Views: 71
Învaţă pe copil calea pe care trebuie s-o urmeze, şi când va îmbătrâni, nu se va abate de la ea. (Proverbe 22;6)
Proverbe 22:6 se află în cadrul unei secțiuni de versete care vorbesc despre viață și conduită.
Acest verset îi încurajează pe părinți să se străduiască să își instruiască bine copiii. Este dificil pentru copii să uite lecțiile iubitoare și consecvente pe care le primesc de la părinții lor.
Cum să îi instruim pe copii?
Pentru ca părinții să-și instruiască eficient copiii pe calea cea bună, este important ca ei înșiși să fi ales această cale și să o urmeze cu credincioșie. De ce? Pentru că copiii sunt foarte perspicace și își dau seama cu ușurință de ipocrizie. Cuvintele sunt de puțin folos dacă nu sunt însoțite de acțiuni. Părinții trebuie să arate prin faptele lor atitudinea și valorile pe care doresc să le consolideze la copiii lor. Exemplul sincer al părinților, ceea ce văd în ei înșiși, îi va inspira pe copiii lor să le calce pe urme.
Ce aţi învăţat, ce aţi primit şi auzit de la mine şi ce aţi văzut în mine, faceţi. Şi Dumnezeul păcii va fi cu voi. (Filipeni 4:9)
Călcaţi pe urmele mele, întrucât şi eu calc pe urmele lui Hristos. (1 Corinteni 11:1)
Părinții ar trebui să reflecteze asupra a ceea ce doresc să imite copiii lor. Pentru părinții creștini, calea corectă este calea Domnului, așa că ei ar trebui să fie un exemplu umil de slujire a lui Dumnezeu și a celorlalți. Prin urmare, viața lor ar trebui să fie una de ascultare față de Tatăl, plină de dragostea Lui și de Duhul Sfânt.
Onestitatea este importantă: cu toții suntem imperfecți și cu toții facem greșeli. Părinții trebuie să fie dispuși să vorbească despre greșelile lor și să ceară iertare. Copiii se vor simți mai în siguranță văzând că, deși cu toții facem greșeli, se poate cere iertare și încrederea poate fi restabilită. Acest principiu îi va ajuta pe copii să înțeleagă dragostea iertătoare a lui Dumnezeu și propria lor nevoie de a primi iertare pentru păcatele lor.
Iubirea și respectul merg mână în mână
Iubiţi-vă unii pe alţii cu o dragoste frăţească. În cinste, fiecare să dea întâietate altuia. (Romani 12:10)
Iubirea trebuie să fie prezentă în orice moment. Instrucțiunea nu trebuie să umilească sau să înjosească copilul. Inima părinților trebuie să fie plină de dragostea lui Dumnezeu. Dumnezeu este Tatăl iubitor și perfect, care are mereu grijă de noi. Dumnezeu ne iartă, ne restaurează, ne întinde mâna în orice moment. Părinții creștini ar trebui să fie plini de dragostea Tatălui ceresc și să își trateze întotdeauna copiii cu respect și demnitate. Acest lucru se realizează prin menținerea unei comuniuni zilnice cu Dumnezeu. Această legătură puternică cu Tatăl ceresc oferă claritate în ceea ce privește îngrijirea și direcția care trebuie dată copiilor.
Slujindu-L pe Dumnezeu împreună
Veniţi, fiilor, şi ascultaţi-mă, căci vă voi învăţa frica Domnului. (Psalmii 34:11)
Relația pe care părinții o au cu Dumnezeu poate fi un model de urmat pentru copii. Dacă copiii nu-și văd niciodată părinții rugându-se sau citind Biblia, nu vor înțelege importanța acesteia. Multe familii decid să aibă un timp săptămânal de rugăciune și de citire a Cuvântului (altarul familiei). Aceasta este o idee bună dacă este făcută cu dragoste și înțelegere, ținând cont de faptul că copiii nu vor sta liniștiți și nemișcați pentru mult timp. Poate fi vorba doar de 10 sau 15 minute în care să vorbim despre o poveste biblică, să cântăm și să ne rugăm împreună, în familie.
În timpul acestor momente plăcute de închinare în familie, mulți copii decid să își predea viața Domnului. Ce binecuvântare pentru părinți! Să fiți canale de binecuvântare pentru copiii voștri, conducându-i cu dragoste la Isus, este cea mai prețioasă sarcină pe care o puteți face.
Eu n-am bucurie mai mare decât să aud despre copiii mei că umblă în adevăr. (3 Ioan 1:4)
Este important să ne amintim că Proverbe 22:6 nu este o promisiune pentru părinți. Copiii vor trebui să decidă singuri dacă vor să-L slujească pe Dumnezeu sau nu. Ceea ce este important este ca părinții să își îndeplinească responsabilitatea, oferindu-i copilului cea mai bună busolă: posibilitatea de a cultiva o relație personală cu Dumnezeu. Această relație intimă și directă cu Tatăl ceresc va face toată diferența.
