Povestea lui Zacheu din Biblie și întâlnirea sa cu Domnul Isus

Views: 115

În Noul Testament găsim relatarea biblică a conversației dintre Iisus și Zacheu în Luca 19:1-10. Acolo ni se povestește cum l-a întâlnit Zaheu, principalul vameș al orașului pe Isus. Întâlnirea cu Isus i-a transformat viața și în acel moment Zaheu a hotărât să își schimbe modul de viață. El a decis să îndrepte ceea ce greșise în fața lui Dumnezeu și a altora.

Povestea biblică

Isus a intrat în Ierihon şi trecea prin cetate.
Şi un om bogat, numit Zacheu, mai marele vameşilor,
căuta să vadă care este Isus; dar nu putea din pricina norodului, căci era mic de statură.
A alergat înainte şi s-a suit într-un dud ca să-L vadă; pentru că pe drumul acela avea să treacă.
Isus, când a ajuns la locul acela, Şi-a ridicat ochii în sus şi i-a zis: „Zachee, dă-te jos degrabă, căci astăzi trebuie să rămân în casa ta.”
Zacheu s-a dat jos în grabă şi L-a primit cu bucurie.
Când au văzut lucrul acesta, toţi cârteau şi ziceau: „A intrat să găzduiască la un om păcătos!”
Dar Zacheu a stat înaintea Domnului şi I-a zis: „Iată, Doamne, jumătate din avuţia mea o dau săracilor; şi, dacă am năpăstuit pe cineva cu ceva, îi dau înapoi împătrit.”
Isus i-a zis: „Astăzi a intrat mântuirea în casa aceasta, căci şi el este fiul lui Avraam.
Pentru că Fiul omului a venit să caute şi să mântuiască ce era pierdut.” (Luca 19:1-10)

Iisus și Zacheu

Zacheu era un om bogat. Era un om public, însărcinat cu strângerea taxelor în orașul său. Locuitorii orașului îl urau pentru că lucra pentru romani, forța de ocupație. Pentru a înrăutăți situația, vameșii nu erau foarte cinstiți, obișnuiau să perceapă mai multe taxe decât trebuiau. Își măreau averea personală în detrimentul oamenilor. A spune că un vameș era bogat echivala cu a spune că era corupt.

Într-o zi, Isus a trecut prin Ierihon în drumul său spre Ierusalim. Zacheu locuia în Ierihon. Se pare că auzise despre minunile lui Iisus și dorea să-l întâlnească. Dar pentru că Zacheu era scund, îi era greu să îl vadă pe Isus în mulțime. Așa că a decis să se urce într-un sicomor, ceea ce era puțin ridicol, având în vedere că era un adult cu un anumit statut social. Dar lui Zaheu nu-i păsa de asta. Își dorea foarte mult să-L întâlnească pe Isus și a lăsat deoparte simțul ridicolului. Cel mai important lucru era să-L vadă pe Isus!

De pe ramura sa, Zacheu avea o perspectivă bună asupra traseului lui Iisus. În acel moment, Isus s-a apropiat de copac, a privit în sus și i-a spus lui Zaheu: “Zaheu, coboară imediat. Trebuie să rămân la tine acasă astăzi” (Luca 19:5). Zacheu era foarte fericit – dintre toate casele din oraș, Isus alesese să vină la a lui! Ce privilegiu! Cu toate acestea, ceilalți oameni au început să murmure. Ei nu puteau înțelege cum de a ales Isus să rămână la Zacheu.

Când au văzut lucrul acesta, toţi cârteau şi ziceau: „A intrat să găzduiască la un om păcătos!” (Luca 19:1-10)

Bucuria lui Zacheu a fost imensă și l-a primit pe Isus în casa lui plin de bucurie. Dar prezența lui Isus a avut un efect mai profund. Ceva s-a schimbat în inima lui Zaheu! Pentru început, el l-a numit pe Isus: “Doamne” (Luca 19:8). L-a recunoscut pe Isus ca Dumnezeu și Domn al vieții sale!

