Povestea lui Samson și a Dalilei

Visits: 35

Samson ar fi putut să ducă o viață dreaptă și de succes ca lider al poporului lui Dumnezeu. Înainte de a se naște, Dumnezeu l-a ales pentru o misiune specială. Cu toate acestea, Samson a ales să se lase condus de impulsurile și emoțiile sale. L-a îndepărtat pe Dumnezeu de pe tronul inimii sale și a ales să slujească pasiunilor sale, ceea ce a avut consecințe devastatoare în viața sa și a altora.

Părinții lui Samson – Manoah și soția sa – nu reușiseră să aibă copii, deoarece femeia era stearpă. Într-o zi, îngerul Domnului i-a apărut pentru a-i da o veste foarte importantă și instrucțiuni…

Îngerul Domnului S-a arătat femeii şi i-a zis: „Iată că tu eşti stearpă şi n-ai copii; dar vei rămâne însărcinată şi vei naşte un fiu. Acum ia bine seama să nu bei nici vin, nici băutură tare şi să nu mănânci nimic necurat. Căci vei rămâne însărcinată şi vei naşte un fiu. Briciul nu va trece peste capul lui, pentru că acest copil va fi închinat lui Dumnezeu din pântecele mamei lui; şi el va începe să izbăvească pe Israel din mâna filistenilor.” (Judecătorii 13:3-5)

¡Ce emoționant! Nu numai că urmau să aibă un fiu, dar acesta avea o misiune specială. Poporul lui Israel se afla sub stăpânirea filistenilor în acel moment, iar micul Samson avea sarcina de a începe eliberarea poporului. Părinții lui erau temători de Dumnezeu și au făcut totul exact așa cum le-a spus îngerul Domnului. În cele din urmă, copilul s-a născut.

Cu toate acestea, pe măsură ce anii treceau, Samson părea să uite de îndatoririle sale de nazireu și de faptul că Duhul Domnului trebuia să fie călăuza lui în toate. El s-a lăsat condus de pasiunile sale și a luat decizii care intrau în conflict cu planul lui Dumnezeu pentru viața sa.

De fapt, este surprinzător să vedem că Dumnezeu, în marea Sa suveranitate, a lucrat chiar și prin greșelile lui Samson pentru a-și îndeplini scopul de a-i înfrunta și pedepsi pe filisteni. Să ne uităm la unele dintre alegerile proaste ale lui Samson de-a lungul anilor, împreună cu consecințele acestora.

Reflecție asupra poveștii lui Samson și Dalila

1) Alegerea unei soții păgâne

Aici vedem o dovadă a caracterului impulsiv al lui Samson. El nu a așteptat ca părinții săi, așa cum era obiceiul, să-i caute o femeie bună pentru el în poporul lui Israel. A văzut o femeie filisteană care i-a plăcut și a cerut părinților săi să o ia pentru el. Consecințele nu au întârziat să apară.

În drum spre satul fetei pentru cererea în căsătorie, un leu tânăr a venit răcnind până la Samson. Citim în Judecători 14:6 că “Duhul Domnului s-a pogorât cu putere peste Samson și el a sfâșiat leul cu mâna lui goală, cum se sfâșie un ied. Dar el nu a spus părinților săi ce făcuse”.

Aceasta este prima, dar nu și ultima dată când Samson a ascuns ceva de părinții săi. După un timp, în drum spre sărbătoarea căsătoriei, Samson s-a îndepărtat de părinții săi. El a vrut să vadă ce se întâmplase cu carcasa leului (ca nazireu nu trebuia să aibă contact cu cadavrele). A văzut că în interiorul cadavrului era un roi de albine și miere și a mâncat mierea. Nu numai atât, el a adus miere și părinților săi, deși nu le-a spus de unde o are.

La ospățul de nuntă, care dura de obicei 7 zile, Samson a provocat 30 de tineri filisteni care îl însoțeau cu o ghicitoare. Cel care pierdea trebuia să dea treizeci de haine de in și treizeci de haine de schimb învingătorului. Această idee a adus mari necazuri și a complicat și mai mult relația lui Samson cu filistenii.