Alte versete despre instruirea copiilor
1) Deuteronomul 6:4-7
scultă, Israele! Domnul Dumnezeul nostru este singurul Domn. Să iubeşti pe Domnul Dumnezeul tău cu toată inima ta, cu tot sufletul tău şi cu toată puterea ta. Şi poruncile acestea, pe care ţi le dau astăzi, să le ai în inima ta. Să le întipăreşti în mintea copiilor tăi şi să vorbeşti de ele când vei fi acasă, când vei pleca în călătorie, când te vei culca şi când te vei scula. (Deuteronomul 6:4-7)
2) Geneza 18:19
Căci Eu îl cunosc şi ştiu că are să poruncească fiilor lui şi casei lui după el să ţină Calea Domnului, făcând ce este drept şi bine, pentru ca astfel Domnul să împlinească faţă de Avraam ce i-a făgăduit”… (Geneza 18:19)
3) Deuteronom 4:9
Numai ia seama asupra ta şi veghează cu luare aminte asupra sufletului tău, în toate zilele vieţii tale, ca nu cumva să uiţi lucrurile pe care ţi le-au văzut ochii şi să-ţi iasă din inimă; fă-le cunoscut copiilor tăi şi copiilor copiilor tăi. (Deuteronom 4:9)
4) Deuteronom 11:18-19
Puneţi-vă, dar, în inimă şi în suflet aceste cuvinte pe care vi le spun. Să le legaţi ca un semn de aducere aminte pe mâinile voastre şi să fie ca nişte fruntare între ochii voştri. Să învăţaţi pe copiii voştri în ele şi să le vorbeşti despre ele când vei fi acasă, când vei merge în călătorie, când te vei culca şi când te vei scula. (Deuteronom 11:18-19).
5) Matei 19:13-15
Atunci I-au adus nişte copilaşi, ca să-Şi pună mâinile peste ei şi să Se roage pentru ei. Dar ucenicii îi certau. Şi Isus le-a zis: „Lăsaţi copilaşii să vină la Mine şi nu-i opriţi, căci Împărăţia cerurilor este a celor ca ei.” După ce Şi-a pus mâinile peste ei, a plecat de acolo. (Matei 19:13-15)
6) Efeseni 6:4
Şi voi, părinţilor, nu întărâtaţi la mânie pe copiii voştri, ci creşteţi-i în mustrarea şi învăţătura Domnului. (Efeseni 6:4)
7) Proverbe 19:18
Pedepseşte-ţi fiul, căci tot mai este nădejde, dar nu dori să-l omori. (Proverbe 19:18)
8) Proverbe 1:8-9
Ascultă, fiule, învăţătura tatălui tău şi nu lepăda îndrumările mamei tale! Căci ele sunt o cunună plăcută pe capul tău şi un lanţ de aur la gâtul tău. (Proverbe 1:8-9)
9) 2 Timotei 3:14-15
Tu să rămâi în lucrurile pe care le-ai învăţat şi de care eşti deplin încredinţat, căci ştii de la cine le-ai învăţat; din pruncie cunoşti Sfintele Scripturi, care pot să-ţi dea înţelepciunea care duce la mântuire, prin credinţa în Hristos Isus. (2 Timotei 3:14-15)
10) Faptele Apostolilor 18:24-25
La Efes, a venit un iudeu, numit Apolo, de neam din Alexandria. Omul acesta avea darul vorbirii şi era tare în Scripturi. El era învăţat în ce priveşte Calea Domnului, avea un duh înfocat şi vorbea şi învăţa amănunţit pe oameni despre Isus, măcar că nu cunoştea decât botezul lui Ioan. (Faptele Apostolilor 18:24-25)
Dragi părinți și cititori
Proverbe 22:6: „Învățați copilul pe calea pe care trebuie să meargă.” Această înțelepciune veche de mii de ani ne amintește de importanța educației și îndrumării copiilor noștri pe calea dreaptă.
Cuvintele sunt profunde, dar noi suntem curioși să știm cum le vedeți voi în practică. Cum aplicați această învățătură în viața voastră de părinți sau în relațiile voastre cu copiii? Vă rugăm să ne împărtășiți gândurile, experiențele și sfaturile voastre în secțiunea de comentarii de mai jos. Comentariile voastre pot aduce inspirație și mângâiere altor părinți și educatori.
Dacă considerați că această învățătură poate ajuta și alți părinți, vă încurajăm să distribuiți acest articol pe rețelele voastre sociale. Prin această acțiune simplă, puteți împărtăși o doză sănătoasă de înțelepciune cu cei din cercul vostru de prieteni.
Folosiți hashtag-urile: #Educație #Învățare pentru a ne ajuta să găsim și să ne conectăm cu alți părinți interesați de binele și creșterea copiilor lor.
Suntem recunoscători pentru comunitatea noastră de cititori și pentru că împărtășiți aceste învățături cu ceilalți. Așteptăm cu nerăbdare să citim comentariile voastre și să vedem cum le împărtășiți pe rețelele sociale pentru a contribui la formarea viitorului generațiilor noastre.