Puterea unei mame care se roagă

Views: 21

Al ver la vida en sus comienzos de los más grandes hombres de Dios, a menudo te encontrarás en algún cuarto oculto o en una banca solitaria, donde una madre se arrodilló para orar. Si miras detrás de Agustín, encontrarás a Mónica. Si miras detrás de Spurgeon, encontrarás a Eliza. Si miras detrás de Hudson Taylor, encontrarás a Amelia. Al mirar a cada una de estas madres encontrarás oraciones fervorosas.

Cei care își cunosc Biblia nu ar trebui să fie surprinși. La fel ca steaua pe care au văzut-o magii, relatările despre acțiunile răscumpărătoare ale lui Dumnezeu ne duc adesea într-o casă unde o femeie, ascunsă de cei mari ai pământului, mângâie un călcâi care într-o zi va zdrobi un șarpe. În rugăciunile unei mame se nasc învieri și se câștigă oameni, se doboară idoli și se doboară demoni, se ridică oase uscate și se salvează risipitori.

Din nou și din nou, înainte ca Dumnezeu să pună mâna pe un om, o pune pe mama lui.

O mamă a împărăției lui Dumnezeu

„Apariția marilor mișcări ale lui Dumnezeu are loc în mod repetat în spațiile femeilor”, scrie Alastair Roberts. În mod repetat este cuvântul potrivit. De fiecare dată, povestea răscumpărării se învârte în jurul unei mame imperfecte, dar credincioase, care dă naștere unui fiu: Sara și Isaac, Rebeca și Iacov, Rahela și Iosif, Rut și Obed, Elisabeta și Ioan, Eunice și Timotei și, bineînțeles, Maria și Iisus.

Totuși, printre toate aceste povești, una în special ilustrează puterea unei mame care se roagă. Cărțile 1 și 2 Samuel spun povestea modului în care Dumnezeu a făcut din Israel un regat, cum a căutat „un om după inima Sa” (1Sam 13:14) pentru a se așeza pe tron și a începe o linie regală care va ajunge într-o zi până la Isus (2Sam 7:13-14). Dar unde începe această poveste a unui rege și a unui regat? Cu o femeie stearpă care implora un fiu.

El avea două neveste: una se numea Ana, iar cealaltă Penina. Penina avea copii, dar Ana n-avea. (1 Samuel 1:2)

O femeie stearpă și un rival roditor: am mai fost aici (Gen 16:1-6; 30:1-8). Scena este pregătită pentru ca Dumnezeu să se facă cunoscut printr-o naștere miraculoasă, iar rugăciunea va fi instrumentul Său desemnat.

Rugăciunea lui Ana

Dacă vă uitați la viețile celor mai mari oameni ai lui Dumnezeu în primele lor zile, veți găsi adesea o mamă care se roagă în genunchi.

La fel ca Agar în trecut, Penina nu se poate abține să nu arate cu degetul spre pântecele gol al Anei: ” Potrivnica ei o înţepa deseori, ca s-o facă să se mânie, pentru că Domnul o făcuse stearpă.” (1 Sam 1:6) Dar, spre deosebire de Sara, Ana se întoarce la Dumnezeu în loc să se întoarcă împotriva Peninei.

Ea aude rugăciunea simplă a unei femei suferinde, care tânjește după un pântece deschis:

Ea a făcut o juruinţă şi a zis: „Doamne Dumnezeul oştirilor! Dacă vei binevoi să cauţi spre întristarea roabei Tale, dacă-Ţi vei aduce aminte de mine şi nu vei uita pe roaba Ta şi dacă vei da roabei Tale un copil de parte bărbătească, îl voi închina Domnului pentru toate zilele vieţii lui, şi brici nu va trece peste capul lui.” (1 Samuel 1:11)

Cunoaștem restul poveștii. Domnul a ascultat-o pe Ana și i-a dat un fiu. Fiul ei, Samuel, avea să întemeieze regatul lui Israel (1Sam 16:10-13), să inaugureze linia profetică a națiunii (Fapte 3:24; 13:20) și să stea alături de Moise ca mediator pentru poporul lui Dumnezeu (Ier 15:1). Prin rugăciune, pântecele cândva sterp al Anei a născut un fiu pentru a salva pe Israel.

