Views: 81
“În adâncul paginilor sale, Biblia dezvăluie misterele rugăciunii, oferind lumina și înțelepciunea necesare pentru a ne înălța sufletele către Dumnezeu. Descoperă alături de noi învățăturile și promisiunile Scripturii referitoare la rugăciune, călăuzindu-ne în călătoria noastră spirituală și încurajându-ne să comunicăm cu Divinitatea încredințându-i grijile, bucuriile și cererile noastre. Haideți să explorăm împreună tainele și bogățiile acestui act sacru al comunicării cu Cel de Sus.
Ca și creștini, ar trebui să fie o prioritate să ne cultivăm relația cu Dumnezeu, iar una dintre cele mai bune modalități de a crește în umblarea noastră cu Isus este rugăciunea. Atunci când ne rugăm, vorbim cu Dumnezeu despre ceea ce se întâmplă în viața noastră, despre dorințele noastre, despre luptele și temerile noastre.
Rugăciunea spre Dumnezeu ne aduce mai aproape de El. Rugăciunea ne deschide ușa pentru a primi cuvintele Lui, mângâierea Lui și binecuvântările pe care vrea să ni le dea.
Rugăciunea ne întărește, de asemenea, credința. În timp ce ne rugăm, simțim prezența și puterea Duhului Sfânt, iar prezența Sa ne umple de bucurie și curaj pentru a asculta de Tatăl în orice moment, trăind mereu în voia Sa.
În acest articol, vom explora ce ne învață Biblia despre rugăciune, săpând în pasajele cheie și înțelegând principiile și promisiunile pe care le conține. De la chemarea la perseverență până la puterea vindecătoare a rugăciunii, vom descoperi că Biblia ne oferă nu doar o învățătură spirituală, ci și un ghid practic pentru o viață în comuniune cu Dumnezeu prin rugăciune.
Ce este rugăciunea conform Bibliei?
De-a lungul Bibliei vedem clar că rugăciunea înseamnă a vorbi cu Dumnezeu. Când ne rugăm, conversăm cu Tatăl, ne deschidem inima în fața Lui și Îi spunem ce simțim. În Matei 6:5-8, Isus vorbește despre rugăciune și spune:
Când vă rugaţi, să nu fiţi ca făţarnicii, cărora le place să se roage stând în picioare în sinagogi şi la colţurile uliţelor, pentru ca să fie văzuţi de oameni. Adevărat vă spun că şi-au luat răsplata. 6 Ci tu, când te rogi, intră în odăiţa ta, încuie-ţi uşa şi roagă-te Tatălui tău, care este în ascuns; şi Tatăl tău, care vede în ascuns, îţi va răsplăti. (Matei 6:5-6)
Aici vedem că rugăciunea este între noi și Dumnezeu, nu pentru a-i impresiona pe alții. Inima noastră nu are atitudinea potrivită dacă ceea ce căutăm este ca alții să ne vadă și să ne admire cuvintele. În rugăciune, cea mai mare dorință a noastră ar trebui să fie aceea de a petrece timp cu Dumnezeu și de a-I vorbi din adâncul inimii noastre.
Este adevărat că Tatăl nostru știe dinainte de ce avem nevoie, dar, ca orice tată bun, îi place să asculte vocea copiilor săi. Vedem, așadar, că accentul rugăciunii ar trebui să fie pe consolidarea relației noastre cu Dumnezeu, pe apropierea de El, pe petrecerea timpului în prezența Lui și pe împărtășirea cu El a ceea ce ne ocupă inima. Ne rugăm pentru că relația noastră cu Dumnezeu este importantă și vitală.
Cum ne rugăm lui Dumnezeu?
Poate că înțelegem importanța rugăciunii, dar deseori nu ne este clar cum ar trebui să ne rugăm. Biblia ne oferă exemple și ajutor. În același capitol din Evanghelia după Matei menționat mai sus (Matei 6) găsim rugăciunea “Tatăl nostru”, cunoscută ca fiind rugăciunea model a lui Isus.
Un mod simplu de a ne ruga este să folosim modelul de rugăciune lăsat de Isus. Ideea nu este de a repeta rugăciunea la nesfârșit. O putem învăța pentru a înțelege câteva principii despre cum să ne rugăm lui Dumnezeu Tatăl și apoi să îi vorbim cu propriile noastre cuvinte. Rugăciunea “Tatăl nostru” din Matei 6:9-13 sună astfel:
Iată, dar, cum trebuie să vă rugaţi: „Tatăl nostru care eşti în ceruri! Sfinţească-se Numele Tău; 10 vie Împărăţia Ta; facă-se voia Ta, precum în cer şi pe pământ. 11 Pâinea noastră cea de toate zilele dă-ne-o nouă astăzi; 12 şi ne iartă nouă greşelile noastre, precum şi noi iertăm greşiţilor noştri; 13 şi nu ne duce în ispită, ci izbăveşte-ne de cel rău. Căci a Ta este Împărăţia şi puterea şi slava în veci. Amin!” (Matei 6:9-13)
Dacă luăm această rugăciune ca exemplu, vedem că există câteva elemente importante care ar trebui să facă parte din rugăciunea noastră.
