Views: 122
Poate un creştin să-şi piardă mântuirea?
Prin următoarele argumente biblice, afirmăm cu certitudine că mântuirea este un dar irevocabil al lui Dumnezeu pentru aleșii Săi. Deși omul râvnește să participe la propria mântuire, Cuvântul lui Dumnezeu ne învață clar că această lucrare nu depinde de faptele noastre, ci de harul divin.
Dorința umană de a contribui la propria mântuire este firească, însă, Cuvântul lui Dumnezeu ne instruiește clar că mântuirea nu se obține prin fapte, pentru ca nimeni să nu se poată lăuda.
Mântuirea este un act suveran al lui Dumnezeu, bazat pe harul Său și nu pe faptele noastre. Această asigurare este susținută de numeroase promisiuni biblice care afirmă permanența și imutabilitatea mântuirii pentru cei care au fost aleși de Dumnezeu.
1. VIAȚA VEȘNICĂ ESTE O FĂGĂDUINȚĂ A LUI DUMNEZEU!
În această primă secțiune, ne concentrăm pe una dintre cele mai fundamentale adevăruri ale credinței creștine: promisiunea divină a vieții veșnice. Descoperim cum această făgăduință, oferită de Dumnezeu, este solid ancorată în Scriptură și reprezintă unul dintre pilonii esențiali ai credinței creștine autentice.
pentru ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viaţa veşnică. (Ioan 3:15 )
Eu le dau viaţa veşnică, în veac nu vor pieri, şi nimeni nu le va smulge din mâna Mea. (Ioan 10:28)
Fiindcă plata păcatului este moartea, dar darul fără plată al lui Dumnezeu este viaţa veşnică în Isus Hristos, Domnul nostru. (Romani 6:23)
Şi făgăduinţa pe care ne-a făcut-o El este aceasta: viaţa veşnică. (1 Ioan 2:25)
Şi mărturisirea este aceasta: Dumnezeu ne-a dat viaţa veşnică, şi această viaţă este în Fiul Său. (1 Ioan 5:11)
V-am scris aceste lucruri ca să ştiţi că voi care credeţi în Numele Fiului lui Dumnezeu aveţi viaţa veşnică. (1 Ioan 5:13)
În esența însăși a cuvântului „etern” se află ideea de ceva care nu are sfârșit, care transcende limitele timpului și ale mortalității. Atunci când luăm în considerare promisiunea vieții veșnice pe care Dumnezeu o face celor care sunt mântuiți, ne confruntăm cu un principiu fundamental și imuabil: odată ce cineva a fost răscumpărat și a primit acest dar divin, acea viață veșnică nu poate fi niciodată luată.
Imaginați-vă un râu care curge la nesfârșit, purtând cu el apele veșniciei. În același mod, viața veșnică este un flux constant, un torent de har care nu se termină niciodată, care nu se oprește niciodată. Este o realitate care transcende limitele noastre umane, o realitate care se extinde în infinit, dincolo de orice limite temporale sau pământești.
Dacă ar exista posibilitatea de a pierde această viață veșnică, aceasta ar contrazice însăși esența ei. Ar fi ca și cum am spune că ceva care este etern poate înceta să mai fie etern, ceea ce este un paradox în sine. Viața veșnică este doar atât: veșnică. Este o stare de existență care se află dincolo de influența timpului și a circumstanțelor pământești. Este promisiunea divină a unei comuniuni neîntrerupte cu Dumnezeu, o comuniune care durează pentru totdeauna.
Așadar, atunci când reflectăm la siguranța mântuirii noastre și la promisiunea vieții veșnice pe care ne-o oferă Dumnezeu, să ne amintim că ne agățăm de ceva care este de natură eternă. Este un dar divin care nu poate fi revocat, o realitate care dăinuie dincolo de orice eventualitate.
2. VIAȚA VEȘNICĂ ESTE VEȘNICĂ!
În această secțiune, explorăm natura inalterabilă a vieții veșnice și consecințele sale asupra credinței creștine.
Mulţi din cei ce dorm în ţărâna pământului se vor scula: unii pentru viaţa veşnică, şi alţii pentru ocară şi ruşine veşnică. (Daniel 12:2)
Fiindcă atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, că a dat pe singurul Lui Fiu, pentru ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viaţa veşnică. (Ioan 3:16)
Cine crede în Fiul are viaţa veşnică; dar cine nu crede în Fiul nu va vedea viaţa, ci mânia lui Dumnezeu rămâne peste el.” (Ioan 3:36)
Adevărat, adevărat vă spun că cine ascultă cuvintele Mele şi crede în Cel ce M-a trimis are viaţa veşnică şi nu vine la judecată, ci a trecut din moarte la viaţă. (Ioan 5:24)
Voia Tatălui Meu este ca oricine vede pe Fiul şi crede în El să aibă viaţa veşnică; şi Eu îl voi învia în ziua de apoi.” (Ioan 6:40 )
Adevărat, adevărat vă spun că cine crede în Mine are viaţa veşnică. (Ioan 6:47 )
Dar acum, odată ce aţi fost izbăviţi de păcat şi v-aţi făcut robi ai lui Dumnezeu, aveţi ca rod sfinţirea, iar ca sfârşit viaţa veşnică. (Romani 6:22)
Viața veșnică este un dar divin care transcende limitele timpului și ale condiției umane. Natura sa veșnică nu este supusă schimbării sau influențată de acțiunile sau deciziile credinciosului. Este o realitate imuabilă, o promisiune divină care dăinuiește pentru totdeauna, indiferent de circumstanțele pământești sau de comportamentul uman.
Imaginați-vă un far care strălucește neclintit în mijlocul întunericului nopții. În mod similar, viața veșnică strălucește cu o lumină care nu se stinge niciodată, o lumină care ghidează și susține chiar și în cele mai întunecate momente ale vieții. Este o certitudine care rămâne constantă, o sursă de speranță care nu se epuizează niciodată.
Viața veșnică nu este o simplă recompensă pentru credință sau fapte bune, ci un dar gratuit al lui Dumnezeu pentru cei care cred în Isus Cristosl. Este o stare de comuniune eternă cu Creatorul, o experiență de plinătate și bucurie care transcende orice înțelegere umană.
Prin urmare, atunci când reflectăm la natura vieții veșnice, să ne amintim că vorbim despre ceva dincolo de limitările noastre pământești. Este o realitate eternă care își are rădăcinile în dragostea și credincioșia lui Dumnezeu, o realitate care dăinuie pentru totdeauna, indiferent de situație.
3. ACEASTA ESTE VOIA LUI DUMNEZEU!
Şi voia Celui ce M-a trimis este să nu pierd nimic din tot ce Mi-a dat El, ci să-l înviez în ziua de apoi. (Ioan 6:39)
În acest pasaj, Isus exprimă voința Tatălui ceresc. El afirmă că voia lui Dumnezeu este ca Isus să nu piardă pe niciunul dintre cei care I-au fost dați, ci că îi va învia în ziua de apoi. Aici, Isus vorbește despre asigurarea mântuirii pentru cei care cred în El. Este o afirmație puternică care subliniază credincioșia lui Dumnezeu pentru cei care Îi urmează și promisiunea vieții veșnice.
