7 adevăruri profunde despre iad

Views: 142

Noi, cei care credem în iad, nu suntem sadici care savurează ideea de suferință eternă. De fapt, ideea că cei pe care îi cunosc, care sunt în afara lui Hristos, vor petrece o veșnicie în iad este sfâșietoare. În tinerețe, când am început să aflu despre iad și implicațiile sale, aproape că mi-am pierdut credința. Atât de tulburător era.

Iadul este o realitate dificilă, dar este un lucru pe care Biblia îl învață, iar noi nu Îl putem înțelege pe deplin pe Dumnezeu și lumea Sa dacă nu ne ocupăm de aceasta. Aceste șapte adevăruri ar trebui să fundamenteze subiectul discuției noastre despre iad.

1) Iadul este ceea ce este pentru că Dumnezeu este ceea ce este Dumnezeu.

Oamenii vorbesc cu ușurință despre „a-L vedea pe Dumnezeu”, ca și cum a-l vedea pe Dumnezeu față în față ar fi o experiență caldă și plăcută. Dar Biblia explică faptul că sfințenia și perfecțiunea lui Dumnezeu sunt atât de complete încât, dacă cineva L-ar vedea, ar muri (Ex. 33:20). Chiar și cel mai neînsemnat păcat în prezența Lui duce la anihilarea imediată. Când Isaia, profetul lui Dumnezeu, L-a văzut pe Dumnezeu pe tronul Său, a căzut cu fața la pământ, îngrozit și sigur că va muri (Isa. 6:5).

Doctrina iadului a căzut în dizgrația multora. Dar ea există cu un motiv. Dumnezeu ne vorbește despre iad pentru a ne arăta amploarea sfințeniei Sale. Iadul este ceea ce este pentru că sfințenia lui Dumnezeu este ceea ce este. Iadul nu este cu nici un grad mai fierbinte decât cer păcatele noastre să fie. Iadul ar trebui să ne facă să tresărim în fața neprihănirii și a sfințeniei drepte a lui Dumnezeu. Ar trebui să ne facă să tremurăm în fața măreției și majestății Sale.

În mod ironic, minimalizarea iadului minimalizează și mijloacele care demonstrează dreptatea lui Dumnezeu. Atunci când o persoană trece printr-un viol sau un abuz asupra unui copil, trebuie să știe că există un Dumnezeu care domnește într-o asemenea sfințenie și frumusețe încât nu poate tolera răul.

2) Isus a vorbit despre iad mai mult decât oricine altcineva în Scriptură.

Unii oameni încearcă să evite ideea de iad spunând: „Acesta era Dumnezeul Vechiului Testament. Dar când Dumnezeu s-a maturizat în Noul Testament cu Isus – Isus cel blând și smerit – al Lui a fost dragoste și compasiune”.

Problema cu acest punct de vedere este că, atunci când începi să citești Evangheliile, descoperi că Isus a fost persoana care a vorbit cel mai mult despre iad. De fapt, dacă numărăm versetele, Isus a vorbit mai mult despre iad decât despre rai. Unul dintre cei mai faimoși sceptici din istorie, Bertrand Russell, a spus în cartea sa „De ce nu sunt creștin”, că învățătura lui Iisus despre iad este „defectul profund al caracterului lui Hristos”. Dacă vrem să evităm ideea iadului, nu putem ignora problema concentrându-ne pe „Isus cel blând și smerit”.

3) Iadul ne arată dimensiunea iubirii lui Dumnezeu care ne-a salvat.

De ce a vorbit Isus despre iad mai mult decât oricine altcineva din Biblie? Pentru că a vrut ca noi să vedem ce va suferi El pe cruce pentru noi. Pe cruce, pedeapsa lui Isus a fost de nedescris: această rămășiță a unui om însângerat și desfigurat a primit o cruce probabil reciclată, probabil acoperită de sângele, fecalele și urina celorlalți oameni care o folosiseră anterior. A atârnat acolo în dureri imense, sufocându-se încet până la moarte.

Cea mai rea parte a fost separarea de Tatăl pe care Isus a simțit-o, o separare care era iadul însuși. „Dumnezeul Meu, Dumnezeul Meu”, a strigat El, „De ce M-ai părăsit?” (Matei 27:46) În tot acest timp, Isus a luat în trupul Său iadul păcatelor noastre.

Adesea, oamenii simt că iadul este o mare pată pe dragostea lui Dumnezeu. Biblia îl prezintă ca fiind exact opusul. Iadul mărește dragostea lui Dumnezeu, arătându-ne cât de departe a mers Dumnezeu și tot ceea ce a făcut pentru a ne salva.

4) Oamenii sunt eterni.

