Views: 114
Sodoma și Gomora au fost două orașe pe care Dumnezeu le-a distrus cu o ploaie de foc și pucioasă din cauza păcatului lor. Potrivit Bibliei, locuitorii lor erau răi și au comis păcate foarte grave împotriva Domnului. Unele dintre păcatele lor descrise în Biblie erau mândria, lăcomia, apatia, indiferența față de cei săraci și nevoiași și imoralitatea sexuală. Ca și cum nu ar fi fost de ajuns, ei se lăudau cu răutatea lor.
Dumnezeu știa că venise timpul să distrugă Sodoma și Gomora, dar a vrut să se asigure mai întâi că le oferă o ultimă șansă. Așa că a trimis trei bărbați – care erau de fapt trei îngeri – la cortul în care locuiau Avraam și familia sa. Aceștia au stat de vorbă cu Avraam, căruia Dumnezeu i-a dezvăluit decizia sa de a distruge cele două orașe.
Lot, nepotul lui Avraam, locuia în Sodoma împreună cu familia sa. Lot îl însoțise pe Avraam atunci când Dumnezeu l-a chemat să părăsească țara sa și să meargă în locul pe care i-l va arăta. Cu toate acestea, întrucât amândoi aveau multe animale și bunuri, pământul nu-i putea susține pe toți. Acest lucru a creat neliniște printre lucrătorii lor și au fost nevoiți să se despartă.
Lot a ales să se stabilească în Sodoma, pentru că era un pământ fertil, plăcut la vedere și irigat. Cu toate acestea, locuitorii săi erau răi și au comis păcate grave împotriva lui Dumnezeu. Pe măsură ce timpul trecea, Dumnezeu a decis să distrugă orașul.
În Geneza 18:20-21, vedem că Dumnezeu a vrut să se asigure mai întâi de starea de spirit a locuitorilor Sodomei. Erau ei cu adevărat atât de înclinați spre rău încât nu exista nicio soluție? De aceea, Dumnezeu a trimis doi îngeri sub formă de oameni în oraș, pentru că dorea să găsească un motiv pentru a nu-i distruge.
Dumnezeu cunoștea dragostea lui Avraam pentru Lot și familia sa și știa că acesta va încerca să intervină în favoarea lor și a orașului. Așa că a făcut-o. Avraam i-a spus lui Dumnezeu: “Chiar ai de gând să-i extermini pe cei drepți împreună cu cei răi? Poate că sunt cincizeci de neprihăniți în oraș; îi vei extermina pe toți și nu vei cruța locul acela de dragul celor cincizeci de neprihăniți care se află acolo?” (Geneza 18:23-24).
După câteva negocieri, Dumnezeu l-a asigurat pe Avraam că nu va distruge orașul dacă va găsi acolo zece drepți. Realitatea tristă este că el nu a găsit nici măcar zece neprihăniți în cetate.
Cei doi îngeri sub formă de oameni au ajuns în Sodoma și acolo l-au întâlnit pe Lot. Au vrut să petreacă noaptea în piață, dar Lot nu le-a permis și i-a invitat să meargă la el acasă.
Restul oamenilor au auzit despre asta și a izbucnit o revoltă în fața casei lui Lot, iar bărbații din oraș au încercat să îi convingă pe cei doi vizitatori (îngeri) să se culce cu ei! Îngerii i-au orbit pe toți cei care au încercat să spargă ușa și i-au spus lui Lot să părăsească orașul cu familia sa. Orașul urma să fie distrus imediat, pentru că ei văzuseră marea răutate a locuitorilor săi.
Lot, soția și cele două fiice ale sale au plecat cu îngerii înainte ca Sodoma și Gomora să fie distruse. Dumnezeu a trimis o ploaie de foc și pucioasă ca pedeapsă. Domnul a determinat că Lot era singurul om neprihănit care mai rămăsese în tot orașul și i-a condus pe cei doi îngeri pentru a-l aduce în siguranță.
¿De ce a distrus Dumnezeu cetățile?
Pedeapsa Sodomei și Gomorei nu a fost o idee spontană a lui Dumnezeu. De-a lungul Bibliei găsim pasaje care arată marea decădere morală în care locuitorii lor erau cufundați de mult timp.
