Importanța rugăciunii: descoperă 11 beneficii

Views: 32

Rugăciunea este vitală pentru creștin și ar trebui să fie o prioritate în viața lui sau a ei. Oricine Îl iubește pe Dumnezeu din inimă și dorește să crească din punct de vedere spiritual trebuie să petreacă timp vorbind cu El, simțindu-I prezența și primind dragostea și direcția Sa. Fără rugăciune, spiritul este slăbit și ușa inimii este expusă influenței celui rău.

¿De ce este importantă rugăciunea? ¿Pentru ce folosește?

Atunci când ne rugăm, vorbim cu Dumnezeu și ne deschidem inima față de El. Rugăciunea ne aduce mai aproape de Dumnezeu și de voia Lui pentru noi, deoarece a vorbi cu El este un semn de umilință și dependență. Fie că ne apropiem de Dumnezeu cu cereri, într-o atitudine de închinare sau doar pentru că avem nevoie să vorbim cu cineva, prin rugăciune arătăm că vrem ca Dumnezeu să facă parte din viața noastră.

Rugăciunea ne menține conectați cu Dumnezeu și ne ajută să îi acordăm prioritate. Isus însuși ne-a dat un bun exemplu al importanței includerii rugăciunii în viața noastră de zi cu zi. El și-a făcut timp în fiecare zi, de mai multe ori, pentru a vorbi cu Tatăl ceresc (vezi, de exemplu, Marcu 1:35, Luca 5:16 și Matei 14:23).

Dacă Isus, fiind Dumnezeu întrupat, a acordat atât de multă importanță rugăciunii, nu ar trebui să acordăm noi o importanță și mai mare? Există multe situații dificile cu care ne confruntăm în viață, este o realitate a vieții. Să știm că Dumnezeul atotputernic ne aude și este dispus să ne ajute ne aduce o pace imensă.

Adevărul este că există multe beneficii ale rugăciunii. Acestea nu sunt doar spirituale, ci și emoționale și fizice. Să ne uităm la câteva dintre ele și să începem să acordăm rugăciunii importanța pe care o merită.

1) Ea ne ține aproape de Dumnezeu

Rugăciunea ne aduce mai aproape de Dumnezeu. Prin rugăciune, construim o punte de comunicare care ne ajută să simțim prezența lui Dumnezeu și să ne concentrăm asupra a ceea ce este important pentru El. În același mod în care discuția cu ceilalți ne ajută să ne consolidăm prietenia cu ei, rugăciunea ne ajută să ne consolidăm relația cu Dumnezeu.

Îl putem cunoaște mai bine pe Dumnezeu petrecând timp cu el. Este bine să ne rugăm într-un mod relaxat și fără o listă strictă de subiecte. Ar trebui să încercăm să petrecem suficient timp în rugăciune pentru a simți apropierea lui Dumnezeu și a ne bucura de prezența Sa. Spiritul nostru va fi întărit și vom începe să vedem situațiile din viață din perspectiva lui Dumnezeu.

2) Ne ajută să ascultăm vocea lui Dumnezeu.

Este bine să ne luăm timp nu doar pentru a vorbi, ci și pentru a asculta vocea Domnului în adâncul ființei noastre. De multe ori, Dumnezeu ne poate aduce în minte un verset biblic, un imn de închinare sau pur și simplu o frază de încurajare care ne va reînnoi spiritul și ne va lumina ziua.

Ascultarea vocii lui Dumnezeu în inimile noastre ne întărește spiritual și ne dă puterea de a face față provocărilor zilnice. Pe măsură ce ne rugăm și ascultăm vocea Tatălui, primim claritate cu privire la mișcarea Domnului în situațiile cu care ne confruntăm și încurajare în fața dificultăților vieții.

3) Ne ajută să ne eliberăm de neliniștile noastre și să ne odihnim în Domnul.

Există multe situații care ne stresează. Le putem aduce pe toate în prezența Domnului prin rugăciunile noastre. Dumnezeu nu vrea ca noi să ne purtăm zi și noapte anxietățile. El este Dumnezeul atotputernic, Îi putem da Lui poverile noastre și putem primi pacea, odihna și liniștea pe care El dorește să ni le dea.

Un lucru care ne poate ajuta să ne odihnim în Dumnezeu și să primim pacea Sa este să memorăm versete din Biblie, cum ar fi Filipeni 4:6-7.

Nu vă îngrijoraţi de nimic; ci, în orice lucru, aduceţi cererile voastre la cunoştinţa lui Dumnezeu, prin rugăciuni şi cereri, cu mulţumiri.
Şi pacea lui Dumnezeu, care întrece orice pricepere, vă va păzi inimile şi gândurile în Hristos Isus. (Filipeni 4:6-7)

4) Când ne rugăm, eliberăm puterea lui Dumnezeu.

Știm că Dumnezeu are puterea de a vindeca, de a salva și de a lucra în orice situație. Știm acest lucru din punct de vedere intelectual, dar rugăciunea ne ajută să ne dezlănțuim încrederea în Dumnezeu și în puterea Sa de a lucra. Rugându-ne pentru vindecare, pentru ajutorul lui Dumnezeu în probleme financiare sau interpersonale, sau pentru orice altceva, declarăm că credem cu tărie în puterea lui Dumnezeu și că suntem gata să-L vedem la lucru.

Rugăciunea deschide ușa pentru ca Dumnezeu să acționeze în situații specifice și ne menține atenți la mișcarea Sa.

