¿Ce spune Biblia despre superstiție?

Views: 54

În fiecare zi, suntem înconjurați de superstiții care ne influențează uneori convingerile. Una dintre cele mai comune este că este ghinion să treci pe sub o scară, să treacă o pisică neagră prin fața ta sau să spargi o oglindă. Aceste convingeri ne fac să credem că astfel de acțiuni au putere asupra vieții noastre, dar în realitate nu este cazul.

În Biblie aflăm că superstiția este falsă pentru că ne face să credem că norocul prevalează asupra voinței lui Dumnezeu. În plus, ne îndeamnă să avem o perspectivă diferită cu privire la aceste credințe și, de asemenea, să avem încredere mai întâi în Dumnezeu, și nu în ceea ce spune tradiția.

¿Ce spune Biblia despre superstiție?

Superstițiile pot avea o anumită origine, dar nu sunt o normă

În 1 Samuel 4 și 5 există o poveste care ne ajută să înțelegem cum se nasc superstițiile. În ea aflăm că Dumnezeu și-a manifestat puterea în templul zeului Dagon, când Chivotul Legământului a fost dus ca trofeu de război în țara filistenilor. Dumnezeu l-a făcut pe Dagon să pară ridicol și, în consecință, preoții au dezvoltat un obicei bazat pe acest fapt.

Chiar odinioară când Saul era împăratul nostru, tu povăţuiai şi strângeai pe Israel. Domnul ţi-a zis: „Tu vei paşte pe poporul Meu, Israel, şi vei fi căpetenia lui Israel.” Astfel toţi bătrânii lui Israel au venit la împărat, în Hebron, şi împăratul David a făcut legământ cu ei la Hebron, înaintea Domnului. Şi au uns pe David împărat peste Israel. David era în vârstă de treizeci de ani când s-a făcut împărat şi a domnit patruzeci de ani. La Hebron a domnit peste Iuda şapte ani şi şase luni, şi la Ierusalim a domnit treizeci şi trei de ani peste tot Israelul şi Iuda. (2 Samuel 5:2-5)

Se înțelege că din cauza fricii și reverenţă cauzate de prezența lui Dumnezeu în acel templu, preoții au evitat să meargă pe prag; și asta ne arată că așa se nasc superstițiile. Ele pot avea la bază o experiență negativă, dar din acel moment devin o referință care se răspândește.

Și de-a lungul istoriei vedem că același lucru se întâmplă și cu alte credințe. Pornind de la un anumit eveniment cu cifra 13, se crede că este ghinion și a fost generalizat până în prezent. Dar nu pentru că este popular înseamnă că este adevărat.

Nu trebuie să acordăm importanță superstițiilor

Dacă vei pune în mintea fraţilor aceste lucruri, vei fi un bun slujitor al lui Hristos Isus, fiindcă te hrăneşti cu cuvintele credinţei şi ale bunei învăţături pe care ai urmat-o până acum. Fereşte-te de basmele lumeşti şi băbeşti. Caută să fii evlavios. Căci deprinderea trupească este de puţin folos, pe când evlavia este folositoare în orice privinţă, întrucât ea are făgăduinţa vieţii de acum şi a celei viitoare. (1 Timotei 4:6-8)

În prima sa scrisoare către Timotei, Pavel îl încurajează să acorde mai multă importanță lucrurilor spirituale decât credințelor false. În capitolul 4, el îl încurajează să te hrăneşti de credința și de învățăturile bune pe care le-ai urmat cu fidelitate.

Cu aceasta, Pavel ne ajută să înțelegem că superstițiile și orice alt mit sau legendă nu au mai multă putere decât Dumnezeu; și, prin urmare, trebuie să ne concentrăm pe creșterea spirituală. După cum am văzut anterior, superstițiile pot avea o anumită origine; dar nu sunt de încredere din acest motiv. Paul subliniază că:

şi să nu se ţină de basme şi de înşirări de neamuri fără sfârşit, care dau naştere mai mult la certuri de vorbe decât fac să înainteze lucrul lui Dumnezeu prin credinţă, aşa fac şi acum. (1 Timotei 1:4)

Superstițiile nu au putere

De altă parte, ştim că toate lucrurile lucrează împreună spre binele celor ce iubesc pe Dumnezeu, şi anume spre binele celor ce sunt chemaţi după planul Său. (Romani 8:28)

Biblia ne arată clar că superstițiile nu schimbă și nici nu influențează destinul oamenilor. În schimb, Dumnezeu are puterea de a folosi chiar și cele mai rele situații spre bine. Ceea ce înseamnă că, în loc să credem în superstiții, ar trebui să ne îngrijorăm să dezvoltăm o relație strânsă cu Isus, deoarece numai El are puterea asupra a tot ceea ce există.

Părerea dumneavoastră contează pentru noi
[Total: 1 Promedio: 5]

Scrie un comentariu

Aboneza-te, vei primi notificări prin email cu noile articole!