Beneficiile prudenței conform Bibliei

Views: 29

Există caracteristici care sunt ca niște bijuterii și care ne împodobesc. Ele sunt acele trăsături speciale ale personalității noastre care izvorăsc din adâncul ființei noastre, din convingerile noastre și din apropierea noastră de Dumnezeu. Prudența este una dintre aceste trăsături.

Spunem că o persoană este prudentă și discretă atunci când se comportă cu bun simț, are tact și este prudentă în a judeca. Acesta este genul de comportament care Îi place lui Dumnezeu și care este benefic pentru viața noastră, deoarece ne ajută să trăim în pace în fața lui Dumnezeu și a oamenilor.

Există mai multe texte biblice care ne vorbesc despre beneficiile pe care le obțin cei care se comportă cu prudență și discreție. Comportamentul prudent și discret nu numai că ne aduce beneficii, dar ne ajută să dăm o mărturie bună și să fim o binecuvântare pentru toți cei din jurul nostru.

Prudența aduce viață și frumusețe

Capitolul 3 din Proverbe este un îndemn la înțelepciune. Dumnezeu este sursa întregii înțelepciuni și, atunci când ne agățăm de El, primim îndrumarea și direcția Lui pentru tot ceea ce ar trebui să facem sau să spunem. Această atitudine ne inspiră să avem o judecată bună, să acționăm cu prudență și discreție.

Persoana prudentă își fixează privirea asupra lui Isus și se uită la el pentru înțelepciune în orice moment. El permite ca adevărata viață, cea care vine dintr-o relație personală cu Dumnezeu, să curgă prin el, înfrumusețând tot ceea ce face sau spune. În acest fel, el aduce binecuvântare și încurajare celor pe care îi întâlnește pe drum.

Ne ajută să trăim o viață mai liniștită și mai stabilă.

Experimentăm pacea și liniștea atunci când Dumnezeu ne îndrumă pașii. Primim instrucțiunile Sale de a fi înțelepți și discreți în mijlocul oricărei situații și, ascultându-L, învățăm să ne odihnim în El, să ne încredem în suveranitatea Sa. Nu ne grăbim să trecem prin viață. Parcurgem calea cu fermitate pentru că ținem pasul cu pașii Stăpânului.

Omul prudent se odihnește ușor

Prudența și discreția ne eliberează de teama care apare atunci când știm că am acționat sau am vorbit în afara emoțiilor noastre. Dormim mai bine atunci când știm că certurile fără sens nu ne-au dominat ziua. Faptul că știm că I-am permis lui Dumnezeu să domnească peste emoțiile și atitudinile noastre ne ajută să ne bucurăm de un somn liniștit, plăcut și odihnitor.

Prudența știe când să vorbească și când să tacă.

Omul înțelept știe că există un timp pentru a vorbi și un timp pentru a tăcea. El analizează situația prin care trece și caută îndrumarea Domnului cu privire la ce să spună și când. Există cuvinte care vindecă și există cuvinte care rănesc. Persoana înțeleaptă își folosește cuvintele pentru a aduce vindecare și încurajare la momentul potrivit.

Prudența ne eliberează de frică

Persoana înțeleaptă nu permite ca frica să îi domine sentimentele sau gândurile. Ea aduce totul înaintea Domnului, păstrează în inima sa Cuvântul și promisiunile Sale și se încrede în El. El știe că viața poate aduce surprize nedorite, dar încrederea sa în dragostea și grija Tatălui ceresc alungă frica.

El nu se teme de nenorocirea care se abate asupra celor răi, pentru că știe că este în siguranță în brațele lui Dumnezeu – de acum și pentru toată veșnicia.

Înțeleptul construiește pe stâncă

Prudența este o caracteristică care ne ajută să analizăm circumstanțele dintr-o perspectivă sănătoasă. Persoana prudentă își ia timp pentru a-și examina opțiunile și ia decizii pe baza informațiilor primite și analizate, nu pe baza emoțiilor sale.

Creștinii prudenți apelează la Cuvântul lui Dumnezeu pentru orientare. Ei se roagă, vorbesc cu Tatăl despre situațiile lor și așteaptă până când primesc instrucțiuni de la Domnul care îi vor ajuta să construiască și să zidească temeinic.

Domnul îi însoțește pe cei înțelepți

Toate beneficiile de mai sus le primește cel care acționează cu bună judecată, cu prudență și discreție, pentru că se bucură de prezența lui Dumnezeu în viața sa. Psalmul 37:23-24 spune astfel:

Vrei ca Domnul să te țină de mână în orice moment și în orice situație? Vrei să te bucuri de prezența constantă a lui Dumnezeu în viața ta? Acționează cu înțelepciune și cu discreție. Ascultă poruncile Domnului. Căutați ca fiecare pas pe care îl faceți și fiecare decizie pe care o luați să fie pe placul lui Dumnezeu.

Părerea dumneavoastră contează pentru noi
[Total: 1 Promedio: 5]

Scrie un comentariu

Aboneza-te, vei primi notificări prin email cu noile articole!