C.S. Lewis a subliniat odată că iadul este o concluzie necesară a credinței creștine că ființele umane au fost create pentru a trăi veșnic. El a spus:

Creștinismul afirmă că fiecare ființă umană, ca individ, va trăi veșnic, iar acest lucru trebuie să fie adevărat sau fals. Acum, există o serie de lucruri care nu merită să mă îngrijoreze dacă voi trăi doar 70 de ani, dar care ar trebui să mă îngrijoreze serios dacă voi trăi veșnic. Poate că temperamentul meu rău sau invidia mea se înrăutățește, dar suficient de treptat încât creșterea în 70 de ani nu va fi foarte vizibilă. Dar ar putea fi absolut infernal peste un milion de ani: de fapt, dacă creștinismul este adevărat, iadul este termenul tehnic precis și corect pentru ceea ce ar fi asta.

5) Într-un anumit sens, Dumnezeu nu trimite pe nimeni în iad; noi ne trimitem pe noi înșine.

Iadul este punctul culminant al faptului de a-i spune lui Dumnezeu „să ne lase în pace”. Îi tot spui lui Dumnezeu să te lase în pace și, în cele din urmă, Dumnezeu spune: „Este în regulă”. De aceea, Biblia îl descrie ca fiind întuneric: Dumnezeu este lumină; absența lui este întuneric. Pe pământ experimentăm lumina și lucruri precum dragostea, prietenia și frumusețea creației. Toate acestea sunt rămășițe ale luminii prezenței lui Dumnezeu. Dar atunci când îi spui lui Dumnezeu că nu-L vrei ca Domn și centru al vieții tale, în cele din urmă îți dispare această dorință și, odată cu Dumnezeu, dispar toate darurile Sale.

Avem două opțiuni: să trăim cu Dumnezeu sau să trăim fără Dumnezeu. Dacă spui: „Nu vreau autoritatea lui Dumnezeu. Prefer să trăiesc pentru mine însumi”, acesta este iadul. În Marele divorț și în Problema durerii, Lewis a pus problema în felul următor:

Pe termen lung, răspunsul la toți cei care se opun doctrinei iadului este în sine o întrebare: „Ce îi cer ei lui Dumnezeu să facă? Să-i lase în pace? Din nefericire, mă tem că asta face… . . În cele din urmă, există doar două feluri de oameni: cei care îi spun lui Dumnezeu „facă-se voia Ta” și cei cărora Dumnezeu le spune în cele din urmă „facă-se voia Ta”.

6) Într-un alt sens, Dumnezeu trimite oameni în iad, iar toate căile Lui sunt adevărate și drepte.

Am putea fi tentați să izbucnim în furie împotriva lui Dumnezeu și să îl corectăm. Dar cum putem găsi greșeli la Dumnezeu? Așa cum spune Pavel în Romani 9, cine suntem noi, ca simple bucăți de lut, să punem la îndoială olarul divin?

Noi nu suntem mai milostivi decât Dumnezeu. Isaia ne amintește că toți cei care sunt în prezent „mânioși pe Dumnezeu” vor veni înaintea Lui în ziua de apoi și vor fi rușinați, nu îndreptățiți (Isaia 45:24), pentru că atunci își vor da seama cât de perfecte sunt căile lui Dumnezeu. De fiecare dată când Dumnezeu este comparat cu o ființă umană în Scriptură, Dumnezeu este cel mai evlavios dintre cei doi.

Când vom privi înapoi la viețile noastre din veșnicie, vom fi frapați nu de severitatea dreptății Sale, ci de mărinimia milei Sale.

7) Nu este suficient ca Dumnezeu să ne scoată din iad, ci trebuie să scoată iadul din noi.

Unii oameni consideră că folosirea iadului ca o modalitate de a-i forța pe oameni să se supună creștinismului este o problemă. Este ca și cum Dumnezeu ar spune: „Îmi slujești sau suferi consecințele!”. Iar asta seamănă cu o manipulare. S-ar putea să vă surprindă, dar Dumnezeu este de acord.

Dacă oamenii se convertesc la Dumnezeu doar pentru că le este frică sau pentru că Dumnezeu a făcut vreun mare semn miraculos (vezi Luca 16:31), s-ar putea supune, dar nu va exista nicio schimbare în atitudinea inimii față de Dumnezeu. Dacă Îl accepți pe Isus doar pentru a „scăpa din iad”, atunci nu vei dori să fii în rai, pentru că numai cei care Îl iubesc și au încredere în Dumnezeu se vor bucura de rai. Dacă nu Îl iubești pe Tatăl, atunci a trăi în casa Tatălui este ca o sclavie. Ar fi ca și cum te-ai forța să te căsătorești cu cineva cu care nu vrei să te căsătorești. Singurul mod în care vă veți bucura de rai este atunci când învățați să-L iubiți și să aveți încredere în Dumnezeu.

Numai o experiență a iubirii lui Dumnezeu poate rearanja structura fundamentală a inimii tale pentru a crea iubire și încredere în Dumnezeu. Nu este suficient ca Dumnezeu să ne scoată din iad; El trebuie să scoată iadul din noi.

Părerea dumneavoastră contează pentru noi
[Total: 0 Promedio: 0]

Scrie un comentariu

Aboneza-te, vei primi notificări prin email cu noile articole!