Iertarea în Biblie: cum putem ierta cu adevărat?

Views: 39

Potrivit Bibliei, a ierta înseamnă a arăta clemență și îndurare față de cel care ne-a jignit sau ne-a făcut rău. Prin iertare, anulăm datoria pe care ne-o datorează cealaltă persoană, adică infractorul.

Biblia ne învață că iertarea este eliberatoare și reface relațiile distruse. Dumnezeu ne cere să iertăm și, făcând acest lucru, noi beneficiem, deoarece iertarea ne eliberează de amărăciune și restabilește pacea. Biblia ne poruncește să iertăm și, atunci când o facem, primim binecuvântare.

Iertarea este baza relației noastre cu Dumnezeu, care ne-a iertat gratuit păcatele și ne-a făcut copiii Săi prin clemența și îndurarea Sa. Datorită iertării Sale prin Isus, nu trebuie să plătim datoria pentru păcatele noastre.

Pavel, în scrisoarea sa către Efeseni, ne îndeamnă:

Biblia este clară cu privire la lucrurile care ar trebui să iasă din inimile noastre și la cele care ar trebui să fie în inimile noastre. Iertarea este unul dintre lucrurile care ar trebui să abunde în viața noastră. Dacă vrem ca Dumnezeu să ne ierte, trebuie să iertăm și noi: este o poruncă.

Dumnezeu vrea ca noi să trăim în iubire, să-i iertăm pe cei care ne jignesc. Cu toate acestea, există situații în care ne este imposibil să iertăm. Cum putem ierta în aceste situații?

1. Dați-i durerea dumneavoastră lui Dumnezeu și permiteți-i să vă transforme.

A ierta nu înseamnă a accepta sau a scuza răul pe care ți l-a făcut o altă persoană. Nicidecum! Noi iertăm pentru a fi liberi de resentimente. Ne hotărâm să mergem mai departe fără a permite altei persoane să aibă putere asupra acțiunilor sau emoțiilor noastre.

Când iertăm, îi dăm toată durerea noastră lui Dumnezeu, încrezători că El va avea grijă ca dreptatea să fie făcută la timpul potrivit. Îi permitem lui Dumnezeu să ne transforme, să ne umple cu Duhul Său cel Sfânt, și mergem mai departe având încredere în bunătatea Sa.

Păcatul aduce întotdeauna consecințe, iar persoana care ne-a rănit va trebui să trăiască cu consecințele greșelii sale. De multe ori trebuie să decidem să ne îndepărtăm de acea persoană pentru a o împiedica să continue să ne provoace durere. Iertarea nu ne obligă să fim prieteni sau să menținem o relație apropiată cu cealaltă persoană.

Chiar și după ce decidem să iertăm trebuie să acționăm cu înțelepciune. Trebuie să ne rugăm pentru cealaltă persoană și să-i cerem lui Dumnezeu înțelepciune pentru a ști dacă este timpul să căutăm împăcarea sau dacă este mai bine să așteptăm. Adesea, cel mai înțelept lucru este să așteptăm până când Dumnezeu își face lucrarea transformatoare în cealaltă persoană.

2. Luați inițiativa: urmați exemplul lui Isus.

Credem că nu este posibil să iertăm până când nu ni se cere iertare. Nu este adevărat, o putem face, chiar dacă cealaltă persoană nu-și cere scuze. Putem alege să facem primul pas (Matei 5:23-26). Aceasta înseamnă că alegem să renunțăm la mânie și la amărăciune pentru binele nostru și în ascultare de Dumnezeu. Adevărul este că ar fi teribil dacă iertarea ar depinde de pocăința celeilalte persoane: există oameni care mor fără să-și ceară scuze sau să-și recunoască greșelile.

Dumnezeu ne-a dat cel mai bun exemplu. El a luat inițiativa, trimițându-l pe Isus chiar înainte ca noi să cerem iertare pentru păcatele noastre. L-am jignit prin acțiunile și cuvintele noastre, dar El ne-a întins mâna iertării și a așteptat cu răbdare pocăința noastră. În același mod, putem decide să iertăm chiar înainte ca cealaltă persoană să se pocăiască. Nu putem controla ceea ce fac ceilalți, dar putem controla acțiunile și reacțiile noastre. Să ne hotărâm să urmăm exemplul Tatălui nostru!

3. Lasă-L pe Dumnezeu să te elibereze de amărăciune și resentimente.

Probabil că ați auzit expresia “iartă și uită”. Aceasta înseamnă că, dacă iertăm cu adevărat, uităm infracțiunea. Acest lucru ne face să ne simțim vinovați, deoarece, dacă suntem sinceri, chiar și după ce iertăm, ne amintim ce s-a întâmplat. Acest lucru se datorează faptului că Dumnezeu ne-a dat memoria care servește, de exemplu, pentru a ne proteja să nu cădem din nou în greșeli din trecut sau în situații periculoase. Amintirile ne ajută să știm din ce situații să fugim.

Ceea ce se întâmplă atunci când iertarea noastră este autentică este că Îi permitem lui Dumnezeu să ne vindece inimile și să înlăture orice durere, amărăciune sau ranchiună din cauza infracțiunii. Dorința de răzbunare nu ne controlează gândurile. Deși putem simți tristețe în legătură cu ceea ce s-a întâmplat, nu există amărăciune. Am predat situația lui Dumnezeu și mergem mai departe încrezători în neprihănirea Lui, fermi în credința noastră.

4. Stați tari în Domnul și fiți plini de Duhul Sfânt.

Dimpotrivă: iertarea arată caracterul lui Hristos, că El domnește în inimile noastre. Arătăm că cealaltă persoană și atitudinile ei nu ne controlează. Îi cerem lui Isus să ne ajute să semănăm mai mult cu El și să trăim conform voinței Sale. Un lucru pe care îl vedem în Biblie (de exemplu, în Rugăciunea Domnească) este că Dumnezeu ne poruncește să ne iertăm și să ne iubim dușmanii dacă vrem să primim iertarea Sa. Așadar, iertăm din ascultare față de Dumnezeu, mai degrabă decât cedând în fața emoțiilor noastre.

Atunci când iertăm în loc să căutăm răzbunare, arătăm că Duhul lui Dumnezeu locuiește în noi. Cu puterea și dragostea Lui învingem ura și amărăciunea.

Părerea dumneavoastră contează pentru noi
[Total: 0 Promedio: 0]

Scrie un comentariu

Aboneza-te, vei primi notificări prin email cu noile articole!