Duhul Sfânt (studiu biblic)

Views: 64

Duhul Sfânt este Dumnezeu Însuși. El este a treia persoană a Trinității și locuiește în credincios ca o garanție că acesta este un copil al lui Dumnezeu. Cu alte cuvinte, El este prezența lui Dumnezeu în toți cei care L-au primit pe Isus ca Domn și Mântuitor al lor.

Una dintre sarcinile Duhului Sfânt este de a le da putere celor care L-au primit pe Isus ca Domn și Mântuitor. El îi ajută să trăiască în cadrul voinței lui Dumnezeu și să poarte prezența și mesajul Său oriunde merg. Isus i-a anunțat pe ucenicii Săi că Duhul Sfânt îi va împuternici să fie martorii Săi în orice loc (Faptele Apostolilor 1:8).

Dar aceasta nu este singura funcție a Duhului Sfânt. Haideți să analizăm câteva dintre celelalte funcții ale Sale și să Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru prezența Duhului Său în noi.

Cine este Duhul Sfânt și ce face El, potrivit Bibliei?

1. El este Mângâietorul care ne însoțește și ne învață.

În momentele de dificultate, Duhul Sfânt ne mângâie. Prezența lui aduce pacea inimii și însoțirea lui ne ajută să depășim durerea. Împreună cu el, perseverăm în mijlocul dificultăților, pentru că știm că Dumnezeu este în control și ne încredem în el.

Îți mulțumesc, Tată, că nu m-ai lăsat singur. Duhul Tău cel Sfânt mă însoțește și mă mângâie în orice moment și în mijlocul oricărei situații. Ajută-mă să Îl ascult cu atenție și să învăț tot ceea ce am nevoie pentru a trăi o viață plăcută Ție. În numele lui Isus, amin.

2. Convinge lumea de păcat, de neprihănire și de judecată.

Duhul Sfânt expune lumii ceea ce este corect și ceea ce este greșit. El face acest lucru prin intermediul copiilor lui Dumnezeu și prin circumstanțe care le arată oamenilor necesitatea de a se întoarce la Domnul și de a-și îndrepta căile.

Îți mulțumesc, Doamne, că Duhul Tău cel Sfânt m-a convins de păcat și mi-a atins inima să cred în Tine. Ajută-mă să port prezența Ta, neprihănirea Ta și dragostea Ta oriunde aș merge. Îți mulțumesc că l-ai învins și judecat deja pe cel rău și că Tu ești Regele victorios pentru totdeauna. Vreau să trăiesc conștient de victoria Ta și cu inima plină de Duhul Tău cel Sfânt. Ajută-mă, Doamne.

3. El ne călăuzește în adevăr

Duhul Sfânt arată adevărul și îl călăuzește pe credincios în Dumnezeu. În momentele de îndoială, este bine să ne oprim și să căutăm prezența lui Dumnezeu citind Cuvântul Său și ascultând ceea ce Duhul Său spune inimilor noastre. El ne călăuzește întotdeauna conform adevărului Evangheliei.

Îți mulțumesc, Doamne, că am claritatea adevărului Tău, pentru că Duhul Sfânt trăiește cu mine și este în mine. Vreau să rămân ferm în cunoașterea faptului că sunt al Tău pentru totdeauna și că nimic și nimeni nu mă poate despărți de dragostea Ta (Romani 8:35-39). Ajută-mă să mă scufund în Cuvântul tău, care este adevărul, pentru a auzi cuvintele tale de afirmare despre cine sunt în tine. Învață-mă să împărtășesc adevărul Tău cu toți cei din jurul meu. Amin.

4. Ne dă puterea de a mărturisi despre ceea ce face Dumnezeu în noi.

Duhul Sfânt ne face curajoși și ne dă o dragoste deosebită pentru cei care nu-L cunosc încă pe Dumnezeu. Prin puterea Duhului Sfânt îi iubim pe ceilalți și le arătăm bucuria care vine din trăirea în pace cu Dumnezeu.

Îți mulțumesc, Tată, pentru puterea Duhului Tău Sfânt care locuiește în mine. Îți mulțumesc că îmi permite să dau mărturie despre dragostea Ta în viața mea. Ajută-mă să port mesajul și prezența Ta oriunde mă duc. Ajută-mă să fiu dispus să merg acolo unde mă chemi Tu, pentru ca Numele Tău să fie înălțat și glorificat în toate națiunile. În Numele lui Isus, amin.

5. El ne dă puterea de a transmite mesajul lui Dumnezeu fără teamă.

Duhul Sfânt ne înlătură teama de ceea ce spun sau gândesc alții despre noi. El ne împuternicește să ne depășim temerile și ne ajută să ducem dragostea și Cuvântul lui Dumnezeu tuturor celor din jurul nostru.

Îți mulțumesc, Tată, că Duhul Tău cel Sfânt mă umple și mă împuternicește să împărtășesc mesajul Tău de mântuire fără teamă. Ajută-mă să profit de oportunitățile care mi se prezintă zilnic. Vreau ca numele Tău să fie cunoscut de toată lumea, începând cu familia și prietenii mei. Vreau să fiu îndrăzneț pentru gloria numelui Tău. Te rog să mă ajuți. Amin.