Cu toate acestea, transformarea inimii lui Zacheu nu a fost doar internă; efectul ei s-a văzut imediat. El a luat o decizie: va da jumătate din bunurile sale săracilor. Și nu numai atât. El s-a angajat, de asemenea, să restituie de până la patru ori suma de bani fraudată de la alți oameni. Viața lui Zacheu suferise o mare transformare. Banii nu mai erau cel mai important lucru pentru el. Cea mai mare dorință a lui era să Îi placă lui Dumnezeu și să facă voia Lui.

Isus, văzând reacția și răspunsul lui Zaheu la prezența Sa, a spus

 Isus i-a zis: „Astăzi a intrat mântuirea în casa aceasta, căci şi el este fiul lui Avraam.
Pentru că Fiul omului a venit să caute şi să mântuiască ce era pierdut.” (Luca 19:1-10)

Vizita lui Isus la Zacheu a avut acest scop: să aducă mântuirea. Numai prin Isus obținem iertarea păcatelor noastre și mântuirea sufletelor noastre. Prezența lui Isus în casa și în viața lui Zacheu l-a eliberat de păcatul lăcomiei, iar acest lucru s-a manifestat în cuvintele și acțiunile sale.

De asemenea, Isus a afirmat identitatea lui Zacheu, numindu-l “fiul lui Avraam”. Poate că mulți îl priveau de sus pe Zacheu din cauza muncii sale. Poate că l-au văzut ca pe un trădător sau ca pe un evreu rău. Dar Zacheu l-a recunoscut imediat pe Isus ca fiind Mesia așteptat de Israel și și-a deschis inima față de el. A dat dovadă de o mare sensibilitate spirituală la prezența Mântuitorului, lucru pe care Isus l-a subliniat numindu-l “fiu al lui Avraam”.

Isus i-a explicat că misiunea Sa era să caute și să salveze ceea ce era pierdut (Luca 19:10b). El l-a căutat pe Zacheu atunci când acesta a privit spre copac și apoi i-a oferit mântuirea sufletului său. Isus nu s-a lăsat influențat de părerea celorlalți sau de ceea ce credeau ei despre Zacheu. El a privit la inima lui receptivă, nu la trecutul sau la acțiunile sale de până atunci.

Din toată mulțimea, Isus știa că inima lui Zacheu era cea deschisă și dispusă să primească mântuirea pe care venise să o ofere. Așa că și-a îndreptat atenția spre el și a decis să petreacă timp în casa lui, în mediul lui, împărtășind cu el adevărul Evangheliei.

¿Ce putem învăța din atitudinea lui Zacheu?

Zacheu a fost umil și a plecat în căutarea lui Isus. Se pare că auzise despre Isus, dar dorea să îl întâlnească personal. S-a comportat ca un copil când s-a urcat în copac, iar Dumnezeu este mulțumit atunci când venim la El cu o inimă de copil (Matei 18:3).

Zacheu a perseverat, nu a renunțat. A vrut să-L vadă pe Isus și s-a străduit până când a reușit. În Geneza 32 vedem o altă persoană care a fost foarte perseverentă în căutarea binecuvântării lui Dumnezeu pentru viața sa: Iacov. El s-a luptat fizic cu Dumnezeu într-o noapte și a exclamat: “Nu-ți voi da drumul până nu mă vei binecuvânta” (Geneza 32:26b). Dumnezeu l-a binecuvântat și i-a schimbat numele în Israel. Viața lui nu a mai fost la fel din acel moment.

În cele din urmă, Zacheu a arătat prin fapte ce s-a întâmplat în inima lui când l-a întâlnit pe Isus. El nu a lăsat acel moment să treacă ca pe o experiență plăcută și atât. El a trecut la acțiune ca dovadă a schimbării care s-a produs în inima sa atunci când a ajuns să-L cunoască pe Isus și să-L recunoască drept Domn al vieții sale.

Hrană pentru reflecție:

¿Ne apropiem de Dumnezeu cu smerenie? ¿perseverăm în credință și în căutarea Domnului? ¿arătăm prin acțiunile noastre că Isus ne-a transformat viața?
Să învățăm din exemplul lui Zacheu și să trăim așa cum vrea Isus.

Părerea dumneavoastră contează pentru noi
[Total: 2 Promedio: 5]

Scrie un comentariu

Aboneza-te, vei primi notificări prin email cu noile articole!