Care este înțelepciunea care vine de la Dumnezeu (conform Bibliei)

Visits: 41

Înțelepciunea care vine de la Dumnezeu nu este aceeași cu înțelepciunea umană. În general, înțelepciunea umană se concentrează pe acumularea de cunoștințe. Cineva care este înțelept este cineva care știe multe. Cu toate acestea, înțelepciunea pe care ne-o dă Dumnezeu este una care ne permite să vorbim sau să acționăm, reflectând caracterul Său în mijlocul oricărei circumstanțe. Adevărata înțelepciune își are originea în Dumnezeu și, cu cât ne apropiem mai mult de El, cu atât vom fi mai înțelepți.

Cartea lui Iacov din Noul Testament are câteva lucruri foarte interesante de spus despre înțelepciune. În capitolul 1, versetele 2-6, vedem că reacția noastră la încercările vieții este un semn al nivelului de înțelepciune pe care îl avem. În momentele dificile devine clar dacă suntem conduși de emoțiile și frustrările noastre sau dacă suntem călăuziți de înțelepciunea care vine de la Dumnezeu.

Încercările pot avea ca rezultat creșterea și binecuvântarea. Așa va fi, dacă Îi permitem lui Dumnezeu să ne călăuzească în toate lucrurile și să ne dea înțelepciunea de a acționa în mod corect. Totuși, dacă vrem să fim călăuziți de înțelepciunea care vine de la Dumnezeu, trebuie să o cerem. Este un pas de smerenie. Trebuie să ne deschidem inima pentru a simți ceea ce simte Tatăl în mijlocul situației și pentru a vedea lucrurile din perspectiva Sa.

Înțelepciunea lumii și înțelepciunea lui Dumnezeu

Iacov 3:13-18 exprimă destul de clar diferența dintre înțelepciunea care vine din lume și înțelepciunea pe care ne-o dă Dumnezeu. Să analizăm diferența și să ne hotărâm să reflectăm în cuvintele și acțiunile noastre înțelepciunea care vine de la Domnul nostru.

1. Înțelepciunea este vizibilă

Iacov merge direct la subiect. El întreabă cine este înțelept și priceput – este timpul pentru o evaluare sinceră! Răspunsul său: înțelepciunea se demonstrează prin bună purtare. Persoana cu adevărat înțeleaptă o arată prin comportamentul și faptele sale și face acest lucru cu umilință.

Nu este nevoie de pretenții: înțelepciunea se reflectă prin acțiuni. Atunci când o persoană înțeleaptă face sau spune ceva, o face pentru că știe că este ceea ce trebuie să facă în acel moment. El merge înaintea lui Dumnezeu în rugăciune până când este sigur că va vorbi sau va acționa sub îndrumarea lui Dumnezeu și că va fi un ajutor și o binecuvântare pentru ceilalți.

2 Cum să recunoaștem înțelepciunea pământească

Ceea ce ne motivează cuvintele și acțiunile ne dă un indiciu foarte clar. Dacă suntem conduși de invidie, gelozie sau de dorința de a excela, acționăm sub influența înțelepciunii pământești, omenești și diavolești. Oricât de mult am încerca să negăm acest lucru, mai devreme sau mai târziu se va vedea ce se află în spatele acțiunilor noastre. Rezultatul va fi unul care va aduce confuzie și răutate.

Haideți să ne păzim inimile! Să nu permitem ca invidia, gelozia și rivalitatea să domnească în noi. Să-i cerem lui Dumnezeu înțelepciune pentru a putea discerne sursa motivațiilor și dorințelor noastre.

3 Roadele înțelepciunii lui Dumnezeu

Aici învățăm să recunoaștem înțelepciunea care vine de la Dumnezeu. În primul rând, ea este pură, nealterată de emoții deteriorate, de cerințe sau de dorințe de putere. Ea urmărește să aducă pacea, bunătatea, blândețea și înțelegerea pentru a străluci în relații. Ea acționează din compasiune, iar acțiunile sale au ca rezultat roade bune.

