicio bază biblică care să ne poruncească sau să ne interzică să decorăm casa de Crăciun.

¿Ce versete par să o interzică?

Există unele versete biblice care par să indice că este greșit să împodobești casa cu obiecte din lemn, dar ele vorbesc de fapt despre idolatrie. De exemplu, Ieremia 10:1-5 și Isaia 44:14-15 interzic în mod expres folosirea lemnului pentru sculptarea idolilor. Ele subliniază absurditatea și inutilitatea confecționării sau împodobirii idolilor din lemn pentru închinare. Acest lucru era făcut de națiunile păgâne, iar poporul evreu începea să le imite.

Îşi taie cedri, goruni şi stejari, pe care şi-i alege dintre copacii din pădure. Sădeşte brazi, şi ploaia îi face să crească.
Copacii aceştia slujesc omului pentru ars, el îi ia şi se încălzeşte cu ei. Îi pune pe foc, ca să coacă pâine, şi tot din ei face şi un dumnezeu căruia i se închină, îşi face din ei un idol şi îngenunchează înaintea lui! (Isaia 44:14-15)

Biblia interzice orice idolatrie, fie că este vorba de închinarea la oameni sau la obiecte din lemn sau din orice alt material. Noi trebuie să ne închinăm doar lui Dumnezeu, Domnul și Mântuitorul nostru. Atâta timp cât decorațiunile de Crăciun au rolul de a ne aminti și de a sărbători că Isus a venit în lume și nu de a ne închina la acele obiecte în sine, nu există nicio problemă în decorarea casei noastre.

Originea pomului de Crăciun

De-a lungul istoriei, multe culturi au folosit copacii și frunzele pentru a-și exprima obiceiurile și tradițiile. De exemplu, timp de multe secole, germanii și scandinavii au amplasat în casele lor, în timpul iernii, pini și ornamente din frunze naturale, ca simbol că primăvara se va întoarce și că iarna nu este eternă.

Există teorii conform cărora culturile păgâne foloseau copacii pentru a-și reprezenta zeii, de exemplu, zeul fertilității. Cu toate acestea, se crede că istoria pomului de Crăciun își are originea în Boniface, un misionar englez care a mers să evanghelizeze Germania între 680 și 754.

Se spune că a tăiat stejarul în care se făceau sacrificii pentru Odin (un zeu celtic) și l-a înlocuit cu un molid, un copac care rămâne verde tot anul. L-a decorat și l-a așezat ca simbol al iubirii veșnice a lui Dumnezeu, dându-i astfel o nouă semnificație.

Alții spun că își are originea în Martin Luther, care a promovat decorarea copacilor cu fructe pentru a reprezenta pomul paradisului și cu lumânări sau lumini pentru a-l reprezenta pe Iisus, lumina lumii. Obiceiul a prins rădăcini în Germania și de acolo s-a răspândit mai întâi în țările scandinave și apoi în restul Europei.

Ceea ce contează cu adevărat este motivul pentru care punem bradul de Crăciun, semnificația pe care acesta o are pentru noi. Ar trebui să fie un decor care să reflecte bucuria noastră de a sărbători nașterea lui Isus. Putem, de asemenea, să le spunem altora despre El, de ce a venit pe pământ și de ce a murit pe cruce.

Femeia samariteană I-a zis: „Cum Tu, iudeu, ceri să bei de la mine, femeie samariteană?” – Iudeii, în adevăr, n-au legături cu samaritenii. (Ioan 4:9)

Alte decorațiuni de Crăciun

Există o serie de decorațiuni pe care le putem folosi în casele noastre pentru a comunica adevărata semnificație a Crăciunului. Acest anotimp ne oferă o mare oportunitate de a împărtăși despre dragostea lui Dumnezeu și există câteva decorațiuni care ne pot ajuta să vorbim despre valoarea nașterii lui Isus.

Scena Nașterii

Aceasta este o reprezentare a poveștii nașterii lui Iisus cu ajutorul unor figurine. Ea servește ca o amintire a nașterii umile a lui Isus. Acesta poate include diferite scene: Nașterea Domnului, vizita păstorilor, cântarea și închinarea îngerilor, vizita magilor de la Răsărit etc. În unele țări, spectacolul live (cu oameni) are loc în timpul săptămânii de Crăciun.

Steaua

Este o tradiție să se plaseze o stea pe cea mai înaltă ramură a bradului. Reprezintă steaua strălucitoare care i-a călăuzit pe magii de la Răsărit până la locul unde se afla pruncul Iisus (Matei 2:1-12).

Lumini și lumânări

Luminile și lumânările sunt folosite pentru a ne reaminti că Isus este lumina lumii (Ioan 8:12). El a venit să ne lumineze calea, să ne apropie și să ne împace cu Dumnezeu.

Îngerii

Îngerii îl reprezintă pe îngerul care a anunțat-o pe Maria și apoi pe Iosif despre conceperea lui Isus și despre importanța nașterii sale (Matei 1). Au fost și îngerii care i-au anunțat pe păstori că Isus s-a născut și mulțimea de îngeri care L-au lăudat pe Dumnezeu și au exclamat: “Slavă lui Dumnezeu în ceruri” (Luca 2).

Coronița sau ghirlanda de Advent

Este folosit în unele țări din America Latină și în Spania pentru a anunța venirea lui Iisus și include mai multe simbolisme. De exemplu, forma sa circulară vorbește despre dragostea lui Dumnezeu care nu se termină niciodată, ramurile verzi reflectă viața nouă pe care o avem în El, iar lumânările arată triumful luminii asupra întunericului.

Poporul care umbla în întuneric vede o mare lumină; peste cei ce locuiau în ţara umbrei morţii răsare o lumină. (Isaia 9:2)

Acestea sunt câteva dintre decorațiunile pe care le putem folosi. Dar să nu uităm că cel mai important lucru nu sunt decorațiunile, ci faptul că îl sărbătorim pe Isus. Haideți să trăim vieți care să celebreze dragostea Lui și să Îl slăvim de Crăciun și pe tot parcursul anului.

Citiți mai multe despre originea și semnificația Crăciunului.

Părerea dumneavoastră contează pentru noi
[Total: 1 Promedio: 1]

Scrie un comentariu

Aboneza-te, vei primi notificări prin email cu noile articole!