Botezul lui Iisus: cum a fost și de ce a fost botezat

Views: 13

În fiecare dintre cele patru Evanghelii găsim câteva versete dedicate acestui eveniment important din viața lui Iisus: botezul său.

Cum a fost botezul lui Isus?

Iisus avea 30 de ani când a mers la râul Iordan, unde Ioan Botezătorul boteza alți oameni. Odată ajuns acolo, Iisus i-a cerut lui Ioan să îl boteze. Ioan nu s-a simțit confortabil cu această cerere și s-a împotrivit, spunându-i lui Isus: “Eu sunt cel care trebuie să fie botezat pentru tine, iar tu vii la mine. Cu toate acestea, Isus l-a convins pe Ioan, amintindu-i că botezul său era important în planul lui Dumnezeu. Așa că Ioan a procedat să-l boteze.

Ioan l-a scufundat pe Isus în apele râului Iordan. În momentul în care Isus a ieșit din apă, s-au întâmplat două lucruri:

  • Cerul s-a deschis, Duhul Sfânt s-a coborât peste Isus sub forma unui porumbel și a rămas asupra lui.
  • Un glas din cer a spus: “Acesta este Fiul Meu preaiubit; îmi place de El”.

În Ioan 1:33-34 vedem că, datorită acestor două evenimente, Ioan Botezătorul a fost sigur că Isus era Fiul lui Dumnezeu, Mesia cel promis. Mântuitorul lumii venise!

De ce a fost botezat Isus?

Poate fi dificil de înțeles de ce Iisus s-a dus la Ioan pentru a fi botezat. Botezul lui Ioan a fost un botez de pocăință pentru iertarea păcatelor (Marcu 1:3). Acest lucru înseamnă că cei care s-au dus la Ioan pentru a fi botezați au recunoscut că nu au ascultat de poruncile lui Dumnezeu și au declarat că se căiesc.

Dar Isus, fiind Dumnezeu întrupat, nu avea niciun păcat și nu avea nevoie să se pocăiască. Atunci de ce a fost botezat? Unele dintre motive pot fi următoarele:

  1. Pentru a face ceea ce este drept, așa cum i-a spus El însuși lui Ioan Botezătorul în Matei 3:15. Slujirea lui Isus urma să fie supusă voinței lui Dumnezeu Tatăl de la început. Iar voia Tatălui includea ca Ioan să-L boteze pe Isus.
  2. Botezul Său a marcat începutul slujbei lui Isus pe pământ, una fără egal și plină de puterea lui Dumnezeu. Ca semn al acestui lucru, Duhul Sfânt s-a poposit peste Isus sub forma unui porumbel (fizic), iar vocea lui Dumnezeu s-a auzit în mod audibil și clar.
  3. Pentru a fi un exemplu pentru fiecare dintre noi. Isus nu a avut nevoie să fie botezat, pentru că nu avea niciun păcat. Este bine ca noi să fim botezați. Dumnezeu ne poruncește să ne botezăm pe noi înșine și pe toți cei care aleg să fie ucenici ai lui Isus (Matei 28:19-20). Botezul nu ne mântuiește, dar prin el declarăm că vom asculta de Dumnezeu și vom lăsa în urmă tot ceea ce ne îndepărtează de El. Prin botezul său, Isus ne-a arătat exact acest lucru: cum să ne apropiem de Dumnezeu și cum să trăim pentru el în umilință, în ascultare, recunoscând eșecurile noastre și marea noastră nevoie de el, de iertarea și de iubirea sa.
Părerea dumneavoastră contează pentru noi
[Total: 1 Promedio: 5]

Scrie un comentariu

Aboneza-te, vei primi notificări prin email cu noile articole!