De ce ne spune Biblia să ne păzim gura?

Views: 57

„Căci cine iubeşte viaţa şi vrea să vadă zile bune să-şi înfrâneze limba de la rău şi buzele de la cuvinte înşelătoare, (1 Petru 3:10)

În diferite părți ale Bibliei găsim afirmații puternice despre puterea limbii și a cuvintelor. Pentru mulți, aceste versete sunt mai degrabă sugestii care pot fi ignorate cu totul. Cu toate acestea, pe măsură ce știința a avansat, s-a descoperit că cuvintele au o putere de mare anvergură în viața noastră și a celorlalți.

Cuvintele ne modifică organismul

Limba dulce este un pom de viaţă, dar limba stricată zdrobeşte sufletul. (Proverbe 15:4)

Se crede că, atunci când insultăm, jignim sau criticăm o altă persoană, nu facem decât să-i rănim sentimentele sau mândria. Nu pare a fi mare lucru și, uneori, nu o considerăm la același nivel cu violența fizică. Totuși, în Proverbe 15:4 citim că și cuvintele negative au un impact asupra sănătății noastre.

Un grup de cercetătorii au constatat că cuvintele care indică durere sporesc suferința oamenilor. Aceștia au examinat pacienți care ieșiseră din operații chirurgicale și au constatat că cei cărora li s-au spus fraze care conțineau sinonime pentru durere aveau tendința de a simți mai mult disconfort decât în mod normal.

Pe de altă parte, ceea ce gândim sau ceea ce auzim ne schimbă și creierul. Creierul este un organ capabil să creeze conexiuni pe măsură ce îl alimentăm cu informații noi. Dacă, în acest proces, creierul primește cuvinte negative, răspunsul emoțional se va schimba și el.

Aceste și alte studii confirmă faptul că cuvintele pozitive au putere, în bine sau în rău, asupra vieții noastre și a celor din jurul nostru (Proverbe 18:20-21).

Din rodul gurii lui îşi satură omul trupul, din venitul buzelor lui se satură. Moartea şi viaţa sunt în puterea limbii; oricine o iubeşte, îi va mânca roadele. (Proverbe 18:20-21)

Cuvintele ne modifică comportamentul

Când nu mai sunt lemne, focul se stinge; şi când nu mai este niciun clevetitor, cearta se potoleşte. (Proverbe 26:20)

Vorbind de rău pe cineva nu numai că dăunează persoana despre care se vorbește, ci și pe persoana care răspândește bârfa. Conform cercetărilor , stima de sine a unei persoane scade atunci când bârfește pe cineva. Un alt studiu a constatat că bârfa la locul de muncă îi face pe oameni mai cinici și le reduce productivitatea.

Cuvintele pe care le spunem sau le auzim ne determină să ne modificăm comportamentul. Dar, de asemenea, ceea ce spunem se reflectă asupra celorlalți, dar și manifestă ceea ce avem în inimă. De aceea, este important să avem stăpânire de sine și să știm să alegem cu grijă cuvintele care ne ies pe gură. Dacă nu reușim să facem acest lucru, vom avea consecințe care ar putea fi devastatoare pentru noi înșine și pentru cei din jurul nostru.

Isus a chemat mulţimea la Sine şi a zis: „Ascultaţi şi înţelegeţi: Nu ce intră în gură spurcă pe om; ci ce iese din gură, aceea spurcă pe om.” (Matei 15:10-11)

Părerea dumneavoastră contează pentru noi
[Total: 2 Promedio: 5]

Scrie un comentariu

Aboneza-te, vei primi notificări prin email cu noile articole!