¿Cine este Duhul Sfânt și cum ne ajută?

Visits: 345

Duhul Sfânt este Dumnezeu, nu este doar o forță sau energie. Este a treia persoană a Treimii, compusă din Dumnezeu Tatăl, Dumnezeu Fiul și Dumnezeu Duhul Sfânt. El locuiește în inima credinciosului, și permite sau împuternicește, poporul lui Dumnezeu să îndeplinească lucrarea pe care Tatăl i-a încredințat-o să o facă în această lume.

După ce Domnul Isus a înviat, înainte de a urca la cer, le-a spus ucenicilor săi:

Ci voi veti primi o putere, cand Se va cobori Duhul Sfant peste voi, si-Mi veti fi martori in Ierusalim, in toata Iudeea, in Samaria si pana la marginile pamantului.” (Faptele Apostolilor 1:8)

Chiar dacă Domnul Isus, nu este pe pământ sub forma unui om, datorită Duhului Sfânt, prezența lui Dumnezeu este asupra fiecăruia dintre copiii săi. El îi va ajuta să fie martorii săi în întreaga lume. Asta este și astăzi. Fiecare dintre noi care l-am primit pe Isus ca Domn și Mântuitor, are Duhul Sfânt în el. Ne ajută să trăim după voia Lui să purtăm prezența lui Dumnezeu și mesajul său oriunde mergem.

Lucrarea Duhului Sfânt

Duhul Sfânt face o lucrare specială în această lume și în poporul lui Dumnezeu. Este prezența lui Dumnezeu atotputernic în mijlocul nostru. El lucrează în diferite moduri, ajutându-ne sâ trăim prin credință în Domnul și să umblăm întotdeauna, după voia Lui.

Să vedem câteva dintre funcțiile sale. Să-i mulțumim lui Dumnezeu pentru lucrarea Duhului Sfânt din noi și să cerem ajutorul lui pentru a putea reflecta mai mult din el în viața noastră.

1 El este Mângâietorul care ne însoțește și ne învață

Si Eu voi ruga pe Tatal, si El va va da un alt Mangaietor, care sa ramana cu voi in veac; (Ioan 14:16)

Totusi va spun adevarul: va este de folos sa Ma duc; caci, daca nu Ma duc Eu, Mangaietorul nu va veni la voi; dar, daca Ma duc, vi-L voi trimite. (Ioan 16:7)

Dar Mangaietorul, adica Duhul Sfant, pe care-L va trimite Tatal in Numele Meu, va va invata toate lucrurile si va va aduce aminte de tot ce v-am spus Eu. (Ioan 14:26)

Mulțumesc, Tată, pentru că nu m-ai lăsat în pace. Duhul tău Sfânt mă însoțește și mă mângâie în orice moment și în mijlocul oricărei situații. Ajută-mă să te ascult cu atenție și să învăț tot ce am nevoie pentru a putea trăi o viață care îți face plăcere. În numele lui Isus, amin.

2 Convinge lumea de păcat, dreptate și judecată

Si cand va veni El, va dovedi lumea vinovata in ce priveste pacatul, neprihanirea si judecata. 9 In ce priveste pacatul: fiindca ei nu cred in Mine; 10 in ce priveste neprihanirea: fiindca Ma duc la Tatal, si nu Ma veti mai vedea; 11 in ce priveste judecata: fiindca stapanitorul lumii acesteia este judecat. (Ioan 16:8-11)

Mulțumesc, Doamne, că Duhul tău Sfânt m-a convinsde păcat și mi-a atins inima, astfel încât să cred în tine. Ajută-mă să-ți port prezența, dreptatea și dragostea, oriunde am merge. Mulțumesc pentru că deja l-ai cucerit și l-ai judecat pe cel rău și ești Regele învingător pentru totdeauna. Vreau să trăiesc conștient de victoria ta și cu o inimă plină de Duhul tău Sfânt. Ajută-mă, domnule.