Ce pot învăța mamele de astăzi din rugăciunea Anei?

1) Necazul poate fi un bun învățător.

Anii de infertilitate, împreună cu batjocurile Peninei, rupseseră în sfârșit barajul tristeții Annei. Durerea speranței amânate i-a inundat inima, iar durerea nu a putut fi ascuns. „Atunci ea plângea şi nu mânca.” (1 Sam 1:7, 10).

Totuși, așa cum se întâmplă adesea, lacrimile Anei au devenit o cale care a îngenuncheat-o: „Ana s-a sculat, după ce au mâncat şi au băut ei la Silo. Preotul Eli şedea pe un scaun, lângă unul din uşorii Templului Domnului. Şi Ana se ruga Domnului cu sufletul amărât şi plângea.” (1Sam 1,9-10). Nu știm cum era viața de rugăciune a Anei înainte de acest moment. Dar, cel puțin aici, angoasa a devenit cel mai mare profesor al ei.

Într-o lume atât de distrusă ca a noastră, neliniștea a cuprins o mamă, pe dinăuntru și pe dinafară. Unele, ca Ana, simt agonia specifică a maternității dorite. Altele, durerea sarcinii și a nașterii în sine. Alții, durerea unui copil care nu s-a născut din nou. Ceea ce Agustín a spus odată despre mama sa este valabil pentru mulți:

Plângea și se tânguia; moștenirea Evei s-a manifestat în ea, care este aceea de a căuta în gemete pe cel pe care îl născuse (Confesiuni, 5.8.15).

Știm că necazul poate ispiti o mamă la amărăciune, așa cum s-a întâmplat cu Sara și Rahela pentru o vreme (Gen 16:5-6; 30:1). Dar aici, Ana dezvăluie un adevăr surprinzător: suferința o conduce adesea pe o mamă la o rugăciune la care Dumnezeu dorește să răspundă.

2) Dumnezeu se bucură de mâinile deschise.

Două cuvinte din rugăciunea Anei se remarcă prin repetarea lor: Domnul (de două ori) și servitorul ei (de trei ori). În necazul ei, ea nu uită că Dumnezeu este Domnul ei, înalt și înțelept deasupra ei, și nici nu uită că este roaba lui, obligată să facă voia lui. Celebrele cuvinte ale Mariei un mileniu mai târziu – „Iată roaba Domnului” (Lc 1,38) sunt un ecou al celor rostite de Ana.

Mâinile deschise ale Anei apar, de asemenea, în jurământul ei remarcabil: „Ea a făcut o juruinţă şi a zis: „Doamne Dumnezeul oştirilor! Dacă vei binevoi să cauţi spre întristarea roabei Tale, dacă-Ţi vei aduce aminte de mine şi nu vei uita pe roaba Ta şi dacă vei da roabei Tale un copil de parte bărbătească, îl voi închina Domnului pentru toate zilele vieţii lui, şi brici nu va trece peste capul lui.” (1 Sam 1:11). Această promisiune de a nu tăia părul fiului ei se referă la jurământul de nazireu, prin care viața unei persoane era dedicată în întregime lui Dumnezeu (Num 6:1-5). Cu alte cuvinte, Ana spune: „Dă-mi un fiu și ți-l voi da înapoi: inimă și suflet, trup și minte, în toate zilele vieții lui”. Ca răspuns, Dumnezeu îi dă un fiu pe care să i-l dea înapoi lui Dumnezeu.

