Versete biblice despre mânie

Views: 264

Ce să facem într-o situație care ne provoacă mânie? Care este următorul pas în mintea și actul nostru? Meditează la aceste versete din Biblie.

Definiție: Mânie este un sentiment violent de indignare sau furie.

1 Cuvântul lui Dumnezeu ne avertizează clar să nu ne lăsăm dominați de mânie.

Stiti bine lucrul acesta, preaiubitii mei frati! Orice om sa fie grabnic la ascultare, incet la vorbire, zabavnic la manie; 20 caci mania omului nu lucreaza neprihanirea lui Dumnezeu. (Iacov 1:19-20)

Lasa mania, paraseste iutimea; nu te supara, caci supararea duce numai la rau. (Psalmii 37:8)

Nu te grabi sa te manii in sufletul tau, caci mania locuieste in sanul nebunilor. (Eclesiastul 7:9)

2 Mânia ne sparge zidul de apărare spirituală.

Cel incet la manie pretuieste mai mult decat un viteaz, si cine este stapan pe sine pretuieste mai mult decat cine cucereste cetati. (Proverbe 16:32)

Omul care nu este stapan pe sine este ca o cetate surpata si fara ziduri. (Proverbe 27:28)

3 Mânia se naște adesea din mândrie și egoism.

Cel mandru si trufas se cheama batjocoritor: el lucreaza cu aprinderea ingamfarii. (Proverbe 21:24)

De unde vin luptele si certurile intre voi? Nu vin oare din poftele voastre, care se lupta in madularele voastre? (Iacov 4:1)

4 Dacă suntem dominați de mânie vom fi noi cei care vom plăti consecințele.

Cel pe care-l apuca mania trebuie sa-si ia pedeapsa; caci, daca-l scoti din ea, va trebui sa mai faci o data lucrul acesta. (Proverbe 19:19)

Nu te grabi sa te iei la cearta, ca nu cumva la urma sa nu stii ce sa faci, cand te va lua la ocari aproapele tau. (Proverbe 25:8)

Dar Eu va spun ca oricine se manie pe fratele sau va cadea sub pedeapsa judecatii; si oricine va zice fratelui sau: “Prostule!” va cadea sub pedeapsa Soborului; iar oricine-i va zice: “Nebunule!” va cadea sub pedeapsa focului gheenei. (Matei 5:22)

Preaiubitilor, nu va razbunati singuri; ci lasati sa se razbune mania lui Dumnezeu; caci este scris: “Razbunarea este a Mea; Eu voi rasplati”, zice Domnul. (Romani 12:19)

5 Omul prudent reprimă răul, deoarece știe că ar putea duce la erori și să provoace daune mai mari.

Nebunul isi arata toata patima, dar inteleptul o stapaneste. (Proverbe 29:11)

Cine este iute la manie face prostii, si omul plin de rautate se face urat. (Proverbe 14:17)

Cine este incet la manie are multa pricepere, dar cine se aprinde iute, face multe prostii. (Proverbe 14:29)

Intelepciunea face pe om rabdator si este o cinste pentru el sa uite greselile. (Proverbe 19:11)

Un om manios starneste certuri, si un infuriat face multe pacate. (Proverbe 29:22)

Nu te grabi sa deschizi gura, si sa nu-ti rosteasca inima cuvinte pripite inaintea lui Dumnezeu; caci Dumnezeu este in cer, si tu, pe pamant, de aceea sa nu spui vorbe multe. 3 Caci, daca visele se nasc din multimea grijilor, prostia nebunului se cunoaste din multimea cuvintelor. 4 Daca ai facut o juruinta lui Dumnezeu, nu zabovi s-o implinesti, caci Lui nu-I plac cei fara minte; de aceea implineste juruinta pe care ai facut-o. 5 Mai bine sa nu faci nicio juruinta decat sa faci o juruinta, si sa n-o implinesti. 6 Nu lasa gura sa te bage in pacat si nu zice inaintea trimisului lui Dumnezeu: “M-am pripit.” Pentru ce sa Se manie Dumnezeu din pricina cuvintelor tale si sa nimiceasca lucrarea mainilor tale? (Eclesiastul 5:2-6)

