Cina Domnului: ce este și ce înseamnă ea în conformitate cu Biblia?

Views: 137

Momentul în care biserica, poporul lui Dumnezeu, se împărtășește cu pâine și vin în amintirea sacrificiului lui Isus pe cruce este cunoscut sub numele de Cina cea de Taină. Isus însuși a instituit această sărbătoare sau memorial ca o amintire tangibilă a noului legământ stabilit de el.

Textele biblice privind instituirea Cinei Domnului le găsim în Matei 26:26-29, Marcu 14:22-25, Luca 22:19-20 și 1 Corinteni 11:23-25.

În noaptea dinaintea morții sale, Isus s-a adunat cu ucenicii săi pentru a celebra masa evreiască de Paște. În timp ce mâncau, Isus a luat pâinea, a binecuvântat-o, a frânt-o și a împărțit-o cu ucenicii Săi, spunând: „Luați și mâncați; acesta este trupul Meu” (Matei 26:26).

Apoi a luat paharul cu vin, l-a binecuvântat și le-a spus că acesta este sângele legământului, vărsat pentru iertarea păcatelor. A băut și le-a dat să bea și ei, pentru ca și ei să bea din pahar. În încheiere, Isus le-a poruncit să continue această sărbătoare în amintirea lui (Luca 22:19 și 1 Corinteni 11:24). Acesta a fost momentul în care Cina Domnului a fost instituită ca o sărbătoare importantă pentru poporul creștin.

Creștinii din biserica primară au sărbătorit des Cina Domnului. Ei se adunau adesea pentru a se încuraja unii pe alții, pentru a se ruga împreună și pentru a se împărtăși din pâine și vin.

Unele dintre denumirile biblice ale Cinei Domnului sunt: Cina Domnului (1 Corinteni 11:20), Masa Domnului (1 Corinteni 10:21) și frângerea pâinii (Faptele Apostolilor 2:42).

Semnificația elementelor

Există două elemente esențiale ale Cinei Domnului: pâinea și vinul. Acestea sunt cele pe care Isus le-a folosit cu ucenicii Săi și, deși sunt doar simboluri, semnificația lor este foarte specială. Momentul Cinei Domnului nu trebuie luat cu ușurință. Este un act specific de ascultare asupra căruia trebuie să ne concentrăm cu toată ființa noastră: minte, spirit și trup.

Cu mintea ne amintim de Isus și de jertfa sa de pe cruce prin care primim mântuirea. Cu spiritul nostru ne conectăm cu Duhul Sfânt al lui Dumnezeu pentru a ne bucura de prezența Sa și pentru a ne exprima recunoștința față de El. Cu trupul nostru mâncăm pâinea și bem vinul, ceea ce ne ajută să ne amintim semnificația acestuia.

Ce simbolizează pâinea

Apoi a luat pâine; şi, după ce a mulţumit lui Dumnezeu, a frânt-o şi le-a dat-o, zicând: „Acesta este trupul Meu care se dă pentru voi; să faceţi lucrul acesta spre pomenirea Mea.” (Luca 22:19)

Pâinea este simbolul trupului lui Hristos maltratat pe cruce. Isus și-a dat trupul din dragoste pentru noi, iar atunci când ne împărtășim din pâine cu frații noștri în Hristos, ar trebui să ne amintim de suferința fizică pe care Isus a îndurat-o pe cruce. Acesta a fost prețul plătit pentru mântuirea noastră.

Ce simbolizează vinul

Tot astfel, după ce au mâncat, a luat paharul şi li l-a dat, zicând: „Acest pahar este legământul cel nou, făcut în sângele Meu care se varsă pentru voi. (Luca 22:20)

Paharul cu vin roșu simbolizează sângele vărsat de Iisus pe cruce. Sângele său a marcat începutul noului legământ prin care toți cei care cred în Isus ca Dumnezeu și Domn primesc iertarea păcatelor și viața veșnică alături de El.

Scopul Cinei Domnului pentru creștini

Celebrarea Cinei Domnului ne ajută să ne îndreptăm atenția asupra lui Isus. Există multe distrageri ale vieții și probleme. Prin împărtășirea cu pâinea și vinul ni se amintește că, chiar și în mijlocul a tot ceea ce ne confruntăm astăzi, destinul nostru veșnic este deja hotărât datorită lui Isus.