Biblia spune că Sodoma era un pământ fertil și un loc frumos “ca o grădină a Domnului”. Din păcate, răutatea locuitorilor săi era imensă și păcatele lor foarte grave. Faima răutății din Sodoma și Gomora era atât de mare încât existau oameni care îi cereau lui Dumnezeu să acționeze împotriva celor care locuiau acolo.
Isaia 3:8-9 menționează că locuitorii Sodomei nu și-au ascuns păcatele și nici nu le-a fost rușine de ele. Dimpotrivă, ei erau lăudăroși și nerușinați. Nivelul de imoralitate era de așa natură încât ei nu recunoșteau acțiunile lor împotriva lui Dumnezeu ca fiind un păcat. Alte pasaje biblice vorbesc despre mândria, lăcomia, apatia și indiferența locuitorilor lor față de cei săraci și nevoiași.
Locuitorii din Sodoma și Gomora trăiau pentru propriile plăceri și nu țineau cont de nevoile celor din jur. Erau mândri, se credeau superiori celorlalți și practicau acte care Îi repugnau Domnului. Pentru că nu s-au supus lui Dumnezeu și nu au dat dovadă de pocăință, pedeapsa pe care au primit-o a fost distrugerea.
Biblia spune că Dumnezeu a redus cele două cetăți la cenușă, ca exemplu pentru cei răi. Dacă s-ar fi pocăit, Dumnezeu i-ar fi iertat. Dar ei au ales să se agațe de viața lor imorală și de depravare, și astfel au fost distruși.
¿A existat iertare pentru Sodoma și Gomora?
Da! Dumnezeu este întotdeauna cu brațele deschise, gata să-i ierte pe cei care vin la El cu pocăință. Locuitorii Sodomei și Gomorei trebuiau doar să își recunoască păcatul în fața lui Dumnezeu și să îi ceară iertare. 1 Ioan 1:9 spune: “Dacă ne mărturisim păcatele, Dumnezeu, care este credincios și drept, ne va ierta păcatele și ne va curăți de orice nelegiuire”.
Singurii care nu vor fi iertați sunt cei care se bucură de păcatul lor și nu recunosc faptul că au nevoie de iertare. Atunci când îi cerem iertare lui Dumnezeu, indiferent de păcat, El ne iartă și ne ajută să trăim o viață conform voinței Sale.
Iertarea lui Dumnezeu este completă, el ne spală și ne curăță de toate păcatele noastre. Prin jertfa lui Isus suntem sfințiți, trecutul este șters și devenim creaturi noi în El.
Sodoma, Gomora și sfârșitul timpului
Biblia menționează că, la sfârșitul vremurilor, omenirea va cunoaște un mare declin moral și o creștere a înclinației spre păcat. Ea dă exemplul Sodomei și Gomorei și subliniază pedeapsa care îi va lovi pe cei care nu se pocăiesc de răutatea lor în fața lui Dumnezeu.
Ce s-a întâmplat în zilele lui Lot se va întâmpla aidoma: oamenii mâncau, beau, cumpărau, vindeau, sădeau, zideau; dar, în ziua când a ieşit Lot din Sodoma, a plouat foc şi pucioasă din cer şi i-a pierdut pe toţi. (Luca 17:28-29)
Dumnezeu este drept și pedepsește păcatul. Dar Dumnezeu este, de asemenea, un Dumnezeu al iubirii și ne dă ocazia să observăm lucrurile pe care le facem și care nu sunt în conformitate cu voia Sa și să cerem iertare. Cea mai mare dorință a Sa este ca noi toți să ne pocăim de răul pe care l-am făcut și să-L acceptăm ca Domn al nostru.
Va veni ziua în care tot ceea ce avem și vedem astăzi se va sfârși. Chiar dacă răul crește peste tot în jurul nostru, trebuie să ne păstrăm inimile atente la vocea lui Dumnezeu. Putem oricând să venim în fața Lui cu pocăință și să primim iertarea Lui. El dorește să ne primească și vrea să fim cu El pentru eternitate.