Cele mai ciudate cereri pe care Dumnezeu le-a făcut oamenilor

Hits: 0

Citind Biblia, găsim pasaje de multe feluri. Găsim relatări istorice, învățături și principii morale, parabole, ilustrații, profeții, cântece… dar există unele povestiri care pot fi derutante.

Unele dintre aceste povestiri atipice sunt cele în care Iehova le cere oamenilor să facă anumite lucruri puțin ciudate. Să ne uităm la unele dintre cele mai ciudate cereri pe care Dumnezeu le-a cerut omului.

1) Ezechiel a trebuit să stea întins pe partea stângă timp de 390 de zile.

În cartea Ezechiel, capitolul 4, găsim o relatare destul de interesantă. Dumnezeu îi cere lui Ezechiel să cioplească o imagine a orașului Ierusalim într-o cărămidă. Apoi trebuie să stea întins cu fața la cărămidă timp de 390 de zile, pe partea stângă. Aceasta simboliza momentul în care cele zece triburi ale lui Israel s-au îndepărtat de Dumnezeu, l-au respins. Fiecare zi reprezenta un an din acea perioadă (de la 997 î.Hr. până la distrugerea Ierusalimului în 607 î.Hr.).

Dar acesta nu este sfârșitul cererii ciudate pe care o primește Ezechiel. De asemenea, trebuie să reprezinte timpul în care cele două seminții ale lui Iuda s-au îndepărtat de Dumnezeu, care a însumat 40 de ani. Așa că a trebuit să stea încă 40 de zile în fața cărămizii, dar de data aceasta pe partea dreaptă.

Regimul alimentar revoltător al lui Ezekiel în această perioadă

Ca să fie puțin mai complicat, Iehova i-a spus dieta pe care trebuia să o mănânce pe toată perioada în care trebuia să stea întins pe partea dreaptă. I-a spus că poate bea aproximativ o jumătate de litru de apă pe zi și că poate mânca puțin peste 200 g de alimente pe zi. Interesant este faptul că pâinea pe care Domnul i-a spus lui Ezechiel să o pregătească era necurată pentru el (Levitic 19:19). Pâinea conținea grâu, orz, fasole, linte, mei și spelta. Dar era coaptă și pe “turte de bălegar din excrementele oamenilor” (Ezechiel 4:12,13), pur și simplu dezgustător, atât astăzi, cât și în vremea lui Ezechiel.

Inutil să mai spunem că Ezechiel s-a supus lui Iehova și a dat un exemplu excelent de loialitate și supunere, căci dacă nouă ni se pare ciudată această acuzație, ne putem imagina cum trebuie să i se fi părut lui.

(Citiți întreaga poveste în Ezechiel 4)

2) Cerându-i lui Osea să se căsătorească cu o femeie care îi va fi necredincioasă.

La începutul cărții lui Osea citim că Iehova îi cere lui Osea să ia pentru el “o nevastă de desfrânare și copii de desfrânare”. (Osea 1:2). Asta însemna că îi cerea să se căsătorească cu o femeie imorală și că va avea copii din relațiile ei imorale.

Osea s-a căsătorit cu Gomer și ea a avut trei fii: Izreel, Lo-ruhama și Lo-ammi. Probabil că Gomer l-a abandonat mai târziu pe Osea și i-a fost necredincioasă. Atunci când cade în dizgrație pentru că iubiții ei o părăsesc, este posibil să fi căzut în sclavie, deoarece relatarea indică faptul că Osea o “cumpără” ca pe o sclavă și o ia înapoi ca soție (Osea 3).

Această cerere ciudată a lui Dumnezeu către Osea simboliza relația lui Dumnezeu cu națiunea sa aleasă, Israel, și infidelitatea și pocăința ulterioară a acestora. Folosind un exemplu pe care îl cunoaștem atât de bine, cum ar fi dragostea conjugală, ne facem o idee despre intensitatea iubirii lui Dumnezeu pentru națiunea sa aleasă și despre ceea ce trebuie să fi suferit când i-a văzut abandonând calea neprihănirii de fiecare dată.

(Citiți întreaga poveste în Osea 1)

3) Iehova îi cere lui Ghedeon să se prezinte la luptă cu 300 de oameni și fără arme.

Israel a fost necredincios lui Iehova timp de mai mulți ani. Acest lucru a permis națiunilor vecine să îi atace cu impunitate, deoarece Iehova și-a retras protecția față de națiunea lui Israel. După 7 ani în care au suportat atrocitățile madianiților, israeliții îl imploră pe Iehova să îi ajute.

Răspunsul lui Iehova poate părea ciudat, deoarece îl alege pe Ghedeon să conducă bătălia. Ghedeon era cel mai tânăr din familia tatălui lui Ioas, dar aparținea și celei mai neînsemnate diviziuni tribale a lui Manase. Pe scurt, nu era un om important, ci umil și modest.

Dumnezeu îi spune lui Ghedeon că va ajuta națiunea lui Israel, dar pentru că are atât de mulți soldați, nu vrea ca aceștia să creadă că sunt capabili să câștige singuri bătălia. Așa că îi spune lui Ghedeon să ceară soldaților care se tem să plece. Din cei 32.000 de oameni au mai rămas 10.000. Ar fi o nebunie să înfrunți 135.000 de soldați madianiți cu doar 10.000 de oameni!

Dar asta nu este tot. Iehova îi spune că sunt încă prea mulți soldați. Așa că îi cere lui Ghedeon să le dea soldaților un test de îndemânare militară pentru a-i păstra doar pe cei mai buni. Rezultatul este că au rămas doar 300 de oameni care să lupte împotriva uriașei armate madianite. Din punct de vedere militar, este o sinucidere curată.

¿Care a fost rezultatul? Ghedeon își ia cei 300 de oameni și le dă fiecăruia un corn și un vas cu o torță în el. Nu le dă arme? Nu, doar atât. Și ceea ce fac ei este să se împartă în 3 grupuri, să meargă în tabăra madianiților și să creeze o asemenea confuzie cu zgomotul cornului, lumina torțelor, zgomotul vaselor care se sparg și strigătele de război, încât madianiții intră în panică și încep să se omoare între ei.

Încă o dată, Iehova a dat o bătălie poporului Său pentru a le arăta că puterea Sa este cu mult superioară celei a oricărei armate umane.

(Citiți întreaga poveste în Judecători 6 și 7)

Părerea dumneavoastră contează pentru noi
[Total: 0 Promedio: 0]

Scrie un comentariu

Aboneza-te, vei primi notificări prin email cu noile articole!