5) Ne ajută să ne concentrăm asupra a ceea ce este important pentru Dumnezeu.

De multe ori ne concentrăm pe probleme, pe ceea ce avem nevoie sau pe situații asupra cărora nu avem control. Rugăciunea ne ajută să ne concentrăm pe Dumnezeu și pe ceea ce este important pentru El. În timp ce ne rugăm, Îl putem întreba pe Dumnezeu: “Tată, cum vezi această situație, ce simți?”, și să așteptăm răspunsul său. Dumnezeu va aduce claritate și ne va ajuta să vedem lucrurile din perspectiva Sa.

6) Ne pregătește pentru lupta spirituală

Rugându-te, îți îndrepți privirea spre Dumnezeu și spre puterea Lui, deschizându-ți în același timp inima pentru ca El să te transforme. Prin rugăciune ne recăpătăm puterea spirituală pentru a face față luptelor. Rugăciunea ne amintește cât de mare și de puternic este Dumnezeu: nimic nu este imposibil pentru El.

Și nu numai atât, prin rugăciune, ne deschidem duhul la mișcarea Duhului Sfânt. Umpluți de Duhul lui Dumnezeu, mergem cu îndrăzneală înainte oriunde ne conduce Dumnezeu, pentru că știm că Cel care este în noi este mai mare decât cel care este în lume (1 Ioan 4:4).

7) Ne reînnoiește speranța

Rugăciunea alungă anxietatea și restabilește speranța. Rugăciunea ne reînnoiește convingerea că Dumnezeu lucrează și va continua să lucreze în favoarea noastră.

Această speranță prețioasă dezlănțuie un duh de recunoștință și laudă. Iar atunci când lăudăm, ne amintim de măreția imensă a puterii lui Dumnezeu și ne afirmăm în certitudinea că, împreună cu Hristos, vom birui.

Pentru ce te mâhneşti, suflete, şi gemi înăuntrul meu? Nădăjduieşte în Dumnezeu, căci iarăşi Îl voi lăuda; El este mântuirea mea şi Dumnezeul meu. (Psalmi 42:11)

8) Ne putem exprima liber ceea ce ne interesează

În fața lui Dumnezeu putem exprima tot ceea ce simțim, exact așa cum simțim, fără tăieturi sau cenzură. El nu este șocat, pentru că știe deja. Dar, din punct de vedere emoțional și spiritual, ne face foarte bine să ne putem exprima îngrijorările, îndoielile și luptele în fața Domnului. De multe ori nu avem pe nimeni căruia să-i putem vorbi liber, dar Dumnezeu este întotdeauna dispus să ne asculte.

Trebuie să ne amintim că Dumnezeu ne iubește să vorbim cu El. Să ne aducem îngrijorările în fața Lui și să învățăm să ne odihnim în dragostea Lui.

Încredinţează-ţi soarta în mâna Domnului, şi El te va sprijini. El nu va lăsa niciodată să se clatine cel neprihănit. (Psalmi 55:22)

9) Ne întărește în fața ispitei.

Uneori ne simțim frustrați de luptele și ispitele noastre. Dacă ne luptăm de mult timp cu o anumită ispită, putem deveni descurajați sau putem crede că nu există niciun remediu. Cu Hristos există întotdeauna un remediu! Pe măsură ce ne aducem ispitele înaintea lui Dumnezeu, El ne dă putere să le biruim și să rămânem tari.

În Hristos suntem mai mult decât biruitori, dar pentru a învinge, trebuie să luptăm cu puterea pe care ne-o dă Domnul. Trebuie să ne îmbrăcăm cu armura lui Dumnezeu, astfel încât să putem rezista împotriva vicleniei vrăjmașului (Efeseni 6:11) și să rămânem tari pentru gloria lui Dumnezeu.

10) Îi ajutăm și îi binecuvântăm pe alții cu rugăciunile noastre.

Există atât de multă durere și suferință în jurul nostru, iar noi adesea nu știm cum să ajutăm. Începeți să vă rugați! Deși resursele noastre sunt limitate, cele ale lui Dumnezeu sunt infinite. Și adesea, pe măsură ce ne rugăm pentru alți oameni sau situații, Dumnezeu ne dă soluția sau o idee despre cum putem ajuta. Mai presus de toate, rugăciunea deschide ușa pentru intervenția lui Dumnezeu, iar acolo unde puterea lui Dumnezeu se mișcă, totul se îmbunătățește. Haideți să-i binecuvântăm pe alții cu rugăciunile noastre!

11) Ne face să ne concentrăm asupra voinței lui Dumnezeu.

Când ne rugăm așa cum s-a rugat Isus în Ghetsimani: “Tată, dacă voiești, să treacă de la Mine paharul acesta; dar nu voia Mea, ci a Ta să se facă” (Luca 22:42), ne rugăm potrivit inimii lui Dumnezeu. Recunoașterea faptului că voia Lui este cea mai bună pentru noi este primul pas pentru a trăi o viață liniștită.

Voia lui Dumnezeu pentru noi este bună, plăcută și desăvârșită (Romani 12:2). Așadar, putem fi siguri că, atunci când ne predăm și ne concentrăm asupra ei, ne deschidem inimile pentru a ne bucura de o apropiere mult mai profundă de Tatăl nostru ceresc.

¿Vrei să afli mai multe despre rugăciune?

Părerea dumneavoastră contează pentru noi
[Total: 1 Promedio: 5]

Scrie un comentariu

Aboneza-te, vei primi notificări prin email cu noile articole!