Ce spune Biblia despre vindecare și rugăciunea pentru cei bolnavi

Views: 33

Dumnezeul nostru este atotputernic, este iubire și ne însoțește și ne binecuvântează mereu. Dumnezeu ne-a dăruit cea mai mare minune pe care o putem trăi vreodată: mântuirea sufletelor noastre. Dar el vrea să ne ajute și în mijlocul luptelor și dificultăților noastre zilnice. Una dintre cele mai frecvente cereri pe care i le adresăm este aceea de a ne vindeca, deoarece trăim în trupuri fizice care suferă de boală și durere.

În Biblie găsim multe exemple de vindecare divină. Puterea lui Dumnezeu nu se schimbă, Dumnezeu este același ieri, astăzi și în veci (Maleahi 3:6; Evrei 13:8) și ne putem încrede că El încă vindecă. Să ne uităm la câteva dintre vindecările menționate în Biblie și să ne întărim încrederea în puterea de vindecare a lui Dumnezeu.

Vindecări în Vechiul Testament

Ana (1 Samuel 1:1-20)

Ana era incapabilă să aibă copii, lucru pentru care a fost batjocorită și chinuită. Într-o zi, ea s-a dus la templu și și-a vărsat inima și lacrimile în fața lui Dumnezeu. I-a promis că, dacă îi va da un fiu, i-l va dărui și acesta va crește în slujba lui Dumnezeu. Dumnezeu a ascultat-o, a vindecat-o de sterilitate și, în timp, a dat naștere unui fiu, Samuel, care a devenit un mare conducător și profet al poporului lui Israel.

Naaman (2 Împărați 5:1-15)

Naaman era comandant în armata regelui Siriei, un soldat foarte curajos și foarte respectat, dar care era bolnav de lepră. În casa lui se afla o tânără servitoare israelită care le-a vorbit despre profetul Elisei și despre cum îl putea vindeca pe Naaman de lepră.

Naaman a vorbit cu regele Siriei, care i-a acordat permisiunea de a merge în Israel. I-a dat o scrisoare pentru rege care spunea: “Când această scrisoare va ajunge la tine, vei vedea că purtătorul este Naaman, unul dintre funcționarii mei. Ți-l trimit la tine pentru ca tu să-l vindeci de lepră”. (2 Împărați 5:6)

Regele lui Israel a devenit foarte nervos, el a văzut în acest gest un act menit să declanșeze un război, deoarece știa că este incapabil să vindece. Elisei i-a trimis un mesaj liniștitor regelui și i-a spus că îl va primi pe Naaman. Elisei l-a instruit pe Naaman pentru ca acesta să primească vindecarea în numele Domnului. Naaman a urmat instrucțiunile, a fost vindecat și L-a recunoscut pe Dumnezeul lui Israel ca fiind adevăratul Dumnezeu.

Vindecări în Noul Testament

Cerșetorul din Templu (Faptele Apostolilor 3:1-10)

Într-o seară, Petru și Ioan se duceau la templu să se roage și au văzut un om infirm (șchiop) care cerșea la poarta templului. Acest om cerșea acolo în fiecare zi și, când i-a văzut pe Petru și pe Ioan apropiindu-se, le-a cerut de pomană în speranța că îi vor da măcar câteva monede.

Tatăl lui Publius și al altor bolnavi (Faptele Apostolilor 28:7-10)

După un naufragiu, Pavel și toți cei care naufragaseră împreună cu el au ajuns pe insula Malta. Șeful oficial al insulei, Publius, i-a primit cu bunăvoință în casa sa și i-a cazat pentru trei zile.

Slujirea lui Isus

Evangheliile detaliază multe dintre minunile pe care Iisus le-a făcut în timpul celor trei ani de slujire și o bună parte dintre aceste minuni au fost vindecări. Să ne uităm la unele dintre aceste vindecări și să învățăm din slujirea lui Isus.