Soția a plâns zile întregi în fața lui Samson, presându-l să dea un răspuns. În cele din urmă, în a șaptea zi a sărbătorii, Samson a cedat presiunii ei și i-a dat răspunsul. Ea l-a transmis apoi mai departe tinerilor. Aceștia au declarat răspunsul, iar Samson a știut că soția lui le spusese, așa că s-a înfuriat.

Ca învins, el trebuia să le dea hainele promise. Samson era foarte supărat pentru că trișaseră. Biblia spune că “Duhul Domnului s-a pogorât cu putere peste Samson și el s-a coborât la Ascalon, a învins treizeci de oameni, le-a luat lucrurile și le-a dat hainele celor care rezolvaseră ghicitoarea” (Judecători 14:19).

Apoi, în loc să se întoarcă la soția sa, Samson s-a dus la casa tatălui său. Cum nu s-a mai întors și timpul a trecut, i-au dat soția ca soție unuia dintre prietenii lui Samson.

2) Dând frâu liber mâniei sale

Timpul a trecut și Samson s-a hotărât să-și viziteze soția. Când a ajuns acolo, tatăl femeii l-a informat că aceasta era acum soția altui bărbat. Samson s-a înfuriat și i-a spus: “De data aceasta nu voi răspunde pentru răul pe care l-am făcut filistenilor!

În furia lui, Samson s-a dus și a capturat trei sute de vulpi. Le-a legat coada la coadă în perechi și la fiecare pereche a legat câte o torță; apoi a dat foc la torțe și a eliberat vulpile pe câmpurile filistenilor (Judecători 15:4-5a).

Filistenii, văzându-și câmpurile distruse, au decis să se răzbune. Au auzit că distrugerea a fost opera lui Samson, așa că s-au dus și au ars pe soția lui Samson și pe tatăl ei.

Samson le-a zis: „Aşa faceţi? Nu voi înceta decât după ce mă voi răzbuna pe voi.” (Judecătorii 15:7)

Samson s-a dus și a provocat un măcel imens printre filisteni. Apoi s-a dus să locuiască într-o peșteră, dar filistenii nu au terminat: voiau și ei să se răzbune. Au mers până în Iuda ca să-l caute pe Samson. Israeliții s-au speriat, căci nu doreau un război cu filistenii. Trei mii de israeliți s-au dus la peștera unde se afla Samson pentru a-l prinde. L-au legat și l-au predat filistenilor.

După această victorie asupra filistenilor, lui Samson i-a fost foarte sete. S-a rugat lui Dumnezeu și acesta i-a oferit apă în mod miraculos, deschizând o scobitură. O bună reamintire a umanității lui Samson și a dependenței sale de Dumnezeu. Prin harul lui Dumnezeu, el era încă în viață!

3) Vizitarea unei prostituate

Samson avea o slăbiciune pentru femei, mai ales pentru femeile păgâne. În calitate de conducător și judecător al poporului lui Israel, trebuia să fie prudent și înțelept în deciziile sale, dar, din păcate, nu a fost așa. De nenumărate ori vedem cum s-a lăsat condus de pofta cărnii și de patima ochilor, care nu este de la Dumnezeu (1 Ioan 2:16). Cu toate acestea, Dumnezeu i-a dat putere pentru a-i învinge pe dușmanii poporului lui Israel, filistenii.

Într-o vizită în orașul Gaza, Samson a văzut o prostituată care i-a plăcut și a decis să petreacă noaptea cu ea. Vestea s-a răspândit în oraș, așa că au înconjurat casa în care se afla el. Au plănuit să-l prindă în capcană și să-l ucidă în zori – în sfârșit, îl vor prinde pe Samson!

Porțile orașului au fost închise pentru noapte, oamenii erau încrezători că Samson nu va scăpa. Dar el nu a așteptat până în zori. S-a trezit la miezul nopții, a dărâmat porțile orașului (care trebuie să fi cântărit foarte mult) împreună cu stâlpii și zăvorul lor și a dus totul în vârful unui munte. Samson a făcut un spectacol din acest asediu pentru a-și sublinia marea sa putere.

4) Îndrăgostirea de Dalila

Din nou Samson s-a îndrăgostit de o femeie păgână: Dalila. Filistenii știau de slăbiciunea lui pentru femei și liderii poporului s-au dus la ea cu o propunere: “Seduceți-l, ca să vă dezvăluie secretul forței sale extraordinare și cum îl putem învinge (…) Fiecare dintre noi vă va da unsprezece sute de arginți.” (Judecători 16:5b). Capcana era întinsă!