Acest verset subliniază suveranitatea lui Dumnezeu în planul de mântuire și siguranța celor care au fost dați lui Isus de către Tatăl. Este o afirmație reconfortantă pentru credincioși, amintindu-le că destinul lor este ferm asigurat în mâinile lui Dumnezeu.
4. CERUL ESTE REZERVAT PENTRU CEI MÂNTUIȚI!
şi la o moştenire nestricăcioasă şi neîntinată, şi care nu se poate veşteji, păstrată în ceruri pentru voi. (1 Petru 1:4)
În acest pasaj, Petru vorbește despre speranța pe care o au credincioșii într-o moștenire cerească care le este rezervată în ceruri. Această moștenire este descrisă ca fiind incoruptibilă, ceea ce înseamnă că nu poate fi distrusă sau coruptă de forțele pământești. Ea este nepătată, sugerând că este lipsită de orice pată de păcat sau impuritate. Mai mult, este nepieritoare, ceea ce înseamnă că nu se stinge sau se ofilește cu timpul.
Acest dar ceresc nu este supus fluctuațiilor acestei lumi și nici nu poate fi afectat de circumstanțele pământești. Este o promisiune divină, o garanție că cei care cred în Hristos au un destin veșnic asigurat în prezența lui Dumnezeu.
Moștenirea cerească este o temă importantă în învățătura creștină, deoarece reprezintă promisiunea vieții veșnice și a părtășiei veșnice cu Dumnezeu. Acest verset subliniază siguranța și permanența speranței credinciosului, bazate pe credincioșia lui Dumnezeu și pe jertfa răscumpărătoare a lui Isus Hristos. Este o sursă de mângâiere și putere pentru urmașii lui Isus, amintindu-le că destinul lor final este asigurat în Împărăția cerească.
5. MÂNTUIREA (MOȘTENIREA) ESTE INCORUPTIBILĂ!
şi la o moştenire nestricăcioasă şi neîntinată, şi care nu se poate veşteji, păstrată în ceruri pentru voi. (1 Petru 1:4)
Ceea ce Dumnezeu a făcut incoruptibil, nicio ființă umană sau forță pământească nu poate corupe. Lucrarea Sa este eternă și perfectă, imună la coroziunea timpului sau la influențele malefice. Când Dumnezeu stabilește ceva ca fiind incoruptibil, o face cu o putere și o autoritate care depășesc orice forță din această lume.
Acest adevăr este o mângâiere pentru credincioși, deoarece știm că lucrarea răscumpărătoare a lui Dumnezeu în viețile noastre este neclintită și sigură. Nicio eroare din trecut, nicio slăbiciune prezentă, niciun atac viitor nu poate schimba natura incoruptibilă a harului și a dragostei Sale.
În marele plan de răscumpărare al lui Dumnezeu, Dumnezeu a garantat incoruptibilitatea moștenirii noastre în Hristos. Nimic nu ne poate răpi acea binecuvântare veșnică pe care El a pregătit-o pentru cei care Îl iubesc. În puterea Sa suverană, Dumnezeu a pecetluit mântuirea noastră cu Duhul Său cel Sfânt, asigurându-se că nimic nu ne poate despărți de dragostea Sa veșnică.
6. MÂNTUIREA (MOȘTENIREA) NU POATE FI PÂNGĂRITĂ!
şi la o moştenire nestricăcioasă şi neîntinată, şi care nu se poate veşteji, păstrată în ceruri pentru voi. (1 Petru 1:4)
Ceea ce Dumnezeu declară sacru și protejat de pângărire, nicio ființă umană sau forță malefică nu poate pângări. Cuvântul Său este ferm și autoritatea Sa este supremă, stabilind limite pe care nicio putere pământească nu le poate încălca.
Atunci când Dumnezeu declară că ceva este inviolabil, o face cu o autoritate care transcende toate barierele și sfidează orice opoziție. Suveranitatea Sa împiedică orice încercare de profanare să reușească, protejând ceea ce a sfințit cu propria Sa ființă.
Acest adevăr este o sursă de mângâiere și de asigurare pentru credincioși, deoarece știm că promisiunile lui Dumnezeu sunt de nezdruncinat și planurile Sale sunt de nealterat. Ceea ce a sfințit El rămâne protejat sub tutela Sa iubitoare, dincolo de orice încercare de profanare.
De aceea, ne încredem în cuvântul lui Dumnezeu și ne găsim refugiul în sfințenia Sa. În mijlocul unei lumi pline de corupție și profanare, știm că ceea ce El a declarat sfânt rămâne neatins, strălucind cu lumina gloriei Sale veșnice.
7. CEL MÂNTUIT ESTE PECETLUIT CU DUHUL SFÂNT!
Şi voi, după ce aţi auzit Cuvântul adevărului (Evanghelia mântuirii voastre), aţi crezut în El şi aţi fost pecetluiţi cu Duhul Sfânt care fusese făgăduit (Efeseni 1:13)
Pecetea lui Dumnezeu este inviolabilă; nicio forță din ceruri sau de pe pământ nu-i poate rupe protecția puternică. Atunci când Dumnezeu sigilează ceva cu autoritatea Sa divină, o face în mod absolut și fără posibilitatea de a fi ruptă de vreo altă putere.
Acest sigiliu divin este o garanție de siguranță și protecție pentru cei care se încred în el. Este un semn de proprietate, un simbol al apartenenței care asigură că nimic și nimeni nu poate lua ceea ce a asigurat.
La fel cum un sigiliu oficial protejează un document important împotriva falsificării, tot așa sigiliul lui Dumnezeu îi protejează pe copiii Săi de orice amenințare externă. Este un semn al iubirii și credincioșiei Sale față de cei care au fost pecetluiți cu Duhul Său cel Sfânt.
Prin urmare, putem fi liniștiți știind că sigiliul lui Dumnezeu ne păzește de orice rău și ne asigură un loc veșnic în Împărăția Sa. Nimic nu ne poate despărți de dragostea și protecția Sa, deoarece sigiliul Său este veșnic și puterea Sa este infinită.
8. CEI MÂNTUIȚI SUNT PECETLUIȚI PENTRU ZIUA RĂSCUMPĂRĂRII (GARANȚIE)!
Să nu întristaţi pe Duhul Sfânt al lui Dumnezeu, prin care aţi fost pecetluiţi pentru ziua răscumpărării. (Efeseni 4:30)
În Efeseni 4:30, ni se amintește că credincioșii sunt pecetluiți de Duhul Sfânt ca o garanție a răscumpărării noastre viitoare. Această pecetluire este mai mult decât un simbol; este o realitate spirituală care ne asigură identitatea noastră de copii ai lui Dumnezeu și siguranța noastră veșnică în Hristos.
Ea ne dă asigurarea că, deși ne confruntăm cu provocări și încercări în această viață, nimic nu ne poate despărți de dragostea lui Dumnezeu sau ne poate lua mântuirea. Acest sigiliu ne întărește și ne susține în călătoria noastră de credință, amintindu-ne că suntem iubiți, protejați și că aparținem lui Dumnezeu până în ziua în care vom experimenta pe deplin răscumpărarea noastră finală în prezența Sa glorioasă.
