Cum putem fi sfinți așa cum Dumnezeu este sfânt?

Views: 26

Dumnezeu ne poruncește să fim sfinți așa cum El este sfânt, deci cum putem face asta, din moment ce suntem orice altceva decât sfinți?

Lupta pentru sfințenie

Apostolul Petru pare să ne dea o poruncă imposibil de respectat, spunându-ne că, “Ci, după cum Cel ce v-a chemat este sfânt, fiţi şi voi sfinţi în toată purtarea voastră.” (1 Petru 1:15) și ” Căci este scris: “Fiţi sfinţi, căci Eu sunt sfânt” (1 Petru 1:16). Petru citează Leviticul 19:2, care spune: “Fiţi sfinţi, căci Eu sunt sfânt, Eu, Domnul Dumnezeul vostru.” (Lev 19:2b), așa că, aparent, această parte a Legii lui Dumnezeu este încă în vigoare… chiar și după moartea înlocuitoare a lui Hristos pe cruce. Știm că este o poruncă pentru astăzi, deoarece Petru citează de două ori această poruncă din Vechiul Testament, dar cum pot fi sfinte creaturile căzute, păcătoase de altfel? Cu siguranță, nu stă în noi să realizăm acest lucru. Este nevoie de o Persoană străină (din afară) pentru a face această lucrare. Nu vom fi niciodată fără păcat de această parte a vălului, dar ar trebui să păcătuim mai puțin… și mai puțin în timp. Dar știm, este o luptă și este nevoie de efort, de rugăciune, de citire a Bibliei și de negare de sine, dar cu toții trebuie să ne străduim “Urmăriţi pacea cu toţi şi sfinţirea, fără de care nimeni nu va vedea pe Domnul.” (Evrei 12:14).

Sfințenie pentru evrei

Ceea ce înseamnă a fi sfânt înseamnă a fi complet și total lipsit de păcat și în deplină perfecțiune, deci asta mă lasă pe mine pe dinafară, dar sfințenia înseamnă a poseda o perfecțiune morală și o puritate care nu are nici o cauză în afara lui însuși pentru a fi așa. Dumnezeu este pe cât de complet, pe atât de Sfânt și El este singura sursă de sfințenie. Acest lucru ar putea explica de ce evreii țineau numele lui Dumnezeu cu o atât de mare prețuire încât nici măcar nu voiau să-i rostească numele, așa că înlocuiau literele sau silabele, astfel încât Adonai devine Adoshem sau Ha-Shem[1] Am câțiva prieteni evrei care scriu numele lui Dumnezeu ca G_d, deoarece îl venerează foarte mult. Eu respect acest lucru.

Sfânt, Sfânt, Sfânt, Sfânt

În literatura evreiască, și mai ales în Scriptură, singura dată când un atribut este menționat de trei ori despre Dumnezeu este acela că El este Sfânt. În literatura și scrierile de gen evreiesc, unele lucruri erau menționate de două ori, cum ar fi atunci când Iisus spunea “adevărat, adevărat” sau chiar “Simon, Simon, Saul, Saul, Saul, Avraam, Avraam”… și în alte locuri. Acest lucru avea rolul de a da o mare importanță unui lucru și de a sublinia importanța supremă a acestuia, astfel că atunci când ceva. Acum, când un cuvânt este menționat de trei ori, este cât se poate de important Se întâmplă numai într-un singur loc și numai pentru o singură Persoană, și anume Dumnezeu. Nu se spune nicăieri că Dumnezeu este “iubire, iubire, iubire” sau “milostiv, milostiv, milostiv”, deși El este amândouă, ci doar “Sfânt, sfânt, sfânt” se spune despre Dumnezeu. Bineînțeles că Dumnezeu este iubire, milostiv, milostiv, dar mai presus de toate cred că este sfânt.

Profetul Isaia a scris: “În anul morţii împăratului Ozia, am văzut pe Domnul şezând pe un scaun de domnie foarte înalt, şi poalele mantiei Lui umpleau Templul. Serafimii stăteau deasupra Lui, şi fiecare avea şase aripi: cu două îşi acopereau faţa, cu două îşi acopereau picioarele, şi cu două zburau. Strigau unul la altul şi ziceau: „Sfânt, sfânt, sfânt este Domnul oştirilor! Tot pământul este plin de mărirea Lui!” (Isaia 6:1-3). Serafimii, literal “cei care ard”, îi imită pe Moise atunci când se află în apropierea tufișului aprins și pe Iosua cu Îngerul Domnului, când i s-a spus: “Scoate-ți încălțămintea”. Acesta poate fi motivul pentru care îngerii “și-au acoperit picioarele”, fiind pe pământ sfânt. Știind că nu putem să ne uităm la Dumnezeu și să trăim, se pare că nici îngerii sfinți nu pot să se uite direct la Dumnezeu, cel puțin de atât de aproape, așa că și-au “acoperit fețele” cu două din cele șase aripi ale lor. De aceea, acești serafimi aveau șase săptămâni, pentru că celelalte două aripi acopereau tronul lui Dumnezeu din Ceruri.