6. El ne dă daruri pentru ca noi să putem zidi biserica.

Fiecare creștin are cel puțin un dar care îi permite să facă o treabă în biserica Domnului. Unii predică, alții fac curățenie. Unii cântă, alții administrează. Unii profețesc, alții dau cuvinte de încurajare. Toți împreună construim o biserică puternică, care strălucește pentru gloria lui Dumnezeu și binecuvântează comunitatea în care se află.

Sunt felurite daruri, dar este acelaşi Duh; 5 sunt felurite slujbe, dar este acelaşi Domn; 6 sunt felurite lucrări, dar este acelaşi Dumnezeu, care lucrează totul în toţi. 7 Şi fiecăruia i se dă arătarea Duhului spre folosul altora. (1 Corinteni 12:4-7)

Îți mulțumesc, Doamne, pentru manifestarea Ta specifică în viața mea și pentru darurile pe care mi le-ai dat. Vreau să le folosesc astfel încât Numele Tău să fie înălțat și biserica Ta să fie întărită. Dă-mi multă înțelepciune în folosirea darurilor și talentelor pe care mi le-ai dat. Vreau să binecuvântez poporul Tău și să fii glorificat prin mine. Te iubesc, Doamne, amin.

7. El ne sfințește și ne îndreptățește

Duhul Sfânt este cel care ne sfințește, ajutându-ne să devenim mai asemănători cu Hristos în mijlocul unei societăți atât de îndepărtate de El. Lucrarea Duhului Sfânt ne ajută să acționăm în orice moment într-un mod care Îi place lui Dumnezeu. Puterea și lucrarea sa în noi ne ajută să devenim în fiecare zi mai asemănători cu Isus.

Îți mulțumesc, tată, că m-ai ales pe mine. Îți mulțumesc că Duhul Tău cel Sfânt m-a sfințit și m-a îndreptățit. Nu prin meritele mele, ci prin lucrarea răscumpărătoare a lui Isus și prin Duhul Tău pot veni la Tine fără păcat și fără teamă. Îți mulțumesc că m-ai ales să fac parte din familia ta. Ajută-mă să trăiesc într-un mod demn înaintea ta și înaintea oamenilor. Amin.

8. În El este adevărata libertate

În Duhul lui Dumnezeu există libertatea de a fi liber de asuprirea vrăjmașului și de puterea păcatului și a morții. Libertatea pe care ne-o dă Duhul Sfânt este una care ne ajută să trăim o viață deplină în Isus, plăcându-I în toate lucrurile și slujindu-I cu bucurie.

Îți mulțumesc, Tată, pentru libertatea pe care mi-o acorzi. Îți mulțumesc că nu mai suntem sclavii păcatului sau ai morții. În tine avem viață din belșug, bucurie adevărată și speranța vieții veșnice. Îți mulțumesc pentru atâtea bunătăți nemeritate. Vreau să trăiesc pentru tine pentru eternitate. Amin.

9. Prezența Lui aduce roade în viața noastră

Prezența Duhului Sfânt ne transformă, făcându-ne mai asemănători cu Isus. Cu cât suntem mai mult umpluți de Duhul Sfânt, cu atât mai mult lăsăm deoparte natura noastră păcătoasă și dorințele trupești. Pe măsură ce suntem umpluți de Duhul Sfânt, producem roade de care beneficiem nu numai noi, ci și toți cei care intră în contact cu noi.

Îți mulțumesc, tată, pentru că prezența Duhului Tău Sfânt nu mă lasă la fel. Îți mulțumesc pentru toate lucrurile bune pe care le simt în inima mea și pe care le pot manifesta pentru a-i binecuvânta pe alții și pentru a transforma această lume care are atâta nevoie de tine. Ajută-mă să arăt mai multă dragoste, bucurie, pace, răbdare… mai mult din rodul tău în orice împrejurare. Fie ca eu să fac toate lucrurile în numele tău și ghidat de tine. Amin.

10. El ne confirmă că suntem copii ai lui Dumnezeu.

Simțirea prezenței Duhului Sfânt ne confirmă realitatea: suntem copii ai lui Dumnezeu! Această certitudine ne aduce într-o relație strânsă și prețioasă cu Tatăl nostru ceresc. Adevărata noastră identitate se află acolo: suntem copiii lui Dumnezeu atotputernic și nimeni nu poate schimba acest lucru vreodată.

Îți mulțumesc că Duhul Tău cel Sfânt din mine îmi dă siguranța că sunt copilul Tău. Îți mulțumesc că pot să-Ți spun “tati” și să stau în fața Ta cu încredere, știind că Tu nu Îți respingi niciodată copiii. Dimpotrivă! Tu ai mereu brațele deschise, gata să mă primești și să mă îmbrățișezi. Îți mulțumesc pentru că nu mai trebuie să trăiesc cu teamă și teamă. În tine am siguranța mea. Te laud, Doamne.

Să trăim vieți care să binecuvânteze și să inspire! Să trăim plini de Duhul Sfânt!

Părerea dumneavoastră contează pentru noi
[Total: 2 Promedio: 1.5]

Scrie un comentariu

Aboneza-te, vei primi notificări prin email cu noile articole!