9. DUHUL SFÂNT VĂ VA SUSȚINE ÎN TOATE ZILELE!
Şi Eu voi ruga pe Tatăl, şi El vă va da un alt Mângâietor, care să rămână cu voi în veac; 17 şi anume Duhul adevărului, pe care lumea nu-L poate primi, pentru că nu-L vede şi nu-L cunoaşte; dar voi Îl cunoaşteţi, căci rămâne cu voi şi va fi în voi. (Ioan 14:16-17)
În Ioan 14:16-17, Isus promite că Duhul Sfânt va rămâne cu credincioșii pentru totdeauna. Această promisiune ne asigură de prezența și călăuzirea constantă a Duhului Sfânt în viața noastră de credincioși. Ea ne mângâie să știm că nu suntem singuri, că Duhul Sfânt locuiește în noi și ne permite să trăim o viață care Îl onorează pe Dumnezeu.
10. CEI MÂNTUIȚI SUNT PĂSTRAȚI PENTRU TOTDEAUNA!
Căci Domnul iubeşte dreptatea şi nu părăseşte pe credincioşii Lui. Totdeauna ei sunt sub paza Lui, dar sămânţa celor răi este nimicită. (Psalmul 37:28)
În Psalmul 37:28, se afirmă că Dumnezeu are grijă de sfinții Săi aleși și îi păstrează în orice moment. Această afirmație ne aduce mângâiere și siguranță, amintindu-ne că Dumnezeu veghează mereu asupra copiilor Săi credincioși, protejându-i și călăuzindu-i pe calea lor. Este o afirmație puternică a credincioșiei lui Dumnezeu față de cei care îl urmează cu devotament și încredere.
11. CEI MÂNTUIȚI SUNT NĂSCUȚI DIN DUMNEZEU!
Dar tuturor celor ce L-au primit, adică celor ce cred în Numele Lui, le-a dat dreptul să se facă copii ai lui Dumnezeu; 13 născuţi nu din sânge, nici din voia firii lor, nici din voia vreunui om, ci din Dumnezeu. ( Juan 1:12-13)
În Ioan 1:12-13, ni se descoperă că cei care cred în numele lui Isus sunt făcuți fii ai lui Dumnezeu. Acest adevăr ne asigură că filiația noastră divină este un fapt stabilit prin voința lui Dumnezeu Însuși. În calitate de copii ai lui Dumnezeu, facem parte permanent și veșnic din familia Sa spirituală și nimic nu ne poate despărți de dragostea și protecția Tatălui nostru ceresc.
12. CEL MÂNTUIT ESTE O CREAȚIE NOUĂ!
Căci, dacă este cineva în Hristos, este o făptură nouă. Cele vechi s-au dus: iată că toate lucrurile s-au făcut noi. (2 Corinteni 5:17)
În 2 Corinteni 5:17, ni se dezvăluie că cei care sunt în Hristos sunt o creație nouă; ei sunt copii ai lui Dumnezeu cu un destin veșnic. Această afirmație evidențiază siguranța poziției credinciosului ca și copil al lui Dumnezeu, o identitate care nu poate fi modificată sau anulată. Este un adevăr puternic care ne asigură că relația noastră cu Dumnezeu este fermă și durabilă și că nimic nu ne poate despărți de dragostea și grija Sa părintească.
13. CEI MÂNTUIŢI SUNT CREAŢI ÎN HRISTOS ISUS!
Căci noi suntem lucrarea Lui şi am fost zidiţi în Hristos Isus pentru faptele bune pe care le-a pregătit Dumnezeu mai dinainte, ca să umblăm în ele. (Efeseni 2:10)
În Efeseni 2:10, suntem învățați că credincioșii sunt creați în Hristos Isus pentru fapte bune. Aceasta înseamnă că identitatea și scopul nostru sunt legate în mod intrinsec de relația noastră cu Mântuitorul nostru. În calitate de copii ai lui Dumnezeu, suntem meniți să trăim o viață care să reflecte harul și dragostea lui Hristos prin acțiunile și deciziile noastre. Acest verset ne amintește că suntem o creație nouă în Hristos, împuterniciți și chemați să facem binele potrivit voii lui Dumnezeu.
14. CEL MÂNTUIT ESTE PĂSTRAT PENTRU ÎMPĂRĂȚIA DIVINĂ!
Domnul mă va izbăvi de orice lucru rău şi mă va mântui, ca să intru în Împărăţia Lui cerească. A Lui să fie slava în vecii vecilor! Amin. (2 Timotei 4:18)
În 2 Timotei 4:18, apostolul Pavel își exprimă încrederea că Domnul îi va feri pe credincioși de orice rău și îi va duce în Împărăția Sa cerească. Această afirmație reflectă siguranța și protecția divină pe care o experimentează cei care au fost mântuiți prin harul lui Dumnezeu. Este o declarație de încredere în credincioșia lui Dumnezeu față de copiii Săi, asigurându-i că vor rămâne neclintiți în credința lor până în ziua răscumpărării finale.
15. CEI MÂNTUIȚI SUNT PĂSTRAȚI (PROTEJAȚI) PRIN PUTEREA LUI DUMNEZEU!
Voi sunteţi păziţi de puterea lui Dumnezeu, prin credinţă, pentru mântuirea gata să fie descoperită în vremurile de apoi! (1 Petru 1:5)
În 1 Petru 1:5, ni se spune că credincioșii sunt păstrați prin puterea lui Dumnezeu, prin credință, pentru a primi mântuirea care este gata să fie descoperită în vremurile din urmă. Această afirmație ne asigură că, datorită puterii divine care acționează în noi, credincioșii sunt protejați în mod ferm și siguri de mântuirea lor. Este o expresie a suveranității și credincioșiei lui Dumnezeu, oferindu-ne încredere și siguranță în relația noastră cu El.
16. HRISTOS S-A RUGAT PENTRU CEI MÂNTUIȚI!
Eu nu mai sunt în lume, dar ei sunt în lume, şi Eu vin la Tine. Sfinte Tată, păzeşte, în Numele Tău, pe aceia pe care Mi i-ai dat, pentru ca ei să fie una, cum suntem şi Noi. (Ioan 17:11)
În Ioan 17:11, Isus se roagă Tatălui ceresc, cerându-i să păstreze pe cei pe care i-a dat. Această rugăciune plină de putere a Domnului reflectă grijă pentru siguranța spirituală a credincioșilor Săi. Este o afirmare a dorinței Sale de a-i proteja și păstra pe cei care cred în El, demonstrând astfel preocuparea profundă și grija plină de dragoste a lui Isus pentru ucenicii Săi. Această rugăciune ne amintește de suveranitatea și credincioșia lui Dumnezeu față de poporul Său, asigurându-ne că suntem în mâinile sigure ale Tatălui ceresc.
17. FAPTELE BUNE NU POT AFECTA MÂNTUIREA TA!
Şi dacă este prin har, atunci nu mai este prin fapte; altminteri, harul n-ar mai fi har. Şi dacă este prin fapte, nu mai este prin har; altminteri, fapta n-ar mai fi faptă. (Romani 11:6)
În Romani 11:6, suntem învățați că mântuirea nu se obține prin fapte, ci prin harul lui Dumnezeu. De asemenea, ea nu se pierde prin fapte, deoarece mântuirea este un dar divin care nu depinde de acțiunile noastre. Acest verset subliniază faptul că relația noastră cu Dumnezeu și asigurarea mântuirii nu depind de meritele noastre, ci de harul suveran al lui Dumnezeu. Este un memento că mântuirea noastră este fermă și sigură în Hristos și nu poate fi alterată de acțiunile noastre sau de lipsa lor.