A deveni și a rămâne sfânt

Cunoaștem suficient de bine Scriptura pentru a ști că mântuirea noastră sau sfințenia imputată nu este niciodată un produs al efortului uman. Ea este pe deplin “rezultatul activității divine”. [2] Acest lucru nu înseamnă că suntem liberi să trăim după bunul nostru plac, deoarece Legile lui Dumnezeu sunt imperative divine și noi ar trebui să reflectăm imaginea Sa. Trăind aceste Legi, suntem sfințiți și formați sau presați tot mai mult după chipul lui Dumnezeu, pe măsură ce El ne reînnoiește din interior (Rom 12:1-2). Nu este doar exterior, ci începe cu intențiile inimii, cu motivațiile și atitudinile care Îl reflectă pe Dumnezeu. Cuvântul lui Dumnezeu ne poruncește să trăim o viață ireproșabilă și în așa fel încât să reflectăm perfecțiunea și puritatea morală a lui Hristos. Hristos nu poate locui și nici nu poate avea părtășie cu cei care rămân în păcat, chiar dacă un creștin nu-și pierde relația și mântuirea. Ne putem pierde părtășia, dar niciodată relația, însă a trăi în păcat înseamnă că alegi să trăiești în afara unei relații cu Hristos.

Regi, conducători și preoți

Suntem chemați să fim împărați, preoți și conducători (de orașe) și niciun viitor conducător al Împărăției nu ar trebui să trăiască ca lumea. Viața lui Iosif este un portret viu al sfințeniei… fugind atunci când a fost ispitit și știind că păcatul său ar însemna să păcătuiască împotriva lui Dumnezeu. Acesta este motivul pentru care păcatul sexual ar descalifica un pastor de la amvon, chiar dacă poate fi iertat; dar cum poate acel om să mai predice vreodată despre puritatea sexuală (1 Tim 3:2)? Eu nu pot face nimic pentru a fi declarat sfânt de Dumnezeu decât prin imputare în Hristos (2 Cor 5:21). Pot face multe lucruri pentru a deveni nesfânt sau necurat. Nu sunt o victimă neajutorată care nu are nicio putere de a trăi în sfințenie. După cum spune 2 Cor 5:21: “Pe Cel ce n-a cunoscut niciun păcat, El L-a făcut păcat pentru noi, ca noi să fim neprihănirea lui Dumnezeu în El.”, așa că, sincer, nu sunt responsabil pentru neprihănirea mea declarată, dar sunt responsabil pentru modul în care îmi trăiesc viața. Nu mă pot face neprihănit; dar pot trăi într-un mod nedrept. Dacă vrem să fim lideri în viitor, trebuie să trăim o viață sfântă astăzi. Bineînțeles, nu mă refer la perfecțiune.

Cum arată sfințenia

A trăi o viață sfântă astăzi este ca și cum ai fi un adolescent creștin astăzi, în comparație cu a fi un adolescent și a trăi o viață sfântă în anii ’50 în America. Este extrem de dificil astăzi decât era acum câteva decenii. Pentru lume, nu este vorba de imoralitate sexuală, ci de “întâlniri”. Această degradare morală, vicisitudinile violenței la care asistăm îi poate desensibiliza pe creștini, care astăzi sunt văzuți ca fiind dușmanul. Suntem văzuți ca niște bigoți cu minte îngustă, homofobi. Ceea ce este văzut ca fiind “de modă veche” sau puritan este disprețuit. Ceea ce numeam rău cu mulți ani în urmă este acum numit bine, iar ceea ce se numea bine cu mulți ani în urmă este acum numit rău (Isaia 5:20). Îmi amintesc de o veche zicală care spune că ceea ce este popular nu este întotdeauna corect și ceea ce este corect nu este întotdeauna popular.

Concluzie

Eu nu mă pot face sfânt, așa cum nici o vacă nu se poate face sfântă. Este nevoie de Dumnezeu Însuși pentru a face ceva sfânt. Am tendința de a lucra pentru a fi sfânt și eșuez de atâtea ori. Trebuie să învăț că nu pot să mă trag pe mine însumi de sforile propriilor cizme. Doresc să cresc în har, în cunoaștere și în sfințenie, dar omul cel vechi continuă să-mi stea în cale. Asta pentru că ne străduim să ducem o viață evlavioasă, dar până nu te pocăiești de păcate și nu te încrezi în Hristos, este inutil. Pune-ți încrederea în Mântuitorul și Duhul Sfânt va trăi în tine și te va ajuta să te străduiești să ajungi la sfințenie, iar noi avem nevoie de acest ajutor, așa că fii sfânt așa cum Dumnezeu este sfânt, pentru că fără sfințenie, nimeni nu-L va vedea vreodată pe Dumnezeu.

Părerea dumneavoastră contează pentru noi
[Total: 3 Promedio: 3.7]

Scrie un comentariu

Aboneza-te, vei primi notificări prin email cu noile articole!