Views: 50
Rugăciunea Tatăl Nostru este de departe cea mai cunoscută și mai repetată rugăciune printre creștini. Ea se găsește în două dintre Evanghelii, mai exact în Matei 6:9-13 și Luca 11:2-4. Acolo putem vedea că Isus a folosit această rugăciune ca exemplu pentru a-i învăța pe ucenicii săi cum să se roage.
Când ne uităm la acest model de rugăciune, vedem că rugăciunea care Îi place lui Dumnezeu este una simplă și sinceră. Ea trebuie să vină din adâncul inimii și să exprime ceea ce ne frământă ființa. În rugăciune trebuie să recunoaștem puterea, măreția lui Dumnezeu și, de asemenea, nevoia pe care o avem de El și de a interveni în viața noastră.
Obiectivul lui Isus în a ne învăța această rugăciune nu a fost ca noi să o repetăm literal de fiecare dată când ne rugăm. Este interesant că în același capitol 6 (din Matei), versetul 7, Isus a spus: “în rugăciune, nu folosiți repetiții fără sens”. Repetarea literală a Rugăciunii Tatăl Nostru pe care mulți o fac astăzi se încadrează în ceea ce Isus a numit “repetiții fără sens”. Scopul lui Iisus, învățând această rugăciune, a fost acela de a ne oferi un model de rugăciune:
Tatăl nostru
Iată, dar, cum trebuie să vă rugaţi: „Tatăl nostru care eşti în ceruri! Sfinţească-se Numele Tău; vie Împărăţia Ta; facă-se voia Ta, precum în cer şi pe pământ. Pâinea noastră cea de toate zilele dă-ne-o nouă astăzi; şi ne iartă nouă greşelile noastre, precum şi noi iertăm greşiţilor noştri; şi nu ne duce în ispită, ci izbăveşte-ne de cel rău. Căci a Ta este Împărăţia şi puterea şi slava în veci. Amin!” (Matei 6:9-13)
1. Tatăl nostru care ești în ceruri, sfințească-se numele Tău.
Rugăciunea Tatăl Nostru începe prin recunoașterea faptului că ne adresăm lui Dumnezeu, Tatăl nostru. Facem parte din marea Lui familie! Pentru că suntem copiii Săi, putem vorbi direct cu El, fără a avea nevoie de intermediari. Tatăl nostru iubitor ne aude și ne putem apropia de El cu încredere în orice moment (Evrei 4:16).
Chiar și așa, atitudinea noastră în fața lui trebuie să fie umilă și lăudătoare, recunoscând măreția și sfințenia lui. Nu este nimeni ca Dumnezeul nostru! El este sfânt, sfânt, sfânt (Isaia 6:3). Plini de această convingere, ne exprimăm dorința ca întreaga omenire să recunoască sfințenia numelui Său și să experimenteze dorința de a-L înălța și glorifica.
2. Vie împărăția Ta, facă-se voia Ta, precum în cer așa și pe pământ.
Atunci Îl recunoaștem pe Dumnezeu ca Rege al nostru. Acolo unde Dumnezeu domnește, lucrurile sunt mult mai bune decât ne putem imagina. Împărăția Lui este una a neprihănirii, a păcii și a bucuriei în Duhul Sfânt (Romani 14:17). Cum ar putea să nu fie mai bine pentru noi atunci când vine Împărăția Lui? Dumnezeu știe ce este mai bine pentru noi în fiecare moment și în mijlocul fiecărei situații. Trebuie să învățăm să ne supunem voinței Sale, încrezându-ne pe deplin în bunătatea Sa.
Prin această frază exprimăm certitudinea siguranței și protecției oferite de brațele Sale iubitoare. Știm că împărăția și voia Sa sunt cele mai bune pentru viața noastră și pentru întreaga omenire, iar această încredere ne umple inimile de pace!
3. Dă-ne astăzi pâinea noastră cea de toate zilele
Când ne rugăm Tatăl Nostru, recunoaștem că Dumnezeu este cel care ne satisface nevoile zilnice. În același timp, învățăm că este în regulă să îi menționăm lui Dumnezeu nevoile noastre în rugăciune. Putem cere pâinea noastră cea de toate zilele, ca Dumnezeu să ne asigure nevoile noastre de bază și specifice pentru ziua respectivă. Cererile noastre ar trebui să includă, de asemenea, nevoile fraților și surorilor noastre și ale întregii umanități. Dorința noastră ar trebui să fie ca noi toți să avem hrană, hrană și adăpost.