18. CREDINȚA LOR ESTE SOCOTITĂ CA NEPRIHĂNIRE!
pe când, celui ce nu lucrează, ci crede în Cel ce socoteşte pe păcătos neprihănit, credinţa pe care o are el îi este socotită ca neprihănire. (Romani 4:5)
În Romani 4:5, se subliniază că mântuirea vine prin credință, nu prin fapte. Această încredere, această credință în Dumnezeu și în lucrarea Sa de răscumpărare, este cea care aduce mântuirea credinciosului. Este o reamintire a faptului că relația noastră cu Dumnezeu nu se bazează pe propriile noastre eforturi sau merite, ci pe încrederea noastră în lucrarea terminată a lui Hristos pe cruce. Această încredere ne dă siguranță și pace în mântuirea noastră, știind că aceasta se bazează pe harul și puterea lui Dumnezeu, nu pe acțiunile noastre.
19. NIMIC NU TE POATE DESPĂRȚI DE DRAGOSTEA LUI HRISTOS!
Căci sunt bine încredinţat că nici moartea, nici viaţa, nici îngerii, nici stăpânirile, nici puterile, nici lucrurile de acum, nici cele viitoare, 39 nici înălţimea, nici adâncimea, nicio altă făptură, nu vor fi în stare să ne despartă de dragostea lui Dumnezeu care este în Isus Hristos, Domnul nostru. (Romani 8:38-39)
În Romani 8:38-39, suntem asigurați că nimic în toată creația nu ne poate despărți de dragostea lui Dumnezeu care este în Hristos Isus, Domnul nostru. Aceasta înseamnă că nicio forță, materială sau imaterială, trecută, prezentă sau viitoare, nu poate rupe relația de dragoste pe care Dumnezeu a stabilit-o cu cei care sunt mântuiți. Este o afirmație puternică și reconfortantă despre siguranța și statornicia iubirii divine, care ne oferă mângâiere și încredere în relația noastră cu Dumnezeu.
20. MÂNTUIREA ESTE DE LA DOMNUL!
Eu însă Îţi voi aduce jertfe cu un strigăt de mulţumire, voi împlini juruinţele pe care le-am făcut. Mântuirea vine de la Domnul.” (Iona 2:9)
În Iona 2:9, iese în evidență faptul că mântuirea vine de la Dumnezeu, care a cumpărat-o și a oferit-o. Acest verset subliniază faptul că mântuirea este o lucrare divină, și nu rezultatul eforturilor sau meritelor noastre. El ne amintește că Dumnezeu este Cel care ne salvează și ne răscumpără și că harul Său este suficient pentru a ne salva din orice situație fără speranță. Este o afirmare a suveranității și a milei lui Dumnezeu în viața noastră și ne încurajează să ne încredem pe deplin în El ca Mântuitor și Răscumpărător al nostru.
21. DUMNEZEU ESTE ÎN STARE SĂ O PĂSTREZE!
Şi din pricina aceasta sufăr aceste lucruri; dar nu mi-e ruşine, căci ştiu în cine am crezut. Şi sunt încredinţat că El are putere să păzească ce I-am încredinţat până în ziua aceea. (2 Timotei 1:12)
În 2 Timotei 1:12, se subliniază faptul că mântuirea celor aleși este asigurată de puterea omnipotentă a lui Dumnezeu de a o păstra. Acest verset evidențiază încrederea fermă a credinciosului în capacitatea suverană a lui Dumnezeu de a-i proteja și păstra mântuirea. Este o afirmare a siguranței veșnice pe care o avem în Hristos, bazată pe credincioșia și puterea infailibilă a Domnului nostru. Ne dă pace sufletească și încredere în mijlocul încercărilor și necazurilor vieții, știind că mântuirea noastră este în siguranță în mâinile lui Dumnezeu.
22. IATĂ PROMISIUNEA LUI DUMNEZEU DE A NU FI CONDAMNAȚI!
Adevărat, adevărat vă spun că cine ascultă cuvintele Mele şi crede în Cel ce M-a trimis are viaţa veşnică şi nu vine la judecată, ci a trecut din moarte la viaţă. (Ioan 5:24)
Siguranța promisiunii lui Dumnezeu privind mântuirea este evidentă în Ioan 5:24, unde Isus ne asigură că cei care cred în El și primesc cuvântul Său au viață veșnică și nu vor fi condamnați. Această promisiune se bazează pe temelia de nezdruncinat a credincioșiei lui Dumnezeu și a lucrării răscumpărătoare a lui Hristos pe cruce. Dacă s-ar ivi vreodată posibilitatea ca un credincios să cadă în condamnarea veșnică, această promisiune divină s-ar prăbuși, punând sub semnul întrebării fiabilitatea cuvântului lui Dumnezeu și eficacitatea lucrării lui Hristos. Cu toate acestea, în calitate de urmași ai lui Isus, ne putem bucura de certitudinea acestei promisiuni, știind că mântuirea noastră este garantată de harul lui Dumnezeu și pecetluită de puterea Duhului Sfânt.
23. DUMNEZEU NE PROMITE CĂ NU VOM MURI NICIODATĂ!
Oile Mele ascultă glasul Meu; Eu le cunosc, şi ele vin după Mine. 28 Eu le dau viaţa veşnică, în veac nu vor pieri, şi nimeni nu le va smulge din mâna Mea. (Ioan 10:27-28)
În Ioan 10:27-28, Isus îi asigură pe urmașii Săi că ei sunt oile Sale și că El le dă viața veșnică, promițându-le că nu vor pieri niciodată și că nimeni nu-i va smulge din mâna Sa. Această afirmație reafirmă siguranța veșnică a mântuirii pentru cei care cred în El. Promisiunea lui Isus este necondiționată și de neclintit, oferind o mângâiere neclintită și o siguranță durabilă pentru credincioși. Este o afirmație puternică a protecției divine și a iubirii infailibile a lui Hristos pentru poporul Său, asigurându-le un loc sigur în Împărăția Sa cerească pentru totdeauna.
24. CEI MÂNTUIȚI NU VOR FI NICIODATĂ IZGONIȚI!
Tot ce-Mi dă Tatăl va ajunge la Mine; şi pe cel ce vine la Mine, nu-l voi izgoni afară: (Ioan 6:37)
În Ioan 6:37, Isus proclamă că toți cei pe care îi dă Tatăl vor veni la El și oricine vine la El nu va fi izgonit. Această afirmație a lui Isus asigură că niciun credincios nu va fi alungat din împărăția cerească, indiferent de circumstanțe. Este o promisiune solidă, de neclintit, care le oferă credincioșilor mângâiere și siguranță, amintindu-le că poziția lor în Împărăția lui Dumnezeu este asigurată de credincioșia și puterea lui Hristos.