Cina Domnului este un act de ascultare. Însuși Domnul Isus Hristos a fost cel care ne-a poruncit să o sărbătorim (Luca 22:19 și 1 Corinteni 11:24). Ființele umane pot fi uituciste, dar prin celebrarea Cinei Domnului ne concentrăm din nou asupra lui Isus și asupra a ceea ce înseamnă pentru noi moartea și învierea Sa.

Noi celebrăm Cina Domnului în memoria lui Isus Hristos. El însuși ne-a spus: „Faceți aceasta în amintirea Mea” (Luca 22:19). Dar noi nu ne amintim doar de ceea ce a făcut El. Noi proclamăm, de asemenea, moartea lui Isus lumii din jurul nostru. Este un act prin care dăm mărturie că Isus a murit din dragoste pentru umanitate.

Cu toate acestea, nu ne oprim aici. Cina Domnului ne ajută, de asemenea, să ne concentrăm asupra viitorului, asupra speranței revenirii lui Isus (1 Corinteni 11:26b). Este o proclamare a speranței vieții veșnice pe care o vom avea alături de Isus.

Prin urmare, putem spune că Cina Domnului este o punte între trecut și viitor. Astăzi, ne amintim ce a făcut Isus pentru noi și sărbătorim viitorul pe care îl vom trăi cu el pentru eternitate.

Pentru că, ori de câte ori mâncaţi din pâinea aceasta şi beţi din paharul acesta, vestiţi moartea Domnului, până va veni El. (1 Corinteni 11:26)

Pasaje biblice care vorbesc despre Cina Domnului

Matei 26:26-29

Pe când mâncau ei, Isus a luat o pâine; şi, după ce a binecuvântat, a frânt-o şi a dat-o ucenicilor, zicând: „Luaţi, mâncaţi; acesta este trupul Meu.” Apoi a luat un pahar şi, după ce a mulţumit lui Dumnezeu, li l-a dat, zicând: „Beţi toţi din el; căci acesta este sângele Meu, sângele legământului celui nou, care se varsă pentru mulţi, spre iertarea păcatelor. Vă spun că, de acum încolo nu voi mai bea din acest rod al viţei, până în ziua când îl voi bea cu voi nou în Împărăţia Tatălui Meu.” (Matei 26:26-29)

Marcu 14:22-25

Pe când mâncau, Isus a luat o pâine; şi, după ce a binecuvântat, a frânt-o şi le-a dat, zicând: „Luaţi, mâncaţi, acesta este trupul Meu.” (Marcu 14:22)

Luca 22:19-20

Apoi a luat pâine; şi, după ce a mulţumit lui Dumnezeu, a frânt-o şi le-a dat-o, zicând: „Acesta este trupul Meu care se dă pentru voi; să faceţi lucrul acesta spre pomenirea Mea.” Tot astfel, după ce au mâncat, a luat paharul şi li l-a dat, zicând: „Acest pahar este legământul cel nou, făcut în sângele Meu care se varsă pentru voi. (Luca 22:19-20)

1 Corinteni 11:23-26

Căci am primit de la Domnul ce v-am învăţat; şi anume, că Domnul Isus, în noaptea în care a fost vândut, a luat o pâine. Şi, după ce a mulţumit lui Dumnezeu, a frânt-o şi a zis: „Luaţi, mâncaţi; acesta este trupul Meu care se frânge pentru voi; să faceţi lucrul acesta spre pomenirea Mea.”Tot astfel, după Cină, a luat paharul şi a zis: „Acest pahar este legământul cel nou în sângele Meu; să faceţi lucrul acesta spre pomenirea Mea, ori de câte ori veţi bea din el.” Pentru că, ori de câte ori mâncaţi din pâinea aceasta şi beţi din paharul acesta, vestiţi moartea Domnului, până va veni El. (1 Corinteni 11:23-26)

Părerea dumneavoastră contează pentru noi
[Total: 1 Promedio: 5]

Scrie un comentariu

Aboneza-te, vei primi notificări prin email cu noile articole!