3 Ne conduce la adevăr

Cand va veni Mangaietorul, Duhul adevarului, are sa va calauzeasca in tot adevarul; caci El nu va vorbi de la El, ci va vorbi tot ce va fi auzit si va va descoperi lucrurile viitoare. (Ioan 16:13)

si anume Duhul adevarului, pe care lumea nu-L poate primi, pentru ca nu-L vede si nu-L cunoaste; dar voi Il cunoasteti, caci ramane cu voi si va fi in voi. (Ioan 14:17)

Mulțumesc pentru că am claritatea adevărului tău pentru că Duhul Sfânt trăiește cu mine și este în mine. Vreau să stau ferm în cunoașterea faptului că sunt al tău pentru totdeauna și nimic și nimeni nu mă poate despărți de dragostea ta (Romani 8: 35-39). Ajută-mă să mă cufund în Cuvântul tău, care este adevărul, să aud cuvintele tale de afirmare despre cine sunt în tine. Învață-mă să împărtășesc adevărul tău tuturor celor din jur. Amin.

4 Ne dă puterea să mărturisim despre ceea ce face Dumnezeu în noi

Ci voi veti primi o putere, cand Se va cobori Duhul Sfant peste voi, si-Mi veti fi martori in Ierusalim, in toata Iudeea, in Samaria si pana la marginile pamantului.” (Faptele Apostolilor 1:8)

Mulțumesc, Tată, pentru puterea Duhului tău Sfânt care locuiește în mine.Îți mulțumesc că mi-ai permis să depun mărturie despre dragostea ta în viața mea. Ajută-mă să-ți transmit mesajul și prezența oriunde merg. Ajută-mă să fiu dispus să merg acolo unde mă chemi, pentru ca numele tău să fie înălțat și glorificat în toate națiunile. În numele lui Isus, amin.

5 Ne permite să purtăm mesajul lui Dumnezeu fără teamă.

Dupa ce s-au rugat ei, s-a cutremurat locul unde erau adunati; toti s-au umplut de Duhul Sfant si vesteau Cuvantul lui Dumnezeu cu indrazneala. (Faptele Apostolilor 4:31)

Mulțumesc, Tată, că Duhul tău Sfânt mă umple și îmi permite să împărtășesc mesajul tău de mântuire fără nici o teamă. Ajută-mă să profit de oportunitățile care îmi apar în fiecare zi. Vreau ca numele tău să fie cunoscut de toată lumea, începând cu familia și prietenii mei. Vreau să fiu curajos pentru gloria numelui tău. Te rog să mă ajuți. Amin.

6 Ne oferă daruri pentru a putea edifica biserica

Sunt felurite daruri, dar este acelasi Duh; 5 sunt felurite slujbe, dar este acelasi Domn; 6 sunt felurite lucrari, dar este acelasi Dumnezeu, care lucreaza totul in toti. 7 Si fiecaruia i se da aratarea Duhului spre folosul altora. (1 Corinteni 12:4-7)

Mulțumesc, Doamne, pentru manifestarea ta specifică din viața mea și pentru darurile pe care mi le-ai dat. Vreau să le folosesc pentru ca numele tău să fie înălțat și pentru ca biserica ta să fie întărită. Dă-mi o mare înțelepciune în folosirea darurilor și talentelor pe care mi le-ai dat. Vreau să-ți binecuvântez poporul și să fii slăvit prin mine. Te iubesc Doamne, amin.

7 Ne face sfinți și ne îndreptățește

Noi insa, frati preaiubiti de Domnul, trebuie sa multumim totdeauna lui Dumnezeu pentru voi, caci de la inceput Dumnezeu v-a ales pentru mantuire, in sfintirea Duhului si credinta adevarului. (2 Tesaloniceni 2:13)

Si asa erati unii din voi! Dar ati fost spalati, ati fost sfintiti, ati fost socotiti neprihaniti, in Numele Domnului Isus Hristos si prin Duhul Dumnezeului nostru. (1 Corinteni 6:11)

Mulțumesc, Tată, că m-ai ales. Mulțumesc că Duhul tău Sfânt m-a sfințit și m-a îndreptățit. Nu prin meritele mele, ci prin lucrarea răscumpărătoare a lui Isus și prin Duhul tău, pot să mă apropii de tine fără păcat și fără teamă. Îți mulțumesc că m-ai ales să fac parte din familia ta. Ajută-mă să trăiesc într-un mod demn în fața ta și în fața oamenilor. Amin.