Trebuie să fim atenți, desigur, înainte de a trage o linie dreaptă între inima unei mame și modul în care Dumnezeu răspunde la rugăciunile ei. Unele mame se roagă cu o dăruire asemănătoare cu cea a Anei și totuși pântecele lor rămâne gol, sau copiii lor continuă să meargă în țara îndepărtată. Totuși, povestea Hannei ne învață că Dumnezeu iubește să pună daruri pe mâini deschise. El se bucură atunci când o mamă, debordând de afecțiune maternă, devine și mai plină de dorința pentru Hristos și Împărăția Sa.

În cazul Anei, dragostea ei de mamă deschisă i-a permis lui Samuel să își petreacă zilele în templu, unde, ne spune naratorul, „Şi s-au închinat acolo înaintea Domnului.” (1 Sam 1:28). Fie ca Dumnezeu să aibă bunăvoința de a face același lucru pentru copiii multor mame.

3 Rugăciunile unei mame pot zgudui lumea.

Durerea o conduce adesea pe o mamă la o rugăciune la care Dumnezeu dorește să răspundă.

Această rugăciune îndurerată din 1 Samuel 1:11 nu este singura pe care o auzim de la Ana. Când își duce fiul nou înțărcat la templu, se roagă din nou, de data aceasta înălțându-și laudele (1 Sam 2:1-10). Pe măsură ce ascultăm, ne dăm seama rapid că povestea Anei și a lui Samuel depășește cu mult cei patru pereți ai unui cămin fericit.

Luați în considerare doar ultimele cuvinte, ele oferă un final potrivit pentru o rugăciune imensă:

Vrăjmaşii Domnului vor tremura, din înălţimea cerului El Îşi va arunca tunetul asupra lor; Domnul va judeca marginile pământului. El va da Împăratului Său putere şi El va înălţa tăria Unsului Lui.” (1 Samuel 2:10)

Ana, mișcată de Duhul Sfânt, se implică în ceva mult mai mare decât speranțele ei domestice: sub conducerea lui Dumnezeu, fiul ei va elibera Israelul de asupritorii săi și va întemeia o împărăție care va acoperi într-o zi pământul. Ana se rugase pur și simplu pentru un fiu, dar, în schimb, Dumnezeu i-a răspuns mult mai mult decât îi ceruse.

Și așa rămâne. Eliza Spurgeon și Amelia Taylor s-au rugat pentru fii mântuiți, cu greu imaginându-și că Dumnezeu le va da un predicator al maselor și un misionar al națiunilor. Deși nu fiecare fiu este un Samuel, un Spurgeon sau un Taylor, cine știe ce iubitori de orfani, pastori de biserici, căutători ai dreptății sau părinți ai celor pierduți ridică Dumnezeu chiar acum prin genunchii unei mame credincioase? Cu un Dumnezeu ca al nostru, putem îndrăzni să visăm și să ne rugăm.

O mamă pentru toate mamele

Ana cea plângăcioasă și chinuită din 1 Samuel 1 nu este o femeie care nu este la îndemâna unei mame. Nu era o femeie cunoscută. Nu era o femeie care să aibă totul gândit. Din câte știm, nu a fost o femeie deosebit de puternică. Dar ea a fost o femeie care s-a rugat și prin rugăciunile ei, Dumnezeu și-a arătat marea Sa putere.

Dumnezeul care a zdrobit capul șarpelui pentru urmașul femeii are de câștigat mai multe victorii. Isus a dat lovitura de grație, lovitura pe care niciun alt fiu nu o putea da. Dar mai sunt și alte lucruri din împărăția diavolului care trebuie zdrobite. Dacă ne uităm în spatele bărbaților care își ridică călcâiele, vom găsi adesea o mamă ca Ana: neliniștită, dar cu mâinile deschise, rugându-se pentru băiatul ei.

Părerea dumneavoastră contează pentru noi
[Total: 1 Promedio: 5]

Scrie un comentariu

Aboneza-te, vei primi notificări prin email cu noile articole!