Câteva dintre vindecările lui Isus

BoalaReferință biblicăPetițiaCe a făcut IsusRezultatul
LepraMatei 8:1-4Doamne, dacă vrei, poți să mă cureți.„Da, vreau, fii curăţat!” Îndată a fost curăţată lepra lui.Vindecare instantanee.
ParalizieMatei 8:5-13(Centurionul a spus:) “Domnule, robul meu este în casă, bolnav de paralizie și suferă cumplit.El s-a oferit să meargă să-l vindece, dar centurionul a spus că are încredere în autoritatea cuvântului lui Isus. Du-te, şi facă-ţi-se după credinţa ta.”Vindecare în aceeași oră.
FebrăMatei 8:14-15Niciuna. Isus a văzut-o pe soacra lui Petru care era bolnavă.S-a atins de mâna ei, şi au lăsat-o frigurile; apoi ea s-a sculat şi a început să-I slujească.Vindecare instantanee.
OrbireIoan 9:1-7Niciuna. Ucenicii L-au întrebat pe Isus: „Învăţătorule, cine a păcătuit: omul acesta sau părinţii lui, de s-a născut orb?”.Isus a răspuns: „N-a păcătuit nici omul acesta nici părinţii lui; ci s-a născut aşa, ca să se arate în el lucrările lui Dumnezeu. După ce a zis aceste vorbe, a scuipat pe pământ şi a făcut tină din scuipat. Apoi a uns ochii orbului cu tina aceasta şi i-a zis: „Du-te de te spală în scăldătoarea Siloamului”Orbul s-a dus și s-a spălat, iar când s-a întors putea să vadă.
HandicapIoan 5:1-9Niciuna. Isus l-a observat printre mulți bolnavi la piscina din Betesda.Iisus l-a întrebat dacă vrea să fie vindecat, bolnavul i-a răspuns cu scuze, dar Iisus i-a zis: “Scoală-te, ia-ți patul și umblă.A fost vindecat instantaneu.
Mâna uscată și paralizatâMatei 12:9-14Niciuna. Isus l-a văzut pe om când a intrat în sinagogă.Isus i-a spus să întindă mâna.Vindecat instantaneu.
Surdo-mutismMarcu 7:31-37Alții l-au adus la Iisus și l-au rugat să pună mâna pe surdo-mut.El l-a luat la o parte din norod, i-a pus degetele în urechi şi i-a atins limba cu scuipatul Lui. Apoi, Şi-a ridicat ochii spre cer, a suspinat şi a zis: „Efata”, adică: „Deschide-te!”Vindecat instantaneu.
Diverse boliMatei 15:29-31Mulțimea a pus la picioarele lui Iisus tot felul de bolnavi: surzi, muți, șchiopi, orbi și mulți alții.Nu știm cum, dar i-a vindecat.Vindecat instantaneu.
Fluxul sanguinMatei 9:20-22Căci îşi zicea ea: „Numai să mă pot atinge de haina Lui, şi mă voi tămădui.”Isus S-a întors, a văzut-o şi i-a zis: „Îndrăzneşte, fiică! Credinţa ta te-a tămăduit.”Vindecat instantaneu.

Putem vedea că Isus nu avea un model sau o formulă specifică pentru vindecare. Uneori, bolnavii îi cereau vindecarea; alteori, prietenii sau rudele lor o făceau. Dar în unele ocazii a decis să vindece fără să i se ceară acest lucru. Ceea ce vedem la Isus este certitudinea că era momentul potrivit pentru ca vindecarea să vină la acea persoană.

Care a fost “secretul” slujbei lui Isus? El a păstrat comunicarea cu Tatăl și a urmat direcția și îndrumarea Lui în tot ceea ce a făcut și a spus (Ioan 5:17-18; Ioan 8:26). Chiar dacă era Dumnezeu, El a ales să se supună voinței Tatălui.

Cum să ne rugăm pentru cei bolnavi

În calitate de copii ai lui Dumnezeu, am experimentat deja puterea lui Dumnezeu. Știm că El, ca un Tată bun ce este, dorește să dea lucruri bune copiilor Săi (Matei 7:11) și ne încurajează să îi cerem ceea ce avem nevoie.

Dar nu trebuie să cerem ceea ce ne dorim sau să cerem tot ceea ce ne dorim. Trebuie să cerem cu smerenie (2 Cronici 7:14-15), în cadrul voinței lui Dumnezeu (1 Ioan 5:14-15), cu credință (Iacov 5:14-15), având încredere că ceea ce face (sau nu face) Dumnezeu este cel mai bine pentru noi.

Rugăciunea pentru vindecare ar trebui să facă parte din viața noastră de creștini, pentru că face parte din misiunea pe care Dumnezeu a dat-o celor care cred în El.

Nu vom face aceste lucruri prin forțele noastre proprii. Le vom face în numele lui Isus, în umilință și urmând exemplul Său (Filipeni 2:1-11).

Ce se întâmplă dacă Dumnezeu nu vindecă?

Există momente în care Dumnezeu alege să nu vindece fizic o persoană. Când se întâmplă acest lucru, trebuie să ne amintim următoarele:

  • Trebuie să continuăm să ne încredem în puterea, dragostea și bunătatea lui Dumnezeu pentru noi. El ne-a acordat deja miracolul vieții veșnice și de asta avem cu adevărat nevoie.
  • Nu trebuie să ne învinovățim pe noi înșine sau pe persoana bolnavă. Trebuie să ne supunem voinței lui Dumnezeu, pentru că sunt lucruri pe care nu le vom înțelege cât timp suntem în trupul nostru uman.
  • Nu uitați că gândurile lui Dumnezeu sunt diferite de ale noastre și că ceea ce își dorește cel mai mult este să ne dea ceea ce ne ajută în creșterea noastră spirituală.
  • Să nu ne împotrivim voii lui Dumnezeu, ci să fim tari în El și să ne odihnim în promisiunile Lui.
Părerea dumneavoastră contează pentru noi
[Total: 1 Promedio: 5]

Scrie un comentariu

Aboneza-te, vei primi notificări prin email cu noile articole!