25. TOATE LUCRURILE LUCREAZĂ SPRE BINELE TĂU!
De altă parte, ştim că toate lucrurile lucrează împreună spre binele celor ce iubesc pe Dumnezeu, şi anume spre binele celor ce sunt chemaţi după planul Său. (Romani 8:28)
În Romani 8:28, Pavel ne învață că Dumnezeu face toate lucrurile spre binele celor care Îl iubesc, cei care au fost chemați după planul Său. Acest lucru implică faptul că pierderea mântuirii nu ar fi ceva ce Dumnezeu ar permite pentru cei care sunt mântuiți, deoarece tot ceea ce face El face, face pentru binele copiilor Săi. Acest adevăr ne oferă mângâiere și siguranță, știind că mântuirea noastră se află în mâinile unui Dumnezeu care lucrează întotdeauna în beneficiul nostru și care nu va permite niciodată să ne întoarcem de la dragostea și grija Sa.
26. CEI MÂNTUIȚI SUNT ÎN MÂNA LUI CRISTOS!
Eu le dau viaţa veşnică, în veac nu vor pieri, şi nimeni nu le va smulge din mâna Mea. (Ioan 10:28)
În Ioan 10:28, Isus ne asigură că nimeni nu va putea smulge oile Sale din mâna Lui. Această afirmație subliniază siguranța și protecția fermă pe care credincioșii o au în Hristos ca Mântuitor al lor. Este o afirmație plină de putere a fidelității lui Isus față de urmașii Săi, garantând că aceștia vor rămâne în siguranță în grija Sa iubitoare și nu vor cădea din harul și mântuirea Sa. Acest adevăr ne oferă mângâiere și încredere, amintindu-ne că mântuirea noastră este în siguranță în mâinile puternice și iubitoare ale Domnului și Mântuitorului nostru.
27. CEL MÂNTUIT ESTE ÎN MÂNA TATĂLUI!
Tatăl Meu, care Mi le-a dat, este mai mare decât toţi; şi nimeni nu le poate smulge din mâna Tatălui Meu. 30 Eu şi Tatăl una suntem.” (Ioan 10:29-30)
În Ioan 10:29-30, Isus ne învață că nimeni nu poate smulge oile Sale din mâna Tatălui, pentru că El și Tatăl sunt una. Această afirmație evidențiază siguranța și protecția divină pe care o au credincioșii în relația lor cu Dumnezeu. A fi în mâna Tatălui înseamnă a fi sub grija Sa constantă și plină de iubire, unde nicio forță exterioară nu ne poate despărți de dragostea și proviziile Sale.” Isus declară că nimeni nu poate smulge oile Sale din mâna Tatălui, pentru că El și Tatăl sunt una. Este o afirmație puternică a credincioșiei lui Dumnezeu față de copiii Săi, oferind reasigurare și încredere în mijlocul dificultăților vieții.
28. CEL MÂNTUIT ESTE ȘI VA FI ÎNTOTDEAUNA OAIE!
Oile Mele ascultă glasul Meu; Eu le cunosc, şi ele vin după Mine. 28 Eu le dau viaţa veşnică, în veac nu vor pieri, şi nimeni nu le va smulge din mâna Mea. (Ioan 10:27-28)
În Ioan 10:27-28, Isus îi compară pe urmașii Săi cu oile și îi asigură că îi aud vocea și îl urmează. Nici o oaie nu poate fi smulsă din mâna Lui. Această analogie evidențiază statornicia mântuirii pentru cei care Îl urmează pe Isus. Este o garanție a siguranței și securității pe care credincioșii o au în relația lor cu Hristos. La fel cum o oaie nu poate înceta să fie ceea ce este, cei care sunt mântuiți în Hristos sunt ferm înrădăcinați în dragostea Sa și nu vor fi despărțiți de El. Acest adevăr ne oferă mângâiere și siguranță, amintindu-ne că identitatea și destinul nostru în Hristos sunt asigurate de harul și puterea Sa.
29. ÎNDURAREA LUI DUMNEZEU NU SE SFÂRȘEȘTE NICIODATĂ!
El ne-a mântuit, nu pentru faptele făcute de noi în neprihănire, ci pentru îndurarea Lui, prin spălarea naşterii din nou şi prin înnoirea făcută de Duhul Sfânt, (Tit 3:5)
Mila lui Dumnezeu nu are limite și nici o dată de expirare; este un dar veșnic care asigură mântuirea celor aleși pentru totdeauna. Acest adevăr ne oferă mângâiere și siguranță, amintindu-ne că harul lui Dumnezeu este inepuizabil și că ne putem încrede în dragostea Sa veșnică care dăinuiește în veci. Psalmul 136,
30. DUMNEZEU NU POATE MINȚI!
în nădejdea vieţii veşnice, făgăduite mai înainte de veşnicii de Dumnezeu, care nu poate să mintă, (Tit 1:2)
În Tit 1:2, ni se amintește că promisiunea lui Dumnezeu de mântuire este o garanție fermă și de neclintit. Odată ce Dumnezeu a decis să mântuiască un ales, cuvântul Său este sigur și nu poate fi revocat. Această afirmație subliniază credincioșia și constanța caracterului divin, asigurându-i pe cei care sunt mântuiți în Hristos că pot avea încredere deplină în promisiunea veșnică a lui Dumnezeu. Este o reamintire puternică a faptului că mântuirea este un dar irevocabil din partea lui Dumnezeu, care durează pentru totdeauna și care oferă siguranță și speranță pentru credincioși.
31. PĂCATELE LOR AU FOST ȘTERSE PENTRU TOTDEAUNA!
cât este de departe răsăritul de apus, atât de mult depărtează El fărădelegile noastre de la noi. (Psalmul 103:12)
El va avea iarăşi milă de noi, va călca în picioare nelegiuirile noastre, şi vei arunca în fundul mării toate păcatele lor. (Mica 7:19)
Iată, chiar suferinţele mele erau spre mântuirea mea; Tu ai găsit plăcere să-mi scoţi sufletul din groapa putrezirii. Căci ai aruncat înapoia Ta toate păcatele mele! (Isaia 38:17)
Eu îţi şterg fărădelegile ca un nor, şi păcatele, ca o ceaţă: întoarce-te la Mine, căci Eu te-am răscumpărat. (Isaia 44:22)
adaugă: „Şi nu-Mi voi mai aduce aminte de păcatele lor, nici de fărădelegile lor.” (Evrei 10:17)
Aceste versete ne învață că, prin lucrarea răscumpărătoare a lui Hristos, păcatele credincioșilor au fost complet iertate și șterse prin harul lui Dumnezeu. Acest adevăr ne oferă mângâiere și siguranță, amintindu-ne că, în Hristos, suntem eliberați de vinovăția și condamnarea păcatului. Este o aducere aminte puternică a harului și a milei de nezdruncinat a lui Dumnezeu, care ne permite să trăim în libertate și pace în prezența Sa.
32. CEI MÂNTUIȚI VOR FI ASEMENEA LUI HRISTOS!
Preaiubiţilor, acum suntem copii ai lui Dumnezeu. Şi ce vom fi nu s-a arătat încă. Dar ştim că, atunci când Se va arăta El, vom fi ca El; pentru că Îl vom vedea aşa cum este. (1 Ioan 3:2)
În 1 Ioan 3:2, suntem asigurați că cei mântuiți vor fi transformați în asemănarea lui Hristos. Această afirmație ne oferă o certitudine de nezdruncinat: în procesul de mântuire, Dumnezeu ne va transforma în chipul Fiului Său. Această transformare este un rezultat direct al harului mântuitor și al iubirii răscumpărătoare a lui Dumnezeu. Ea ne oferă o speranță glorioasă a destinului nostru final ca și copii ai lui Dumnezeu, când vom fi complet transformați și conformați la chipul lui Hristos. Această promisiune ne inspiră să trăim cu nădejde și să urmărim sfințenia în viața noastră, știind că într-o zi vom fi complet asemănători Mântuitorului nostru.
