Views: 130
Când ne predăm inima lui Isus, El ne transformă întreaga ființă, iar acest lucru se reflectă în relațiile noastre cu semenii noștri. Efeseni 6:1-9 descrie cum ar trebui să fie relațiile dintre cei care Îl iubesc pe Dumnezeu și menționează în mod specific relația dintre părinți și copiii lor și relația dintre stăpâni și slujitorii lor. Aceste versete subliniază importanța de a-i trata pe ceilalți cu onoare, respect, integritate și dragoste.
Relațiile din cadrul familiei
Pavel începe prin a vorbi despre relațiile de familie. El explică modul în care părinții ar trebui să-și trateze copiii.
Obligațiile copiilor
Copii, ascultaţi în Domnul de părinţii voştri, căci este drept. (Efeseni 6:1)
Mai întâi le spune copiilor ceva foarte simplu și direct: ascultați de părinții voștri. Dar această ascultare trebuie să fie “în Domnul”. Ce înseamnă acest lucru? Înseamnă că atât copiii, cât și părinții Îl slujesc pe Domnul și trăiesc în conformitate cu poruncile Sale. Voia lui Dumnezeu pentru familiile noastre este ca toți membrii să-L iubească și să fie conduși de El.
Dacă părinții și-au supus voința lui Dumnezeu și caută să acționeze în neprihănire și dragoste, poruncile date copiilor lor vor fi în conformitate cu voia lui Dumnezeu și, prin urmare, neprihănite. Copiii care Îl iubesc pe Dumnezeu de la o vârstă fragedă înțeleg că, supunându-se părinților lor, se supun lui Dumnezeu, iar acest lucru face ca ascultarea să fie mai ușoară.
Pe măsură ce copiii cresc, ei ar trebui să își consolideze relația personală cu Dumnezeu, pentru că ascultarea lor va fi în primul rând față de El. Bineînțeles, va fi întotdeauna important să luăm în considerare prin rugăciune sfaturile înțelepte ale părinților. Cei care Îl iubesc și se tem de Domnul își vor sfătui copiii în conformitate cu principiile biblice și îi vor încuraja întotdeauna să asculte de Dumnezeu.
„Să cinsteşti pe tatăl tău şi pe mama ta” – este cea dintâi poruncă însoţită de o făgăduinţă „ca să fii fericit şi să trăieşti multă vreme pe pământ.” (Efeseni 6:2-3)
Ascultarea copiilor implică atitudini interne, cum ar fi onoarea, care se vor reflecta în acțiuni concrete față de părinții lor. Copilul care își onorează tatăl și mama îi tratează întotdeauna cu respect, cu politețe și își arată aprecierea față de ei. El își exprimă sentimentele cu dragoste chiar dacă nu este pe deplin de acord și respectă demnitatea părinților săi.
Aceste versete se referă la una dintre cele zece porunci (Exodul 20:12) și la promisiunea care există pentru cei care o respectă. Trebuie să ne cinstim părinții toată viața; nu este o poruncă care expiră atunci când împlinim vârsta de 18 ani. Respectând-o, nu numai că ne binecuvântăm părinții, dar primim și o binecuvântare.
Datoriile părinților
Şi voi, părinţilor, nu întărâtaţi la mânie pe copiii voştri, ci creşteţi-i în mustrarea şi învăţătura Domnului. (Efeseni 6:4)
Pavel le vorbește acum direct părinților. El le spune un lucru pe care nu ar trebui să-l facă și un lucru pe care ar trebui să-l facă.
- Nu vă supărați copiii: Părinții nu trebuie să-și provoace copiii la mânie, ci trebuie să le respecte sensibilitatea emoțională și procesul natural spre maturitate. Cum facem acest lucru? Nu ar trebui să le impunem sarcini pe care copiii nu le pot purta, cerându-le comportamente sau atitudini de adult. Trebuie să respectăm faptul că sunt copii și că se află într-o etapă de formare. Îi vom ajuta cu disciplina și îndrumarea noastră plină de dragoste, dar nu le vom cere să se comporte perfect. Atitudinea părinților față de copiii lor trebuie să fie una de dragoste, respect și apreciere pe tot parcursul vieții lor, deoarece copiii noștri sunt un dar de la Dumnezeu (Psalmul 127:3-4).
- Să-i creștem după disciplina și învățătura Domnului: Părinții ar trebui să-și disciplineze și să-și instruiască copiii, având întotdeauna în vedere valoarea și demnitatea lor ca ființe umane. Nici o disciplină nu ar trebui să fie umilitoare sau depreciativă și nici nu ar trebui să fie aplicată atunci când părintele este furios. Disciplina și instruirea ar trebui să se facă așa cum face Dumnezeu cu fiecare dintre noi: cu dragoste, cu respect, evidențiind și încurajând potențialul de bine din noi. Părinții trebuie să-și învețe copiii să-L iubească și să-L slujească pe Dumnezeu. Acest lucru ar trebui să se facă în primul rând prin exemplu, trăind vieți autentice care Îl glorifică și Îl onorează pe Dumnezeu.
Relații de muncă
După ce a vorbit despre relația dintre părinți și copii, Pavel îi îndeamnă pe slujitori și pe stăpânii lor. Ca și în secțiunea anterioară, sfaturile sale se adresează oamenilor care îl aveau pe Isus în inimile lor și doreau să trăiască o viață plăcută Lui.
