Povestea lui David și Goliat în Biblie

Views: 92

Povestea lui David și Goliat este o poveste fascinantă care ne învață să ne încredem în puterea incomparabilă a lui Dumnezeu. Povestea se găsește în Biblie, în 1 Samuel 17.

Filistenii, un popor păgân, au provocat poporul lui Israel la război, lucru pe care îl făceau adesea. Cu această ocazie, ei au decis să campeze pe un munte, iar israeliții au luat poziție pe muntele opus, cu valea Ela între cele două armate.

Printre filisteni se afla un războinic faimos pe nume Goliat. A ieșit în fiecare dimineață și seară, timp de 40 de zile, pentru a-i provoca pe israeliți să aleagă un războinic dintre ei pentru a lupta împotriva lui. Ei vor decide viitorul poporului lor într-un duel față în față, de la om la om. El le striga:

Filisteanul a mai zis: „Arunc astăzi o ocară asupra oştirii lui Israel! Daţi-mi un om ca să mă lupt cu el.” (1 Samuel 17;10)

Saul şi tot Israelul au auzit aceste cuvinte ale filisteanului şi s-au înspăimântat şi au fost cuprinşi de o mare frică. (1 Samuel 17:11)

De ce a provocat Goliat atâta teamă în rândul poporului lui Israel? Cine era Goliat?

Problema consta în faptul că Goliat nu era un om obișnuit. Era faimos ca războinic și era uriaș – Goliat avea aproape 3 metri înălțime! Și, ca și cum asta nu ar fi fost de ajuns, purta și o impresionantă armură de bronz. Purta o cască și o platoșă care cântărea cincizeci și cinci de kilograme. Purta apărători la picioare și purta o suliță mare, plus o suliță cu vârful de fier. Doar privindu-l îi îngrozea pe toți!

Zilnic îi ascultau provocările, dar nu puteau găsi o soluție. Saul, regele lui Israel, a oferit o recompensă bună pentru cel care se va lupta cu Goliat: fiica sa ca soție, bogății și scutire de taxe! Dar, pe măsură ce au trecut zilele, nu a apărut niciun voluntar. Până când a apărut David…

David, un tânăr plin de credință

În 1 Samuel, capitolul 16, găsim detalii interesante despre David. El era foarte tânăr, probabil un adolescent. El era cel mai tânăr dintre cei opt fii ai lui Isai și fusese recent uns de profetul Samuel ca următorul rege al lui Israel. De îndată ce Samuel l-a uns pe David, Duhul Domnului s-a pogorât peste el cu putere (1 Samuel 16:13).

Cu toate acestea, nici Saul și nici poporul nu știau nimic. Pentru ei, David era doar un simplu păstor, care era meseria lui. Cei trei frați mai mari ai săi au fost în armata lui Israel pe front. După ce au trecut 40 de zile, Isai (tatăl) a vrut să știe dacă cei trei fii ai săi sunt bine și l-a trimis pe David să meargă să aducă mâncare și să se intereseze de starea de bine a fraților săi.

David, ca un fiu supus care era, a făcut aranjamente cu un alt păstor care să aibă grijă de turma sa și s-a pregătit pentru călătorie. Când a ajuns la tabără, a auzit strigătele și a văzut armatele aliniate față în față, dar nu s-a întâmplat nimic. David s-a dus să-și întâmpine frații și l-a auzit pe Goliat sfidând și batjocorind armata lui Israel. Mai rău, a văzut că “de câte ori îl vedeau pe Goliat, israeliții fugeau îngroziți” (1 Samuel 17:24).

Decizia lui David

David nu înțelegea cum era posibil ca nimeni să nu iasă să se lupte cu Goliat, nu numai din cauza recompensei pe care i-o oferea Saul, ci și din cauza insultelor pe care Goliat le arunca împotriva poporului lui Dumnezeu. Așa că a decis să se ofere voluntar să lupte! Cei care erau aproape de el au alergat să-l avertizeze pe Saul – în sfârșit exista un voluntar!

Saul s-a repezit la el și nu-i venea să creadă ochilor – era aproape un copil! Imposibil pentru el să se ridice împotriva unui războinic atât de mare și de experimentat ca Goliat. Dar David i-a povestit experiențele pe care le avusese ca păstor, păzindu-și și apărându-și oile împotriva animalelor feroce. I-a răspuns lui Saul cu îndrăzneală și cu toată încrederea că Dumnezeu îl va proteja împotriva lui Goliat, așa cum îl protejase împotriva animalelor.

Confruntarea și rezultatul acesteia

Saul a încercat să-l facă pe David să se îmbrace în haina de luptă, pentru că nu voia să-l trimită la luptă fără protecție. Și-a pus coiful de bronz, platoșa și și-a încins sabia. Dar David nici măcar nu se putea mișca cu toate acele lucruri grele pe el.

David și-a dat jos toată armura și a decis să folosească aceleași arme pe care le folosea când animalele îi atacau turma. “Și-a luat toiagul, s-a dus la râu să culeagă cinci pietre netede și le-a pus în sacul său de păstor. Apoi, cu praștia în mână, s-a apropiat de filistean” (1 Samuel 17:40).

Când Goliat l-a văzut pe David, s-a simțit jignit; cum au putut trimite un tânăr fără armură să lupte cu el? El a strigat: “Sunt eu un câine, ca să vii să mă ataci cu bâte?” și l-a blestemat pe David.

Dar David i-a răspuns:

David a zis filisteanului: „Tu vii împotriva mea cu sabie, cu suliţă şi cu pavăză; iar eu vin împotriva ta în Numele Domnului oştirilor, în Numele Dumnezeului oştirii lui Israel, pe care ai ocărât-o. Astăzi Domnul te va da în mâinile mele, te voi doborî şi-ţi voi tăia capul; astăzi voi da stârvurile taberei filistenilor păsărilor cerului şi fiarelor pământului. Şi tot pământul va şti că Israel are un Dumnezeu. Şi toată mulţimea aceasta va şti că Domnul nu mântuieşte nici prin sabie, nici prin suliţă. Căci biruinţa este a Domnului. Şi El vă dă în mâinile noastre.” (1 Samuel 17:45-47)

David a alergat repede spre linia de luptă, cu praștia în mână. Cu toată agilitatea și forța de care dispunea a aruncat o piatră direct în fruntea lui Goliat. Din cauza impactului surprinzător chiar între sprâncene, Goliat a căzut la pământ. David a alergat la Goliat, i-a smuls sabia și l-a omorât cu ea, tăindu-i capul.

Filistenii au fugit îngroziți, iar armata lui Israel i-a urmărit și le-a jefuit tabăra.

Dumnezeu își eliberase poporul în mod miraculos! Și a făcut-o prin David, tânărul păstor care se încredea în puterea sa infinită.

Părerea dumneavoastră contează pentru noi
[Total: 4 Promedio: 4]

Scrie un comentariu

Aboneza-te, vei primi notificări prin email cu noile articole!