Views: 23
Biblia subliniază adesea importanța generozității și ne invită să împărțim cu ceilalți resursele pe care Dumnezeu ni le-a dat. Adevărata generozitate vine dintr-o inimă sinceră și altruistă, care nu așteaptă recompense. Acesta este genul de inimă pe care Dumnezeu o dorește pentru noi: o inimă generoasă care reflectă iubirea și bunătatea Sa necondiționată.
Dumnezeu nu ne cere niciodată ceva ce El însuși nu ne-a dat mai întâi. Generozitatea Sa este de neegalat și a demonstrat-o trimițându-L pe Fiul Său, Isus, să moară pentru noi, oferindu-ne iertarea și viața veșnică. De la început, inima lui Dumnezeu a fost un exemplu suprem de generozitate, având plăcerea de a ne binecuvânta cu darurile Sale. Scripturile ne dezvăluie această generozitate divină abundentă într-o varietate de moduri:
El, care n-a cruţat nici chiar pe Fiul Său, ci L-a dat pentru noi toţi, cum nu ne va da fără plată, împreună cu El, toate lucrurile? (Romani 8:32)
1. Generozitatea ca o reflectare a caracterului lui Dumnezeu
Biblia ne învață că generozitatea este un atribut divin. Dumnezeu este văzut ca cel mai generos, care a dăruit din belșug omenirii, în special prin darul mântuirii. Ioan 3:16 exprimă acest lucru: „Pentru că atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, încât L-a dat pe singurul Său Fiu, pentru ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viața veșnică”.
De asemenea, Dumnezeu ne asigură nevoile fizice și materiale
(Filipeni 4:19), Şi Dumnezeul meu să îngrijească de toate trebuinţele voastre, după bogăţia Sa, în slavă, în Isus Hristos.
2. A dărui cu bucurie și nu din obligație
Atitudinea cu care cineva dă este la fel de importantă ca actul de a da în sine. În 2 Corinteni 9:7, Pavel spune: „ Fiecare să dea după cum a hotărât în inima lui: nu cu părere de rău sau de silă, căci „pe cine dă cu bucurie îl iubeşte Dumnezeu.”. Acest lucru indică faptul că generozitatea nu ar trebui să fie forțată sau simțită ca o povară, ci ca o expresie sinceră a iubirii și recunoștinței față de Dumnezeu.
3. Binecuvântarea de a dărui
Biblia învață că există o binecuvântare specială în a fi generos. În Fapte 20:35, Pavel amintește cuvintele lui Isus: : „Este mai ferice să dai decât să primeşti.” Această învățătură evidențiază faptul că a dărui nu îi avantajează doar pe cei care primesc, ci și pe cel care dăruiește, umplându-l de bucurie și satisfacție spirituală.
4. Furnizați pentru cei nevoiași
O temă recurentă în Biblie este grija pentru săraci, văduve, orfani și străini. Credinciosul este chemat să aibă grijă de ei. Proverbe 19:17 spune: „Cine are milă de sărac, împrumută pe Domnul, şi El îi va răsplăti binefacerea”. Generozitatea față de cei mai vulnerabili este văzută ca un act de dreptate și de ascultare față de Dumnezeu.
5. Semănați din belșug, culegeți din belșug.
În 2 Corinteni 9:6, Pavel folosește o metaforă agricolă pentru a învăța că oricine dă cu generozitate va primi și cu generozitate: „Să ştiţi: cine seamănă puţin, puţin va secera; iar cine seamănă mult, mult va secera”. Acest lucru arată relația dintre generozitate și binecuvântările spirituale și materiale pe care le dă Dumnezeu.
6. Să fim generoși cu ceea ce ne-a dat Dumnezeu
Generozitatea nu se referă întotdeauna doar la lucrurile materiale. Poate implica timpul, talentele și oportunitățile pe care Dumnezeu le-a pus în mâinile noastre. În 1 Petru 4:10, suntem îndemnați: „Ca nişte buni ispravnici ai harului felurit al lui Dumnezeu, fiecare din voi să slujească altora după darul pe care l-a primit”. Aici se subliniază faptul că suntem administratorii a ceea ce Dumnezeu ne-a încredințat și trebuie să folosim acest lucru pentru binele altora.
7. A da în secret
De asemenea, Isus a învățat că generozitatea nu trebuie să fie un motiv de ostentație. În Matei 6:3-4, el spune: „Ci tu, când faci milostenie, să nu ştie stânga ta ce face dreapta, pentru ca milostenia ta să fie făcută în ascuns; şi Tatăl tău, care vede în ascuns, îţi va răsplăti”. Acest lucru ne amintește că adevărata generozitate nu caută recunoașterea sau aplauzele oamenilor, ci trebuie să fie discretă și motivată de dragostea pentru Dumnezeu.
8. Generozitatea ca semn al credinței
Biblia arată, de asemenea, cum generozitatea este un mod de a avea încredere în providența lui Dumnezeu. În povestea văduvei din Sarepta (1 Împărați 17:8-16), ea a împărțit puținul pe care îl avea cu profetul Ilie, în ciuda nevoii sale, iar Dumnezeu i-a oferit în mod miraculos. Acest lucru ne învață că, fiind generoși, ne demonstrăm credința că Dumnezeu ne va acoperi nevoile.