33. DUMNEZEU ÎI PRIVEȘTE PE CEI MÂNTUIȚI CA FIIND DEJA GLORIFICAȚI!
Şi pe aceia pe care i-a hotărât mai dinainte, i-a şi chemat; şi pe aceia pe care i-a chemat, i-a şi socotit neprihăniţi; iar pe aceia pe care i-a socotit neprihăniţi, i-a şi proslăvit. (Romani 8:30)
Această afirmație din Romani 8:30 ne arată că glorificarea sfinților face parte din planul de răscumpărare al lui Dumnezeu. Este o afirmație puternică a asigurării și certitudinii poziției noastre glorificate înaintea lui Dumnezeu ca rezultat al lucrării Sale răscumpărătoare în viețile noastre. Acest adevăr ne umple de speranță și ne încurajează să trăim cu încredere în promisiunea glorificării noastre finale în Hristos.
34. CEI MÂNTUIȚI SUNT NĂSCUȚI DIN SĂMÂNȚĂ INCORUPTIBILĂ!
fiindcă aţi fost născuţi din nou nu dintr-o sămânţă care poate putrezi, ci dintr-una care nu poate putrezi, prin Cuvântul lui Dumnezeu, care este viu şi care rămâne în veac. (1Petru 1:23)
Conform 1 Petru 1:23, suntem învățați că credincioșii au fost regenerați nu printr-o sămânță coruptibilă, ci printr-o sămânță incoruptibilă, adică prin Cuvântul lui Dumnezeu care este viu și rămâne în veci. Această afirmație evidențiază natura divină și veșnică a noii nașteri a creștinului. Este o afirmație plină de putere a lucrării transformatoare a Duhului Sfânt în viețile noastre, care ne face să ne naștem din nou la o viață de ascultare și părtășie cu Dumnezeu. Acest adevăr ne oferă mângâiere și siguranță, amintindu-ne că identitatea și speranța noastră sunt înrădăcinate în Cuvântul etern al lui Dumnezeu, care ne dă viață și ne susține în orice moment.
35. CEI MÂNTUIȚI SE VOR ARĂTA CU CRISTOS ÎN GLORIE!
Când Se va arăta Hristos, viaţa voastră, atunci vă veţi arăta şi voi împreună cu El în slavă. (Coloseni 3:4)
Această promisiune din Coloseni 3:4, ne oferă o viziune glorioasă a viitorului celor mântuiți: vom fi uniți cu Hristos la venirea Sa și vom avea parte de gloria Sa veșnică. Este o afirmare puternică a identității și a destinului nostru în Hristos, amintindu-ne că speranța noastră nu este doar în această viață, ci și în venirea glorioasă a Domnului nostru. Acest adevăr ne inspiră să trăim cu așteptare și angajament, știind că într-o zi vom fi pentru totdeauna cu Domnul în Împărăția Sa veșnică.
36. CEL MÂNTUIT ESTE ASCUNS ÎN HRISTOS!
Căci voi aţi murit, şi viaţa voastră este ascunsă cu Hristos în Dumnezeu. (Coloseni 3:3)
Conform Colosenilor 3:3, suntem învățați că credincioșii au murit și că viața lor este ascunsă cu Hristos în Dumnezeu. Această afirmație ilustrează realitatea spirituală a credinciosului: deși suntem morți față de păcat și față de lume, adevărata noastră viață este în Hristos. Acest adevăr ne oferă mângâiere și speranță, amintindu-ne că identitatea și siguranța noastră sunt ferm înrădăcinate în lucrarea răscumpărătoare a lui Hristos. Deși suntem morți față de păcat, suntem vii în Hristos, iar viața noastră este în siguranță deplină în El. Această realitate ne încurajează să trăim în biruință asupra păcatului și să căutăm lucrurile de sus, unde Hristos este așezat la dreapta lui Dumnezeu.
37. CEI MÂNTUIȚI SUNT MORȚI FAŢĂ DE PĂCAT ȘI ELIBERAȚI DE PĂCAT!
Nicidecum! Noi, care am murit faţă de păcat, cum să mai trăim în păcat? 3 Nu ştiţi că toţi câţi am fost botezaţi în Isus Hristos, am fost botezaţi în moartea Lui? 4 Noi deci, prin botezul în moartea Lui, am fost îngropaţi împreună cu El, pentru ca, după cum Hristos a înviat din morţi, prin slava Tatălui, tot aşa şi noi să trăim o viaţă nouă. 5 În adevăr, dacă ne-am făcut una cu El, printr-o moarte asemănătoare cu a Lui, vom fi una cu El şi printr-o înviere asemănătoare cu a Lui. 6 Ştim bine că omul nostru cel vechi a fost răstignit împreună cu El, pentru ca trupul păcatului să fie dezbrăcat de puterea lui, în aşa fel ca să nu mai fim robi ai păcatului; 7 căci cine a murit, de drept, este izbăvit de păcat. (Romani 6:2-7)
Conform Romani 6:2-7, suntem învățați că, fiind botezați în Hristos, am fost uniți cu El în moartea și învierea Sa. Ca urmare, vechiul nostru eu, care era înrobit de păcat, a fost răstignit împreună cu Hristos și am fost eliberați de puterea păcatului. Acest adevăr ne oferă mângâiere și speranță, amintindu-ne că destinul nostru nu mai este determinat de păcat, ci de harul răscumpărător al lui Dumnezeu în Hristos Isus. Suntem chemați să trăim în libertatea pe care ne-a dat-o Hristos, trăind o viață de neprihănire și sfințenie, nu sub robia păcatului, ci sub harul lui Dumnezeu.
38. DOMNUL SE ROAGĂ ACUM PENTRU EI!
De aceea şi poate să mântuiască în chip desăvârşit pe cei ce se apropie de Dumnezeu prin El, pentru că trăieşte pururi ca să mijlocească pentru ei. (Evrei 7:25)
Evrei 7:25 afirmă că Isus Hristos trăiește veșnic și că mijlocește mereu pentru noi înaintea Tatălui. Această afirmație ne dă o mare speranță și mângâiere știind că avem un mijlocitor perfect și veșnic care mijlocește continuu în favoarea noastră înaintea Tatălui nostru ceresc. Ea ne amintește că nu suntem singuri în luptele și dificultățile noastre, ci că avem sprijinul constant al Mântuitorului nostru, care este implicat activ în viața noastră, mijlocind pentru noi și întărindu-ne în orice moment. Acest adevăr ne încurajează să ne încredem în credincioșia și dragostea lui Hristos, știind că El este întotdeauna alături de noi, pledând pentru noi în fața tronului de har al lui Dumnezeu.
