Views: 57
Atitudinea cu care dăruim este importantă pentru Dumnezeu. În 2 Corinteni 9:7 citim că Dumnezeu iubește pe cel care dăruiește cu bucurie. Acest lucru înseamnă că orice îi dăm lui sau oamenilor – banii noștri, timpul nostru sau folosirea talentelor noastre – trebuie să dăm cu o inimă veselă sau bucuroasă.
A da din obligație, pentru a atrage atenția, pentru a evita criticile altora sau pentru a ne face să arătăm bine, înseamnă a da cu o atitudine greșită în fața lui Dumnezeu. Trebuie să ne analizăm motivația pentru a face o donație, pentru a pregăti o masă sau pentru a ajuta pe altcineva. Ce ne motivează să o facem? Nici nu ar trebui să dăm așteptând să primim ceva în schimb. Este bine să dăruim cu mâinile deschise, cu generozitate și ca un act de iubire față de Dumnezeu și față de aproapele nostru.
Fiecare să dea după cum a hotărât în inima lui: nu cu părere de rău sau de silă, căci „pe cine dă cu bucurie îl iubeşte Dumnezeu.” (2 Corinteni 9:7)
Dăruirea cu bucurie este o decizie care se naște în inimă. Dacă ne concentrăm pe ceea ce nu avem sau pe cât de merituoși suntem să ne bucurăm de ceea ce avem, inima noastră este departe de voia lui Dumnezeu. Suntem pe calea cea bună atunci când recunoaștem că Dumnezeu este marele dătător și că totul îi aparține. Psalmul 24 începe cu următoarele cuvinte:
Al Domnului este pământul cu tot ce este pe el, lumea şi cei ce o locuiesc! (Psalmi 24:1)
Pentru noi, acest lucru implică faptul că suntem administratorii a ceea ce Dumnezeu ne permite să ne bucurăm în fiecare zi. Nimic din toate acestea nu ne aparține, așa că nu trebuie să ne agățăm de ele sau să le considerăm exclusiv ale noastre. Dumnezeu este proprietarul și noi trebuie să fim înțelepți și să folosim lucrurile așa cum vrea El, împărtășind cu ceilalți în măsura în care El ne îndeamnă să facem acest lucru. Dăruirea noastră ar trebui să reflecte generozitatea și dragostea Tatălui pentru ceilalți.
Când dăruim, semănăm
Pavel nu numai că a vorbit bisericii din Corint despre dăruirea cu bucurie și cu o atitudine corectă. El a profitat de ocazie pentru a introduce câteva concepte foarte interesante despre cum Dumnezeu este mulțumit atunci când dăruim. Pentru aceasta, el a comparat generozitatea cu agricultura sau cu semănatul. Când dăruim, semănăm și, mai devreme sau mai târziu, vom vedea roadele a ceea ce am semănat.
La fel ca în agricultură, culegi ceea ce ai semănat. De aceea trebuie să fim atenți la ceea ce semănăm. Dacă semănăm iubire, bunătate, bucurie sau generozitate, vom primi iubire, bunătate, bucurie și generozitate. Dimpotrivă, dacă semănatul nostru constă în mânie, strigăte, neîncredere și zgârcenie, asta este exact ceea ce vom culege.
Să ştiţi: cine seamănă puţin, puţin va secera; iar cine seamănă mult, mult va secera. Fiecare să dea după cum a hotărât în inima lui: nu cu părere de rău sau de silă, căci „pe cine dă cu bucurie îl iubeşte Dumnezeu.” Şi Dumnezeu poate să vă umple cu orice har, pentru ca, având totdeauna în toate lucrurile din destul, să prisosiţi în orice faptă bună, (2 Corinteni 9:6-8)
Semănați din belșug și veți primi mai mult
Fermierul care seamănă puțin știe că va primi mai puține roade decât cel care seamănă mult. Acest lucru este logic. Pe de altă parte, dacă cineva care are o mulțime de semințe și o mulțime de pământ decide să semene câteva semințe și să le păstreze pe celelalte într-un sertar, recolta pe care o va obține va fi mică. El are la dispoziție o mulțime de semințe, dar nu le-a folosit așa cum ar fi trebuit: nu le-a semănat. Prin urmare, el va avea o recoltă mai mică decât ar fi putut avea.
Același lucru se întâmplă și cu cei care, deși au multe resurse, decid să le păstreze pentru ei. Nu împart, nu ajută, nu se gândesc la nevoile celorlalți și pierd bucuria de a învăța să împartă. Atunci când îi ajutăm pe alții, pătrundem în povestea vieții lor, arătând dragostea și grija lui Dumnezeu. Dăruirea ne face participanți la mișcarea lui Dumnezeu în viața ta și în familia ta. Este un privilegiu și o mare binecuvântare!
Matematica Domnului este unică și uimitoare. În mod normal, ființele umane cred că, cu cât păstrează mai mult, cu atât mai mult au. Perspectiva lui Dumnezeu este oarecum diferită. Celui care dă mai mult, i se adaugă mai mult. Dumnezeu îl iubește pe cel care este generos cu ceea ce îi oferă și de aceea îi dăruiește să aibă și mai mult.
Daţi, şi vi se va da; ba încă, vi se va turna în sân o măsură bună, îndesată, clătinată, care se va vărsa pe deasupra. Căci cu ce măsură veţi măsura, cu aceea vi se va măsura.” (Luca 6:38)
Cinsteşte pe Domnul cu averile tale şi cu cele dintâi roade din tot venitul tău: căci atunci grânarele îţi vor fi pline de belşug, şi teascurile tale vor geme de must. (Proverbe 3:9-10)
Unul care dă cu mâna largă, ajunge mai bogat; şi altul, care economiseşte prea mult, nu face decât să sărăcească. Sufletul binefăcător va fi săturat, şi cel ce udă pe alţii va fi udat şi el. Cine opreşte grâul este blestemat de popor, dar pe capul celui ce-l vinde vine binecuvântarea. (Proverbe 11:24-26)
Dumnezeu ne dă să dăruim
În 2 Corinteni 9:8 citim că Dumnezeu ne îngrijește de nevoile noastre cu scopul ca noi să dăm din belșug. Nu trebuie să ne temem că rămânem fără nimic dacă împărțim cu alții. De fapt, frica de a rămâne fără nu vine de la Dumnezeu. În Dumnezeu avem certitudinea că El are grijă de ai Săi și că va continua să ne asigure toate nevoile, dacă vom trata tot ceea ce ne dă conform voinței Sale.
Şi Dumnezeul meu să îngrijească de toate trebuinţele voastre, după bogăţia Sa, în slavă, în Isus Hristos. (Filipeni 4:19)
Puii de leu duc lipsă şi li-e foame, dar cei ce caută pe Domnul nu duc lipsă de niciun bine. (Psalmi 34:10)
Uitaţi-vă la păsările cerului: ele nici nu seamănă, nici nu seceră şi nici nu strâng nimic în grânare; şi totuşi Tatăl vostru cel ceresc le hrăneşte. Oare nu sunteţi voi cu mult mai de preţ decât ele? (Matei 6:26)
Poate că nu credeți că aveți prea multe de oferit, dar simplul fapt de a zâmbi cuiva sau de a-i oferi un cuvânt de încurajare poate face o mare diferență în viața acestuia. Fiți generoși cu ceea ce aveți și dați cu bucurie.