Obligațiile slujitorilor sau ale angajaților
Robilor, ascultaţi de stăpânii voştri pământeşti, cu frică şi cutremur, în curăţie de inimă, ca de Hristos. Slujiţi-le nu numai când sunteţi sub ochii lor, ca şi cum aţi vrea să plăceţi oamenilor, ci ca nişte robi ai lui Hristos, care fac din inimă voia lui Dumnezeu. Slujiţi-le cu bucurie, ca Domnului, iar nu oamenilor, căci ştiţi că fiecare, fie rob, fie slobod, va primi răsplată de la Domnul, după binele pe care-l va fi făcut. (Efeseni 6:5-8)
În timpul lui Pavel, în Imperiul Roman, sclavia era o practică răspândită și acceptată. Printre cei care acceptaseră mântuirea în Isus se aflau sclavi, precum și stăpânii lor și alții, ceea ce afecta, într-o anumită măsură, relațiile dintre ei. În Hristos suntem liberi și în El suntem cu toții egali. Dar Pavel îi îndeamnă pe sclavi să-și continue slujba și munca “ca pentru Hristos”, adică de bunăvoie, în mod excelent și ca și cum ar fi o slujbă pentru Dumnezeu.
El le explică cum ar trebui să fie munca lor, iar acesta este un lucru important pe care îl putem aplica și astăzi. Dumnezeu vrea ca noi să ne tratăm șefii și pe toți cei care au autoritate asupra noastră în modul în care exprimă aceste versete.
- Cu respect și teamă, recunoscând autoritatea lor.
- Cu integritate a inimii, lucrând în mod corect și fără reproșuri.
- Ca și cum am lucra pentru Hristos.
- Fiind eficienți și harnici în orice moment, nu doar atunci când suntem supravegheați.
- Lucrând din inimă, cu dragoste, dăruire și apreciere pentru ceea ce facem.
- De bunăvoie, cu bucurie și veselie.
- Ca slujind Domnului, căci El este Cel care ne va răsplăti pentru binele pe care l-am făcut.
Datoriile stăpânilor sau ale șefilor
Şi voi, stăpânilor, purtaţi-vă la fel cu ei; feriţi-vă de ameninţări, ca unii care ştiţi că Stăpânul lor şi al vostru este în cer şi că înaintea Lui nu se are în vedere faţa omului. (Efeseni 6:9)
Stăpânilor sau șefilor le spune că trebuie să țină cont de noua atitudine a sclavilor și fraților lor în credință. Trebuie să ne amintim de valoarea pe care ne-o dă Dumnezeu și cât de mult ne iubește pe toți, fie că suntem robi sau stăpâni. În acea vreme, acest lucru necesita mult efort, o schimbare de mentalitate pentru a-l privi pe celălalt ca pe o ființă umană iubită de Dumnezeu și creată după chipul său.
Stăpânii nu ar trebui să amenințe sau să transmită vreo intenție de a le face rău servitorilor lor. Pavel le reamintește stăpânilor creștini că și ei se află sub autoritatea lui Dumnezeu și că El ne vede pe toți ca fiind egali. Dreptatea și iubirea lui Dumnezeu se întind la toată lumea și vrea ca noi să îi tratăm pe toți ceilalți în mod corect și cu bunătate.
În ochii Domnului, toți suntem valoroși. Isus a murit pe cruce din iubire pentru părinți, pentru copii, pentru servitori, pentru stăpâni a făcuto cu dragostea pentru toți creștini. Să nu disprețuim pe nimeni, ci să-i tratăm pe toți cu respect și onoare. Să permitem Duhului Sfânt să ne transforme inimile și să ne ajute să îi vedem pe ceilalți așa cum îi vede Dumnezeu.
Acest capitol din Efeseni continuă să vorbească despre armura lui Dumnezeu și despre cât de important este să știm la ce folosește și cum să o folosim. Atunci când suntem plini și călăuziți de Duhul Sfânt, îi vedem pe ceilalți din perspectiva lui Dumnezeu și, de asemenea, suntem mai bine echipați pentru a face față provocărilor zilnice precum și luptelor spirituale.
Vă îndemnăm să descoperiți mai multe despre învățăturile din Efeseni 6 și să explorăm ceea ce Biblia spune despre modul în care ar trebui să tratăm pe ceilalți. Acest pasaj biblic aduce în prim plan principii importante privind relațiile și comportamentul nostru față de semenii noștri.
Suntem curioși să aflăm care sunt gândurile și experiențele voastre cu privire la această temă. Cum aplicați aceste învățături în viața voastră de zi cu zi? Vă rugăm să împărtășiți gândurile, întrebările și experiențele voastre în secțiunea de comentarii de mai jos. Comentariile voastre pot adăuga profunzime și înțelegere discuției noastre.
Dacă considerați că această învățătură din Efeseni 6 poate inspira și alți oameni sau dacă vă face să vă gândiți la prieteni sau familie, vă încurajăm să distribuiți acest articol pe rețelele voastre sociale. Prin simpla voastră acțiune, puteți aduce o doză de înțelepciune și empatie în viețile altora.
Folosiți hashtag-urile: #Relații #ÎnțelepciuneBiblică pentru a ne ajuta să găsim și să ne conectăm cu alți cititori interesați de învățăturile spirituale ale Bibliei.
Suntem recunoscători pentru că faceți parte din comunitatea noastră și pentru că împărtășiți aceste învățături cu ceilalți. Așteptăm cu nerăbdare să citim comentariile voastre și să vedem cum le împărtășiți pe rețelele sociale pentru a contribui la creșterea conștientă și binecuvântarea relațiilor noastre cu ceilalți.