6 Este și mai prudent cine îi ajută pe ceilalți să-și suprime temperamentul.

Un raspuns bland potoleste mania, dar o vorba aspra atata mania. (Proverbe 15:1)

Un om iute la manie starneste certuri, dar cine este incet la manie potoleste neintelegerile. (Proverbe 15:18)

S-a iscat o cearta intre pazitorii vitelor lui Avram si pazitorii vitelor lui Lot. Canaanitii si feresitii locuiau atunci in tara. 8 Avram a zis lui Lot: “Te rog, sa nu fie cearta intre mine si tine si intre pazitorii mei si pazitorii tai, caci suntem frati. 9 Nu-i oare toata tara inaintea ta? Mai bine desparte-te de mine: daca apuci tu la stanga, eu voi apuca la dreapta; daca apuci tu la dreapta, eu voi apuca la stanga.” (Genesa 13:7-9)

[Abigail acționează cu înțelepciune pentru a potoli mânia lui David, viitorul rege al lui Israel, care voia să-l omoare pe soțul ei:] 32 David a zis Abigailei: “Binecuvantat sa fie Domnul Dumnezeul lui Israel care te-a trimis astazi inaintea mea! 33 Binecuvantata sa fie judecata ta si binecuvantata sa fii tu, ca m-ai oprit in ziua aceasta sa vars sange si mi-ai oprit mana!. (1 Samuel 25: 1-35)

7 Ar trebui să îndepărtăm mânia și să ne rugăm ca Domnul să ne dea dragoste, răbdare, blândețe și atitudine iertătoare.

nu se poarta necuviincios, nu cauta folosul sau, nu se manie, nu se gandeste la rau, (1 Corinteni 13:5)

Orice amaraciune, orice iuteala, orice manie, orice strigare, orice clevetire si orice fel de rautate sa piara din mijlocul vostru. 32 Dimpotriva, fiti buni unii cu altii, milosi si iertati-va unul pe altul, cum v-a iertat si Dumnezeu pe voi in Hristos. (Efeseni 4:31-32)

Dar acum lasati-va de toate aceste lucruri: de manie, de vrajmasie, de rautate, de clevetire, de vorbele rusinoase care v-ar putea iesi din gura. (Coloseni 3:8)

“Maniati-va, si nu pacatuiti.” Sa n-apuna soarele peste mania voastra (Efeseni 4:26)

8 În timp ce trebuie să evităm mânia umană, indignarea dreaptă sau mânia inspirată de Dumnezeu își are și ea locul său. Există momente în care trebuie denunțate acțiuni greșite, nelegiuiri și nedreptăți. Cu toate acestea, în aceste cazuri este necesar să se determine că este mânia lui Dumnezeu și nu a noastră.

Vantul de miazanoapte aduce ploaia, si limba clevetitoare aduce o fata mahnita. (Proverbe 25:23)

[Iisus a simțit adesea mânia lui Dumnezeu în Sine, ca de exemplu atunci când adversarii Săi ipocriți și religioși au urmărit să vadă dacă va încălca Legile lui Moise vindecând omul cu mâna uscată în Sabat:] Atunci, rotindu-Si privirile cu manie peste ei si mahnit de impietrirea inimii lor, a zis omului: “Intinde-ti mana!” El a intins-o, si mana i s-a facut sanatoasa. (Marcu 3:5)

[Cel mai bun exemplu al mâniei lui Iisus se găsește în episodul în care a întâlnit pe unii care jefuiau și exploatau pe săraci în numele lui Dumnezeu:] [Isus] In Templu a gasit pe cei ce vindeau boi, oi si porumbei, si pe schimbatorii de bani sezand jos. 15 A facut un bici de streanguri si i-a scos pe toti afara din Templu, impreuna cu oile si boii; a varsat banii schimbatorilor si le-a rasturnat mesele. 16 Si a zis celor ce vindeau porumbei: “Ridicati acestea de aici si nu faceti din Casa Tatalui Meu o casa de negustorie.” (Ioan 2:14:16)

Părerea dumneavoastră contează pentru noi
[Total: 3 Promedio: 5]

Scrie un comentariu

Aboneza-te, vei primi notificări prin email cu noile articole!