39. DUMNEZEU VA TERMINA CEEA CE A ÎNCEPUT!
Sunt încredinţat că Acela care a început în voi această bună lucrare o va isprăvi până în ziua lui Isus Hristos. (Filipeni 1:6)
Conform lui Filipeni 1:6, suntem asigurați că Cel care a început în noi lucrarea cea bună o va continua până în ziua lui Isus Hristos. Această afirmație ne oferă mângâiere și siguranță, amintindu-ne că mântuirea noastră nu depinde de propriile noastre forțe sau abilități, ci de puterea și credincioșia lui Dumnezeu. Ea ne dă încredere că Dumnezeu va finaliza lucrarea pe care a început-o în viața noastră, aducându-ne la plinătatea răscumpărării noastre în Hristos Isus. Acest adevăr ne încurajează să ne încredem în Dumnezeu în mijlocul provocărilor și încercărilor vieții, știind că El lucrează în noi pentru gloria Sa și pentru bunăstarea noastră veșnică.
40. CEI MÂNTUIȚI AU RĂSCUMPĂRAREA VEȘNICĂ!
şi a intrat, o dată pentru totdeauna, în Locul Preasfânt, nu cu sânge de ţapi şi de viţei, ci cu însuşi sângele Său, după ce a căpătat o răscumpărare veşnică. (Evrei 9:12)
În Evrei 9:12 ne învață că Isus Hristos, prin sângele Său, a intrat o dată pentru totdeauna în Locul Preasfânt, obținând astfel răscumpărarea veșnică. Această afirmație subliniază natura completă și permanentă a răscumpărării pe care Hristos a obținut-o pentru credincioși. Ea ne amintește că lucrarea răscumpărătoare a lui Hristos este suficientă și eficientă pentru a ne elibera veșnic de puterea și consecințele păcatului. Drept urmare, cei care sunt mântuiți prin credința în Hristos sunt asigurați de o răscumpărare veșnică și completă, care îi eliberează să trăiască în părtășie și în slujirea lui Dumnezeu. Acest adevăr ne aduce mângâiere și siguranță, amintindu-ne că mântuirea noastră este fermă și sigură în Hristos și că putem avea încredere deplină în lucrarea de răscumpărare pe care El a făcut-o pentru noi.
41. VIAȚA TA ESTE VIAȚA LUI HRISTOS!
Când Se va arăta Hristos, viaţa voastră, atunci vă veţi arăta şi voi împreună cu El în slavă. (Coloseni 3:4)
Această afirmație din Coloseni 3:4 evidențiază unirea intimă pe care credincioșii o au cu Hristos: viața noastră este atât de împletită cu a Lui încât suntem considerați ca făcând parte din El. Acest adevăr ne oferă mângâiere și siguranță, amintindu-ne că identitatea și siguranța noastră sunt ferm înrădăcinate în Hristos. Ca parte a vieții Sale, suntem în siguranță în El și în promisiunea Sa de viață veșnică. Această realitate ne oferă încredere în mijlocul dificultăților și provocărilor vieții, știind că viața noastră este în siguranță și în siguranță în Hristos și că într-o zi vom fi manifestați împreună cu El în glorie.
42. CEI MÂNTUIȚI SUNT BENEFICIARII LEGĂMÂNTULUI VEȘNIC AL LUI DUMNEZEU!
Dumnezeul păcii, care, prin sângele legământului celui veşnic, a sculat din morţi pe Domnul nostru Isus, marele Păstor al oilor, 21 să vă facă desăvârşiţi în orice lucru bun, ca să faceţi voia Lui şi să lucreze în noi ce-I este plăcut, prin Isus Hristos. A Lui să fie slava în vecii vecilor! Amin. (Evrei 13:20-21)
Conform Evrei 13:20-21, ni se spune despre Dumnezeul păcii, care, prin sângele legământului veșnic, L-a înviat pe Domnul nostru Isus din morți. Această afirmație evidențiază legământul divin al lui Dumnezeu de a acorda viață veșnică aleșilor Săi prin lucrarea răscumpărătoare a lui Hristos. Este o afirmație plină de puterea credincioșiei lui Dumnezeu de a-și ține promisiunile și a angajamentului Său de neclintit de a acorda viață veșnică celor care sunt în Hristos. Acest adevăr ne oferă mângâiere și siguranță, amintindu-ne că speranța noastră de viață veșnică este garantată de legământul veșnic al lui Dumnezeu și de harul răscumpărător în Hristos Isus.
43. CEL MÂNTUIT ESTE IZBĂVIT DE CĂDERE, DATORITĂ LUI HRISTOS!
Iar a Aceluia care poate să vă păzească de orice cădere şi să vă facă să vă înfăţişaţi fără prihană şi plini de bucurie înaintea slavei Sale, (Iuda 1:24)
Astfel, în Iuda 1:24, ni se spune că Cel care poate să-i păzească pe credincioși de cădere și să-i prezinte fără cusur înaintea slavei Sale este Dumnezeu, Mântuitorul nostru, prin Isus Hristos, Domnul nostru. Această afirmație subliniază siguranța și protecția divină pe care credincioșii le au în Hristos. Ea ne amintește că nu suntem singuri în credința noastră, ci că avem puterea și harul lui Dumnezeu pentru a rămâne fermi în mijlocul încercărilor și ispitelor. Acest adevăr ne oferă mângâiere și siguranță, amintindu-ne că mântuirea noastră este asigurată de puterea lui Dumnezeu, care ne păzește și ne susține în dragostea Sa veșnică.
44. DARUL FĂRĂ PLATĂ AL LUI DUMNEZEU ESTE VIAŢA VEŞNICĂ!
Fiindcă plata păcatului este moartea, dar darul fără plată al lui Dumnezeu este viaţa veşnică în Isus Hristos, Domnul nostru. (Romani 6:23)
În Romani 6:23 este scris că darul lui Dumnezeu este viața veșnică în Isus Hristos, Domnul nostru. Această afirmație evidențiază natura gratuită și generoasă a mântuirii pe care Dumnezeu o oferă credincioșilor. Ea ne amintește că viața veșnică nu este ceva ce câștigăm prin propriile noastre fapte sau merite, ci un dar gratuit de la Dumnezeu, oferit prin harul și dragostea Sa nemeritată. Acest adevăr ne oferă mângâiere și speranță, amintindu-ne că mântuirea noastră nu depinde de noi înșine, ci de puterea și generozitatea răscumpărătoare a lui Dumnezeu. El ne încurajează să primim acest dar cu recunoștință și să trăim recunoscători pentru harul pe care l-am primit în Hristos.
45. CELOR MÂNTUIȚI LI SE IMPUTĂ NEPRIHĂNIREA!
Tot astfel, şi David numeşte fericit pe omul acela pe care Dumnezeu, fără fapte, îl socoteşte neprihănit. 7 „Ferice”, zice el, „de aceia ale căror fărădelegi sunt iertate şi ale căror păcate sunt acoperite! (Romani 4:6-7)
Conform Romani 4:6-7, suntem învățați că neprihănirea lui Dumnezeu ne este imputată în afara faptelor și că suntem binecuvântați atunci când ne sunt iertate fărădelegile și păcatele noastre sunt acoperite. Această afirmație subliniază faptul că neprihănirea pe care o au credincioșii înaintea lui Dumnezeu nu este a lor, ci provine din neprihănirea perfectă a lui Hristos. Adică, am fost declarați neprihăniți nu prin propriile noastre fapte, ci prin lucrarea răscumpărătoare a lui Hristos pe cruce. Acest adevăr ne oferă mângâiere și siguranță, amintindu-ne că acceptarea noastră înaintea lui Dumnezeu nu se bazează pe propria noastră neprihănire, ci pe neprihănirea imputată a lui Hristos. El ne încurajează să ne încredem în lucrarea de mântuire terminată a lui Hristos și să trăim recunoscători pentru harul și mila Sa față de noi.