1) Începem cu o atitudine de laudă, închinare și smerenie
Iată, dar, cum trebuie să vă rugaţi: „Tatăl nostru care eşti în ceruri! Sfinţească-se Numele Tău;(Matei 6:9)
Inițial, trebuie să ne arătăm lauda și închinarea, recunoscând măreția și sfințenia lui Dumnezeu. Atitudinea noastră trebuie să fie umilă.
2) Ne exprimăm încrederea noastră în Dumnezeu
Vie împărăția Ta, facă-se voia Ta, precum în cer așa și pe pământ (v.10).
Apoi ne supunem voinței Sale și afirmăm că cel mai bun lucru care ni se poate întâmpla este ca Împărăția Sa să se manifeste în viața noastră. Ne declarăm total încrezători că Împărăția Lui și voia Lui sunt cele mai bune pentru noi, pentru că acolo unde se manifestă Împărăția lui Dumnezeu se întâmplă lucruri mari.
3) Ne prezentăm petițiile noastre
Pâinea noastră cea de toate zilele dă-ne-o nouă astăzi; (Matei 6:11)
Trecem la prezentarea cererilor noastre, pentru a cere de la Dumnezeu provizii pentru ziua respectivă. El știe că pe parcursul zilei vom avea nevoi fizice și El vrea să ni le asigure.
4) Recunoaștem importanța iertării
şi ne iartă nouă greşelile noastre, precum şi noi iertăm greşiţilor noştri; (v.12).
Recunoaștem nevoia noastră de iertarea și harul Său. În același timp, ne examinăm inimile pentru a vedea dacă am fost dispuși să iertăm și să oferim har celor care ne-au jignit. Este timpul să ne examinăm pe noi înșine. Știm că suntem recunoscători pentru iertarea lui Dumnezeu în viața noastră. Este inima noastră suficient de transformată pentru a oferi iertare celor care ne-au jignit?
5) Cerem biruința asupra ispitei și a răului
şi nu ne duce în ispită, ci izbăveşte-ne de cel rău. Căci a Ta este Împărăţia şi puterea şi slava în veci. Amin!” (Matei 6:13)
Îi cerem ajutorul și protecția în fața ispitei, ca să rămânem tari în El și să nu cedăm. Știm că El este singurul care ne poate proteja și ne poate izbăvi de ispite și de toate atacurile celui rău.
6) Lăudați-l pe Dumnezeu
Căci a Ta este împărăția, puterea și slava în veci. Amin.
Încheiem cu laudă și închinare lui Dumnezeu, recunoscând că numai El merită toată gloria și toată cinstea, că veșnicia este în mâinile Lui.
De ce ar trebui să ne rugăm?
Rugăciunea ne aduce mai aproape de Tatăl. Ea ne oferă ocazia minunată de a ne deschide inima față de El, de a-i spune ce ne frământă, de a-i cere ajutorul și înțelepciunea.
Iacov 4:8 spune: “Apropiați-vă de Dumnezeu, și El se va apropia de voi”. Și asta este ceea ce facem atunci când ne rugăm! Ne apropiem de Tatăl; ne facem timp să vorbim cu El și să-L ascultăm, să ne bucurăm de prezența și de compania Sa. Acesta este motivul principal pentru care ne rugăm.
Există și alte motive pentru care ar trebui să ne rugăm, vedeți câteva dintre ele mai jos.
1) Pentru ca Dumnezeu să fie glorificat
şi orice veţi cere în Numele Meu, voi face, pentru ca Tatăl să fie proslăvit în Fiul. (Ioan 14:13)
Dumnezeu așteaptă de la noi să cerem și să cerem în numele lui Isus. Nu să cerem tot ce vrem noi, ci să cerem conform dorinței Lui pentru noi și pentru ca El să fie glorificat în viața noastră.
2) Căci, dacă cerem, primim
Cereţi, şi vi se va da; căutaţi şi veţi găsi; bateţi, şi vi se va deschide. 8 Căci oricine cere capătă; cine caută găseşte; şi celui ce bate i se deschide. 9 Cine este omul acela dintre voi care, dacă-i cere fiul său o pâine, să-i dea o piatră? (Matei 7:7-9)
Vedem aici inima de tată a lui Dumnezeu. El dorește să dea lucruri bune copiilor Săi, dar noi trebuie să cerem, să căutăm, să batem, să cultivăm relația cu Tatăl nostru și să ne exprimăm dorințele față de El.
