De ce apare insomnia, potrivit Bibliei

Views: 41

Deși insomnia este de obicei cauzată de ceva negativ, nu este întotdeauna așa, potrivit Bibliei. În Biblie găsim câteva exemple în care lipsa somnului este un semnal de alarmă la care ar trebui să fim atenți, fie pentru că Dumnezeu ne atrage atenția, fie pentru că trebuie să ne punem ordine în viață.

Trebuie remarcat faptul că, în multe cazuri, insomnia poate fi cauzată de medicamente sau boli. De aceea, este important să consultați un specialist atunci când problema se repetă timp de câteva zile.

Potrivit Bibliei, insomnia apare din cauza…

Nu încetăm să ne gândim la vreun păcat

În aşternutul lui se gândeşte la răutate, stă pe o cale care nu este bună, şi nu urăşte răul. (Psalmi 36:4)

Dorința noastră de a face răul ne poate ține treji, pentru că nu vrem să facem altceva decât să obținem plăcere.

Dacă ți se pare că îți petreci cea mai mare parte a nopții având gânduri păcătoase, amintește-ți că păcatul oferă doar o satisfacție temporară. Dar, din păcate, consecințele durează mult mai mult. Așadar, înainte de a face ceva ce vei regreta mai târziu, ar trebui să te apropii de Dumnezeu și să-I ceri să te facă să te răzgândești. Până la urmă, acțiunile noastre sunt produsul gândurilor noastre.

Suntem îngrijorați de o problemă

Nu vă îngrijoraţi de nimic; ci, în orice lucru, aduceţi cererile voastre la cunoştinţa lui Dumnezeu, prin rugăciuni şi cereri, cu mulţumiri. (Filipeni 4:6)

Este firesc ca, dacă suntem îngrijorați de ceva, gândurile noastre să se concentreze doar asupra problemei și, ca urmare, nu putem dormi. Viața nu este lipsită de angoasă; și din acest motiv ne putem pierde somnul. Dar, în Biblie, Isus promite să ne poarte poverile (Matei 11:28), așa că îi putem cere ajutorul în orice moment.

Ne facem griji pentru bani

Dulce este somnul lucrătorului, fie că a mâncat mult, fie că a mâncat puţin; dar pe cel bogat nu-l lasă îmbuibarea să doarmă. (Eclesiastul 5:12)

Uneori ne gândim că dacă avem mai mulți bani, vom avea mai puține griji. Totuși, Biblia spune că un alt motiv al insomniei este reprezentat de bani. Cineva care are o mulțime de bani poate trăi orbit de bogăția sa și nu se gândește la nimic altceva decât să obțină mai mulți și să aibă grijă ca nimeni să nu i-i fure.

În 1 Timotei 6:10 se spune că trebuie să fim atenți să nu iubim banii; aceasta înseamnă că nu trebuie să lăsăm ca finanțele să devină o povară care să ne împiedice să ducem o viață liniștită.

Suntem îngrijorați de viitor

De aceea vă spun: nu vă îngrijoraţi de viaţa voastră, gândindu-vă ce veţi mânca sau ce veţi bea; nici de trupul vostru, gândindu-vă cu ce vă veţi îmbrăca. Oare nu este viaţa mai mult decât hrana, şi trupul mai mult decât îmbrăcămintea?
Uitaţi-vă la păsările cerului: ele nici nu seamănă, nici nu seceră şi nici nu strâng nimic în grânare; şi totuşi Tatăl vostru cel ceresc le hrăneşte. Oare nu sunteţi voi cu mult mai de preţ decât ele?
Şi apoi, cine dintre voi, chiar îngrijorându-se, poate să adauge măcar un cot la înălţimea lui?
Şi de ce vă îngrijoraţi de îmbrăcăminte? Uitaţi-vă cu băgare de seamă cum cresc crinii de pe câmp: ei nici nu torc, nici nu ţes;
totuşi vă spun că nici chiar Solomon, în toată slava lui, nu s-a îmbrăcat ca unul din ei.
Aşa că, dacă astfel îmbracă Dumnezeu iarba de pe câmp, care astăzi este, dar mâine va fi aruncată în cuptor, nu vă va îmbrăca El cu mult mai mult pe voi, puţin credincioşilor?
Nu vă îngrijoraţi, dar, zicând: „Ce vom mânca?” sau: „Ce vom bea?” sau: „Cu ce ne vom îmbrăca?”
Fiindcă toate aceste lucruri Neamurile le caută. Tatăl vostru cel ceresc ştie că aveţi trebuinţă de ele.
Căutaţi mai întâi Împărăţia lui Dumnezeu şi neprihănirea Lui, şi toate aceste lucruri vi se vor da pe deasupra.
Nu vă îngrijoraţi, dar, de ziua de mâine; căci ziua de mâine se va îngrijora de ea însăşi. Ajunge zilei necazul ei. (Matei 6:25-34)

Mulți oameni se gândesc atât de mult la viitor încât nu pot dormi liniștiți. Cu toate acestea, Isus ne-a spus că nu ar trebui să facem acest lucru, deoarece Tatăl este responsabil de toate.

Când avem credința că Domnul este responsabil de toate, indiferent cât de potrivnică este situația, putem avea pacea de care se pot bucura doar copiii lui Dumnezeu.

Ne gândim la lucrurile lui Dumnezeu

O iau înaintea străjilor de noapte şi deschid ochii, ca să mă gândesc adânc la cuvântul Tău. (Psalmi 119:148)

Insomnia nu este rea în toate cazurile. În Biblie aflăm că putem rămâne treji pentru că medităm la Cuvântul lui Dumnezeu.

În aceste cazuri, atunci când nu putem dormi pentru că ne gândim la un pasaj din Biblie, la modul în care se aplică la situația noastră sau cum Dumnezeu nu vorbește prin el, este un moment la care ar trebui să fim atenți pentru a crește spiritual.

Dumnezeu vrea să ne vorbească

iar candela lui Dumnezeu nu se stinsese încă; şi Samuel era culcat în Templul Domnului, unde era chivotul lui Dumnezeu.
Atunci Domnul a chemat pe Samuel. El a răspuns: „Iată-mă!” (1 Samuel 3:3-4)

Există o poveste faimoasă despre cum Dumnezeu i-a vorbit pentru prima dată lui Samuel pe când era copil. În acest caz, Samuel dormea deja atunci când Dumnezeu l-a trezit, dar această întrerupere a somnului său a fost pentru a-i transmite un mesaj important.

Astăzi, Dumnezeu poate să ne ia somnul pentru că vrea să petrecem timp intim cu El. Când suntem în pat, este de obicei un moment privat, în care nu există întreruperi. Putem folosi acest timp pentru a comunica cu Dumnezeu și pentru a-L ruga să ne vorbească prin Cuvântul Său.

Părerea dumneavoastră contează pentru noi
[Total: 1 Promedio: 1]

Scrie un comentariu

Aboneza-te, vei primi notificări prin email cu noile articole!