Trebuie să ne amintim că provizile noastre vine de la Dumnezeu și să ne mulțumim cu ceea ce ne dă El. De exemplu, El este cel care ne dă sănătate și putere pentru a putea munci, astfel încât să avem suficienți bani pentru a ne cumpăra pâinea cea de toate zilele. Tot ceea ce avem este prin harul lui Dumnezeu, așa că să nu uităm să fim umili și recunoscători.
4. Iartă-ne nouă greșelile noastre, după cum și noi am iertat debitorilor noștri.
Este timpul să ne recunoaștem greșelile și să îi cerem iertare lui Dumnezeu. Numai El ne iartă complet, ne reface inimile și ne oferă posibilitatea unui nou început.
Tocmai în acest moment și cu această atitudine trebuie să ne examinăm inimile pentru a vedea care a fost disponibilitatea noastră de a-i ierta pe cei care ne-au greșit. I-am iertat? Am arătat aceeași milă și același har pe care Dumnezeu ni le-a arătat nouă?
Dacă iertaţi oamenilor greşelile lor, şi Tatăl vostru cel ceresc vă va ierta greşelile voastre. Dar dacă nu iertaţi oamenilor greşelile lor, nici Tatăl vostru nu vă va ierta greşelile voastre. (Matei 6:14-15)
5. Și nu ne duce pe noi în ispită, ci ne izbăvește de cel rău.
şi nu ne duce în ispită, ci izbăveşte-ne de cel rău. Căci a Ta este Împărăţia şi puterea şi slava în veci. Amin!” (Matei 6:13)
Suntem oameni și putem fi slabi, dar Dumnezeu nu ne lasă singuri în lupta noastră împotriva ispitei și a răului. El este cu noi și este mai puternic decât cel rău. În Dumnezeu și în armura pe care El ne-o oferă, avem o protecție adevărată împotriva vicleniei vrăjmașului (Efeseni 6:10-13). Dumnezeu luptă pentru noi și în El avem victoria finală.
Toate rugăciunile noastre ar trebui să-L onoreze și să-L slăvească pe Dumnezeu, deoarece Lui îi aparțin “împărăția, puterea și slava în veci”. Nu-l învingem pe cel rău, nu iertăm și nu obținem ceea ce avem nevoie fără intervenția Dumnezeului nostru. Viețile noastre sunt în mâinile Lui (Psalmul 31:14-16) și datorită Tatălui nostru Dumnezeu suntem acolo unde suntem astăzi. Să nu omitem să Îl slăvim pe Domnul nostru cu rugăciunile noastre, cu laudele noastre și cu toată ființa noastră!
În concluzie
Toate acestea sunt un ghid, nu-L putem limita pe Dumnezeu. Duhul Sfânt ne poate conduce să ne rugăm și să mijlocim pentru o multitudine de lucruri pe care nu ni le putem imagina. El ne poate conduce la un moment profund de închinare.
În plus, trebuie să ne facem timp pentru a asculta vocea lui Dumnezeu. Când Isus a spus: “Ar trebui să vă rugați așa” și a împărtășit acest model de rugăciune ucenicilor Săi, El le-a dat o poruncă și o disciplină pentru a forma obiceiul rugăciunii.
Cât timp ar trebui să ne rugăm?
Potrivit cuvintelor lui Isus, se pare că minimul necesar este să ne rugăm timp de o oră (Matei 26:40-41). Este suficient mai puțin timp pentru a ne ruga așa cum ne învață Domnul?
“Ceea ce ne rugăm este ceea ce suntem. Ceea ce suntem este ceea ce transmitem”. Dumnezeu nu lucrează în acele lucruri în care nu ne rugăm. Rugăciunea mișcă mâna lui Dumnezeu în favoarea umanității.
Prin rugăciune ne maturizăm, prin rugăciune dobândim chipul lui Isus. Prin rugăciune se instaurează Împărăția lui Dumnezeu în familie, în Biserică și în lume. Și ce credeți, cum ar fi Biserica lui Isus Hristos astăzi dacă toți credincioșii s-ar ruga cel puțin o oră pe zi?