Înțelepciunea care vine de la Domnul nu creează dezbinare. Ea perseverează până când se ajunge la o înțelegere. Face totul cu sinceritate, fără pretenții, pentru că vine din adâncul unei inimi transformate de Duhul Sfânt al lui Dumnezeu. Și acesta este genul de inimă care manifestă roada Duhului menționată în Galateni 5:22-23.

4 Dacă semeni cu înțelepciune, vei primi o recoltă bună.

Culegi ceea ce ai semănat. Prin urmare, omul înțelept care lucrează cu dreptate, contribuind mereu la o atmosferă de pace, va primi rodul faptelor sale drepte și îl va primi în pace.

Isus: crescând în înțelepciune

În Evanghelii citim că Isus, Dumnezeu întrupat, a trecut prin toate etapele de creștere prin care trece orice ființă umană. Unul dintre domeniile în care Isus a trebuit să crească a fost cel al înțelepciunii. Dacă Isus, devenind om, a trebuit să caute în mod activ să crească în înțelepciune, cu cât mai mult ar trebui să creștem noi?

Niciunul dintre noi nu se naște înțelept. Dobândim înțelepciunea Domnului prin studierea Cuvântului, prin petrecerea timpului cu Dumnezeu și permițând Duhului Sfânt să ne transforme.

La ce rezultate ne putem aștepta dacă creștem în înțelepciune? În primul rând, harul lui Dumnezeu ne va însoți. Așa a fost și cu Isus.

Nu știm prea multe despre copilăria lui Iisus, dar știm că, pe măsură ce dobândea mai multă înțelepciune de la Dumnezeu, harul și favoarea lui Dumnezeu erau tot mai evidente asupra lui. Putem spera că înțelepciunea noastră, pe măsură ce luăm decizii care Îl glorifică pe Dumnezeu și îi tratăm pe ceilalți în mod corect, va deschide ușa pentru ca harul și favoarea lui Dumnezeu să fie mai prezente în noi. Ceilalți vor vedea acest lucru.

Un alt rezultat la care ne putem aștepta este că, la fel ca Isus în copilăria sa, ne vom bucura și noi de favoarea oamenilor (Luca 2:52). Înțelepciunea care vine de la Dumnezeu ne face mai plăcuți, oameni cu care majoritatea oamenilor se simt bine. Oamenii percep onestitatea, corectitudinea și bunătatea pe care Dumnezeu le-a pus în noi. Acest lucru îi determină să ne trateze cu mai multă considerație și favoare.

Ce este înțelepciunea conform Bibliei

1. Dumnezeu o dăruiește

2. Ea începe cu frica de Domnul

3. Ea ne dă viață

4. Ne ajută să îi binecuvântăm pe alții.

5. Ea ne protejează

6. Este foarte valoroasă

7. Se dobândește cu o atitudine corectă

8. Ne ajută să dăm o mărturie bună

9. Ne îndrumă să acționăm cu o judecată bună

10. Aduce bucurie și pace în viața noastră

Să căutăm înțelepciunea care vine de la Dumnezeu!

În încheierea acestui articol despre înțelepciunea care vine de la Dumnezeu, ne retragem cu inimile pline de recunoștință pentru învățăturile prețioase pe care le-am descoperit în Cuvântul Său. Biblia este o comoară de înțelepciune divină, care ne îndrumă și ne luminează în fiecare aspect al vieții noastre.

Ne-ar plăcea să auzim părerea voastră! Care este versetul biblic despre înțelepciune care v-a inspirat cel mai mult sau care vă ghidează în viața de zi cu zi? Vă încurajăm să împărtășiți gândurile și experiențele voastre în secțiunea de comentarii de mai jos.

De asemenea, nu uitați să distribuiți acest articol pe rețelele sociale, astfel încât și alții să poată beneficia de înțelepciunea și lumina pe care o oferă Cuvântul lui Dumnezeu. Împreună, putem să răspândim înțelepciunea și să inspirăm pe cei din jurul nostru.

Mulțumim că ați fost parte din această călătorie de descoperire a înțelepciunii divine! Să ne continuăm căutarea și să ne împărtășim lumina cu lumea înconjurătoare.

Părerea dumneavoastră contează pentru noi
[Total: 1 Promedio: 5]

Scrie un comentariu

Aboneza-te, vei primi notificări prin email cu noile articole!