8 Ne face liberi

Acum, dar, nu este nicio osandire pentru cei ce sunt in Hristos Isus, care nu traiesc dupa indemnurile firii pamantesti, ci dupa indemnurile Duhului. 2 In adevar, legea Duhului de viata in Hristos Isus m-a izbavit de legea pacatului si a mortii. (Romani 8:1-2)

Caci Domnul este Duhul; si unde este Duhul Domnului, acolo este slobozenia. (2 Corinteni 3:17)

Zic, dar: umblati carmuiti de Duhul si nu impliniti poftele firii pamantesti. (Galateni 5:16)

Mulțumesc, Tată, pentru libertatea pe care mi-o dai. Mulțumesc că copiii tăi nu mai sunt sclavi ai păcatului sau ai morții. În tine avem viață abundentă, bucurie adevărată și speranța vieții veșnice. Mulțumesc pentru atâtea bunătăți nemeritate. Vreau să trăiesc pentru tine pentru eternitate. Amin.

9 Prezența Lui dă roade în viețile noastre

Roada Duhului, dimpotriva, este: dragostea, bucuria, pacea, indelunga rabdare, bunatatea, facerea de bine, credinciosia, 23 blandetea, infranarea poftelor. Impotriva acestor lucruri nu este lege. 24 Cei ce sunt ai lui Hristos Isus si-au rastignit firea pamanteasca impreuna cu patimile si poftele ei. 25 Daca traim prin Duhul, sa si umblam prin Duhul. (Galateni 5:22-25)

Mulțumesc, Tată, pentru că prezența Duhului tău Sfânt nu mă lasă. Mulțumesc pentru toate lucrurile bune pe care le simt în inima mea și pe care le pot exprima pentru a-i binecuvânta pe ceilalți și a transforma această lume care are atât de multă nevoie de tine. Ajută-mă să arăt mai multă dragoste, bucurie, pace, răbdare … mai mult din rodul, Duhului tău Sfânt în orice circumstanță. Fie ca totul să fie făcut în numele tău și ghidat de tine. Amin.

10 Ne confirmă faptul că suntem copii ai lui Dumnezeu

Caci toti cei ce sunt calauziti de Duhul lui Dumnezeu sunt fii ai lui Dumnezeu. (Romani 8:14)

Si voi n-ati primit un duh de robie, ca sa mai aveti frica; ci ati primit un duh de infiere care ne face sa strigam: “Ava!, adica: Tata!” 16 Insusi Duhul adevereste impreuna cu duhul nostru ca suntem copii ai lui Dumnezeu. (Romani 8:15-16)

Mulțumesc că Duhul tău Sfânt care locuiește în mine îmi dă certitudinea că sunt fiul tău. Îți mulțumesc că te pot numi „tati” și mă prezint cu încredere înaintea ta, știind că nu mă vei respinge niciodată. Din contră! Ai întotdeauna brațele deschise, gata să mă primești și să mă îmbrățișezi. Mulțumesc că nu mai trebuie să trăiesc cu frică. În tine am securitatea mea. Te laud Doamne.

Să trăim vieți care să binecuvânteze și să inspire! ¡Să trăim plini de Duhul Sfânt!

Părerea dumneavoastră contează pentru noi
[Total: 11 Promedio: 4.3]

3 Comentarii

  1. Nicolae Gavrilescu mai 15, 2022
  2. Pascaru Mihai iulie 9, 2022
  3. COSTACHE martie 8, 2024

Scrie un comentariu

Aboneza-te, vei primi notificări prin email cu noile articole!