3) Pentru că Isus a dat un exemplu
El este Acela care, în zilele vieţii Sale pământeşti, aducând rugăciuni şi cereri cu strigăte mari şi cu lacrimi către Cel ce putea să-L izbăvească de la moarte, şi fiind ascultat, din pricina evlaviei Lui, (Evrei 5:7)
Vedem că Isus, deși era Dumnezeu-Omul, a cultivat o viață de rugăciune și implorare, dar a avut și o “supunere plină de respect”. Cu atât mai mult ar trebui să arătăm noi această inimă respectuoasă și supusă prin rugăciunile noastre și prin convorbirile noastre cu Tatăl!
4) Pentru a primi pacea Sa
Nu vă îngrijoraţi de nimic; ci, în orice lucru, aduceţi cererile voastre la cunoştinţa lui Dumnezeu, prin rugăciuni şi cereri, cu mulţumiri. 7 Şi pacea lui Dumnezeu, care întrece orice pricepere, vă va păzi inimile şi gândurile în Hristos Isus. (Filipeni 4:6-7)
Grijile noastre zilnice sunt atât de multe! Putem să le aducem înaintea lui Dumnezeu, să I le dăm Lui și să-I mulțumim că nu trebuie să ne confruntăm singuri cu problemele vieții. În această atitudine de încredere totală în El primim pacea Lui, o pace de neînțeles care arată grija Dumnezeului nostru.
5) Pentru a primi vindecare fizică și spirituală
Rugăciunea făcută cu credinţă va mântui pe cel bolnav, şi Domnul îl va însănătoşi; şi, dacă a făcut păcate, îi vor fi iertate. (Iacov 5:15-16)
Putem aduce înaintea lui Dumnezeu tot felul de cereri, inclusiv cereri de sănătate și de iertare a păcatelor. Dumnezeu dorește să ne atingă cu vindecare fizică și spirituală. Noi suntem neprihăniți datorită lui Isus (2 Corinteni 5:21) și, prin urmare, rugăciunea noastră este eficientă și are putere.
6) Pentru că exprimă încrederea în harul și îndurarea lui Dumnezeu.
Să ne apropiem, dar, cu deplină încredere de scaunul harului, ca să căpătăm îndurare şi să găsim har, pentru ca să fim ajutaţi la vreme de nevoie. (Evrei 4:16)
Cu cât cultivăm mai mult relația noastră cu Dumnezeu, cu atât mai ușor ne va fi să ne apropiem de El cu încredere pentru a-I vorbi și a-I prezenta nevoile noastre. De asemenea, va fi din ce în ce mai ușor să Îl ascultăm și să primim mila, harul și pacea Sa.
Faceţi în toată vremea, prin Duhul, tot felul de rugăciuni şi cereri. Vegheaţi la aceasta, cu toată stăruinţa, şi rugăciune pentru toţi sfinţii (Efeseni 6:18)
Ne putem ruga în orice moment pentru orice situație sau persoană care ne vine în minte. De asemenea, ar trebui să mijlocim pentru frații noștri în credință. Este important să cerem Duhului Sfânt cuvintele potrivite pentru a ne ruga cu înțelepciune, după inima lui Dumnezeu.
Nu ezitați să vă apropiați de Tatăl ceresc cu rugăciunile voastre. Veți vedea marea bucurie din inima voastră pe măsură ce vă veți întări relația cu El prin rugăciune.
În încheierea acestei explorări a învățăturilor biblice despre rugăciune, vă îndemn să reflectați la profunzimea și importanța acestei practici spirituale în viața creștină. Biblia ne învață că rugăciunea este o modalitate esențială prin care ne putem comunica cu Dumnezeu, prin care putem aduce cererile și mulțumirile noastre înaintea Sa și prin care putem experimenta prezența și puterea Sa în viețile noastre.
Suntem curioși să auzim cum v-a influențat rugăciunea în viața voastră! Ce înseamnă pentru voi această practică spirituală și cum v-a ajutat să faceți față provocărilor vieții? Vă încurajăm să împărtășiți gândurile și experiențele voastre în secțiunea de comentarii de mai jos.
De asemenea, nu ezitați să distribuiți acest articol pe rețelele sociale pentru a împărtăși aceste învățăminte cu prietenii și familia voastră. Poate fi o sursă de inspirație pentru cei care caută să își aprofundeze și să își întărească viața de rugăciune.
Mulțumim că ați fost parte din această călătorie de descoperire a învățăturilor biblice despre rugăciune. Să continuăm să ne sprijinim și să ne încurajăm unii pe alții să ne întărim legătura cu Dumnezeu prin puterea rugăciunii! 🙏✨