Atunci cuvântul Domnului i-a vorbit astfel: 9 „Scoală-te, du-te la Sarepta, care ţine de Sidon, şi rămâi acolo. Iată că am poruncit acolo unei femei văduve să te hrănească.” 10 Ilie s-a sculat şi s-a dus la Sarepta. Când a ajuns la poarta cetăţii, acolo era o femeie văduvă care strângea lemne. El a chemat-o şi a zis: „Du-te şi adu-mi, te rog, puţină apă într-un vas, ca să beau.” 11 Pe când se ducea ea să-i aducă, a chemat-o din nou şi a zis: „Adu-mi, te rog, şi o bucată de pâine în mâna ta.” 12 Şi ea a răspuns: „Viu este Domnul Dumnezeul tău, că n-am nimic copt, n-am decât un pumn de făină într-o oală şi puţin untdelemn într-un ulcior. Şi iată, strâng două bucăţi de lemne, apoi mă voi întoarce şi voi pregăti ce am pentru mine şi pentru fiul meu: vom mânca şi apoi vom muri.” 13 Ilie i-a zis: „Nu te teme, întoarce-te şi fă cum ai zis. Numai, pregăteşte-mi întâi mie, cu untdelemnul şi făina aceea, o mică turtă şi adu-mi-o; pe urmă să faci şi pentru tine şi pentru fiul tău. 14 Căci aşa vorbeşte Domnul Dumnezeul lui Israel: „Făina din oală nu va scădea, şi untdelemnul din ulcior nu se va împuţina până în ziua când va da Domnul ploaie pe faţa pământului.” 15 Ea s-a dus şi a făcut după cuvântul lui Ilie. Şi multă vreme a avut ce să mănânce, ea şi familia ei şi Ilie. 16 Făina din oală n-a scăzut, şi untdelemnul din ulcior nu s-a împuţinat, după cuvântul pe care-l rostise Domnul prin Ilie. (1 Împărați 17:8-16)
7 versete pentru a medita asupra generozității:
1 Ioan 3:17-18: Generozitatea arată că dragostea lui Dumnezeu este în noi.
Dar cine are bogăţiile lumii acesteia, şi vede pe fratele său în nevoie, şi îşi închide inima faţă de el, cum rămâne în el dragostea de Dumnezeu 18 Copilaşilor, să nu iubim cu vorba, nici cu limba, ci cu fapta şi cu adevărul. (1 Ioan 3:17-18)
Matei 25:37-40: Ceea ce facem pentru alții, facem pentru Domnul.
Atunci cei neprihăniţi Îi vor răspunde: „Doamne, când Te-am văzut noi flămând şi Ţi-am dat să mănânci? Sau fiindu-Ţi sete şi Ţi-am dat de ai băut? 38 Când Te-am văzut noi străin şi Te-am primit? Sau gol şi Te-am îmbrăcat? 39 Când Te-am văzut noi bolnav sau în temniţă şi am venit pe la Tine?” 40 Drept răspuns, Împăratul le va zice: „Adevărat vă spun că, ori de câte ori aţi făcut aceste lucruri unuia din aceşti foarte neînsemnaţi fraţi ai Mei, Mie Mi le-aţi făcut.” (Matei 25:37-40)
Proverbe 11:24-25: Generozitatea nu rămâne nerăsplătită.
Unul care dă cu mâna largă, ajunge mai bogat; şi altul, care economiseşte prea mult, nu face decât să sărăcească. 25 Sufletul binefăcător va fi săturat, şi cel ce udă pe alţii va fi udat şi el. (Proverbe 11:24-25)
Proverbe 22:9: simplul fapt de a fi generos aduce binecuvântare.
Omul milostiv va fi binecuvântat, pentru că dă săracului din pâinea lui.
(Proverbe 22:9)
Faptele Apostolilor 20:35: ar trebui să fim fericiți că putem să-i ajutăm pe alții.
În toate privinţele v-am dat o pildă şi v-am arătat că, lucrând astfel, trebuie să ajutaţi pe cei slabi şi să vă aduceţi aminte de cuvintele Domnului Isus, care însuşi a zis: „Este mai ferice să dai decât să primeşti.” (Faptele Apostolilor 20:35)
Proverbe 14:31: generozitatea noastră îl onorează pe Dumnezeu.
Cine asupreşte pe sărac, batjocoreşte pe Ziditorul său, dar cine are milă de cel lipsit, cinsteşte pe Ziditorul său. (Proverbe 14:31)
1 Cronici 29:14: Dumnezeu este proprietarul a tot, iar ceea ce avem se datorează bunătății Sale.
Căci ce sunt eu şi ce este poporul meu, ca să putem să-Ţi aducem daruri de bunăvoie? Totul vine de la Tine şi din mâna Ta primim ce-Ţi aducem. (1 Cronici 29:14)
În concluzie
Biblia prezintă generozitatea ca un act de ascultare și iubire care reflectă caracterul lui Dumnezeu. Adevărata generozitate nu înseamnă doar să dăruim lucruri materiale, ci să împărtășim ceea ce Dumnezeu a pus în viața noastră cu o inimă sinceră, având încredere în proviziile și binecuvântările Sale.