Dalila s-a pus pe treabă. Timp de câteva zile l-a presat pe Samson, întrebându-l care este secretul puterii sale și cum poate fi legat. El i-a dat trei răspunsuri diferite. De toate cele trei ori ea i-a alertat pe filisteni, care au venit în cameră și l-au legat pe Samson conform celor spuse de el. Dar el a reușit să se dezlege de toate cele trei ori.

Ar fi fost logic ca Samson să se întoarcă acasă și să o părăsească pe Dalila atunci când și-a dat seama că ea era în cârdășie cu filistenii. Dar nu, el a rămas cu ea. Atât de puternică era dorința carnală pe care o simțea pentru ea.

Poate că Samson a crezut că poate continua să nu asculte de Dumnezeu și apoi să iasă din încurcătură, dar de data aceasta a fost diferit. Pentru a patra oară, Dalila l-a implorat: “Cum poți spune că mă iubești, când nu ai încredere în mine? Ți-ai bătut joc de mine deja de trei ori și încă nu mi-ai spus secretul puterii tale extraordinare” (Judecători 16:15).

Samson s-a săturat atât de mult de insistențele Dalilei încât a dezvăluit adevărul: părul său nu fusese niciodată tuns, deoarece era nazireu, consacrat lui Dumnezeu înainte de a se naște. Dacă i se radea capul, își pierdea puterea (Judecători 16:17). Ea știa că de data aceasta el îi spusese adevărul.

Dalila i-a avertizat pe filisteni – în sfârșit, ea știa secretul puterii lui Samson! Ea l-a făcut pe Samson să doarmă în genunchi și a chemat un om care să-i radă capul lui Samson. Când ea i-a spus că filistenii vor veni să-l atace, Samson a crezut că va scăpa ca înainte….

Atunci ea a zis: „Filistenii sunt asupra ta, Samson!” Şi el s-a trezit din somn şi a zis: „Voi face ca şi mai înainte şi mă voi scutura.” Nu ştia că Domnul Se depărtase de el. (Judecătorii 16:20)

Ce mare tristețe! Samson se obișnuise atât de mult să trăiască după bunul său plac, ignorând glasul lui Dumnezeu, încât nici măcar nu și-a dat seama că Domnul l-a abandonat.

Moartea lui Samson

Filistenii l-au capturat pe Samson, i-au scos ochii și l-au pus să se macine în închisoare. Acum era sclavul lor – ei au făcut-o! Samson nu avea să-i mai umilească niciodată. Dar părul lui Samson a început să crească imediat ce i-a fost tăiat (Judecători 16:22).

Prinții filistenilor au decis să dea o mare petrecere pentru a-i mulțumi zeului lor că le-a dat pe Samson. Erau mii de oameni, așa că l-au scos pe Samson ca diversiune pentru a-și bate joc de el. Samson a cerut să fie așezat în mijlocul stâlpilor care susțineau clădirea și l-a implorat pe Dumnezeu să îl lase să se răzbune pe filisteni.

Dumnezeu l-a ascultat. Samson s-a sprijinit de cei doi stâlpi centrali și a strigat:

Samson a zis: „Să mor împreună cu filistenii!” S-a plecat cu toată puterea, şi casa a căzut peste domnitori şi peste tot poporul care era acolo. Cei pe care i-a prăpădit la moartea lui au fost mai mulţi decât cei pe care-i omorâse în timpul vieţii. (Judecătorii 16:30)

În ultimele sale minute de viață, Samson a primit încă o dată putere supranaturală de la Dumnezeu. În sfârșit, el a putut să-și îndeplinească scopul pentru care Dumnezeu îl alesese, așa cum îngerul Domnului o anunțase pe mama sa înainte de a se naște. El a început să elibereze Israelul de sub puterea filistenilor. Păcat că nu și-a concentrat viața pe trăirea conform poruncilor lui Dumnezeu.

Părerea dumneavoastră contează pentru noi
[Total: 1 Promedio: 5]

Scrie un comentariu

Aboneza-te, vei primi notificări prin email cu noile articole!