¿De ce nu a fost Dumnezeu mulțumit de jertfa lui Cain?

Views: 30

Prin învățăturile lor, mulți învățători falși ajung să promoveze ideea unui presupus “interes necruțător al lui Dumnezeu” pentru primirea de jertfe. Dar în Biblie aflăm că, de la început, Dumnezeu a respins multe dintre jertfele pe care i le-a adus omenirea și continuă să facă acest lucru și astăzi. Primul caz înregistrat în Biblie este cel al lui Cain.

După o bucată de vreme, Cain a adus Domnului o jertfă de mâncare din roadele pământului. Abel a adus şi el o jertfă de mâncare din oile întâi născute ale turmei lui şi din grăsimea lor. Domnul a privit cu plăcere spre Abel şi spre jertfa lui; dar spre Cain şi spre jertfa lui n-a privit cu plăcere. Cain s-a mâniat foarte tare şi i s-a posomorât faţa. (Geneza 4:3-5)

Înainte de a răspunde la întrebarea de ce Dumnezeu nu a fost mulțumit de jertfa lui Cain, trebuie să știm de ce Dumnezeu nu a fost mulțumit de Cain. Știind acest lucru, vom înțelege de ce Dumnezeu i-a respins jertfa.

În omnisciența și preștiința Sa, Dumnezeu știa că Cain avea o atitudine indiferentă, o inimă mânioasă și un caracter impulsiv care l-ar fi putut conduce la o gravă nepăsare și păcat. Cu o inimă împovărată de păcat, Cain și-a prezentat jertfa lui Dumnezeu. Dumnezeu nu se uita doar la acțiunea lui, ci și la motivația și atitudinea inimii lui. Acesta a fost motivul principal pentru care Dumnezeu nu a privit cu bunăvoință la Cain și, în consecință, la jertfa sa.

Acest lucru este foarte important pentru noi. De la început, jertfa plăcută vine dintr-o inimă temătoare care găsește har înaintea lui Dumnezeu și nu face rău altora. Este același principiu pe care l-a învățat Hristos (Mt 5,23-24; Gen 3,5). Conform acestor pasaje, nicio persoană care complotează împotriva aproapelui său sau care este supărată pe el nu poate aduce o jertfă plăcută lui Dumnezeu.

Contextul din Geneza 4:3-5 este foarte important pentru înțelegerea acestui principiu: “Domnul a zis lui Cain: „Pentru ce te-ai mâniat şi pentru ce ţi s-a posomorât faţa? Dacă te vei descurca bine, nu vei fi acceptat? Dar dacă nu faci bine, păcatul stă la ușă și te poftește, dar trebuie să-l stăpânești” (Gen 4,6-7).

În acest pasaj, Dumnezeu îi arată lui Cain că știe deja despre planul său criminal și îl avertizează că păcatul său este pe cale să-l conducă la comiterea primei crime. Mai mult, Dumnezeu îi explică lui Cain cum poate fi acceptat înaintea Lui. Domnul nu vorbește despre jertfa lui Cain, ci despre inima lui. De aceea El spune: “Dacă faci binele, nu vei fi primit?”. (Gen 4:7). Cu toate acestea, indiferența față de sfatul divin, dublată de o inimă furioasă și impulsivă, l-a determinat pe Cain să comită păcatul îngrozitor de a-și ucide fratele (Gen 4:8).

Scripturile în ansamblul lor dezvăluie caracteristicile unei jertfe plăcute lui Dumnezeu. Acestea încep nu cu calitățile intrinseci ale ofrandei, ci cu cele ale celui care o oferă. Acest lucru ar trebui să ne determine să ne întrebăm: Când îi ofer lui Dumnezeu, sunt eu plăcut lui Dumnezeu? Prin răscumpărare, noi, cei care credem în Hristos, suntem acceptați în Preaiubitul (Ef 1:3-6). Cu toate acestea, Dumnezeu ne cere să aducem roadele pocăinței și să practicăm faptele bune pe care El le cere (Ef 2:10). Ioan ne dă un sfat care se potrivește aici:

Oricine este născut din Dumnezeu nu păcătuieşte, pentru că sămânţa Lui rămâne în el; şi nu poate păcătui, fiindcă este născut din Dumnezeu. Prin aceasta se cunosc copiii lui Dumnezeu şi copiii diavolului. Oricine nu trăieşte în neprihănire nu este de la Dumnezeu; nici cine nu iubeşte pe fratele său. Căci vestirea pe care aţi auzit-o de la început este aceasta: să ne iubim unii pe alţii; nu cum a fost Cain, care era de la cel rău şi a ucis pe fratele său. Şi pentru ce l-a ucis? Pentru că faptele lui erau rele, iar ale fratelui său erau neprihănite. (1 Ioan 3:9-12)

Acest pasaj arată că acțiunea lui Cain a fost rea, deoarece “Cain era de la cel rău” (1 Ioan 3:12). Așadar, pentru Dumnezeu, jertfa acceptabilă nu se măsoară după standardele umane de cantitate și calitate, sau dacă oferi legume sau animale. Cheia pentru o jertfă plăcută este ca ea să provină dintr-o inimă care aparține lui Dumnezeu, Îl ascultă și își iubește aproapele (Osea 6:6). Dumnezeu nu a văzut aceste caracteristici în inima lui Cain și, prin urmare, jertfa lui nu i-a fost plăcută. Amintiți-vă cuvintele Domnului nostru Iisus Hristos:

Aşa că, dacă îţi aduci darul la altar, şi acolo îţi aduci aminte că fratele tău are ceva împotriva ta, lasă-ţi darul acolo înaintea altarului şi du-te întâi de împacă-te cu fratele tău; apoi vino de adu-ţi darul. (Matei 5:23-24)

Părerea dumneavoastră contează pentru noi
[Total: 1 Promedio: 5]

Scrie un comentariu

Aboneza-te, vei primi notificări prin email cu noile articole!