46. CEI MÂNTUIȚI SUNT MĂDULARE ALE LUI HRISTOS!
pentru că noi suntem mădulare ale trupului Lui, carne din carnea Lui şi os din oasele Lui. (Efeseni 5:30)
Efeseni 5:30 ne învață că credincioșii sunt mădulare ale trupului lui Hristos, fiind oase din oasele Lui și carne din carnea Lui. Această imagine puternică evidențiază unirea și legătura intimă pe care credincioșii o au cu Hristos, comparându-i cu membrii propriului Său trup. Acest adevăr ne oferă mângâiere și siguranță, amintindu-ne că facem parte din familia lui Dumnezeu, uniți cu Hristos într-o relație intimă și vitală. El ne încurajează să trăim în comuniune și unitate cu alți credincioși, știind că împreună formăm trupul lui Hristos pe pământ, cu Hristos ca și cap al nostru. Această realitate ne îndeamnă să trăim în dragoste și în slujire unii față de alții, reflectând relația lui Hristos cu Biserica Sa în viața noastră de zi cu zi.
47. HRISTOS ESTE AUTORUL ȘI DESĂVÂRȘITORUL MÂNTUIRII TALE!
Să ne uităm ţintă la Căpetenia şi Desăvârşirea credinţei noastre, adică la Isus, care, pentru bucuria care-I era pusă înainte, a suferit crucea, a dispreţuit ruşinea, şi şade la dreapta scaunului de domnie al lui Dumnezeu. (Evrei 12:2)
În Evrei 12:2 ni se amintește să ne fixăm ochii asupra lui Isus, autorul și desăvârșitorul credinței noastre, care, pentru bucuria care I-a fost pusă înainte, a îndurat crucea și a disprețuit rușinea, iar acum stă la dreapta tronului lui Dumnezeu. Această afirmație subliniază faptul că Isus Hristos este începutul și sfârșitul mântuirii noastre. El a inițiat credința noastră și o va duce la desăvârșirea ei finală. Ea ne amintește că mântuirea noastră este asigurată în Hristos, care va finaliza lucrarea pe care a început-o în noi. Acest adevăr ne oferă mângâiere și siguranță, amintindu-ne că credința noastră nu depinde de propria noastră putere, ci de lucrarea răscumpărătoare a lui Hristos. Ne încurajează să ne încredem în El în mijlocul încercărilor și necazurilor, știind că El este credincios să ne aducă la plinătatea răscumpărării noastre în El.
48. CEI SALVAȚI AU FOST PREDESTINAȚI SĂ FIE CONFORMAȚI CU CHIPUL LUI CRISTOS!
Căci pe aceia pe care i-a cunoscut mai dinainte, i-a şi hotărât mai dinainte să fie asemenea chipului Fiului Său, pentru ca El să fie Cel întâi născut dintre mai mulţi fraţi. (Romani 8:29)
Conform Romani 8:29, suntem învățați că pe cei pe care Dumnezeu i-a cunoscut mai dinainte, i-a și predestinat pentru a fi conformați cu chipul Fiului Său. Această afirmație subliniază faptul că credincioșii au fost predestinați de Dumnezeu să fie transformați în asemănarea lui Isus Hristos. Acest adevăr ne oferă mângâiere și siguranță, amintindu-ne că mântuirea noastră nu este lucrarea propriilor noastre forțe, ci face parte din planul suveran al lui Dumnezeu din veșnicie. El ne încurajează să ne încredem în credincioșia și scopul lui Dumnezeu în viața noastră, știind că El ne-a predestinat pentru glorie și răscumpărare în Hristos Isus.
49. SÂNGELE LUI HRISTOS A ADUS PACE PENTRU CEI MÂNTUIȚI!
şi să împace totul cu Sine prin El, atât ce este pe pământ, cât şi ce este în ceruri, făcând pace prin sângele crucii Lui. (Coloseni 1:20)
În Coloseni 1:20, suntem învățați că, prin sângele lui Hristos, Dumnezeu a împăcat cu Sine toate lucrurile, fie cele de pe pământ, fie cele din ceruri, făcând pace prin cruce. Această afirmație subliniază faptul că credincioșii au pace cu Dumnezeu prin jertfa lui Isus Hristos pe cruce. Ea ne amintește că împăcarea și pacea cu Dumnezeu sunt rezultatul lucrării răscumpărătoare a lui Hristos în viața noastră. Acest adevăr ne oferă mângâiere și siguranță, amintindu-ne că relația noastră cu Dumnezeu a fost restabilită și că acum ne putem bucura de o pace durabilă și profundă cu El, datorită jertfei lui Isus Hristos în locul nostru. El ne încurajează să trăim cu recunoștință pentru darul incomparabil al păcii pe care o avem în Hristos.
50. MÂNTUIREA ESTE PRIN HAR ȘI NU PRIN FAPTE!
Căci prin har aţi fost mântuiţi, prin credinţă. Şi aceasta nu vine de la voi; ci este darul lui Dumnezeu. 9 Nu prin fapte, ca să nu se laude nimeni. (Efeseni 2:8-9)
După cum se arată în Efeseni 2:8-9, suntem învățați că suntem mântuiți prin har, prin credință, și aceasta nu vine de la noi înșine, ci este un dar de la Dumnezeu. Nu este din fapte, ca să nu se laude cineva. Această afirmație subliniază faptul că mântuirea este un dar gratuit al lui Dumnezeu, dat prin harul Său și primit prin credința în Isus Hristos. Nu există nicio acțiune umană care să contribuie la dobândirea sau pierderea mântuirii, pentru că aceasta este în întregime lucrarea lui Dumnezeu. Acest adevăr ne oferă mângâiere și siguranță, amintindu-ne că mântuirea noastră nu depinde de faptele sau meritele noastre, ci de dragostea și harul lui Dumnezeu în Isus Hristos. El ne încurajează să ne odihnim în lucrarea terminată a lui Hristos și să ne încredem pe deplin în suficiența harului Său pentru mântuirea noastră.
În concluzie, este esențial să înțelegem că mântuirea nu poate fi pierdută datorită naturii și lucrării lui Dumnezeu în viața credinciosului. În cele 50 de argumente biblice prezentate, am văzut cum Dumnezeu, prin harul Său și prin lucrarea lui Isus Hristos, garantează siguranța mântuirii noastre. De la promisiunile divine, la lucrarea Duhului Sfânt, la siguranța noastră în Hristos, fiecare aspect al mântuirii noastre este garantat și sigur. Prin urmare, în lumina acestor adevăruri biblice, putem concluziona cu încredere că mântuirea noastră este ferm ancorată în dragostea și credincioșia lui Dumnezeu și nu poate fi pierdută niciodată.
Sunt multe alte texte care arata ca MANTUIREA SE POATE PIERDE…