Views: 26
ETIOPIA – Palatul reginei din Saba a fost descoperit de un grup de arheologi de la Universitatea din Hamburg, echipă condusă de profesorul Helmut Ziegert. Descoperirea a fost făcută în orașul etiopian Axum-Dungur, în apropiere de granița cu Eritreea.
Echipa de arheologi, care lucrează în zonă din 1999, și-a bazat anunțul pe descoperirea a numeroase ofrande într-un templu, datat în secolul al X-lea î.Hr., situat sub un templu de consacrare creștină. Numărul de ofrande și orientarea templului, în direcția stelei Sirius, sunt indiciile prezentate de arheologii germani.
Regina din Saba este documentată aproape exclusiv în Biblie (1 Regi 10) și este cunoscută pentru relația sa cu regele Solomon, cu care a avut un fiu, Menelik I, și pentru bogăția regatului său. În timpul unei călătorii, și ca recunoaștere a cunoștințelor lui Solomon, ea i-a dăruit acestuia o mare cantitate de aur, potrivit tradiției. Menelik ar fi fost constructorul templului, potrivit tezei germane.
Trei experți consultați ieri și-au exprimat surprinderea, scepticismul și chiar neîncrederea în legătură cu acest anunț, având în vedere că regina din Saba și regatul ei se află în Yemen, de cealaltă parte a Mării Roșii. Se știe că sabeienii au traversat strâmtoarea Bab El Mandeb de la Marea Roșie și s-au stabilit în actuala Etiopie, unde au întemeiat un iudeo-creștinism care supraviețuiește. Dar această călătorie a avut loc în jurul secolului al VI-lea î.Hr., la patru secole după data templului descoperit în această primăvară.
Dacă acesta este într-adevăr palatul reginei din Saba, ar fi dezvăluit una dintre cele mai mari enigme ale antichității, a anunțat Universitatea din Hamburg într-un comunicat. În plus, incinta ar fi adăpostit pentru o vreme Chivotul Legământului, cufărul menționat în Biblie ca conținând cele zece porunci; o cutie din salcâm și aur construită de Moise la ordinul lui Dumnezeu în acest scop. Locuitorii unei insule etiopiene susțin că dețin o astfel de comoară, dar nu lasă pe nimeni să o vadă.
Declarația arheologilor este vagă, dar se pare că nu au fost găsite inscripții, “iar cultura sabaeană este epigrafică, așa că este ciudat că nu au detaliat că edificiul era atât de important”, avertizează un expert arheolog catalan.
Gregorio del Olmo, profesor emerit de filologie semitică la Universitatea din Barcelona, “pune sub semnul întrebării” descoperirea, atâta timp cât “nu apare o friză explicativă”. “Regina din Saba a putut exista – adaugă el -, dar mă îndoiesc că templul descoperit este cel al personajului biblic, deși este posibil ca sabeii din Etiopia, în tradiția lor, să-l fi înființat în onoarea acestui personaj”.
Regatul de Aksum a ajuns la splendoarea sa în secolul al IV-lea d.Hr., la paisprezece secole după data construcției.
Un alt arheolog catalan, Eduard Porta, consideră că este “imposibil, incredibil” ca acest templu să fie cel al legendarei regine, deoarece cea mai mare parte a culturii sale se afla în Peninsula Arabă.