Views: 38
În acest articol folosesc termenul „religie” pentru a mă referi la efortul depus de om care folosește fapte pentru a-L mulțumi pe Dumnezeu. Este foarte ușor să confundăm a fi religios cu a avea o relație cu Dumnezeu. Toate religiile din lume se bazează pe religie, care este o încercare a omului de a ajunge la Dumnezeu. Cu toate acestea, creștinismul ar trebui să implice o relație autentică cu Dumnezeu (2 Corinteni 13:14). Din nefericire, este prea ușor să înlocuim, fără să vrem, această relație prețioasă cu un spirit religios fals (adică un stil de viață sau o atitudine), care este poziția implicită a naturii umane păcătoase. Scopul acestui articol este de a-i ajuta pe oameni să devină conștienți de sine, nu de a-i condamna sau judeca, prin urmare, dacă folosești acest articol pentru a-i judeca pe alții, înseamnă că tu însuți ești vinovat de unul dintre următoarele semne.
În continuare sunt prezentate 10 semne care au un spirit religios fals:
1) Îi judeci pe ceilalți oameni după aspectul lor.
Dumnezeu ne judecă după inimă, dar omul judecă după înfățișarea exterioară (1 Sam. 16:7). Am auzit de multe biserici în care tinerii nu s-au simțit bineveniți sau chiar au fost condamnați de conducerea bisericii pentru că aveau un tatuaj, sau se îmbrăcau într-un anumit fel (în unele biserici legaliste, bărbații trebuie să poarte costum și cravată la biserică, iar doamnele nu au voie să poarte și pantaloni de machiaj sau să se tundă). Deși cred că credincioșii maturi ar trebui să se îmbrace modest, trebuie să le permitem vizitatorilor să vină așa cum sunt și toți credincioșii ar trebui să se îmbrace așa cum se simt confortabil (cu moderație). Bisericile legaliste care interzic oamenilor să participe la slujbe din cauza vestimentației lor au prezentat unul dintre semnele unui spirit religios fals.
2) Să încerci să câștigi dragostea și mântuirea lui Dumnezeu.
Deoarece în acest articol religia se referă la un efort făcut de om pentru a-L mulțumi pe Dumnezeu, motivația din spatele acestor eforturi din această categorie are legătură cu respectarea anumitor reguli sau reglementări referitoare la omul exterior, pentru a fi în relații corecte cu Dumnezeu. Aceasta este o încălcare clară a pasajelor care ne învață că suntem mântuiți prin har și nu prin faptele noastre (Efeseni 2:8-9).
3) Încercările de a împlini sfințenia exterioară fără transformare interioară.
Scriptura ne învață că Dumnezeu este mai preocupat de curățenia omului interior (Ps. 51:6) decât de conformarea noastră exterioară la reguli și regulamente. Cei care au doar o formă de evlavie fără o transformare interioară neagă puterea Lui (2 Tim. 3:5). Isus i-a mustrat cu tărie pe cei care încercau pur și simplu să curețe omul de afară, fără a permite lui Dumnezeu să se ocupe de inimă (Matei 23). Din experiența mea, am observat că oamenii foarte religioși au adesea obiceiuri păcătoase care se manifestă în cele din urmă pentru că nu Îi permit lui Dumnezeu să le schimbe ființa interioară. Cu cât încercăm mai mult să-L urmăm pe Dumnezeu doar după litera legii, cu atât mai mult aceasta ne va incita tendințele noastre păcătoase (Romani 7:7-25).
4) Sunteți mereu critic la adresa relațiilor oamenilor cu Dumnezeu.
Am observat că, cu cât o persoană este mai religioasă, cu atât este mai critică față de alți credincioși și slujitori. Din moment ce sunt atât de duri cu ei înșiși (în general, oamenii religioși nu înțeleg harul și umblă în autocondamnare), sunt la fel de duri și cu ceilalți oameni.
5) Cele mai apropiate relații creștine ale acestora se bazează exclusiv pe activitățile de slujire.
Oamenii religioși nu sunt superficiali doar cu Dumnezeu, ci și cu ceilalți. Din cauza încercării lor de a se conecta cu „celălalt” prin simple activități, ei se dezangajează emoțional și nu știu cum să se conecteze de la inimă la inimă cu cei cu care interacționează. La funcțiile legate de minister sau de biserică se sărbătoresc adesea prieteniile lor împreună.
6) Îți îndeplinești îndatoririle creștine, dar nu ai pasiunea sau foamea pentru Dumnezeu.
Oamenii religioși își susțin versiunea lor de creștinism prin slujire sau prin participarea la biserică. Ei nu au o relație profundă cu Dumnezeu și nici nu au o foame și o sete de El.
7) Îți dorești poziția și onoarea în biserică mai mult decât onoarea lui Dumnezeu.
Cei care au un spirit religios își leagă viața și identitatea de omul exterior. Prin urmare, ei sunt atrași să aibă recunoaștere și titluri în lumea bisericii. Dacă nu pot obține în mod legitim un titlu ministerial de la biserica locală, se vor conecta la un curs online sau la o altă entitate care le va oferi un fel de identificare sau un card care să semnifice faptul că sunt preot sau capelan.
8) Identitatea lor este înrădăcinată într-un stil de viață de creștinism și nu în Hristos.
Urmașii maturi ai lui Hristos își primesc identitatea primară în faptul că sunt „copii” ai lui Dumnezeu, în timp ce oamenii religioși își primesc identitatea primară în lucrurile pe care încearcă să le facă pentru Dumnezeu și pentru biserica Sa.
9) Cunoști adevărul lui Isus, dar nu și calea lui Isus.
Oamenii religioși fac mare caz de doctrinele care se acumulează prin cunoașterea capului. Ei fac greșeala de a crede că a avea o doctrină bună înseamnă că sunt credincioși maturi. Faptul că putem ști despre Dumnezeu nu înseamnă că comunicăm cu Dumnezeu și că știm din experiență.
10) Proiect de justiție. dar în interior sunt plini de furie și resentimente.
Oamenii religioși cunosc tot jargonul creștin, știu cum să acționeze și să se proiecteze în anumite medii și se folosesc de acest „act” pentru a câștiga influență în cercurile bisericești. Cu toate acestea, proiecția noastră pentru a ne crea o personalitate creștină nu va dura mult timp. Cei care se bazează pe această proiecție superficială a personalității vor fi doar religioși și nu vor avea sustenabilitatea necesară pentru a face față durerii, rănilor și dezamăgirilor vieții. Acest lucru duce la o dualitate în care ei par drepți, dar în interior sunt plini de furie, resentimente și invidie.
În concluzie, cu toții ne putem încadra într-una dintre aceste 10 categorii în anumite momente din viața noastră. Vestea bună este că Dumnezeu ne cheamă să ne adâncim în El și să experimentăm iubirea și pacea Sa infinită. Singurul mod de a experimenta viața Lui la maxim este să Îl lăsăm pe El să crească pentru ca noi să putem automat să scădem (Ioan 3:30). Când încercăm să inversăm acest lucru, ne limităm la a fi religioși, iar Dumnezeu ne va permite să eșuăm.